Βόρεια Μακεδονία: Συστήνει επιτροπή για να αξιολογήσει τις αντιδράσεις των πολιτών για το τραγούδι του Vasil | Ανοιχτή ακόμα και η αποχώρηση!

Πραγματικά το δράμα δεν έχει τέλος στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Πριν από λίγο η Meri Popova αρχηγός αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στον διαγωνισμό ανακοίνωσε ότι η δημόσια τηλεόραση της χώρας έχει δημιουργήσει μία επιτροπή για να αξιολογήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν εναντίον του Vasil Garganliev και της συμμετοχής του στην Eurovision 2021, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική απόφασή της!

Η ανακοίνωση της MRT

Η δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (MRT) δημιούργησε μία εσωτερική επιτροπή για να αξιολογήσει και να κρίνει όλες τις απόψεις που σχετίζονται με τις δημόσιες αντιδράσεις για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Θα λάβουμε υπόψιν φυσικά όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε ως συμμετέχουσα χώρα και ως μέλος της EBU…Το κοινό θα πληροφορηθεί δημόσια για την απόφαση της MRT.

Meri Popova, αρχηγός αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στον διαγωνισμό της Eurovision.

Φυσικά η παραπάνω ανακοίνωση αφήνει πολλά ερωτηματικά, αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε απόφασης της δημόσιας τηλεόρασης της Βόρειας Μακεδονίας, ακόμα και της αποχώρησης από τον φετινό διαγωνισμό, αν κρίνει η επιτροπή αυτή ότι αυτό πρέπει να συμβεί.

Το χρονικό των αντιδράσεων

Όλα ξεκίνησαν με το βιντεοκλίπ του Here I Stand, της φετινής συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στον διαγωνισμό, με τον Vasil Garganliev. Στην αρχική εκδοχή του βιντεοκλίπ που ήταν γυρισμένο σε μία γκαλερί τέχνης των Σκοπίων, φαινόταν πίσω από τον Vasil, τρεις πίνακες ζωγραφικής της καλλιτέχνη Zaneta Vangeli, σε διάταξη και στα χρώματα της βουλγαρικής σημαίας.

Αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην γειτονική μας χώρα, αφού είναι γνωστόν ότι Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο των σχέσεων τους. Η Βουλγαρία ιστορικά και εθνολογικά θεωρεί τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας τμήμα του βουλγαρικού πολιτισμού, κάτι που δεν αποδέχονται οι ακραίοι και εθνικιστικοί κύκλοι της δεύτερης.

Το γεγονός ότι ο Vasil Garganliev είναι κάτοχος βουλγαρικού διαβατηρίου, όπως εξάλλου συμβαίνει με εκατοντάδες άλλες χιλιάδων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύει την αμφισβήτηση και τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών του.

Μετά λοιπόν την αλλαγή στο βιντεοκλίπ του Here I Stand και την αφαίρεση της “βουλγαρικής σημαίας” οι αντιδράσεις δεν έπαψαν. Μέσα από τα social media αρχικά αλλά και τα ΜΜΕ ξεκίνησε η συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την αντικατάσταση του Vasil Garganliev από άλλο καλλιτέχνη. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί σε λίγα 24ωρα 17.000 υπογραφές, ένας μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της μικρής χώρας.

Ο Vasil Garganliev ζητά συγγνώμη

Με ανάρτηση του στα social media και μιλώντας στα σλαβομακεδονικά, ο Vasil Garganliev ζητά συγγνώμη από όσους τυχόν άθελα του στεναχώρησε, λέγοντας πως αποκλειστικό του μέλημα είναι να εκπροσωπήσει όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστατα γίνεται την πατρίδα του, Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας όμως παράλληλα με νόημα, ότι δεν θα απολογηθεί που είναι ο εαυτός του…μια αποστροφή που σίγουρα δεν θα άρεσε σε πολλούς.

Είμαι μουσικός πρεσβευτής και στη μουσική δεν υπάρχει θρησκεία, πολιτική, προσανατολισμός, φυλή ή χρώμα. Δεν είχα απολύτως καμία πρόθεση να πληγώσω κανέναν. Ακριβώς το αντίθετο!

Δεν ζητώ συγγνώμη που είμαι εγώ. Ποτέ δεν είχα επιλογή σε αυτό. Ωστόσο, αν πλήγωσα κάποιον, από το βάθος της καρδιάς μου … Λυπάμαι. Συγχώρεσέ με.

Vasil Garganliev

 

Ο Vasil Garganliev καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκπροσωπήσει την Βόρεια Μακεδονία με το Here I Stand, συμμετέχοντας στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2021 στις 18 Μαίου.

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Ο,τι πιο φασιστοειδές αυτό το γεγονός… Γιατί? Μάλλον διότι ο Vasil κατάγεται κατά το ήμισυ από την Βουλγαρία( 100% δηλαδή αλλά η γειτονική μας χώρα αρνείται την πραγματική της ταυτότητα) και θεωρούν ότι ο ίδιος,το τραγούδι και το βίντεο κλιπ είναι ένα είδους προπαγάνδας… Τι να πώ….Κρίμα, οπότε καλύτερα να αποχωρήσουν, διαρκώς προβλήματα είναι πια αυτή η χώρα, μια το όνομα μια η ιστορία μια η καταγωγή, και το χειρότερο περνάνε τα προβλήματα αυτά και στη eurovision. Στο καλό λοιπόν…
    ΥΓ: αν όντως αποσυρθούν και αποσυρθεί και η Λευκορωσία, τότε θα γίνει κάποια κλήρωση στο Β ημιτελικό για να μεταφερθεί μια χώρα στον Α; Γιατί αλλιώς ο ένας ημιτελικός θα έχει 15 συμμετοχές ενώ ο άλλος 17, πράγμα αρκετά άδικο κατά τη γνώμη μου.

    Απάντηση
    • Vangelis vt
      Vangelis vt says:

      Φασιστικό το ένα, φασιστικό το άλλο… Είναι δυνατόν να εκπροσωπεί μία χώρα και μάλιστα με απευθείας ανάθεση και στο κλιπ να προβάλλει φόρα παρτίδα τη σημαία μίας άλλης; Αν δεν ήθελε, ας πήγαινε με τη Βουλγαρία.

      Κατά τα λοιπά συμφωνώ ότι το πρόβλημα ταυτότητας των συγκεκριμένων δεν λύνεται όσο κι αν τους κανακέψουν οι ευρωπαίοι φίλοι τους. Παρεμπιπτόντως η ΕΡΤ γιατί δεν διαμαρτύρεται στην EBU που ο ραδιοτηλεοπτικός τους φορέας ακόμα δεν έχει αλλάξει όνομα;

      Απάντηση
      • Κωνσταντίνος
        Κωνσταντίνος says:

        Ναι φασιστικό, γιατί δεν προβλήθηκε καν η σημαία της Βουλγαρίας, πόσο μάλλον φόρα παρτίδα που λες. Πίνακες προβλήθηκαν που η διάταξη τους παρέπεμπε στη σημαία της Βουλγαρίας, και αυτό κάποια φασιστοειδη της γειτονικής χώρας το θεώρησαν ότι είναι προπαγάνδα του Vasil, και άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές. Επίσης το ίδιο το κανάλι επέλεξε εις διπλούν τον ερμηνευτή,δε νομίζω να μη γνώριζαν την καταγωγή του…

        Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *