Ουκρανία: Η διαμάχη της με την Ρωσία συνεχίζεται στην Junior Eurovision!

Το σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που ξεκίνησε με την απόσχιση της Κριμαίας και την de facto ενσωμάτωση της στην Ρωσία το 2014, αλλά και με τις αυτονομιστικές εξεγέρσεις στην ανατολική Ουκρανία με την στήριξη του Κρεμλίνου, έφθασε τώρα και στην Junior Eurovision.

Αν και φαβορί αποκλείστηκε

Οι περισσότεροι ίσως από εσάς θα θυμάστε την ουκρανική εθνική επιλογή για την Eurovision 2019 και τις πολιτικές διαστάσεις που έλαβαν χώρα, με τον τελικό αποκλεισμό της Maruv. Τώρα κάτι παρόμοιο συνέβη στη φάση προεπιλογής της ουκρανικής συμμετοχής στην Junior Eurovision 2020.

Ας δούμε όλα όσα συνέβησαν όμως από την αρχή. Μεταξύ των υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στην Junior Eurovision 2020 ήταν και ο Maksym Tkachuk. Υπέβαλε αίτηση με μια παράσταση της ουκρανικής διασκευής του τραγουδιού Giamaica  που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και ηχογραφήθηκε. από έναν αριθμό Ιταλών καλλιτεχνών. 

Ο Maksym νωρίτερα συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ με την ονομασία “Stars of the Albion”. Η συμμετοχή του σε αυτό το φεστιβάλ ήταν και αυτή που προκάλεσε τον αποκλεισμό του από τον εθνικό τελικό για την Junior Eurovision 2020. Ο λόγος του αποκλεισμού ήταν ότι παραβίασε τους κανονισμούς συμμετοχής , κι ενώ το βίντεο με το οποίο δήλωσε συμμετοχή είχε τα περισσότερα likes από τους συνυποψηφίους τους, 12.000 πριν διαγραφεί από τον επίσημο λογαριασμό της εθνικής προεπιλογής στο YouTube

Οι λόγοι αποκλεισμού του Maksym

Αναφέρεται στην αίτηση συμμετοχής ότι: ο συμμετέχων εγγυάται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει συναυλιακές δραστηριότητες, παραστάσεις, συμμετοχή σε δημόσιες ή / και ιδιωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από κρατικούς φορείς, ιδρύματα, οικονομικές οντότητες κ.λπ. της χώρας του επιτιθέμενου ή στην επικράτεια της επιτιθέμενης χώρας, στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή / και στην κατεχόμενη επικράτεια της Ουκρανίας μετά τις 15.03.2014 και δεν σχεδιάζει, δεν θα ανακοινώσει τις σχετικές εμφανίσεις τόσο κατά την περίοδο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εθνικής επιλογής, και στην περίοδο μετά την Επιλογή μέχρι την τελευταία ημερομηνία του Διεθνούς Διαγωνισμού .

Καθώς ο διαγωνισμός «Stars of the Albion» που πραγματοποιήθηκε από 28.02.2020 έως 01.03.2020 συνδιοργανώθηκε από το γραφείο της «Ρωσική Βουλή / Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο Λονδίνο» δείχνει ότι αυτός ο διαγωνισμός υπόκειται στην εκτελεστική εξουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας, ο κ. Zurab Alasania έγραψε επίσης για αυτήν την υπόθεση στο Facebook του, λέγοντας ότι η νόμιμη κηδεμόνας του Maksym, η γιαγιά του στα έντυπα της δήλωσης συμμετοχής του, απέκρυψε την συμμετοχή του νεαρού καλλιτέχνη, στο φεστιβάλ «Stars of the Albion». Επιπλέον, αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, συμμετέχει στην διοργάνωση του επίμαχου φεστιβάλ και ως εκ τούτου η συμμετοχή του Maksym στον ουκρανικό εθνικό τελικό, δεν ήταν πλέον δυνατή, μετά την γνωστοποίηση των παραπάνω. Ο κ. Alasania στηλίτευσε και το γεγονός της κριτικής των ρωσικών media στην απόφαση αυτή, λέγοντας ότι οι κανονισμοί ήταν γνωστοί και ισχύουν για όλους, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε η ουκρανική δημόσια τηλεόραση να προκύψει μια νέα υπόθεση, παρόμοια με αυτή της Maruv το 2019, με κατάληξη την μη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό.

Η απάντηση του Maksym

Η γιαγιά του Maksym που είναι και η νόμιμη κηδεμόνας του καθώς είναι ορφανός, εμφανίστηκε απογοητευμένη λέγοντας ότι η ουκρανική τηλεόραση δεν μπήκε καν στον κόπο να την ενημερώσει τηλεφωνικά και όλα τα πληροφορήθηκε από τα μίντια. Θεωρεί ότι ο λόγος του αποκλεισμού του εγγονού της ήταν ότι στο «Stars of the Albion», ερμήνευσε το ” Smuglyanka “, ένα πατριωτικό τραγούδι της σοβιετικής εποχής, την εποχή δηλαδή που Ρωσία και Ουκρανία ήταν στο ίδιο κράτος.

Από την άλλη πλευρά, το αντιπολιτευόμενο Svoboda, που έφερε το θέμα στην Βουλή, απαιτώντας την ακύρωση του Maksym, κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα, ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα 12χρονο ορφανό αγόρι, προκειμένου να προπαγανδίσει της φιλορωσικές θέσεις εντός Ουκρανίας, την στιγμή που η Ρωσία πραγματοποιεί κατοχή στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή της χώρας. Επιπλέον, δεν θεωρούν ότι η επιλογή του τραγουδιού του Maksym στο «Stars of the Albion» ήταν τυχαία…

Δίκαιη η αντίδραση των Ουκρανών;

Εδώ θα πούμε εν συντομία την άποψη μας, γιατί δυστυχώς το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και η όποια στάση υπέρ ή της μίας πλευράς, πρέπει να γίνεται πολύ προσεχτικά, πάντα σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, αλλά και το τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο γεγονός για εμάς.

Αφενός η ακύρωση του Maksym είναι καθ’ όλα νόμιμη και βασίζεται στους κανονισμούς του διαγωνισμού που είχαν δημοσιευθεί εξ αρχής και ήταν γνωστοί σε όλους τους συμμετέχοντες. Το γεγονός ότι η νόμιμη κηδεμόνας του απέκρυψε την συμμετοχή του Maksym στο εν λόγω φεστιβάλ, δείχνει ότι γνώριζε πως πρόκειται για έναν μουσικό διαγωνισμό, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, όπως φυσικά ήξερε ότι θα προκαλούνταν αντιδράσεις, αν μαθαίνονταν η συμμετοχή του εγγονού της σε αυτό το φεστιβάλ. Η επιλογή του τραγουδιού , που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις, προφανώς και δεν ήταν τυχαία, αλλά είναι κάτι που δεν θα σχολιάσουμε, καθώς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει για την Ουκρανία αυτό το τραγούδι.

Είναι πραγματικά αδιανόητο να θεωρούμε άδικη πράξη, από μία χώρα που δέχεται κατοχή στο έδαφος της, το να αποκλείει ανθρώπους από εκπροσώπους της, που υποστηρίζουν την κατοχή αυτή. Έχουμε και εμείς παρόμοια προβλήματα (βλ. Κύπρο) και καλό θα είναι να είμαστε προσεχτικοί στα λεγόμενα μας, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα τόσο πολύπλοκα, που μπορεί αύριο μεθαύριο να τα βρούμε και εμείς μπροστά μας.

Η χώρα μας εξάλλου συνεχίζει να αναγνωρίζει την Κριμαία, αλλά και τις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από την Ρωσία ως εδάφη της Ουκρανίας, ενώ πάγια πολιτική της χώρας μας είναι η ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας τον διαγωνισμό θα ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *