Γεωργία: Ένας Έλληνας μεταξύ των μελών του Circus Mircus!

Οι Circus Mircus είναι οι εκπρόσωποι της Γεωργίας στην Eurovision 2022 όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από την δημόσια τηλεόραση της χώρας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ψάχνοντας τα μέλη που απαρτίζουν το συγκρότημα, πως ένας εκ των τριών, έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο!

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό πως η Γεωργία είχε επιλέξει εσωτερικά ως εκπρόσωπό της, μία ομάδα καλλιτεχνών η οποία θα θύμιζε την περίπτωση των Genealogy, που εκπροσώπησαν την Αρμενία στην Eurovision 2015. Δηλαδή καλλιτέχνες της διασποράς, από διαφορετικές μάλιστα χώρες.

Φαίνεται πως τα μέλη των Circus Mircus ανταποκρίνονται απόλυτα στο παραπάνω, τουλάχιστον λαμβάνοντας υπόψιν τα ονόματά τους.

  • Damocles Stavriadis (Μπάσο και φωνητικά)
  • Bavonc Gevorgyan (Ντραμς)
  • Igor Von Lichtenstein (Πλήκτρα, κιθάρα)

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό, πως ο πρώτος έχει ελληνική καταγωγή, ο δεύτερος αρμένικη και ο τρίτος βελγική.

Ψάχνοντας το προφίλ του Damocles Stavriadis στα κοινωνικά δίκτυα, οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν:

 

Ο ελληνισμός στην Γεωργία

Με βάση την απογραφή του 1989, στη Γεωργία ζουν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, 100.052 Έλληνες. O αριθμός αυτός αναφέρεται στην αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα. H εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι το πραγματικό μέγεθος της κοινότητας ήταν αρκετά υψηλότερο, δεδομένου ότι πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την αρνητική μεταχείριση κατά τη σοβιετική περίοδο δήλωναν άλλη εθνικότητα. O κύριος όγκος τους ζούσε στην Κεντρική Γεωργία. Σημαντικές εστίες των Ελλήνων υπήρξαν η περιοχή της Αμπχαζίας, γύρω από το Σοχούμι και της Ατζαρίας, γύρω από το Βατούμι. Στην ορεινή Τσάλκα και στα 25 χωριά της με τους περίπου 30.000 Έλληνες, υπήρχε και ένας από τους τελευταίους συμπαγείς ελληνικούς χώρους.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης οι Ελληνες θα νιώσουν ιδιαιτέρως άβολα από τον επιθετικό γεωργιανό εθνικισμό. Θα εμπλακούν άθελά τους στις συγκρούσεις στην Αμπχαζία με δεκάδες θύματα. Χιλιάδες θα πάρουν τον δρόμο της νέας προσφυγιάς προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νότια Ρωσία.

Σήμερα παραμένουν λιγότεροι από 10.000, οι οποίοι όμως είναι οργανωμένοι στην Ελληνική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1992. Η ισχυρή αυτή οργάνωση των Ελλήνων της Γεωργίας ήταν και η αιχμή του δόρατος μας στον πρόσφατο διαγωνισμό, όταν και η Γεωργία μας έδωσε το 12αρι του televoting της στον τελικό. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Eurovisionfun, η ελληνική αποστολή ήρθε σε επικοινωνία με την Ελληνική Ομοσπονδία Γεωργίας ζητώντας την συνδρομή της στην τηλεψηφοφορία. Η τελευταία κινητοποιώντας τα μέλη της, αλλά και διοργανώνοντας ειδική βραδιά στα γραφεία της στην Τιφλίδα, έφερε το πολυπόθητο 12αρι για την Ελλάδα στον τελικό της Eurovision 2021.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *