Laka: “Το πρόβλημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Eurovision είναι και η θρησκεία του εκπροσώπου μας”!

Ο Laka είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πετυχημένους τραγουδοποιούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Το 2008 μαζί με την αδερφή του, εκπροσώπησαν την χώρα στο Βελιγράδι, με το τραγούδι Pokušaj, καταλαμβάνοντας την δέκατη θέση.

Είναι γνωστό ότι η δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αντιμετωπίζει σημαντική οικονομικά προβλήματα, εξού και η αποχή της από τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Laka πιστεύει ότι οι οικονομικοί πόροι μπορούν να βρεθούν, αν ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας αποφασίσει την επιστροφή του στο διαγωνισμό. Τότε όμως το πρόβλημα θα είναι η επιλογή του καλλιτέχνη και η θρησκεία/εθνοτική φυλή στην οποία ανήκει. Ο Laka πάντως μιλάει με νοσταλγία για την προηγούμενη συμμετοχή του και δηλώνει παρών, σε ένα ενδεχόμενο comeback.

Μόλις το κράτος ενδιαφέρεται να προωθηθεί στην Ευρώπη, θα βρεθούν χρήματα για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο να επιλέξουμε ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα, Σέρβο, Κροάτη, Βόσνιο, Χριστιανό ή Μουσουλμάνο. Ήταν υπέροχο για εμάς στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, οπότε θα ήθελα να συμμετάσχω ξανά σε αυτή την εκδήλωση.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου τη δεκαετία του 90 έγινε επίκεντρο πολύ σκληρών πολεμικών αναμετρήσεων, ανάμεσα στους Σερβούς από την μία πλευρά και τους Βόσνιους και Κροάτες από την άλλη, σήμερα αποτελεί μία ενιαία κρατική οντότητα, με δύο ομόσπονδες δημοκρατίες και μία ακόμη αυτόνομη περιοχή.

Το 55% περίπου της χώρας ανήκει στην Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ το υπόλοιπο 45% στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Υπάρχει ακόμη και η μικρή αυτόνομη περιοχή του Μπρτσκό. Σε κάθε μία από αυτές τις ομόσπονδες περιοχές υπερτερεί και άλλο εθνοτικά φύλο. Δημογραφικά ένα 50% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Βόσνιοι, ένα 35% ως Σέρβοι, ένα 10% ως Κροάτες και το υπόλοιπο 5% ανήκει σε άλλες εθνότητες.

Το παραπάνω παζλ φυσικά δημιούργησε κατά καιρούς προβλήματα και στην επιλογή του εκπροσώπου, αφού θα έπρεπε να επιλέγονται καλλιτέχνες και από τις δύο σημαντικότερες συνιστώσες της χώρας (Βόσνιοι και Σέρβοι).

Έτσι ενώ π.χ. το 2008 εκπροσώπησε την χώρα ο Laka που είναι Βόσνιος, την προηγούμενη χρονιά επιλέχθηκε η Marija Sestic που είναι σερβικής καταγωγής.

Το πρόβλημα αυτό θίγει με την παραπάνω του δήλωση ο Laka. Εμείς πάντως ευχόμαστε η Βοσνία Ερζεγοβίνη να επιστρέψει σύντομα στο διαγωνισμό και να μας χαρίσει και άλλες συμμετοχής, όπως το Pokušaj, που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω:

Πηγή: avaz.ba

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Θεός!
    Στο τοπ 10 μου το 2008.

    Τον καταλαβαίνω απόλυτα. Η διακυβέρνηση στη Βοσνία είναι αρκετά χαοτική εξ αιτίας των ιδιαίτερα λεπτών ισορροπιών που πρέπει να τηρηθούν ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες σε όλους τους τομείς.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *