Αλβανία: Με την Anxhela Peristeri και το Karma στην Eurovision 2021!

Το πρώτο τραγούδι για την Eurovision 2021 είναι γεγονός! Το Festivali i Këngës 59 ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με μεγάλη νικήτρια την Anxhela Peristeri με το τραγούδι Karma.

Για μία ακόμη χρονιά η δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας (RTSH) επέλεξε την συμμετοχή της στην Eurovision μέσα από το FiK.  O μεγάλος τελικός πραγματοποιηθηκε στην πλατεία της Ιταλίας στα Τίρανα, με παρουσιαστές τους Jonida Vokshi και Blendi Salaj, οι 18 καλλιτέχνες που κατάφεραν να φθάσουν στον τελικό έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να διεκδικήσουν την ψήφο της κριτικής επιτροπής και την νίκη στο φεστιβάλ, που θα τους έδινε το εισιτήριο το Μάιο για το Ρότερνταμ.

Οι 18 φιναλίστ ήταν:

  1. Sardi Strugaj – Ka me t’ba me kajt
  2. Xhesika Polo – Më mbron
  3. Orgesa Zaimi – Valixhja e kujtimeve
  4. Wendi Mancaku – Ves I shpirtit im
  5. Era Rusi – Zjarri im
  6. Gjergj Kaçinari – Më jep jetë
  7. Rosela Gjylbegu – Vashëzo
  8. Devis Xherahu – Peng
  9. MIRUD – Nëse vdes
  10. Giliola Haveriku – E lirë
  11. Viktor Tahiraj – Nënë
  12. Kamela Islamaj – Kujtimet s’kanë formë
  13. Florent Abrashi – Vajzë
  14. Inis Neziri – Pendesë
  15. Evi Reçi – Tjerr
  16. Anxhela Peristeri – Karma
  17. Festina Mejzini – Kush je ti dashuri
  18. Kastro ZIZO – Vallja e jetës

Στο Φεστιβάλ υπήρχαν αρκετοί καλεσμένοι ένα από αυτούς ήταν ο Eugent Bushpepa, εκπρόσωπος της Αλβανίας το 2018 με το τραγούδι Mall, όπου κατέκτησε την 11η θέση με 184 βαθμούς. O Eugent ερμήνευσε στην σκηνή του FIK το Hallelujah του Leonard Cohen.

Αποτελέσματα:

Tα αποτελέσματα στο Festivali i Këngës 59 καθορίστηκαν αποκλειστικά από την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής.

Oπως κάθε χρόνο έδωσαν το βραβείο των Τιράνων όπου το πηρέ η Evi Reçi με το τραγούδι  Tjerr.

Την 3η θέση κατέκτησε η Festina Mejzini με το τραγούδι  Kush je ti dashuri, την 2η θέση ο Sardi Strugaj  με το τραγούδι “Ka me t’ba me kajt” και μεγάλη νικήτρια του Festivali i Këngës 59 η Anxhela Peristeri με το τραγούδι Karma.

Ποια είναι η Anxhela Peristeri;

Η Άντζελα Περιστέρι, γεννήθηκε το 1986 στην Κορυτσά. Ο πατέρας της είναι ελληνικής καταγωγής, μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Τελείωσε το καλλιτεχνικό Λύκειο στα Τίρανα και στην συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα για τις πανεπιστημιακές της σπουδές. Ακολούθως ξεκίνησε την μουσική της πορεία, τραγουδώντας σε μεγάλες σκηνές και δίπλα σε σημαντικά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετείχε στο X Factor του ΑΝΤ1.

Το 2014 αν και είχε ήδη μια αξιοσημείωτη καριέρα στην Ελλάδα, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αλβανία. Έχει κερδίσει σε διάφορα φεστιβάλ και διαγωνισμούς της Αλβανίας, όπως το Your Face Sounds Familiar ή το Kënga Magjike 2017.

Πολλά τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Η Αλβανία στον Διαγωνισμό της Eurovision

Το 2021 θα έχουμε την 18η συμμετοχή της Αλβανίας στον διαγωνισμό, που έκανε ντεμπούτο το 2004, με την Anjeza Shahini και το The Image Of You”, που έφτασε στην τιμητική έβδομη θέση! Το RTSH έδειξε ενδιαφέρον για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και το 2003. Ωστόσο, τρεις ακόμη χώρες έκαναν το ντεμπούτο τους εκείνο το έτος και η Αλβανία δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να προκριθεί εφτά φορές στον τελικό και άλλες τόσες να μείνει στον ημιτελικό.

Η καλύτερη θέση που κέρδισε ήταν το 2012 με την Rona Nishliu και το Suus. Τα τελευταία δύο χρόνια καταφέρνει να προκρίνεται στον τελικό και προφανώς θέλει να συνεχίσει το σερί της.

O διαγωνισμός της Eurovision για την χρονιά του 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του Covid 19, όπου η εκπρόσωπος της Αλβανίας θα ήταν η Arilena Ara με το τραγούδι  “Fall From The Sky”.

Παρακάτω δείτε την νικητήρια εμφάνιση της Anxhela Peristeri, με το τραγούδι Karma που θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην Eurovision 2021:

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της Αλβανίας στην Eurovision 2021;

 

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Ανδρέας Τράσας
    Ανδρέας Τράσας says:

    Το αγαπημένο μου απο την αρχή !!!
    Μακράν η καλύτερη του τελικού !!!
    Έχει και Ελληνικές ρίζες η Άντζελα, οποτε καλή επιτυχία !!!

    Απάντηση
  2. ,
    , says:

    Το αγαπημένο μου!!!
    Η μητέρα μου είναι από την ελληνική μειονέκτημα της Αλβανίας και έτσι είμαι δίπλα χαρούμενη που κάποιος από την μειονότητα θα εκπροσωπήσει την χώρα

    Απάντηση
  3. Reverb
    Reverb says:

    Όλα τα βαλκανικά κλισέ πάνω σε κακή παραγωγή και επίπεδη, “επαγγελματική” ερμηνεία ελληνικού μπουζουξίδικου με χαμόγελα δεξιά και αριστερά, “καλησπέρα και καλή βραδιά” που απ’ όσο μου επιτρέπεται να καταλαβαίνω δεν ταιριάζουν και πολύ με τους στίχους, καμία σχέση με τις δραματικές και over the top screeming divas της Αλβανίας που κάποιοι αγαπούν κι’ άλλοι μισούν. Το revamp σίγουρο . . .

    Απάντηση
  4. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Το FiK πλέον έχει φτάσει σε σημείο να σε κάνει να αναρωτιέσαι για την αξιοπιστία του και την εγκυρότητα του από τη στιγμή που το αποτέλεσμα εξαρτάται 100% από 5-6 άτομα, βέβαια θα μου πεις και σε μια εσωτερική επιλογή λίγο πολύ αυτό γίνεται, όμως ευτυχώς με αυτό το τρόπο γλιτώσαμε κομμάτια σαν αυτό του mirud και της rusi,που ήταν επιεικως μέτρια.
    Εγώ ήμουν μεταξύ της συμμετοχής της Neziri και της peristeri. Κέρδισε η δεύτερη και ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο.
    Στα πρακτικά, ξεκινάει σχετικά καλά το επίπεδο για το διαγωνισμό του ’21(πρώτα ο Θεός). Η κοπέλα είναι πολύ δυνατή ερμηνεύτρια, το τραγούδι είναι αξιοπρεπές αλλά χρειάζεται ένα δυναμικό revamp και προς θεού μην το γυρίσουν στα αγγλικά… Τη σκηνική παρουσία δεν θα τη σχολιάσω γιατί θέλει ριζική αλλαγή. Συνολικά θα βάλω ένα 7/10! Καλή επιτυχία!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *