Editorial: Πόσο δίκαιο τελικά θα είναι το “live on tape video” για την Eurovision 2021;

Η ανακοίνωση της EBU και των Ολλανδών διοργανωτών για τα live on tape video που θα πραγματοποιήσουν οι 41 συμμετέχοντες της Eurovision 2021, ναι μεν διασφαλίζει ότι πράγματι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ακόμα και στο χειρότερο σενάριο σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αφήνει όμως πολλά ερωτηματικά κυρίως στο κομμάτι της δικαιοσύνης και των ίσων όρων που θα πρέπει να διέπει τον διαγωνισμό.

Τι ακριβώς είναι το live on tape video;

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να ηχογραφήσουν μια ζωντανή παράσταση της συμμετοχής τους στη χώρα τους. Αυτή η ηχογράφηση θα παραδοθεί πριν από τον διαγωνισμό και θα πραγματοποιηθεί σε ένα στούντιο. Η ηχογράφηση θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο (όπως θα ήταν στον Διαγωνισμό) χωρίς να κάνει αλλαγές στα φωνητικά ή σε οποιοδήποτε μέρος της ίδιας της παράστασης μετά την ηχογράφηση.

Θα υπάρχει ελευθερία στις αποστολές, να παρουσιάσουν όπως αυτές θεωρούν καλύτερα τις συμμετοχές τους, θα έχουν δοθεί όμως οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα του διαγωνισμού. Δεν θα υπάρξει κοινό ενώ η ηχογράφηση θα πρέπει να είναι μοναδική και να μην δημοσιεύεται πριν από την εκδήλωση τον Μάιο.

Οι αποστολές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές δυνατότητες και διαστάσεις που θα ήταν διαθέσιμες επί σκηνής στο Ρότερνταμ, αλλά είναι επίσης ελεύθεροι να επιλέξουν μια πιο περιορισμένη εγκατάσταση παραγωγής. Οι βιντεοσκοπήσεις δεν πρέπει να περιέχουν επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα, επικαλύψεις, κομφετί, λήψεις drone, νερό, χρήση χρώματος ή green screen.

Πως θα διασφαλιστεί η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη στον διαγωνισμό;

Εκτός των παραπάνω η EBU ανακοίνωσε και μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας, που θα εξασφαλίζουν ότι τα 41 live video tape, θα έχουν πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παρόντες στην βιντεοσκόπηση θα είναι εκπρόσωπος της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης, ενώ το γύρισμα θα παρακολουθεί και ο executive supervisor του διαγωνισμού, αλλά και ένας εκπρόσωπος από έναν ανεξάρτητο παρατηρητή ψηφοφορίας (E&Y). Η διάρκεια του γυρίσματος θα είναι μία ώρα και σε αυτή την ώρα οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βιντεοσκοπήσουν μέχρι τρεις φορές την εμφάνισή τους. Η επιλογή της λήψης θα γίνεται από τον αρχηγό αποστολής και έναν ακόμη εξουσιοδοτημένο προς τούτο εκπρόσωπο.

Οι αμφιβολίες μας γύρω από το live on tape video

Αρχικά να πούμε ότι ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν διαγωνίζονται όλοι με ίσους όρους. Τι εννοούμε με αυτό; Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στην σκηνή του διαγωνισμού, εντυπωσιακές εμφανίσεις, με την βοήθεια της χρήσης της τεχνολογίας. Τεχνολογία που δεν μπορούν όλες οι ραδιοτηλεόρασεις  να χρησιμοποιήσουν. Δεν μπορεί η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας να ξοδέψει τα χρήματα που ξοδεύει η δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας. Δεν μπορεί η δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας να ξοδέψει τα ποσά που ξοδεύει η τηλεόραση της Ρωσίας ή του Αζερμπαϊτζάν κ.ο.κ.

Μπορεί λοιπόν να ξεκινούν πολλές φορές από διαφορετική αφετηρία οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, αυτό όμως που αμβλύνει κάπως τα παραπάνω είναι ότι μοιράζονται την ίδια σκηνή και διασφαλίζεται ότι όλοι τραγουδούν ζωντανά. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, και με δεδομένο ότι η κάθε χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο studio θέλει (και μπορεί…), τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμα και αυτό.

Διαβάσαμε ότι η Ρωσία για την Junior Eurovision 2020, όπου ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω των live on tape video, χρησιμοποιεί στην εμφάνιση της εικονική πραγματικότητα. Ένα εφέ που πιθανότατα οι άλλες χώρες δεν θα έχουν στην διάθεση τους, για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους.

Βέβαια για τα live on tape video της Eurovision 2021 η EBU έχει απαγορεύσει τέτοια ειδικά εφέ. Δεν απαγορεύονται όμως τα led και δίνεται η δυνατότητα για διαφορετικού μεγέθους σκηνές, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε θα διαφοροποιεί το τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει λόγος να φοβάται η ελληνική αποστολή;

Αυτό που είναι παρήγορο για την περίπτωση μας, κάτι που θα παραδεχθούν ακόμη και αυτοί που δεν συμπαθούν την Dream Team, είναι ότι η ομάδα που μας εκπροσωπεί στην Eurovision 2021 είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη εμπειρία στον διαγωνισμό και πάντοτε φροντίζουν μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια τις συμμετοχές τους.

Όπως διαβάσατε και σε προηγούμενο μας άρθρο, η ελληνική αποστολή (ΕΡΤ και Dream Team), ήταν ενήμερη εδώ και καιρό για αυτή την απόφαση των διοργανωτών και ήδη εργάζονται επάνω στην προετοιμασία του live on tape video.

Αυτό που όλοι ελπίζουμε είναι όλα όσα διαβάσατε να παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο. Η κατάσταση με την πανδημία να βελτιωθεί και να έχουμε μια Eurovision όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται, με τους 41 καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τις συμμετοχές τους στην σκηνή της Ahoy Arena!

Ποια είναι η γνώμη σας για το live on tape video; Διασφαλίζονται οι ίσοι όροι για όλους;

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. John
    John says:

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε και φυσικά πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο να δίνεται αυτή η επιλογή για διαφορετικές διαστάσεις σκηνών, τεχνικού εξοπλισμού κ.α …. σίγουρα κάποιες χώρες θα ευνοηθούν περισσότερο . Τώρα εκπιζω να ευνοηθούμε και εμείς και οι ιθύνοντες να έχουν σκεφτεί τι είναι το καλύτερο για να βγει το καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα και να μην μας λείπει κάτι. Πάνω σε αυτό είχατε πει ότι ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο αλλά θα έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ; Μπορείτε να πείτε έστω κάτι ;

    Απάντηση
  2. Vangelis vt
    Vangelis vt says:

    Από τη στιγμή που αποφάσισαν να τους επιτρέψουν φωνητικά κονσέρβα, για ποια δικαιοσύνη και για ποια ακεραιότητα μιλάμε; Απλώς αυτό θα είναι και το κερασάκι στην τούρτα. Όλοι έχουμε δει «live on tape» εμφανίσεις σε διάφορα διεθνή μουσικά βραβεία τους τελευταίους μήνες ή ακόμα και «live on tape» συναυλίες. Μόνο live δεν τα λες…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *