Μαρόκο: Εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ | Πρώτο βήμα για την επιστροφή στην Eurovision;

Το Ισραήλ και το Μαρόκο αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά την συμφωνία που υπέγραψαν την προηγούμενη Πέμπτη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Έτσι, το Μαρόκο γίνεται η τέταρτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον “αιώνιο εχθρό” , το Ισραήλ.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, το Μαρόκο γίνεται η τέταρτη αραβική χώρα που υπογράφει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο στα παγκόσμια χρονικά. Πέρα όμως από την μεγάλη ιστορική σημασία που έχει αυτό το γεγονός, ίσως και να ανοίγει ο δρόμος για το Μαρόκο να επιστρέψει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

To Μαρόκο είναι η μοναδική αραβική χώρα που έχει συμμετάσχει ποτέ στον διαγωνισμό. Το 1980 εκμεταλλευόμενο την απουσία του Ισραήλ, έλαβε μέρος στην Eurovision εκείνης της χρονιάς. Εκπρόσωπος του Μαρόκου στην μοναδική συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό ήταν η τη διάσημη μαροκινή τραγουδίστρια Σαμίρα Μπενσαΐντ. Δυστυχώς το Bitaqat Hob, το τραγούδι δηλαδή με το οποίο συμμετείχε, έλαβε μόλις 7 βαθμούς όλους από την Ιταλία και έτσι τερμάτισε στην 18η και προτελευταία θέση.

Χωρίς το πρόβλημα της μη ύπαρξης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, το Μαρόκο ως κανονικό μέλος της EBU έχει την δυνατότητα να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Το πρόβλημα αυτό, της μη αναγνώρισης του Ισραήλ από όλο τον αραβικό κόσμο, οδήγησε στην αποχώρηση του Λιβάνου από τον διαγωνισμό του 2004, αφού η δημόσια τηλεόραση της χώρας αρνούνταν να μεταδώσει την συμμετοχή του Ισραήλ, κάτι που επιβάλλονταν από την νομοθεσία αφού ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κρατική οντότητα.

Ας θυμηθούμε την μοναδική συμμετοχή του Μαρόκο στο διαγωνισμό:

Θα επιθυμούσατε την επιστροφή του Μαρόκου στον διαγωνισμό;

 

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *