Υπερδνειστερία: Οι καλλιτέχνες που χάρισε στο διαγωνισμό της Eurovision!

Η 2 Σεπτεμβρίου θεωρείται για την Υπερδνειστερία, ως εθνική εορτή. Είναι η επέτειος νίκης της επί των μολδαβικών στρατευμάτων και ταυτόχρονα ημέρα της “de facto” ανεξαρτησίας της. Παρότι δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα, διατηρεί κυριαρχία στο έδαφος της από το 1990 και αρκετοί καλλιτέχνες που κατάγονται από την περιοχή, εκπροσώπησαν την Μολδαβία στο διαγωνισμό.

Ποια είναι η Υπερδνειστερία;

Η Υπερδνειστερία, είναι περιοχή της Μολδαβίας στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει. Δε διαφαίνεται ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας συνεχίζει να θεωρεί την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα της Υπερδνειστερίας με ειδικό νομικό καθεστώς.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι εντάσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας οδήγησαν σε στρατιωτική σύγκρουση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1992 και ολοκληρώθηκε με εκεχειρία τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, μια τριμερής Επιτροπή Κοινού Ελέγχου (Ρωσία, Μολδαβία και Υπερδνειστερία) επιβλέπει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει είκοσι τοποθεσίες και στις δύο πλευρές του ποταμού. Παρόλο που η εκεχειρία έχει διατηρηθεί, η πολιτική κατάσταση της περιοχής δεν έχει επιλυθεί: η Υπερδνειστερία είναι μια μη αναγνωρισμένη αλλά ντε φάκτο ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία με τη δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία, ταχυδρομικό σύστημα, νόμισμα και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Οι αρχές της έχουν υιοθετήσει σύνταγμα, εθνικό ύμνο, σημαία και εθνόσημο. Είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί ακόμα το σφυροδρέπανο στη σημαία της!

Οι περισσότεροι Υπερδνειστέριοι έχουν και την Μολδαβική υπηκοότητα, αλλά πολλοί Υπερδνειστέριοι έχουν επίσης Ρωσική και Ουκρανική υπηκοότητα. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Ρώσοι που αποτελούσαν το 34% το πληθυσμού το 2015.

Υπερδνειστερία και Eurovision

Όπως αντιλαμβάνεστε η Υπερδνειστερία για πολλούς λόγους δεν μπορεί να λάβει μέρος στην Eurovision. Δεν θεωρείται ανεξάρτητο χώρα, δεν έχει διεθνή αναγνώριση και δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοτηλεοράσεων, στοιχεία βασικά για να μπορέσει η τηλεόραση της να γίνει μέλος της EBU.

Παρ’ όλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια μέσω της Μολδαβίας κατάφερε να φθάσει να φθάσει στην σκηνή της Eurovision, αφού τα τρία τελευταία χρόνια καλλιτέχνες από την διαφιλονικούμενη περιοχή κατάφεραν να κερδίσουν τον εθνικό τελικό και να εκπροσωπήσουν την Μολδαβία.

1.DoReDos

Όλα τα μέλη του συγκροτήματος ανήκουν στην ρωσόφωνη μειονότητα της Μολδαβίας. Έχουν γεννηθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υπερδνειστερίας, το Rîbnița! Οι DoReDos εκπροσώπησαν την Μολδαβία στην Eurovision 2018, με ένα τραγούδι του Δημήτρη Κοντόπουλου και έχοντας πλάι τους τον Ρώσο superstar, Philipp Kirkorov.

2. Anna Odobescu

Η γλυκιά και ταλαντούχα Anna Odobescu εκπροσώπησε την Μολδαβία στην Eurovision 2019,  με ένα τραγούδι και πάλι Έλληνα συνθέτη, του Γιώργου Καλπακίδη. Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Συμμετείχε και στην ταινία του Netflix για τον Διαγωνισμό της Eurovision. Κατάγεται από την μικρή πόλη του Dubăsari.

3. SunStroke Project

Από την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας την Tiraspol κατάγεται ίσως η πιο εμβληματική φιγούρα της Μολδαβίας στον Διαγωνισμό της Eurovision, ο Sergey Stepanov ή όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι “Epic Sax Guy”. Οι Sunstroke Project, το συγκρότημα του Sergey Stepanov εκπροσώπησαν δύο φορές την Μολδαβία. Με πιο πρόσφατη φυσικά το 2017, όταν και κατέλαβαν την τρίτη θέση, την καλύτερη που έχει ποτέ λάβει η χώρα στο διαγωνισμό.

Το σερί των καλλιτεχνών από την Υπερδνειστερία μπορεί να μην συνεχίσθηκε, αφού η Natalia Gordienko κατάγεται από το Τσισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Εντούτοις και η Natalia Gordienko ανήκει στην ρωσόφωνη μειονότητα της χώρας.

Πηγή: aussievision

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *