Λίβανος: Ελπίδες για συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ | Ανοίγει ο δρόμος για την Eurovision;

Μετά την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Πέμπτη, που οδηγεί στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους, ο Λίβανος και το Μπαχρέιν εξετάζουν  πλέον το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Αν η συμφωνία αυτή επιτευχθή τότε είναι πολύ πιθανόν ο Λίβανος να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε το 2005, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης του με το Ισραήλ.

Προς συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ ο Λίβανος;

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν  φάνηκε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ειρήνης με το Ισραήλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Λίβανος θα ήταν έτοιμος να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, ο Αούν απάντησε: «Εξαρτάται. Έχουμε προβλήματα με το Ισραήλ, πρέπει πρώτα να τα επιλύσουμε».

Ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Έλι Κοέν, ανέφερε σήμερα ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν μπορεί να είναι οι επόμενες χώρες του Κόλπου που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

«Μετά τη συμφωνία αυτήν (με τα ΗΑΕ) θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, τόσο με χώρες του Κόλπου, όσο και με μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής», είπε ο Έλι Κόεν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού. «Νομίζω ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν είναι σίγουρα στην ατζέντα. Επιπλέον, κατά τη δική μου εκτίμηση, υπάρχει πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες και με χώρες στην Αφρική, κυρίως με το Σουδάν», πρόσθεσε.

Τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Ομάν  υπόψιν χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τις δικές τους προθέσεις.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ξεκίνησαν το 1968 και άλλοτε με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ο Λίβανος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Τον Οκτώβριο του 2004 η δημόσια τηλεόραση του Λιβάνου Télé Liban, που είναι μέλος της EBU, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει μέρος στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιούνται στο Κίεβο.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2004 μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας στον διαγωνισμό θα ήταν η Aline Lahoud, η οποία είχε επιλεγεί για τον σκοπό αυτό με εσωτερική επιλογή.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα όμως η Télé Liban ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον διαγωνισμό, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, διαψεύδοντας παράλληλα ότι ο λόγος της απόφασης τους ήταν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Η EBU όμως ήρθε σε συμφωνία με την Télé Liban και έτσι όταν ανακοινώθηκε η επίσημη λίστα με τις συμμετέχουσες χώρες, ο Λίβανος ήταν ανάμεσα τους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνίζονταν στο Κίεβο η Aline Lahoud. Επρόκειτο για ένα γαλλόφωνο τραγούδι, με έθνικ μελωδία και τίτλο “Quand tout s’enfuit”.

Το γεγονός ότι ο Λίβανος δεν ανέγραφε στην επίσημη ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης του, το Ισραήλ ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, οδήγησε την EBU στο να ζητήσει επίσημη διαβεβαίωση από την Télé Liban, ότι θα μεταδώσει κανονικά την συμμετοχή του Ισραήλ.

Η Télé Liban απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν καθώς απαγορεύονταν από την νομοθεσία της χώρας, η οποιαδήποτε προβολή οτιδήποτε σχετίζεται με το Ισραήλ και έτσι ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι αποσύρεται οριστικά από τον διαγωνισμό.

Απαγορεύεται να μεταδώσουμε την συμμετοχή του Ισραήλ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Eurovision 2005. Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από τον διαγωνισμό.

Télé Liban

Επειδή η απόφαση για απόσυρση από τον διαγωνισμό ήρθε μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν δυνατή η αποχώρηση κάποιας χώρας χωρίς την επιβολή προστίμου, η EBU επέβαλε χρηματική ποινή στην Télé Liban και πέναλτι αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις της Eurovision μέχρι και το 2008.

Στα τέλη του 2007 ο διάσημος τραγουδιστής Mika, που έχει καταγωγή από τον Λίβανο, ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρονταν να εκπροσωπήσει τη χώρα του στον διαγωνισμό του 2008, με κάποιο άλλο κανάλι της χώρας, που δεν δεσμεύονταν από την ποινή που είχε επιβληθεί από την EBU στο Télé Liban. Αυτό όμως για να πραγματοποιούνταν θα έπρεπε πρώτα ο τηλεοπτικός αυτός σταθμός να γίνει μέλος της EBU. Τελικά τα όνειρα του Mika δεν πραγματοποιήθηκαν και ο Λίβανος έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης του με το Ισραήλ.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης μεταξλυ των δύο χωρών θα φέρει τον Λίβανο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *