Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας προειδοποιεί: “O Vasil Garganliev θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Eurovision 2022 αν τα Σκόπια τον αποκλείσουν φέτος”!

Το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται με την συμμετοχή του Vasil Garganliev στην Eurovision 2021, με τα χρώματα της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζεται. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός άμυνας, Krasimir Karakachanov, σε επίσημη δήλωση του σήμερα, ανέφερε ότι εάν τα Σκόπια αποκλείσουν τον Vasil από τον φετινό διαγωνισμό, τότε ο καλλιτέχνης θα εκπροσωπήσει την Βουλγαρία στην Eurovision 2022!

Το χρονικό των αντιδράσεων

Δεν εκτονώνεται με τίποτα όπως φαίνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο βόρειων γειτόνων μας, αυτή την φορά με αφορμή τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτόν.

Ο Vasil Garganliev επιλέχθηκε εσωτερικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από την δημόσια τηλεόραση των Σκοπίων, προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα στην Eurovision 2021. Μία όμως σκηνή στο βιντεοκλίπ της συμμετοχής του, ήταν αρκετή για να προκληθεί σάλος και μεγάλη μερίδα πολιτών, να ζητά την ακύρωση της συμμετοχής του στον διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί, τον προσεχές Μάιο στο Ρότερνταμ.

Στην αρχική λοιπόν εκδοχή του βιντεοκλίπ που ήταν γυρισμένο σε μία γκαλερί τέχνης των Σκοπίων, φαινόταν πίσω από τον Vasil, τρεις πίνακες ζωγραφικής της καλλιτέχνη Zaneta Vangeli, σε διάταξη και στα χρώματα της βουλγαρικής σημαίας.

Αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην γειτονική μας χώρα, αφού είναι γνωστόν ότι Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο των σχέσεων τους. Η Βουλγαρία ιστορικά και εθνολογικά θεωρεί τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας τμήμα του βουλγαρικού πολιτισμού, κάτι που δεν αποδέχονται οι ακραίοι και εθνικιστικοί κύκλοι της δεύτερης.

Το γεγονός ότι ο Vasil Garganliev είναι κάτοχος βουλγαρικού διαβατηρίου, όπως εξάλλου συμβαίνει με εκατοντάδες άλλες χιλιάδων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύει την αμφισβήτηση και τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών του.

Μετά λοιπόν την αλλαγή στο βιντεοκλίπ του Here I Stand και την αφαίρεση της “βουλγαρικής σημαίας” οι αντιδράσεις δεν έπαψαν. Μέσα από τα social media αρχικά αλλά και τα ΜΜΕ ξεκίνησε η συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την αντικατάσταση του Vasil Garganliev από άλλο καλλιτέχνη. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί σε λίγα 24ωρα 20.000 υπογραφές, ένας μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της μικρής χώρας.

Ο Vasil Garganliev ζητά συγγνώμη

Με ανάρτηση του στα social media και μιλώντας στα σλαβομακεδονικά, ο Vasil Garganliev ζητά συγγνώμη από όσους τυχόν άθελα του στεναχώρησε, λέγοντας πως αποκλειστικό του μέλημα είναι να εκπροσωπήσει όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστατα γίνεται την πατρίδα του, Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας όμως παράλληλα με νόημα, ότι δεν θα απολογηθεί που είναι ο εαυτός του…μια αποστροφή που σίγουρα δεν θα άρεσε σε πολλούς.

Είμαι μουσικός πρεσβευτής και στη μουσική δεν υπάρχει θρησκεία, πολιτική, προσανατολισμός, φυλή ή χρώμα. Δεν είχα απολύτως καμία πρόθεση να πληγώσω κανέναν. Ακριβώς το αντίθετο!

Δεν ζητώ συγγνώμη που είμαι εγώ. Ποτέ δεν είχα επιλογή σε αυτό. Ωστόσο, αν πλήγωσα κάποιον, από το βάθος της καρδιάς μου … Λυπάμαι. Συγχώρεσέ με.

Vasil Garganliev

Η διφορούμενη αυτή δήλωση αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, εξόργισε ακόμη περισσότερο αυτούς που αντιδρούν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν στο γεγονός πως στο βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα, φορούσε τρία κομποσκοίνια, σε χρώματα και διάταξη και πάλι της βουλγαρικής σημαίας!

Η ανακοίνωση της MRT

Μετά τα παραπάνω, η δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, βλέποντας ότι το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας το είχαν πολύ ψηλά στην ειδησεογραφία τους, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

Η δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (MRT) δημιούργησε μία εσωτερική επιτροπή για να αξιολογήσει και να κρίνει όλες τις απόψεις που σχετίζονται με τις δημόσιες αντιδράσεις για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Θα λάβουμε υπόψιν φυσικά όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε ως συμμετέχουσα χώρα και ως μέλος της EBU…Το κοινό θα πληροφορηθεί δημόσια για την απόφαση της MRT.

Meri Popova, αρχηγός αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στον διαγωνισμό της Eurovision.

Η MRT δημιούργησε μία επιτροπή για να αξιολογήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν εναντίον του Vasil Garganliev και της συμμετοχής του στην Eurovision 2021, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική απόφασή της, ακόμα και της αποχώρησης της από τον φετινό διαγωνισμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση για το πόρισμα της επιτροπής.

“Να εκπροσωπήσει την Βουλγαρία στην Eurovision 2022”

Το νέο επεισόδιο στο δράμα προστέθηκε από την πλευρά της Βουλγαρίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εθνικής άμυνας, Krasimir Karakachanov, σε δηλώσεις του σήμερα, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια, αποδίδοντάς τα στην διπλή υπηκοότητα του Vasil Garganliev.

Μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει να εκπροσωπήσει ο Vasil την Βουλγαρία στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αν τελικά η Βόρεια Μακεδονία δεν του επιτρέψει τελικά, να συμμετάσχει στην Eurovision 2021.

Γιατί μόνο ο Βούλγαρος Vasil Garganliev και η βουλγαρική σημαία αποδείχθηκαν «σκανδαλώδεις» για τα Σκόπια; Για εμάς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και υπαγορεύεται από την φανταστική ιδεολογία του μακεδονισμού και τις αδιάκοπες προσπάθειες πολιτικών εκεί να χειραγωγήσουν την ιστορία και να χρησιμοποιήσουν τη βουλγαρική αυτοσυνείδηση ​​για καταστολή. Παρόμοιες διαστροφές εναντίον των Βούλγαρων, που παρατηρούμε σήμερα, διαπράχθηκαν στα σκοτεινά χρόνια μετά την προδοσία της Κομιντέρν εναντίον της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων από τις περιοχές Πιρίν και Βαρδάρ μετά το 1944.

Ας υπενθυμίσουμε στους αδελφούς μας στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ζούμε τον 21ο αιώνα, η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει, και αν θέλουν να γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ξεχάσουν τη μεγάλη μακεδονική ιδέα και το ψεύτικο «Μακεδονικό έθνος», που δημιουργήθηκε τεχνητά στο μπολσεβίκικο εργαστήριο του Στάλιν, με τη βοήθεια του Γκεόργκι Ντιμίτροφ και του Τίτο

Η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού για ελεύθερους και ταλαντούχους νέους. Αυτό που συμβαίνει με τον εκπρόσωπο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Eurovision, Vasil Garganliev, δεν αντιστοιχεί καθόλου με τις ευρωπαϊκές αξίες, στις οποίες τα Σκόπια ισχυρίζονται επίσημα ότι ασπάζονται.

Εμείς από το VMRO δεν θα ανεχτούμε τη φύτευση δημόσιου συναισθήματος εναντίον του Vasil, απλώς και μόνο επειδή δεν κρύβει ότι έχει βουλγαρικό διαβατήριο – όπως και περίπου 100.000 αδελφοί μας εκεί.

Και αν ο νεαρός τραγουδιστής αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, θα καλέσουμε τη Βουλγαρία να τον στείλει ως εκπρόσωπό της το επόμενο έτος.

Όσο το VMRO βρίσκεται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, δεν θα επιτρέψουμε εθνικιστικό σερβομακεδονισμό στην ΕΕ.

Krasimir Karakachanov, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

Ο Vasil Garganliev καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκπροσωπήσει την Βόρεια Μακεδονία με το Here I Stand, συμμετέχοντας στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2021 στις 18 Μαίου.

Πηγή: Faktor.mk,VMRO
2 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *