Λίβανος: Ο πρόεδρος των βιομηχάνων θα επιθυμούσε το ντεμπούτο της χώρας του στην Eurovision!

Πληθαίνουν οι φωνές στο Λίβανο που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision. Ο Λίβανος που μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, τις διεργασίες για ειρήνευση με το Ισραήλ, αλλά και την ενεργό ανάμειξη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην νέα κατάσταση που δημιουργείται, φαίνεται πιο έτοιμος για τον εξευρωπαϊσμό του και τις απαραίτητες αλλαγές που θα κληθεί να πραγματοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η σημερινή δήλωση του προέδρου των βιομηχάνων του Λιβάνου, ενός εκ των πιο ισχυρών ανθρώπων της χώρας, για μια ενδεχόμενη συμμετοχή της πατρίδας του στον διαγωνισμό της Eurovision.

“Λογική μία συμμετοχή στην Eurovision”

O γιατρός Fady Gemayel, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λιβανέζων Βιομηχάνων (AIL) και από τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού (FEFCO). Σε σημερινή του συνέντευξη εν όψει της δεύτερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, ο Fady Gemayel αναφέρεται και στον διαγωνισμό της Eurovision και μια πιθανή συμμετοχή του Λιβάνου εκεί.

Η συμμετοχή του Λιβάνου στην Eurovision δεν είναι μια παράλογη ιδέα στο μυαλό μου.

Μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για την Eurovision

Αυτό που εμποδίζει όλα τα αραβικά κράτη της Μεσογείου, που είναι και μέλη της EBU, από μία συμμετοχή στο διαγωνισμό της Eurovision, είναι η ανυπαρξία διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Όλες αυτές οι χώρες δεν αναγνωρίζουντο Ισραήλ, απαγορεύοντας κάποια από αυτά ακόμα και στους ισραηλινούς πολίτες να επισκεφθούν τις χώρες τους.

Η συμφωνία ειρήνης του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, αλλά και η κινητικότητα που επικρατεί στο Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προς αυτή την κατεύθυνση, δίνει ελπίδες και για  ένα ενδεχόμενο ντεμπούτο στο διαγωνισμό της Eurovision.

Ο Λίβανος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Τον Οκτώβριο του 2004 η δημόσια τηλεόραση του Λιβάνου Télé Liban, που είναι μέλος της EBU, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει μέρος στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιούνται στο Κίεβο.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2004 μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας στον διαγωνισμό θα ήταν η Aline Lahoud, η οποία είχε επιλεγεί για τον σκοπό αυτό με εσωτερική επιλογή.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα όμως η Télé Liban ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον διαγωνισμό, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, διαψεύδοντας παράλληλα ότι ο λόγος της απόφασης τους ήταν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Η EBU όμως ήρθε σε συμφωνία με την Télé Liban και έτσι όταν ανακοινώθηκε η επίσημη λίστα με τις συμμετέχουσες χώρες, ο Λίβανος ήταν ανάμεσα τους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνίζονταν στο Κίεβο η Aline Lahoud. Επρόκειτο για ένα γαλλόφωνο τραγούδι, με έθνικ μελωδία και τίτλο “Quand tout s’enfuit”.

Το γεγονός ότι ο Λίβανος δεν ανέγραφε στην επίσημη ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης του, το Ισραήλ ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, οδήγησε την EBU στο να ζητήσει επίσημη διαβεβαίωση από την Télé Liban, ότι θα μεταδώσει κανονικά την συμμετοχή του Ισραήλ.

Η Télé Liban απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν καθώς απαγορεύονταν από την νομοθεσία της χώρας, η οποιαδήποτε προβολή οτιδήποτε σχετίζεται με το Ισραήλ και έτσι ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι αποσύρεται οριστικά από τον διαγωνισμό.

Απαγορεύεται να μεταδώσουμε την συμμετοχή του Ισραήλ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Eurovision 2005. Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από τον διαγωνισμό.

Télé Liban

Επειδή η απόφαση για απόσυρση από τον διαγωνισμό ήρθε μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν δυνατή η αποχώρηση κάποιας χώρας χωρίς την επιβολή προστίμου, η EBU επέβαλε χρηματική ποινή στην Télé Liban και πέναλτι αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις της Eurovision μέχρι και το 2008.

Στα τέλη του 2007 ο διάσημος τραγουδιστής Mika, που έχει καταγωγή από τον Λίβανο, ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρονταν να εκπροσωπήσει τη χώρα του στον διαγωνισμό του 2008, με κάποιο άλλο κανάλι της χώρας, που δεν δεσμεύονταν από την ποινή που είχε επιβληθεί από την EBU στο Télé Liban. Αυτό όμως για να πραγματοποιούνταν θα έπρεπε πρώτα ο τηλεοπτικός αυτός σταθμός να γίνει μέλος της EBU. Τελικά τα όνειρα του Mika δεν πραγματοποιήθηκαν και ο Λίβανος έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης του με το Ισραήλ.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης μεταξλυ των δύο χωρών θα φέρει τον Λίβανο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

Πηγή: opinion-international
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *