Ηνωμένο Βασίλειο: “Δεν είναι το Brexit, δεν είναι ότι οι Ευρωπαίοι υποτίθεται τους αντιπαθούν, απλά στέλνουν απαίσια τραγούδια”, υποστηρίζει ο C. Bjorkman κατηγορώντας ευθέως το BBC!

Προσκεκλημένος των δύο τελευταίων επεισοδίων του Eurovision Legends στο Spotify ήταν o Christer Bjorkman, που πλέον έχει εγκατασταθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προετοιμάζοντας το American Song Contest. Ο πρώην αρχηγός της σουηδικής αποστολής στον διαγωνισμό, αλλά και παραγωγός του Melodifestivalen,  μίλησε σκληρά αλλά με ειλικρίνεια για το BBC και τις συμμετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Eurovision τα τελευταία χρόνια.

Είναι πιο εύκολο να το διακωμωδείς από το να κερδίσεις…

Στην ερώτηση ποια χώρα θα ήταν καλό να αποσυρθεί για λίγο ή ακόμη και οριστικά από τον διαγωνισμό, ο Christer Bjorkman απαντά εύκολα και χωρίς αναστολές, πως αν πρέπει να δώσει μία απάντηση εύκολα αυτή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο!

Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το BBC. Είναι αξιοσημείωτο πόσο άσχημα χειρίζονται αυτόν τον διαγωνισμό. Δεν χρειάζεται πραγματικά να είμαστε μετριοπαθής σε αυτή την κριτική, επειδή είναι τώρα ακόμη και στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Φέτος, πραγματικά μίλησαν σωστά, λέγοντας «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν». Δεν είναι το Brexit. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν μας συμπαθούν. Αυτό είναι μύθος ». Στέλνουν απαίσια τραγούδια και για αυτό φταίει το BBC. Δεν φταίνε οι fans. Δεν φταίνε τα ΜΜΕ. Δεν φταίει το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το BBC. Για χάρη του Θεού, πάρτε το σωστά! 

Αν εκτός του BBC ευθύνεται και η BMG, η δισκογραφική δηλαδή που ήταν φέτος υπεύθυνη για την επιλογή του τραγουδιού που εκπροσώπησε την χώρα στον διαγωνισμό, ο Christer Bjorkman αναφέρει:

Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη και η BMG. Αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν ξέρουν τι πρέπει να αναζητήσουν… εννοώ εάν αυτό που τους λένε είναι «μην το παίρνετε στα σοβαρά», δεν ξέρω. Τελικά, είναι το BBC. Γιατί αν είχαν έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για αυτό, λίγο σαν εμένα, αυτό το άτομο θα έλεγε στον BMG «όχι, αυτό δεν είναι αρκετά καλό, στο επίπεδο που υποτίθεται ότι είμαστε». Και θα τους έδειχνα αποσπάσματα από τουλάχιστον 20 τραγούδια τα τελευταία δύο, τρία χρόνια που ισχύουν από τον διαγωνισμό και θα τους έλεγα «εδώ πρέπει να είμαστε». Πρέπει να είναι πρωτότυπο, πρέπει να είναι σύγχρονο, πρέπει να έχει έναν αέρα της χρονιάς που βρίσκεσαι. Ω, αυτό με κάνει πραγματικά να έξαλλο, πρέπει να σου πω. Σοβαρά, μιλάω σοβαρά.

https://www.youtube.com/watch?v=VxNOynEJ6wc

Ρισκάρετε την συμμετοχή σας στον ημιτελικό

Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο σχολιασμός του Graham Norton για το BBC, που ουσιαστικά διακωμωδεί τις περισσότερες συμμετοχές κάθε χρόνο, αλλά και τον ίδιο τον διαγωνισμό.

Ο Terry Wogan έκανε το σχόλιο για 25 χρόνια και ήταν πάντα χλευαστικό. Τώρα ο Graham Norton έχει επίσης αυτόν τον τόνο. Δεν δουλεύει. Είναι πολύ πιο εύκολο να το διακωμωδείς παρά να κερδίζεις.

Κλείνοντας την συνέντευξη ο Christer Bjorkman προτείνει κάτι πραγματικά επαναστατικό. Το BBC να παραιτηθεί του δικαιώματος του να βρίσκεται απευθείας στον τελικό ως μέλος των Big5, αφού αυτή η σιγουριά του ότι είναι πάντοτε στον τελικό ίσως είναι ένας πρόσθετος λόγος για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τον διαγωνισμό.

Μπορώ να καταλάβω γιατί δεν κινδυνεύεις να κάνεις αυτό το βήμα, αλλά αν δεις τα τραγούδια που ταξιδεύουν, ξεκινούν στον ημιτελικό και γίνονται όλο και πιο δυνατά μέσα στην εβδομάδα. Η Conchita δεν αναφέρθηκε καν ως ένα από τα φαβορί πριν από τον ημιτελικό και στη συνέχεια έγινε σταρ, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή είχε αποκαλυφθεί πριν τον τελικό. Και πρέπει να το κάνετε αυτό.

Πολλές και σημαντικές οι παρατηρήσεις του Christer Bjorkman,  που αν μη τι άλλο γνωρίζει όσο λίγοι τον διαγωνισμό της Eurovision.  Σε αυτό που θα σταθούμε, χωρίς να διαφωνούμε ούτε στα υπόλοιπα όμως, είναι τα όσα αναφέρει για τον σχολιασμό του Graham Norton, που πολλές άλλες δημόσιες τηλεοράσεις προσπαθούν να ακολουθήσουν.

Φέτος, πχ είδαμε και το ΡΙΚ να τοποθετεί στην θέση του σχολιαστή τον Λούη Πατσαλίδη, πετυχημένο παρουσιαστή σατιρικής εκπομπής, που προσπάθησε ανεπιτυχώς όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των Κυπρίων στα social media, να μεταφέρει το ύφος της εκπομπής του στον σχολιασμό του διαγωνισμού. Δεν υπάρχει λόγος μία δημόσια τηλεόραση να διακωμωδεί και με αυτό τον τρόπο να υποβιβάζει ένα project που έχει αποκλειστικά και που κάθε χρόνο κατά κανόνα της φέρνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Αυτό θα ταίριαζε στους ανταγωνιστές της, η υποτίμηση δηλαδή του προϊόντος και όχι στις τηλεοράσεις που μεταδίδουν τον διαγωνισμό και οφείλουν να τον προστατεύουν. Πως σοβαροί καλλιτέχνες να δεχθούν να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό, όπου η ίδια η τηλεόραση που συμμετέχει και τον μεταδίδει, τον χλευάζει;

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε όλα όσα είπε ο Christer Bjorkman στο Eurovision Legends:

Συμφωνείτε με τις παρατηρήσεις του Christer Bjorkman για το Ηνωμένο Βασίλειο και το BBC σε σχέση με τις επιλογές του στον διαγωνισμό; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Amesc
    Amesc says:

    Ό,τι και να λέει κανείς για τον Björkman ισχύει ότι ποτέ δεν πήγε να χλευάσει τον διαγωνισμό και πάντα τον αντιμετώπιζε σοβαρά, έστω και αν έφερε αλλαγές που σε πολλούς δεν άρεσαν.

    Όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, θεωρώ ότι το φετινό τους τραγούδι ήταν πολύ καλό, όμως πράγματι φαίνεται ότι το BBC δεν νοιάζεται καν. Η λύση δεν είναι να φύγουν από τους Big 5 γιατί αν έχεις καλό φορμάτ μπορείς να αρέσεις στο κοινό. Η λύση είναι να αναλάβει ίσως ένα άλλο κανάλι την βρετανική συμμετοχή, που θα έχει και πλάνο και ίσως θα σέβεται περισσότερο τον διαγωνισμό
    Τέλος για τον σχολιασμό… Δεν θα κρίνω αν ο Graham Norton είναι καλός ή κακός commentator γιατί μπορεί στο βρετανικό κοινό να αρέσει, όμως.προσωπικα προτιμώ παρουσιαστές όπως της Ελλάδας ή και της Σουηδίας αν θέλουμε κάτι πιο καυστικό που λένε ένα δύο πράγματα για το τραγούδι που θα ακουσουμε. Είναι καλό πριν αρχίσεις να λες για τον καλλιτέχνη πληροφορίες που θεωρείς ότι είναι σημαντικό να τις ξέρει το κοινό και όχι πληροφορίες που μπορεις μέσω αυτών να καυτηριάσεις τη χώρα και να πεις στο τέλος ένα “παρ’ολα αυτά είναι ωραίο τραγούδι”

    Απάντηση
  2. T.R
    T.R says:

    Den theoro oti o sholiasmos tou Loui Patsalide itan aneputihos. Ap enantias to vrika satiriko se simeio pou den prosvale kanena kai den xeperase ta oria. Antithetos to BBC panta xepernouse ta oria (idika o Terry Wogan) kai tora o Graham Norton akolouthi ta hnaria tou. Oso afora tis simmetohes tou UK , apo to 2003 pou piran to proto tous miden, theoroun oti to simpan olokliro sinomota enantion tous (to sinedesan me ton polemo sto Iraq tote). An den tous aresi o diagonismos, apla as min xanapane

    Απάντηση

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Il rappresentante svedese del 1992 ed ora figura di spicco dell’Euorvision attacca direttamente la BBC in un’intervista per il canale podcast Eurovision Legends, riportata da Eurovision Fun. […]

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *