Λευκορωσία: Το BTRC δεν θα μεταδώσει τη Eurovision 2021!

Για πρώτη φορά από το 2003, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πρόκειται να μη μεταδοθεί στη Λευκορωσία. Ο διαγωνισμός που μεταδίδεται κανονικά από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BTRC δεν εμφανίζεται στο πρόγραμμα του καναλιού για την επόμενη εβδομάδα.

Η Λευκορωσία αποκλείστηκε από το διαγωνισμό σε αυτόν τον διαγωνισμό ετών μετά από την αποτυχία να υποβάλει ένα τραγούδι κατάλληλο για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Ο Galasy Zmesta είχε επιλεγεί από το BTRC για να εκπροσωπήσει τη Λευκορωσία με το τραγούδι “Ya Nauchi Tebya” (“Θα σας διδάξω”). Το τραγούδι επικρίθηκε για στίχους που ειρωνεύονταν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας της Λευκορωσίας και θεωρήθηκε ότι είχε πολιτικό χαρακτήρα από την EBU.

Μετά την αντίδραση προς το “Ya Nauchi Tebya” , το BTRC υπέβαλε ένα νέο τραγούδι από τους ίδιους καλλιτέχνες, αλλά ηEBU κατέληξε και πάλι στο συμπέρασμα, πως η νέα υποβολή παραβίαζε επίσης τους κανόνες του Διαγωνισμού.

Η δήλωση της EBU έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, ενημερώσαμε τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BTRC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τροποποιήσουν την είσοδό τους στη φετινή εκδήλωση διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διαγωνισμού. Μετά από αυτό το BTRC υπέβαλε ένα νέο τραγούδι, από τους ίδιους καλλιτέχνες, μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο.

Η EBU και η Ομάδα Αναφοράς, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού, εξέτασαν προσεκτικά τη νέα συμμετοχή για να αξιολογήσουν την επιλεξιμότητά της για διαγωνισμό. Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η νέα υποβολή παραβίαζε επίσης τους κανόνες του διαγωνισμού, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν οργανώνεται ή δεν τίθεται σε αντίθεση.

Καθώς το BTRC δεν κατάφερε να υποβάλει μια κατάλληλη συμμετοχή εντός της παρατεταμένης προθεσμίας, δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετέχει στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Εκδηλώσεις στη Λευκορωσία

Τον Αύγουστο του 2020, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, στις οποίες επανεξελέγη ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο για έκτη θητεία, αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένων ισχυρισμών για εκλογική νοθεία. Οι διεθνείς φορείς έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Μετά τις εκλογές, σημειώθηκαν σημαντικές και εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία.

Ο Λευκορωσικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, BTRC, βρέθηκε αντιμέτωπος με εκστρατεία για την αποχώρησή του από την EBU. Η Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία διετέλεσε υποψήφια της κύριας αντιπολίτευσης στις αμφισβητούμενες εκλογές του 2020, υποστήριξε την εκστρατεία. Η κα. Tsikhanouskaya υποστηρίζει την κίνηση αυτή λόγω των οικονομικών οφελών που απολαμβάνει το BTRC από έσοδα και διαφημίσεις, τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης  της Eurovision και το κύρος που φέρνει στο BTRC. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτεί από έναν εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό να είναι μέλος της EBU.

Για να μην χάνετε στιγμή, ακολουθήστε το Eurovisionfun σε FacebookInstagramTwitter και YouTube. Για συνεντεύξεις και reactions ακολουθήστε το κανάλι των Eurovision Buddies στο YouTube!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *