Αφιέρωμα: Tι συμβαίνει όταν το τηλεοπτικό κοινό έχει διαφορετική άποψη από τις κριτικές επιτροπές; – Μέρος Δ

Από την επάνοδο των κριτικών επιτροπών στο Διαγωνισμό το 2008, έχουμε δει πολλές φορές να αλλάζει το αποτέλεσμα της πρόκρισης της κάθε χώρας, αλλά της κατάταξης της τη βραδιά του Μεγάλου τελικού, με τις περισσότερες φορές να έχουμε πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τους φαν του Διαγωνισμού και όχι μόνο.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, θα δούμε ποια τραγούδια, που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τα είχε ψηλά στην προτίμηση του, η κριτική επιτροπή είχε διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα να χάσουν μια ευκαιρία στον Τελικό αλλά και ένα καλό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να δείτε τα δύο προηγούμενα μέρη εδώ, εδώ και εδώ.

Τώρα στο τέταρτο και μέρος, ήρθε η ώρα να δούμε ποια televoting favorites, δεν είχαν την ”αγάπη” των κριτικών επιτροπών τις χρονιές  2018 & 2019.

2018

2018 και ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στη Λισαβόνα.

Στον Α Ημιτελικό συναντάμε 3 χώρες που βρίσκονταν στην 10αδα του τηλεοπτικού κοινού και εκτός αυτής στις κριτικές επιτροπές. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την Γιάννα Τερζή και το Όνειρο Μου.  Η Γιάννα καταλαμβάνει την 10η θέση στο televoting και τη 16η στις juries. Με τον συνδυασμό των ψήφων ήρθε 14η και δεν κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο Τελικό.

Η Ieva Zasimauskaitė εκπροσωπεί τη Λιθουανία. Μία συμμετοχή που αν και είχε ένα συγκινητικό live δεν συγκίνησε τις κριτικές επιτροπές αφού την κατέταξαν 11η. Ωστόσο, το When We’re Old κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό, χάρη στη ψήφο του τηλεοπτικού κοινού Ευρώπης και Αυστραλίας, όπου με τον συνδυασμό των ψήφων ήρθε 9ο και το ξαναείδαμε τη βραδιά του Σαββάτου.

Τέλος, η Φινλανδία, με την Saara Aalto και το Monsters, παρότι συγκαταλέγονταν στα φαβορί, ψηφίστηκε 7ο από το τηλεοπτικό κοινό για πρόκριση και 15ο από τις επιτροπές, αλλά πέτυχε ευτυχώς οριακά την πρόκριση.

Από την άλλη στον Β Ημιτελικό, 4 χώρες βρέθηκαν να είναι αδικημένες των κριτικών επιτροπών. Αυτές είναι η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σερβία.

Την Δανία εκπροσώπησε ο Rasmussen με το τραγούδι Higher Ground. Ο  Rasmussen πήρε την 1η θέση στο κοινό και την 12η στις επιτροπές. Εν τέλει πέρασε 5ος 12ος στον Τελικό. Εκεί αδικήθηκε για άλλη μια φορά από τις επιτροπές, οι οποίες κατέταξαν το Higher Ground 20ο ενώ το τηλεοπτικό κοινό του έδωσε την 5η θέση. Τελικά, βγήκε 9ος.

Η Πολωνία εκπροσωπείται από τους  Gromee feat. Lukas Meijer και το τραγούδι Light Me Up. Η Πολωνία, ήρθε 10η στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού και 15η στις επιτροπές, χωρίς ωστόσο να παίρνει το εισιτήριο για τον Τελικό.

Το συγκρότημα AWS μας ερμήνευσε αυτή τη χρονιά το Viszlát nyár. Το τηλεοπτικό κοινό έφερε την Ουγγαρία στη 5η θέση, ενώ οι κριτικές επιτροπές την κατέταξαν 13η. Ωστόσο, πέρασε οριακά στον Τελικό.

Τέλος, η Σερβία που εκπροσωπήθηκε από τους Sanja Ilić & Balkanika και το Nova deca, ήρθε 8η στο κοινό και 11η στις επιτροπές αλλά έιδε τελικά την πρόκριση.

Στον Τελικό, η Ιταλία, η Ουκρανία και η Τσεχία τα πήγαν περίφημα στο televoting, αλλά καταποντίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές.

Οι Ιταλοί Ermal Meta & Fabrizio Moro, εκπροσώπησαν τη χώρα με το τραγούδι Non mi avete fatto niente. Το τηλεοπτικό κοινό με την ψήφο του έφερε την Ιταλία στην 3η θέση, ενώ οι κριτικές επιτροπές στην 17η. Με τον συνδυασμό τον ψήφων η Ιταλία σκόραρε στην 5η θέση.

Η Ουκρανία αυτή τη χρονιά εκπροσωπήθηκε από τον Mélovin και το τραγούδι Under the Ladder. Οι κριτικές επιτροπές έδωσαν στην Ουκρανία την τελευταία θέση, σε αντίθεση με τους τηλεθεατές που τον ψήφισαν 7ο. Στο τέλος κατέκτησε την 17η θέση.

Ολοκληρώνουμε το 2018, με την Τσεχία. Αυτή τη χρονιά συγκαταλεγόταν στα φαβορί. Εκπρόσωπος της ο Mikolas Josef με το Lie to Me. O Mikolas, ήρθε 4ος στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού και 15ος σε αυτή των επιτροπών, χωρίς η μέτρια αυτή θέση να του στερήσει μια θέση στην τελικά δεκάδα, καθώς κατέληξε στην 6η θέση.

2019

Ολοκληρώνουμε με το 2019 όπου ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στο Τελ Αβίβ.

Στον Α Ημιτελικό 2 χώρες καταποντίστηκαν από τις επιτροπές, με την μία να καταφέρνει να προκριθεί στον Τελικό και με την άλλη να πετυχαίνει τον αποκλεισμό.

Ο Serhat εκπροσωπεί για δεύτερη φορά τον Άγιο Μαρίνο. Διαγωνίσθηκε με το Say Na Na Na. Η Zoë Serhat με την παρουσίαση της την 4η θέση του televoting, με τις κριτικές επιτροπές να της δίνουν τη φτωχή 15η θέση. Ωστόσο, η χώρα κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό.

Εκεί, ήρθε 10ος στο televoting και 23ος στις κριτικές επιτροπές. Κατέληξε 19ος.

Την Πολωνία εκπροσώπησαν οι Tulia, με το τραγούδι Fire Of Love (Pali się). Η 8η θέση στο τηλεοπτικό κοινό και η 11η στις κριτικές επιτροπές, την άφησε οριακά εκτός Τελικού.

Στον Β Ημιτελικό, τρεις χώρες καταποντίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό. Αυτές ήταν η Αλβανία, η Λιθουανία και η Νορβηγία.

Την Αλβανία εκπροσώπησε η Jonida Maliqi, με το τραγούδι Ktheju Tokës. Η Jonida τερμάτισε 9η στο Televoting και 12η στις επιτροπές, ωστόσο προκρίθηκε στον Τελικό.

Η Νορβηγία ίσως να είναι η μεγαλύτερη αδικημένη των κριτικών επιτροπών από τότε που αυτές μπήκαν στον Θεσμό.

Εκπρόσωπο της Χώρας οι KEiiNO, που μας τραγούδησαν Spirit In The Sky. Στον Β Ημιτελικό η Νορβηγία ήρθε πρώτη στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού και 11η στις κριτικές επιτροπές αλλά σαφέστατα βρέθηκε στον Τελικό του Σαββάτου.

Στον Τελικό, η Νορβηγία ήρθε προς έκπληξη όλων πάλι πρώτη στο televoting, με τις κριτικές επιτροπές να της στερούν τη νίκη, αφού την κατέταξαν 18η. Με τον συνδυασμό των ψήφων οι KEiiNO, κατέλαβαν την 6η θέση.

Τέλος, η Ισλανδία, με τους Hatari και το Hatrið mun sigra, κατατάχθηκαν 6οι από το τηλεοπτικό κοινό και μόλις 16οι από τις κριτικές επιτροπές. Κατέληξαν 10οι.

Εδώ ολοκληρώνεται το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος για τις συμμετοχές που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τις είχε είτε υψηλά στην προτίμηση του, είτε τις είχε χαρίσει την πρόκριση στο μεγάλο Τελικό της Eurovision, η γνώμη της κριτικής επιτροπής ήταν εντελώς διαφορετική.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Eurovision.

2 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Τελικά οι επιτροπές των “ειδικών” πολλές φορές εμφανίζονται πολύ πιο συντηρητικές από τον μέσο τηλεθεατή/ακροατή.
    Απλά θλιβερό.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *