Ρουμανία: Όλα όσα συζητήθηκαν στην εκπομπή για την ανάλυση των κακών αποτελεσμάτων!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενό μας άρθρο, η ρουμανική δημόσια τηλεόραση (TVR) διοργάνωσε στις 5 Ιουλίου σε prime time ώρα μάλιστα, μία ειδική εκπομπή, όπου συζητήθηκαν τα σερί άσχημα αποτελέσματα της χώρας στον διαγωνισμό, ενώ αναζητήθηκαν και λύσεις.

Λάθος επιλογή καλλιτεχνών και απουσία σκηνοθεσίας τα δύο μεγάλα αγκάθια

Στην εκπομπή λοιπόν που παρουσίασε η δημοσιογράφος και πρώην αρχηγός της αποστολής της Ρουμανίας στον διαγωνισμό, Marina Almăşan, και συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και πρώην eurostars, όπως οι The Humans, ο Ovi, η Paula Seling, αλλά και ο Mihai Traistariu, επικεντρώθηκαν κυρίως στην φετινή αποτυχία της Roxen.

Τα περισσότερα μέλη του πάνελ άσκησαν κριτική για την επιλογή της Roxen, τόσο στην TVR, όσο και στην δισκογραφική εταιρεία Global Music, αφού όπως ανέφεραν η παντελώς έλλειψη εμπειρίας, αλλά και οι μέτριες φωνητικές της ικανότητες δεν την βοήθησαν στο να ξεχωρίσει και να προκριθεί στον τελικό.

Όλοι σχεδόν συμφώνησαν πως ήταν λάθος η TVR να αφήσει παντελώς το project στην δισκογραφική εταιρεία, αφού ενώ τόσο ο τύπος, όσο και οι fans επεσήμαναν τα λάθη, η δισκογραφική δεν έπραξε τίποτα για να τα διορθώσει (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι αυτό…).

Στο άλλο μεγάλο πρόβλημα που έμειναν πολλοί ήταν το θέμα της σκηνοθεσίας. Ο Mihai Traistariu ανέφερε πως δυστυχώς η TVR φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να αναλάβει επιτυχώς το στήσιμο επί σκηνής των ρουμανικών συμμετοχών. Αυτό που προτάθηκε από πολλούς είναι η συνεργασία με ξένους σκηνοθέτες, κάτι που πολλές χώρες ήδη πραγματοποιούν. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως αναφέρθηκαν τα ονόματα των Sacha Jean Baptiste, αλλά και του δικού μας Φωκά Ευαγγελινού (μάλλον στο εξωτερικό εκτιμάται περισσότερο η δουλειά του, από ότι εδώ…).

Παρούσα το 2022 η Ρουμανία

Από ότι φαίνεται η Ρουμανία δεν θα απέχει το 2022 από την Ιταλία, τουλάχιστον αυτό ειπώθηκε στην εκπομπή. Πιο πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή στον εθνικό τελικό, το γνωστό Selectia Nationala και η μετέπειτα υποστήριξη του τραγουδιού που θα επιλεγεί από την TVR, προκειμένου τουλάχιστον στον επόμενο διαγωνισμό η χώρα να επιστρέψει στον τελικό. Το φορμάτ που υποστηρίχθηκε για το Selectia Nationala είναι το 50% κοινό – 50% κριτικές επιτροπές.

Σωστές οι παρατηρήσεις των Ρουμάνων και εμείς χαιρόμαστε γιατί σε πολύ μεγάλο ποσοστό συμφωνούν, με όσα και εμείς προτείναμε και γράψαμε στο σχετικό μας editorial. Αν ο εκάστοτε εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δεν ενδιαφερθεί και δεν ασχοληθεί, κανένας εξωτερικός συνεργάτης και καμία δισκογραφική δεν μπορούν να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα. Τα παραδείγματα άπειρα.

Δείτε την περίπτωση της Γαλλίας. Από την στιγμή που έφυγε ο εξωτερικός συνεργάτης που είχαν τόσο για την Junior Eurovision, όσο και για τον κανονικό διαγωνισμό της Eurovision, πήραν νίκη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Δείτε την περίπτωση της Ελβετίας, που με μία σταθερή ομάδα τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να πρωταγωνιστεί. Από την άλλη δείτε τι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόλυτη αδιαφορία του BBC, έφερε την BMG στα πράγματα ως από μηχανής θεός…. Το αποτέλεσμα μία τελευταία θέση με απόλυτο 0 σε κοινό και κριτικές επιτροπές! Εννοείται υπάρχει και το παράδειγμα της ΕΡΤ, που από το 2019 έχει πάρει το project στα χέρια της και έχει πετύχει κυριολεκτικά άλματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η μυστική συνταγή της επιτυχίας του Christer Bjorkman

Αυτή είναι η λύση και για την Ρουμανία και για όσες υπόλοιπες χώρες έχουν άσχημα αποτελέσματα. Μία ομάδα συνειδητοποιημένη, που θα έχει ως στόχο όχι απλά την συμμετοχή, αλλά το καλό αποτέλεσμα και που φυσικά θα μεθοδεύσει και θα οργανώσει όλα όσα αφορούν  την επιλογή του τραγουδιού, είτε είναι μέσω εθνικού τελικού, είτε μέσω ανάθεσης, με στόχο τα 3 λεπτά του Μαίου και τίποτα άλλο. Μακριά από ανούσια σχόλια και γκρίνιες των fans, χωρίς να κοιτάει στοιχήματα και χωρίς να επηρεάζεται από δισκογραφικές και εξωτερικούς παράγοντες.

Ο Christer Bjorkman σε φετινή του συνέντευξη “αποκάλυψε” το μυστικό για μια πετυχημένη συμμετοχή στον διαγωνισμό:

“Τρία πράγματα θα πρέπει να έχει μία συμμετοχή για να πάει καλά. Ένα καλό τραγούδι, έναν λαμπερό και καλό ερμηνευτή και μία προσεγμένη σκηνική παρουσία. Το πρώτο είναι το δυσκολότερο να βρεθεί. Αν έχεις όμως τα άλλα δύο, τότε μπορείς να πας πολύ καλά.”

Τόσο η επιλογή λοιπόν του κατάλληλου καλλιτέχνη, όσο και η προσεγμένη σκηνική παρουσία, είναι δύο στοιχεία που η κάθε δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να δουλέψει και προσεχτικά να χτίσει, ώστε να έχει και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο διαγωνισμό. Η ΕΡΤ μας το έχει καταλάβει πολύ καλά και οι Ρουμάνοι μάλλον έδειξαν να το κατανοούν. Τι λέτε θα τα πάνε καλύτερα του χρόνου;

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον αγαπημένο σας διαγωνισμό!


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsApp για ακόμη πιο άμεση ενημέρωση και ατελείωτες Eurovision συζητήσεις! Κάντε κλικ ΕΔΩ.

1 reply
  1. Manos
    Manos says:

    Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των Ρουμάνων. Εντυπωσιάστηκα με την παρέμβαση του Traistariu. Δεν τον έχω για τόσο σοβαρό. Απλά τα πράγματα είναι στην γιουροβιζιον, φυσικά μπορεί να κάνεις και μια καλή προσπάθεια και να μην φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα αλλά την επόμενη φορά θα σου βγει. Η Ρουμανία το άφησε λίγο στην τύχη του, όπως εξάλλου κάναμε κ εμείς. Ίσως το φετινό τους ξυπνήσει, το εύχομαι. Κ μακριά από δισκογραφικές. Δυνατές κ οργανωμένες ομάδες που μπορούν να συνεργαστούν ι με δισκογραφικές κ με σκηνοθέτες, αλλά που θα αποφασίζουν αυτοί. Είδαμε τα αποτελέσματα της πανικ. Συμμετέχει τόσα χρόνια κ έχει να δείξει μια δεύτερη θέση με Φουρέιρα όλα κ ολα κ αυτό εξαιτίας της. Η ΕΡΤ θα μας εκπλήξει πάλι θετικά κ θα στεναχωρήσει αντίστοιχα πολλούς.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *