Editorial: Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για εθνικό τελικό!

Στο Eurovision Fun δεν φοβηθήκαμε ποτέ να λάβουμε θέση, εκφέροντας την γνώμη μας ξεκάθαρα ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι δυσαρεστεί τους περισσότερους. Έτσι και τώρα παρατηρώντας την συζήτηση που διεξάγεται στις διάφορες ομάδες και φόρα των Ελλήνων φίλων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το editorial, παρουσιάζοντας τους λόγους που ούτε αυτή την χρονιά είναι ρεαλιστική η πραγματοποίηση ενός εθνικού τελικού για την επιλογή της συμμετοχής μας.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες στους εθνικούς τελικούς των χωρών

15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών αποστολών των χωρών οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν οι τελικές μορφών των τραγουδιών στην EBU. Μέχρι τότε η κάθε δημόσια τηλεόραση είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να αναδείξει την συμμετοχή της στην Eurovision 2021.

Ήδη όλες οι χώρες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού που θα τους εκπροσωπήσει στον επόμενο διαγωνισμό, είτε με έναν καλλιτέχνη (βλ. Ισραήλ, Τσεχία), είτε με διαφορετικούς καλλιτέχνες (βλ. Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία κλπ), έχουν δημοσιοποιήσει προθεσμίες υποβολής συμμετοχών, αλλά και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, ημερομηνίες διεξαγωγής κ.α.

Τον επόμενο μήνα αρκετές χώρες που θα πραγματοποιήσουν εθνικό τελικό, αναμένεται να ανακοινώσουν φιναλίστ, αλλά ακόμη και τραγούδια, όπως πχ το Ισραήλ και η Εσθονία.

Η παραγωγή ενός εθνικού τελικού δεν είναι ούτε κάτι απλό, αλλά ούτε κάτι εύκολο και η πρόσφατη εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, τότε το τηλεοπτικό αποτέλεσμα δεν είναι απλά κακό, αλλά ντροπιαστικό και τα σχόλια που το συνοδεύουν ταξιδεύουν δυστυχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Υπάρχει χρόνος για να διεξάγει εθνικό τελικό η ΕΡΤ;

Παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις 15 Μαρτίου, τα περιθώρια για έναν εθνικό τελικό, αλλά και τα δεδομένα στη ΕΡΤ, προσωπικά θεωρώ ότι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε την διαδικασία του ανοιχτού εθνικού τελικού από έναν τελικό μεταξύ προτάσεων δισκογραφικών εταιρειών. Η Ελλάδα έχει να πραγματοποιήσει ανοιχτό εθνικό τελικό από το 2003, όταν η Μαντώ επικράτησε του Γιάννη Βαρδή και εκπροσώπησε την χώρα μας στην Ρίγα της Λετονίας. Πιο πρόσφατος είναι ο τελευταίος εθνικός τελικός μεταξύ εκπροσώπων των δισκογραφικών εταιρειών. Η τελευταία φορά ήταν το 2015, όταν η Μαρία Έλενα Κυριάκου κέρδισε τους υπόλοιπους συνυποψήφιους της, στον εθνικό τελικό που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι πέντε δισκογραφικών εταιρειών.

Όπως αντιλαμβάνεστε και όπως αποδείχθηκε και στο σχετικά πρόσφατο 2017, ένας εθνικός τελικός με έναν μόνο καλλιτέχνη και ίδια συνθετική ομάδα δεν προσφέρει κανένα τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα η παραγωγή του προγράμματος είναι τέτοια που εκθέτει την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης στο εξωτερικό, τότε το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα χειρότερο.

Η πανδημία στενεύει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα

Η φετινή χρονιά όμως έχει και μία ακόμη σημαντική παράμετρο που διαφοροποιεί τα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η πανδημία του κορωνοιού. Η Ευρώπη φλέγεται κυριολεκτικά από το δεύτερο κύμα του COVID-19 και αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον χώρο της τηλεόρασης.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εικόνα σε δύο-τρεις μήνες όταν θα πρέπει η ΕΡΤ να πραγματοποιήσει τον εθνικό τελικό. Κοινό το πιο πιθανό δεν θα μπορεί να παρευρεθεί και όταν εκ προοιμίου με βάση και όσα αναφέραμε παραπάνω το τηλεοπτικό ενδιαφέρον αναμένεται χαμηλό, προς τι ο σχεδιασμός μιας τηλεοπτικής παραγωγής που τελευταία στιγμής εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να ακυρωθεί;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την διαδικτυακή διεξαγωγή ενός εθνικού τελικού. Αυτό φυσικά θα απασχολήσει ακόμα λιγότερους ανθρώπους και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, σε ένα τέτοιο σενάριο οι μόνοι που θα ασχοληθούν θα είμαστε εμείς οι σκληροπυρηνικοί fans. Ακόμη όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαιτούνται επιπλέον έξοδα από πλευράς ΕΡΤ, αφού θα πρέπει να γίνει η ολοκληρωμένη παραγωγή των 3-5 υποψήφιων τραγουδιών με τα βίντεο κλιπ τους κλπ.

Η σημαντικότερη όμως δυσκολία είναι ότι ο COVID-19 και τα μέτρα που έχει θεσπίσει και το ελληνικό κράτος φέρνουν εμπόδια. Η Stefania ζει στο εξωτερικό και τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι τόσο απλά όσο προ-κορωνοιού. Εκτός αυτού όμως η ολοκλήρωση οποιαδήποτε φάσης προετοιμασίας που περιλαμβάνει την συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων γίνεται πολυπλοκότερη. Απαιτείται δηλαδή περισσότερος χρόνος για το γύρισμα ενός βίντεο κλιπ, μιας ηχογράφησης κ.α.

Αν σε όλα τα παραπάνω συμπεριλάβουμε και το backup βίντεο που θα κληθούν να παραδώσουν οι αποστολές, με την πλήρη σκηνοθεσία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Junior Eurovision, σε περίπτωση που η κατάσταση με την πανδημία είναι σε τέτοια φάση που δεν θα επιτρέψει την ζωντανή σύνδεση την ημέρα του διαγωνισμού, τότε ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι ένας εθνικός τελικός με την οποιαδήποτε μορφή του είναι κάτι που θα περιπλέξει τα πράγματα, θα στενέψει ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια και δεν θα προσφέρει τηλεοπτικά τίποτα στην ΕΡΤ.

Η εσωτερική επιλογή η καλύτερη λύση

Τόσο η ομάδα της ΕΡΤ που ασχολείται με τον διαγωνισμό, όσο και η Dream Team με την μεγάλη της εμπειρία στην Eurovision, αποτελούν εγγύηση ότι θα επιλέξουν την καλύτερη δυνατή επιλογή μεταξύ των πέντε υποψήφιων τραγουδιών.

Κατανοούμε την επιθυμία των fans να έχουν λόγο στην επιλογή, αλλά και η φετινή χρονιά απέδειξε ότι το SUPERG!RL ήταν μακράν το καλύτερο μεταξύ των τραγουδιών που υποβλήθηκαν στην ΕΡΤ και στην συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν στο κοινό.

Σαφέστατα και είμαστε υπέρ της ιδέας ενός εθνικού τελικού, ενός όμως εθνικού τελικού που θα έχει οργανωθεί έγκαιρα και θα έχει ένα τηλεοπτικό ενδιαφέρον που θα ξεπερνά τα στενά όρια των fans. Αν λοιπόν η ΕΡΤ επιθυμεί την πραγματοποίηση ενός τέτοιου project ας αρχίσει την προετοιμασία της από το επόμενο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι τότε θα έχουμε ξεπεράσει και την πανδημία, παράγοντας ένα πρόγραμμα που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημόσιες τηλεοράσεις. Εξάλλου η φετινή ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι μπορεί να μας εκπλήξει όλους ευχάριστα!

Για την Eurovision 2021 ας επικεντρωθεί στην επιλογή του καλύτερου τραγουδιού και στην προετοιμασία ενός εντυπωσιακού βίντεο κλιπ και μιας έξυπνης σκηνικής παρουσίασης, που θα μας φέρει και πάλι στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Ως εναλλακτική μπορούμε να προτείνουμε μια όμορφη εκπομπή παρουσίαση της συμμετοχής μας.

Καλόπιστα και με δεδομένο το ενδιαφέρον μας, τόσο για την ΕΡΤ, όσο και για την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision!

11 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Εθνικός τελικός δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται εδώ και χρονια: 1) Γιατί απαιτεί κόπο που οι δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΤ δεν έχουν καμία όρεξη να καταβάλουν, 2) Απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου που η υπεύθυνη ομάδα δεν διαθέτει, 3) Απαιτεί ιδέες και δημιουργικότητα που χαλάνε την πιάτσα στην βυθισμένη στην αδιαφορία ΕΡΤ, 4) Τον απορρίπτει η συγκεκριμένη ομάδα καλλιτεχνών στην οποία απευθύνεται πάλι και πάλι η ΕΡΤ, η οποία δέχεται να συνεργαστεί μαζί της μόνο με εργολαβίες.
    Τώρα, το πως ένα 16χρονο παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα κατάφερε να του γίνει απευθείας ανάθεση και να επιβάλλει όλους τους όρους του σε μια κρατική ραδιοτηλεόραση, είναι ζήτημα για έντονο προβληματισμό.

    Απάντηση
  2. Μάριος
    Μάριος says:

    Όσο για το πόσο ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές μπορεί να έχει μια βραδιά επιλογής ακόμα και με έναν καλλιτέχνη, οι περιπτώσεις της Παπαρίζου, της Βίσση και του Ρουβα, μας δείχνουν ότι μία χαρά μπορεί να έχει όταν επιστρατεύεις γνωστούς καλλιτέχνες, προσεγμένες παραγωγές και ενδιαφέροντα τραγούδια. Όταν πας με τηλεοπτικές και καλλιτεχνικές ξεπέτες φυσικά και δεν θα ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Χαιρομαι που σου αρεσαν τα τραγουδια του Ρουβα, ολα γραμμένα από τον Δημητρη Κοντοπουλο…και τα χαρακτηριζεις ετσι!

      Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Τα τραγούδια του Ρουβα ήταν κάτω του μετρίου, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα στη Μόσχα, ο ίδιος και η παραγωγή του τελικού μια χαρά.

        Απάντηση
        • Giannis Argyriou
          Giannis Argyriou says:

          Mα εσυ μιλάς για ενδιαφέροντα τραγουδια κ αναφέρεις κ τον Ρουβα…φυσικα κ στην επιλογη της Βισση υπηρχε ενα τραγουδι του Κοντοπουλου…μαλλον σου ξέφυγε αλλά γλώσσα λανθάνουσα τα αληθη λέγει…

          Απάντηση
  3. Reverb
    Reverb says:

    μιας και το editorial αναφέρεται σε εθνικούς τελικούς, μικρή πληροφόρηση βλέπω να υπάρχει από Δανία και Λιθουανία, χωρές που σχετικά νωρίς επιβεβαιώσαν πως επιμείνουν στα γνωστά τους format, κι’ όμως για την ώρα δεν έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες ή πλαίσια επιλογής/κατάθεσης τραγουδιών. Πάμε για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής ή μου διαφεύγει η σχετική πληροφόρηση;

    Απάντηση
  4. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Η μοναδική φορά που μου έρχεται στο μυαλό ένας αξιοπρεπής (ως τηλεοπτικό προϊόν μιλάω) εθνικός μας τελικός είναι το 2013. Παρόλα αυτά έχουμε καιρό να διοργανώσουμε και θα έλεγα ότι μου λείπει. Στην παρούσα φάση όμως καταλαβαίνω ότι είναι έως και απαγορευτικό κάτι τέτοιο (και για λόγους, κάποιοι από τους οποίους αναφέρονται και στο άρθρο).
    Παρεμπιπτόντως, έχω την εντύπωση, μπορεί να κάνω και λάθος, ότι από τότε που θυμάμαι το Διαγωνισμό, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετοχών επιλέγεται με απ’ ευθείας ανάθεση.

    Απάντηση
  5. Kostas
    Kostas says:

    Φέτος βλέπουμε ότι το 70% των χωρών πάνε σε εσωτερικές επιλογές. Ακόμα και η Ισλανδία τον ακύρωσε.
    Η ΕΡΤ καλά θα κάνει να αφοσιωθεί σε ένα καλό αποτέλεσμα και να αφήσει τα πειράματα

    Απάντηση
  6. Vangelis vt
    Vangelis vt says:

    O εθνικός τελικός θα είχε κάποιο νόημα αν παρουσίαζε όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής παραγωγής με διαφορετικές προτάσεις δημιουργών. Το να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο-τρεις ξεθυμασμένες κονσέρβες του Κοντόπουλου τραγουδισμένες από τη συμπαθή Στεφανία που παραμένει άγνωστη, άχρωμη και αδιάφορη για το μεγάλο κοινό παρά την ευκαιρία που της δόθηκε, συμφωνώ κι εγώ ότι δεν θα έχει κανένα τηλεοπτικό ή άλλο ενδιαφέρον. Όπως και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαβάζουμε άρθρα που λιβανίζουν τις αδιάφορες επιλογές της ΕΡΤ.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *