Τουρκία: Αλλαγή σκυτάλης στην TRT. Απομακρύνεται το σενάριο της επιστροφής στην Eurovision;

Οι ελπίδες της επιστροφής της Τουρκίας στην Eurovision φαίνεται να μειώνονται, καθώς ο Ibrahim Eren, μέχρι πρότινος πρόεδρος και γενικός διευθυντής της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (TRT), που είχε επιβεβαιώσει μάλιστα τις επαφές του με την EBU για την επιστροφή της Τουρκίας στον διαγωνισμό, αντικαταστάθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

O Ibrahim Eren είχε αποκαλύψει πριν λίγες εβδομάδες, πως οι ιθύνοντες της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης πραγματοποιούν επαφές με την EBU σκεπτόμενοι σοβαρά το μεγάλο comeback.

Το 2012 το TRT πήρε μία πολύ σπουδαία απόφαση αναφορικά με τη Eurovision. Όντας αντίθετο στο σύστημα ψηφοφορίας του διαγωνισμού, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από αυτόν. Το εκτελεστικό συμβούλιο εξακολουθεί να μην μετανιώνει γι’ αυτή την απόφαση, αλλά είμαστε σε επαφή με την EBU.

Έχουν έναν πολύ καλό, νέο, Εκτελεστικό Επόπτη από τη Βόρεια Ευρώπη. Νομίζω πως φέτος η Eurovision ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Μετά από πολλά χρόνια έκαναν ένα πολύ καλό σόου. Οι συνάδελφοί μου μιλάνε απευθείας με τον καινούργιο Εκτελεστικό Επόπτη. Δε ξέρω τι θα συμβεί.

Τις επαφές αυτές επιβεβαίωσε κάποιες ημέρες μετά η ίδια η EBU, λέγοντας πως γίνονται άμεσες συζητήσεις με την TRT, προκειμένου η Τουρκία να επιστρέψει στο μουσικό πάρτι της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός πως το TRT, το μέλος της Τουρκίας στην EBU, δεν έχει λάβει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από το 2012 και έπειτα, γνωρίζουμε πως το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό στη χώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτό αποδεικνύεται και από την έντονη δραστηριότητα των Τούρκων φανς στα κοινωνικά δίκτυα της Eurovision.

Λαμβάνοντας το γεγονός αυτό υπόψιν, βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με το TRT με αντικείμενο την επιστροφή της Τουρκίας στη Eurovision.

Το TRT έχει γράψει τη δική του ιστορία στον διαγωνισμό συνεισφέροντας στη γιγάντωσή του, έχοντας μάλιστα διοργανώσει τη Eurovision το 2004. Σε περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει ξανά στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να τους καλωσορίσουμε ξανά.

Η εξέλιξη όμως αυτή με την απομάκρυνση του Ibrahim Eren από την θέση του περιπλέκουν τα πράγματα και μειώνουν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν. Ο ίδιος πάντως παρά την απόφαση του Ερντογάν, ουσιαστικά να τον απολύσει, τον ευχαριστεί δημόσια μέσω του Twitter για την ευκαιρία που του έδωσε.

Νέος Πρόεδρος της TRT ορίστηκε ο Ahmet Albayrak, ενώ γενικός διευθυντής ο Mehmet Zahid Sobacı. Αμφότεροι είναι φανατικοί υποστηρικτές του Ερντογάν και οπαδοί του ισλαμικού κόμματος. Σίγουρα το προφίλ τους δεν ταιριάζει με όσα πρεσβεύει ο διαγωνισμός της Eurovision.

Μοναδική ελπίδα πλέον για την επιστροφή της Τουρκίας, μία πολιτική απόφαση του Ερντογάν, που πιθανόν να θελήσει να δείξει ότι η Τουρκία παραμένει μία Ευρωπαϊκή χώρα και να χρησιμοποιήσει τον διαγωνισμό ως επικοινωνιακό μέσο, για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Πιστεύετε πως τελικά θα επιστρέψει η Τουρκία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsApp για ακόμη πιο άμεση ενημέρωση και ατελείωτες Eurovision συζητήσεις! Κάντε κλικ ΕΔΩ.

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κώστας
    Κώστας says:

    Μετά από αυτές τις αλλαγές ενώ πριν ήθελα να γυρίσει πίσω η Τουρκία τώρα δεν θέλω καθόλου. Άμα αποφασίσει ο δικτάτορας να συμμετέχει θα έχει την ίδια κατάληξη που είχε και η φετινή της Λευκορωσίας λογικά το τραγούδι θα είναι απόλυτα πολιτικοποιημενο και άμα δεν αποκλείσουν την Τουρκία όπως έκαναν και
    με την Λευκορωσία θα είναι ξεκάθαρα διπλωματική κίνηση της EBU λόγω της θέσης της Τουρκίας

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Γιατί πότε ήταν κοντά το σενάριο επιστροφής όσο την εξουσία έχει ο δικτάτορας Ερντογάν;
    Η Τουρκία έχει στείλει υπέροχες συμμετοχές στο διαγωνισμό και η πλειονότητα των Τούρκων είναι πολύ καλοί άνθρωποι και αρκετά κοντά σε κουλτούρα με εμάς τους Έλληνες (σαφώς υπάρχει και μια μερίδα ρατσιστών/εθνικιστών).
    Θα ήθελα να επιστρέψει η Τουρκία αλλά όσο έχουν “δικτατορία” και γενικά ιμπεριαλιστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις καλύτερα να απέχουν από το διαγωνισμό, όπως φυσικά και κάτι Ουγγαρίες, Λευκορωσίες κλπ…

    Απάντηση
  3. Διονύσης
    Διονύσης says:

    Η ΤΟΥΡΚΙΑ αποχώρησε το 2012 δήθεν επειδή διαφωνούσε με τους νέους τότε κανόνες. Μπορεί να αποχώρησε επειδή δεν είχε προκριθεί μία φόρα στον τελικό και η Ελλάδα τότε προκρινόταν κάθε χρόνο και η Τουρκία το ζήλευε αυτό. Ο Ερντογάν στην αρχή έκανε τα γλυκά μάτια με την EBU για να τα πάει καλύτερα με μερικούς Ευρωπαϊκούς λαούς. Τώρα ακυρώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας το 2022. Τέλος οι Τούρκοι είχαν ενθουσιαστεί με την ενδεχόμενη συμμετοχή τους το 2022 και ο Ερντογάν τους το βγάζει ξινό. Έτσι ο Ερντογάν στις επόμενες εκλογές θα χάσει αρκετές ψήφους από Τούρκους eurofuns.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *