Κύπρος: Οι αντιδράσεις για το El Diablo συνεχίζονται!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την φετινή κυπριακή συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, El Diablo.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη κυκλοφορία του τραγουδιού της Έλενας Τσαγκρινού, με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2021, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και είναι πολυδιάστατες πλέον. Από την μία οι ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων, αλλά και ενώσεων όπως αυτής των θεολόγων και από την άλλη μία ανακοίνωση της Αλέξιας, συντηρούν τις αντιδράσεις για το τραγούδι και την συμμετοχή γενικότερα.

Άνδρας εισέβαλε στο ΡΙΚ και επιτέθηκε σε υπάλληλο του ΡΙΚ

Λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ, ζητώντας την ακύρωση του El Diablo. Αφού δεν έλαβε τις εξηγήσεις που ήθελε, επιτέθηκε σε παρουσιαστή του ΡΙΚ, ανταλλάσσοντας μάλιστα και υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Η Αλέξια αντιδρά

Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν είναι και η δημοφιλής ερμηνεύτρια και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Eurovision, δύο φορές (1981 και 1987), Αλέξια.

Ο λόγος που αντιδρά η Αλέξια δεν είναι ο στίχος και το νόημα του τραγουδιού, αλλά η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό από έναν μη Κύπριο καλλιτέχνη. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει “Στις πλείστες/ους μουσικούς της Κύπρου, ειδικότερα στις νέες και στους νέους, δεν προσφέρεται καμμία ευκαιρία καμμία υποστήριξη γιά την ανάπτυξη και εξέλιξη της Μουσικής τους, τόσο ως πορεία / καριέρα (εάν το επιλέξουν), όσο και ως επάγγελμα…ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ και ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ, το Κρατικό μας κανάλι όχι μόνο να μην έχει το επίπεδο που έχουν θέσει οι προγενέστεροι ποιοτικότατοι άνθρωποι του ΡΙΚ, που θυμούμαι και που αγαπώ, ΟΥΤΕ και να επιλέγει κεκλεισμένων των θυρών ποιός θα μας εκπροσωπήσει και να αποκλείει με εγκληματικό τρόπο τα παιδιά μας”.

Στην ανάρτηση της σχολιάζουν υποστηρίζοντας τις δηλώσεις της Αλέξια, πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους και συνθέτες προηγούμενων συμμετοχών της Κύπρου στον διαγωνισμό.

Tην απόσυρση του El Diablo ζητά η Ένωση Θεολόγων Κύπρου

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τον “αποτροπιασμό του” σε σχέση με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, το οποίο, όπως αναφέρει, «εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά».

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια σοβαρά ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΡΙΚ, όπως το γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού, σε ποια σημεία αυτό το τραγούδι προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό του τόπου μας και γιατί η μικρή και ημικατεχόμενη μας Κύπρος, ένα νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες κάθε χρόνο, θαυμάζοντας εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά του μνημεία, να εκπροσωπείται από ένα τραγούδι που προάγει ουσιαστικά τη σατανολατρεία.

Διερωτάται ακόμα με ποια κριτήρια ορίζει η αρμόδια επιτροπή στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για να επιλέγει τέτοιας χαμηλής ποιότητας και ηθικής τραγούδια, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό και γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλεχθούν καλλιτέχνες από το νησί μας με ήθος και ποιότητα, που να μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και τη μουσική μας παράδοση σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Reuters

Το ζήτημα κάλυψε και το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο με άρθρο του, το Reuters. Συγκεκριμένα στο άρθρο του με τίτλο: No Dancing With The Devil, παρουσιάζονται οι αντιδράσεις τόσο πολιτών, όσο και του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος ΕΛΑΜ, ενώ γίνονται αναφορές και στους στίχους του τραγουδιού.

The catchy tune includes lyrics like “I fell in love .. I gave my heart to El Diablo” and “I gave it up because he tells me I’m his angel”, calling the relationship spicy and hotter than sriracha, a hot sauce.

Reuters

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ οι διαδικτυακές υπογραφές για την ακύρωση του El Diablo στο Avaaz συνεχίζονται. Τη στιγμή που γράφονταν αυτό το άρθρο είχαν ξεπεράσει τις 8.500. Υπογραφές όμως ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν σήμερα και οι υποστηρικτές της συμμετοχής.

Η απάντηση του ΡΙΚ

Το ΡΙΚ με δελτίο τύπου θέλοντας να απαντήσει σε όσους αντιδρούν για τον στίχο του τραγουδιού, έδωσε στην δημοσιότητα το νόημα των στίχων:

Το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξού και τον αποκαλεί «El diablo». Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (To σύνδρομo της Στοκχόλμης είναι μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το θύμα αρχίζει και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή/και αγάπης προς το θύτη του) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία. Ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις.

ΡΙΚ για El Diablo

Παρά τις αντιδράσεις οι προετοιμασίες και της κυπριακής αποστολής συνεχίζονται πυρετωδώς, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της χώρας στην Eurovision 2021, με την Έλενα Τσαγκρινού και το El Diablo!

Το βίντεοκλιπ του El Diablo θα κυκλοφορήσει σήμερα, 27/2, στο κανάλι της Panik Records, στις 19.00. Μέχρι τότε μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2021!

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Markos
    Markos says:

    Μα καλα δεν μπορουν να καταλαβουν οτι νεοι νεες κυπριοι δεν εχουν απολυτος καμια τυχη για ενα καλο πλασαρισμα στην eurovision?Αυτο το πρωιον πρεπει να διαφημηζει την χωρα και να την ανεβαζει παντα εισασταν στον αφανισμο οταν εκπροσωπουσατε κυπριους!Τα πανω σας τα πηρατε τελευταια με ελληνες!

    Απάντηση
    • Andreas Eliades
      Andreas Eliades says:

      Και οι Κύπριοι Έλληνες είναι, επίσης δεν φταίνε οι Κύπριοι που πατώνε η Κύπρος, αλλά ότι το ρικ αλλαξε τακτική με δισκογραφίκες και γενικα δείνει περισσότερο μπατσετ, απλά έτυχε και δεν έστειλαν Κύπριο.. εκαναν πρόταση στην Ήβη που ειναι Κυπρια και αρνήθηκε.

      Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Τι να πρωτοσχολιασει κανείς τον “χριστιανό” που βρίζει και επιτίθεται, τις δηλώσεις της Αλέξια για εκπροσώπηση από “μη Κύπριο”, η Φουρέιρα η Τάμτα δεν ενόχλησαν ούτε οι άπειρες φορές που Έλληνας έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο και Κύπριος την Ελλάδα, φυσικά. Τι να πω, μάλλον η κυρά Αλέξια πάνω στο θέμα του el diablo προσπάθησε να βγει στην επικαιρότητα με άστοχα σχόλια και κάπως κομπλεξικα σχόλια ενώ παράλληλα οι “καλοί χριστιανοί” έχασαν την χριστιανοσύνη τους… Αν αυτό θεωρείται “καλός χριστιανός” ευτυχώς εγώ και οι περισσότεροι δεν είμαστε!
    Μέχρι χθες όλο αυτό είχε και μια “πλάκα” αλλά καταντά στενάχωρο, θλιβερό και μνησικακο να παίρνει και θρησκευτικές διαστάσεις (πέρα από πολιτικοοικονομικες) ένας διαγωνισμός τραγουδιού. Το μόνο θετικό ότι φαίνεται πόσο λανθασμένες αντιλήψεις έχουν κάποιοι για το τι σημαίνει πραγματικά να πιστεύεις. Καλή επιτυχία στην Έλενα,που ελπίζω να μην την επηρεάσει ψυχολογικά όλη αυτή η φαρσοκωμωδία και φυσικά καλή επιτυχία στην Κύπρο μας! Αλλά πραγματικα κρίμα…

    Απάντηση
    • gogos
      gogos says:

      Από που ακριβώς προκύπτει ότι η Αλέξια είπε την παραπάνω άποψή της, εκμεταλευόμενη το θέμα με το “el diablo”; Ή όπως λες αυτολεξεί “…μάλλον η κυρά Αλέξια πάνω στο θέμα του el diablo προσπάθησε να βγει στην επικαιρότητα με άστοχα σχόλια και κάπως κομπλεξικα σχόλια…”.

      Αυτά που αναφέρει είναι πολύ συγκεκριμένα (ΑΝ άκουσες τι είπε) και δεν άφησε ούτε καν έναν υπαινιγμό για το φετινό τραγούδι και το θέμα που προέκυψε με τους στίχους. Το αναφέρει και ο αρθρογράφος παραπάνω (ΑΝ είδες).
      Αυτά που λες παραπάνω για την ερμηνεύτρια, είναι δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα.

      Δεν έχει άραγε (για σενα), ένας καταξιωμένος ερμηνευτής να πει την άποψή του;
      Αυτά που παραπάνω είπε η ερμηνεύτρια είναι πράγματα που έχουν συμβεί (και εξακολουθούν να συμβαίνουν) λέγοντας αλήθειες. Γιατί λοιπόν τα αποκαλείς (τα λεγόμενα της) “άστοχα” & ” κομπλεξικά” τα σχόλια της;

      Συγνώμη (και εντελώς φιλικά) αλλά άστοχη και κομπλεξική είναι η προσπάθεια σου να συνδυάσεις το θέμα του “el diablo” με τους στίχους, με τη μη εκπροσώπηση Κύπριων καλλιτεχνών στον διαγωνισμό.

      Απάντηση
      • Κωνσταντίνος
        Κωνσταντίνος says:

        Νομίζω το είπα και στο σχόλιο μου, αυτό περί εκπροσώπηση της Κύπρου από μη Κυπρίους δεν είναι κάτι νέο γιατί δεν εξέφραζε την άποψη της όταν την Κύπρο εκπροσώπησε η Τάμτα ή η Φουρέιρα. Μου έβγαλε, προσωπικά κακεντρέχεια για το πρόσωπο της Έλενας, ότι οκ αφού δεν είναι Κύπρια γιατί να μας εκπροσωπήσει.
        Καλώς η κακώς Έλληνες εκπροσωπούν την Κύπρο και το αντίθετο, εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό θεώρησα άστοχο το σχόλιο της να πει τώρα ότι “ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ και ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ, το Κρατικό μας κανάλι όχι μόνο να μην έχει το επίπεδο που έχουν θέσει οι προγενέστεροι ποιοτικότατοι άνθρωποι του ΡΙΚ, που θυμούμαι και που αγαπώ, ΟΥΤΕ και να επιλέγει κεκλεισμένων των θυρών ποιός θα μας εκπροσωπήσει και να αποκλείει με εγκληματικό τρόπο τα παιδιά μας”… Δηλαδή η Έλενα και η κάθε Έλενα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο. Και η ΕΡΤ είχε κάνει ανάθεση στη Βίσση τι σημαίνει ότι απέκλεισε τα παιδιά της;
        Προσωπικά αυτό το “τα παιδιά της” με ενόχλησε γιατί ξαφνικά θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για ένα γεγονός που συμβαίνει τόσα χρόνια, άρα ναι εν μέρει εκμεταλλεύτηκε το θέμα που έχει προκύψει με το el diablo για να πει κάτι που θα μπορούσε να πει πολλά χρόνια πρίν. Ίσως να το εξέλαβα λάθος αλλά μου φάνηκε σαν να εννοούσε εμμέσως πλην σαφώς “την Ελλάδα εκπροσωπούν μόνο Έλληνες και την Κύπρο μόνο Κύπριοι”. Αυτό με ενόχλησε και όχι που εξέφρασε τη γνώμη της, την οποία βέβαια θα μπορούσε να την είχε πει και άλλες φορές που την Κύπρο δεν εκπροσώπησε Κύπριος….

        Απάντηση
      • Benedictos
        Benedictos says:

        Συγνωμη αλλα ειναι ανοησια και μεγα φαουλ να γκρινιαζει επειδη η Τσαγκρινου εκπροσωπει την Κυπρο. Ημαρτον δηλαδη, οι δυο χωρες μοιραζονται την ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ μουσικη σκηνη επι δεκαετιες, Κυπριοι εκπροσωπουν την Ελλαδα και το αντιθετο και φυσικα δεν εχει απολυτως καμια σημασια το αν καποιος εχει γεννηθει στη Θεσσαλονικη η στη Λευκωσια, ειτε εκπροσωπει την Κυπρο ειτε την Ελλαδα. Θα ειχε νοημα ολη η συζητηση στην περιπτωση που η αναθεση γινοταν σε καποιον ξενο, πχ τυπου John Lilygreen που ηρθε απτο πουθενα αγνωστος μεταξυ αγνωστων να εκπροσωπησει την Κυπρο, τη στιγμη που η μουσικη παραγωγη των δυο χωρων μας βριθει ταλεντων, τοσο καταξιωμενων τραγουδιστων οσο και ανερχομενων που και θελουν και μπορουν να εκπροσωπησουν επαξια τις χωρες μας.

        Απάντηση
  3. Greco London
    Greco London says:

    Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Σε λίγο θα εμφανιστεί και η Λουκά να πετάει Βίβλους. Δεν εχς ακούσει κανέναν απο Κύπρο να βγει να διαμαρτηρηθει για όλα τα σκυλάδικα άσματα όλα αυτά τα χρόνια η’ αυτά της μουσικής τράπ που προμοτάρουν ναρκωτικά, όπλα, πορνες κλπ. Ας σοβαρευτεί η Κύπρος λίγο.. Όσον αφορά Κύπριους τραγουδιστές δίνω μια βάση αλλα αν η Κύπρος τη εκεί ποτέ να κερδίσει δε θα γίνει με ντόπιους και δεν έχει να κάνει μόνο με το μπα τζετ σορυ πονάει η αλήθεια αλλα αυτή είναι

    Απάντηση
  4. Γιώργος Eurovision
    Γιώργος Eurovision says:

    Τι να πω, ας πει κάποιες ότι έχουν το ίδιο dva αλλά δυστυχώς δεν ήμαστε ένα κράτος, την πείραξε’ μη Κύπριος” μάλιστα… 2016 δεν έχουν στείλει ούτε ένα Κύπριο τότε δεν υπήρχε πρόβλημα η Φουρέιρα η Τάμτα ο χονικ, επίσης πλέον από ότι βλέπω πολύ χριστιανοί έχουν ξεχάσει τι δίδαξε ο Χριστός
    Πίστη
    Αγάπη
    Ισότητα
    Όλοι είμαστε το ίδιο….
    Όχι να βρίζουμε και να καίμε είναι ντροπή …
    Υποκαταληπατα της βυζαντινής αυτοκρατορίας

    Απάντηση
  5. Gio
    Gio says:

    Η Eurovision είναι ένα παγκοσμιου φήμης top show και ανάλογες πρέπει να είναι οι συμμετοχές. Καλά κάνει το ρικ, απλά κρατά τον πήχη πολύ ψηλά. Αν υπάρχουν Κύπριοι σε αυτό το επίπεδο βεβαίως να διαγωνιστούν. Διαφορετικά υπάρχει και ο χορός του σύκου στα κελοκεδαρα. Όσο για τις αντιδράσεις… Πολύ καλή διαφήμιση. Καλή τύχη στη Κύπρο μας. Oh yes Αλεξία μου, το Μονιμονιμονιμονιμονιμονιμονικα σε περιμένει να το τραγουδήσεις με τη παλασκα παραμάσχαλα. Αγάπη αλλάξαν οι τζιαιροι μεν το παλεφκεις. Αυτό θα πει χάσμα γενεών.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *