Eurovision 2022: Διατηρούνται τα προηχογραφημένα φωνητικά!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα προηχογραφημένα φωνητικά θα επιτρέπονται, σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες της Eurovision 2022.

Η εν λόγω επιβεβαίωση ήρθε μέσα από το RUV, τον ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η ισλανδική τηλεόραση που ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή του Söngvakeppninn ως του φορμάτ επιλογής της συμμετοχής της χώρας στη Eurovision 2022, αποκάλυψε και τους κανόνες που θα ισχύσουν τον ερχόμενο Μάιο στην Ιταλία.

Τα προηχογραφημένα φωνητικά εισήχθησαν για πρώτη φορά στη Eurovision 2021, με την EBU να δηλώνει τότε:

Πιστεύουμε πως η προηχογράφηση των φωνητικών αυξάνει το δημιουργικό δυναμικό και την ποικιλία στον διαγωνισμό της Eurovision. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο εκσυγχρονισμός του διαγωνισμού.

Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στους δημιουργούς να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους όσο πιο κοντά στην αρχική τους μορφή και σύνθεση.

Η αλλαγή αυτή παρέχει επίσης την ευελιξία στους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος των αντιπροσωπειών τους, εξοικονομώντας έτσι κόστος.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ο διαγωνισμός πιο βιώσιμος στο σύνολό του για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η διατήρηση του εν λόγω κανόνα υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων εντός των κόλπων της EBU, με τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να αποφασίζουν την παραμονή του σε ισχύ ενόψει της Eurovision 2022 μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του στο Ρότερνταμ.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση των προηχογραφημένων φωνητικών δεν πρέπει να αφορά τη βασική ερμηνεία του εκάστοτε καλλιτέχνη, καθώς και να μην αντικαθίστανται ή να επισκιάζονται τα lead vocals από τα προηχογραφημένα φωνητικά κατά τη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού.

Πηγή: EBU/RUV

 

6 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    “Πιστεύουμε πως η προηχογράφηση των φωνητικών αυξάνει το δημιουργικό δυναμικό…”
    Τι λέτε ρε!!!
    Η απόλυτη ξεφτίλα, κατά τη γνώμη μου (αν και ήμουν σίγουρος ότι δε θα κρατήσουν τον συγκεκριμένο κανόνα μόνο για το 2021).
    Οι τύποι κάνουν ότι μπορούν για να απαξιώσουν τον Διαγωνισμό μετατρέποντας τον σιγά σιγά σε MTV awards και σε talent show. Θλίψη και μόνο θλίψη, ειδικά για μας που παρακολουθούμε τον Διαγωνισμό εδώ και περισσότερο από 4 δεκαετίες.

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Άρα μιλάμε για ένα τηλεοπτικό σόου κι όχι για διαγωνισμό τραγουδιού πλέον… Κρίμα γιατί φτάνουμε στο άκρο της “κονσέρβας”.

    Απάντηση
  3. Vangelis vt
    Vangelis vt says:

    Καταρχάς η μεθόδευση είναι οικτρή. Όπως και με την Αυστραλία που υποτίθεται θα συμμετείχε μία φορά μόνο και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε. Ήθελα να ξέρω, δεν υπάρχει ούτε ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας που να αντιδρά σε αυτές τις προειλημμένες αποφάσεις;

    Δεύτερον, για ποιο «επιτυχημένο ντεμπούτο» μιλάμε ακριβώς; Όλες οι χώρες που η «ερμηνεία» τους στηρίχτηκε λίγο-πολύ στα ηχογραφημένα φωνητικά πάτωσαν (βλέπε Κροατία, Εσθονία, Πολωνία, Νορβηγία, Άγιος Μαρίνος). Και όλοι ακούσαμε με τα αυτιά μας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα ζωντανά φωνητικά να «επισκιάζονται» από τα ηχογραφημένα. Αντίθετα, αυτοί που τα πήγαν πολύ καλά ήταν όσοι «έδωσαν πόνο» με τη ζωντανή ερμηνεία τους (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ουκρανία, Ρωσία κτλ). Το κοινό συγκινείται από αυθεντικές ερμηνείες και τιμωρεί τις κονσέρβες.

    Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν (ειδικά φέτος που διοργανώνει η RAI) είναι να επιτρέψουν σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν να παίζουν τη μουσική τους ζωντανά επί σκηνής. Είναι εντελώς γελοίο να βλέπουμε συγκροτήματα όπως οι Måneskin και οι Hooverphonic να προσποιούνται πως παίζουν. Ηχογραφημένα φωνητικά θα έπρεπε να επιτρέπονται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας και μόνο για φωντηικά που δεν μπορούν να αποδοθούν ζωντανά (πχ. samplings, loopers κτλ)

    Απάντηση
  4. gogos
    gogos says:

    Αναμενόμενο, αλλά ταυτόχρονα και φαιδρό.
    Νομίζω ότι είναι η φυσική συνέχεια του “κάνουμε ό,τι γουστάρουμε” που έχει υιοθετήσει η EBU τα τελευταία χρόνια, αδιαφορώντας πλήρως αν αλλάζουν τον διαγωνισμό (προς το χειρότερο).
    Κατι σαν την…. ψηφοφορία δηλαδή! Όλα και αποκλειστικά για το “θέαμα”….

    Ελπίζω και εύχομαι να μπει ένα STOP στην κατρακύλα!

    Απάντηση
  5. T.R
    T.R says:

    Pantelos aparadekti i EBU na lei “avxani to dimiourgiko dinamiko kai tin poikilia”. Ine Fanero oti to Mellon ine I “ilektroniki” mousiki pou den mpori na apodisi zontana. Me to idio skeptiko katargisan tin orhistra to 1999 ( pou avto itan to pnevma tou diagonismou kapote pou itan diagonismos tragoudiou) kai to ekanan karaoke. Tora tha to kanoun karaoke playback. Ap eki kai pera Den iparhi logos na pigenoun kan sti skini kai den iparhi logos na xodevete gia diorganosi I proigoumeni nikitria. As psifizoun ta videoclips.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *