Λευκορωσία: Τα στρατόπεδα των eurostars στην “εμφύλια σύρραξη”!

Σε άνευ προηγουμένου πορεία αστάθειας και ανησυχίας βρίσκεται τον τελευταίο μήνα η Λευκορωσία μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου. Η πρώην Σοβιετική χώρα, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης των πολιτών της για το πρόσωπο του μακροβιότερου ηγέτη της ιστορίας της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αμφισβητώντας ευθέως το αποτέλεσμα των πρόσφατων Προεδρικών εκλογών. Οι eurostars της χώρας παίρνουν θέση, με τους περισσότερους να βρίσκονται στο πλευρό των εξεγερμένων.

Το χρονικό της εξέγερσης

Ο Πρόεδρος Λουκασένκο είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία ηγέτης χώρας της Ευρώπης. Κυβερνά τη Λευκορωσία για 26 χρόνια. Υπήρξε ένας αυταρχικός ηγέτης ο οποίος προσπαθούσε πάντοτε να προστατεύσει παραμέτρους του Σοβιετικού κομμουνισμού, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί συνέχεια του. Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τελεί μέχρι σήμερα υπό τον έλεγχο κρατικών εταιρειών ενώ τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν διαχρονικά πιστά στην κυβέρνηση. Οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της χώρας ονομάζονται μέχρι και σήμερα KGB. Ενώ και το σφυροδρέπανο κυριαρχεί παντού ως έμβλημα.

O Λουκασένκο διαχρονικά εμφανιζόταν ως ένας σκληρός εθνικιστής ο οποίος είχε κύριο στόχο την υπεράσπιση της χώρας του από «κακοήθεις εξωτερικές επιρροές» «εγγυώμενος» τη σταθερότητα. Σε αυτή τη λογική απευθυνόταν στον λαό της χώρας, απαιτώντας την υποστήριξη του μέσω εκλογών οι οποίες ουδέποτε θεωρήθηκαν ελεύθερες ή δίκαιες.

Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, υπήρξε διαφοροποίηση στον τρόπο που κυβερνούσε τη χώρα, με τους πολίτες να εκφράζουν σοβαρά παράπονα για διαφθορά, φτώχεια, μειωμένες ευκαιρίες και χαμηλούς μισθούς. Όλα αυτά αναμίχθηκαν με τα όσα έφερε η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο μακροχρόνιος ηγέτης της χώρας σε διαφορετικές περιπτώσεις έλεγε πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη βότκα, τη σάουνα και τη σκληρή δουλειά, συναντώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία έλεγε εν ολίγοις ότι ο άνθρωπος αυτός έχει χάσει την επαφή του με τη λογική.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατέληξαν στη φυλακή, ενώ ένας άλλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στον σχηματισμό ενός ισχυρού συνασπισμού που αποτελείτο από τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στις εκστρατείες των πιο πάνω.

Τι έγινε στις εκλογές;

Μια εκ των τριών γυναικών, η Svetlana Tikhanovskaya κατέθεσε την υποψηφιότητα της στη θέση του συζύγου της Sergey Tikhanovsky ο οποίος νωρίτερα είχε συλληφθεί. Η 37χρονη και οι δύο συνεργάτιδες της ηγήθηκαν ενός μεγάλου κοινωνικού κύματος που ζητούσε πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Στις 9 Αυγούστου, την ημέρα των εκλογών, η αντιπολίτευση ήδη εξέφραζε τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο καλπονοθείας στην καταμέτρηση. Καθώς στη χώρα δεν προσκλήθηκαν ανεξάρτητοι παρατηρητές, αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν και στην πορεία τεκμηριώθηκαν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Σημειώνεται πως εν μέσω της καταμέτρησης σημειώθηκε διακοπή του διαδικτύου στη χώρα η οποία διήρκησε για αρκετές ημέρες.

Τα exit polls έδειχναν τον Λουκασένκο νικητή των εκλογών με ποσοστό 80% ενώ η αντίπαλος του που ηγήθηκε του κύματος για αλλαγή, συγκέντρωνε μόλις 10%. Η ίδια πάντως διαφωνούσε και υποστήριζε ότι  το ποσοστό της ανερχόταν στο 60-70% των ψήφων.

Η δυσπιστία ως προς τα αποτελέσματα, οδήγησε σε οργή και ο οργή εκφράστηκε αργότερα από χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Τη νύχτα αμέσως μετά τις εκλογές, σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις και έγιναν 3000 συλλήψεις πολιτών στο Μινσκ και άλλες πόλεις της χώρας. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.

Η Tikhanovskaya η οποία εξέφρασε ανοιχτά τα παράπονα της για την ποιότητα του αποτελέσματος, τέθηκε υπό κράτηση για επτά συνολικά ώρες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στη Λιθουανία για να συναντήσει τα παιδιά της όπου τα είχε στείλει προηγουμένως. Εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένη, σε ένα βίντεο, απευθυνόμενη προς τους διαδηλωτές ανέφερε πως υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για το καλό των παιδιών της.

Η εξέλιξη των διαδηλώσεων

Αστυνομική βία, συλλήψεις, ξυλοδαρμός συλληφθέντων και γεμάτες φυλακές συνέθεταν τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Πράγματα που έφεραν νέες διαδηλώσεις, με γυναίκες που φορώντας άσπρα και κρατώντας τριαντάφυλλα, ένωσαν τις φωνές τους στους δρόμους. Ακολούθησαν απεργίες από κρατικές εταιρείες και βιομηχανίες ενώ αρκετοί αξιωματούχοι των εταιρειών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Το δρόμο αυτό ακολούθησαν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και αστυνομικοί, ενώνοντας τις φωνές τους με διαδηλωτές. Ακόμα και διπλωμάτες της χώρας όπως ο Λευκορώσος Πρέσβης στη Σλοβακία, ανακοίνωναν τη συμπαράσταση τους προς τους διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται επί εβδομάδες, με τον Λουκασένκο πλέον να ζητά την συνδρομή του στρατού για να καταστείλει τις ξενόφερτες όπως τις ονομάζει διαδηλώσεις, που υποτίθεται πως στόχο έχουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Μοναδικός του σύμμαχος σε όλη αυτή την κατάσταση, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

Οι eurostars παίρνουν θέση στην κρίση

Οι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Λευκορωσία τα προηγούμενα χρόνια στον διαγωνισμό δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν σιωπηλοί σε όλο αυτό λαμβάνοντας θέση στα γεγονότα. Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στις διαδηλώσεις, στο πλευρό της αντιπολίτευσης, κάποιοι προτίμησαν να σιωπήσουν, ενώ μόλις μία είναι στο πλευρό του Λουκασένκο.

Ποιοι είναι στο πλευρό της αντιπολίτευσης;

Πρώτοι και καλύτερα θα λέγαμε πως είναι οι Litesound, το συγκρότημα που εκπροσώπησε τη χώρα στην Eurovision 2012. Μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές κυκλοφόρησαν και την λευκορωσική εκδοχή της συμμετοχής τους, με μηνύματα υπέρ της αντιπολίτευσης. Βρίσκονται καθημερινά στις διαδηλώσεις, όπως μας ενημερώνουν και μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τους.

Οι φετινοί εκπρόσωποι της Λευκορωσίας VAL επίσης δεν δίστασαν να δείξουν την προτίμηση τους στην αντιπολίτευση συμμετέχοντας επίσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δημοσιεύοντας παράλληλα την θλίψη τους για την αστυνομική βία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Учора здавалася: ўсё пачыналася 🤍♥️🤍 16 августа 2020 День, когда беларусы впервые настолько сильно почувствовали себя единым целым. Ощутили себя нацией, сплочённой вокруг общих целей. Начали просыпаться, осознавать, кто мы такие. Не стыдиться, а гордиться этим. Мы устали, что нас игнорирует система, обветшалая постсоветская система, которая совершенно не соответствует времени и континенту, где мы проживаем. А когда площадь Независимости, хоть и ненадолго, стала пешеходной—люди почувствовали СВОБОДУ. А ведь у нас никогда не было свободы слова! Нам не позволяли свободно выражать мысли и идеи в школах, в университетах, в гос учреждениях. Готовили из нас винтиков системы. Но мы не поддались. И сейчас показываем, какая мощь у нас внутри. Нас продолжают запугивать внешними угрозами, прибытием российских войск, силовыми структурами нашей власти. Но никто уже не боится. Ведь все знают, кто ответственен за преступления против беларусского народа. И они ответят за всё, когда придёт время. Наш народ в целом не интересовался политикой, и теперь понятно, почему. Потому что политики, к которой могли бы быть причастны простые граждане, у нас долгое время не было. Не было государства, где ты можешь ощущать, что в принципе имеешь какое-либо значение. Мы всегда чувствовали, что совершенно не созданы для этой системы. И теперь настала пора создавать новую. Где каждый будет чувствовать свою значимость, где хорошие идеи не будут давиться на корню, а будут поддерживаться и развиваться. И сейчас у нас есть огромное желание стать полезными в сфере культуры в Новой Беларуси! ⠀ Верым, можам, пераможам!♥️✊🏻✌🏻

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VAL = VLAD & LERA 👽🖤👽 (@val.music) στις

Οι Naviband, o Alekseev, o Ivan και ο Uzari είτε με την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, είτε απλά με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, έλαβαν θέση υπέρ της ανάγκης για πολιτική αλλαγή, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα των διαδηλωτών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

ЖЫВЕ БЕЛАРУСЬ🤍❤️🤍

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NAVIBAND (@naviband) στις

Αυτοί που σιωπούν

Από τους εκπροσώπους της τελευταίας δεκαετίας, δύο δεν έχουν εκφράσει θέση δημόσια και υπάρχει εξήγηση και για τους δύο. Ο ΤΕΟ που διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλή σχέση με την δημόσια τηλεόραση της χώρας, αφού παρουσιάζει διάφορα shows της, προτίμησε την σιωπή. Το ίδιο έπραξε και η Zena, όπου η μικρή της ηλικία, ίσως να παίζει ρόλο για αυτό.

Η υποστηρίκτρια του Λουκασένκο

Η μοναδική eurostar της χώρας που παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του νυν προέδρου της Λευκορωσίας είναι η Alyona Lanskaya. H Alyona εκπροσώπησε την Λευκορωσία στην Eurovision 2013 και σύμφωνα με όσα δηλώνει θέλει να βρεθεί ξανά στο διαγωνισμό. Ίσως και αυτό να είναι το κίνητρο της.

Εμείς ελπίζουμε οι συγκρούσεις αυτές να τερματιστούν όσο πιο αναίμακτα γίνεται, με κατάληξη το καλό και το δίκαιο των πολιτών της Λευκορωσίας!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *