Ελλάδα: Γιατί με την Amanda ; | Editorial
Λιγότερες από 24 ώρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση της ΕΡΤ, πως η Amanda Georgiadis Tenfjord θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Γιατί όμως η Amanda; Τι ήταν τελικά αυτό που βάρυνε στην απόφαση της επιτροπής της ΕΡΤ και κατέληξαν στην επιλογή της; Τις σκέψεις μας επάνω σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε.
Αρχικά να πούμε ότι παρά τα όσα αναφέρουν τα ελληνικά media από το πρωί, πως δηλαδή είχαμε έκπληξη και ανατροπή, όσοι γνωρίζουν λίγο πως σκέφτεται και αποφασίζει η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνονται πως ουδεμία έκπληξη συντελέστηκε. Παρά τα όσα διαρρέονταν δεξιά και αριστερά, καμία απόφαση δεν θεωρούνταν δεδομένη, όπως διαβάζατε μέσα από το Eurovisionfun. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η τελική απόφαση ελήφθη μεταξύ τριών τραγουδιών, που η επιτροπή τελικά θεώρησε ως καταλληλότερα προκειμένου να μας εκπροσωπήσουν στο Τορίνο και είχαν όλα εξίσου τις ίδιες πιθανότητες να επιλεγούν.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και πρόεδρος της επιτροπής, στην σύντομη παρέμβαση του χθες στο Studio 4, ανέφερε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία, λεπτομέρειες που φωτίζουν την απόφαση για την Amanda, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο αντίληψης της ΕΡΤ. Ας δούμε λοιπόν τι δήλωσε:
Η επιλογή των πέντε φιναλίστ ήταν ουσιαστικά ομόφωνη. Από εκεί και πέρα τα τραγούδια κρίθηκαν όχι γενικώς ως τραγούδια, αλλά ειδικώς ως τραγούδια ικανά να μας εκπροσωπήσουν επάξια στον Διαγωνισμό της Eurovision. Η τελική επιλογή έλαβε υπόψη της και άλλα κριτήρια, ενώ βασικό ρόλο έπαιξε η προσωπικότητα των υποψήφιων… To τραγούδι της Amanda πρόκειται για ποιοτική pop, που θα παρουσιάσουμε με ιδιαίτερη περηφάνεια, απευθυνόμενοι κυρίως στο διεθνές κοινό…Η Amanda έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα και προασπίζεται του καλλιτεχνικού της οράματος με αξιοπρέπεια και επιχειρήματα. Εδώ προτείνουμε έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο.
Αυτό που αντιλαμβανόμαστε από τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου είναι πως το επίπεδο των φετινών συμμετοχών ήταν υψηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι εξάλλου που είχε ειπωθεί και στο Studio 4 κατά την ανακοίνωση των πέντε φιναλίστ. Επίσης μαθαίνουμε πως η επιλογή και των πέντε φιναλίστ ήταν ομόφωνη. Ήταν δηλαδή τα πέντε τραγούδια που με διαφορά ξεχώρισαν από τα 40 συνολικά που υποβλήθηκαν στην ΕΡΤ.
Κριτήριο της επιλογής της επιτροπής, τόσο κατά την επιλογή των πέντε φιναλίστ, όσο και για την τελική της απόφαση, ήταν το ποιο τραγούδι μπορεί να μας εκπροσωπήσει επάξια στον Διαγωνισμό της Eurovision. Η ΕΡΤ ενδιαφέρεται όχι απλά για την συμμετοχή, αλλά και για το αποτέλεσμα και αν αυτό δεν το κατάλαβαν κάποιοι το 2021, θα το αντιληφθούν σίγουρα την επόμενη χρονιά.
Αυτό που αποκαλύπτει ο κ. Παπαδημητρίου είναι πως στην τελική επιλογή, έπαιξε ρόλο και η προσωπικότητα των καλλιτεχνών. Θυμίζουμε αυτό που μας είχε διαμηνυθεί από ανθρώπους της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης για την σημασία των κατ’ ιδίαν συναντήσεων στο ραδιομέγαρο.
Πέρα από το βασικό, το να μας δώσουν δηλαδή περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις τους (σκηνική παρουσίαση, προώθηση κλπ), θέλουμε να τους γνωρίσουμε. Πολλά από τα μέλη της επιτροπής δεν γνωρίζουν τους καλλιτέχνες. Είναι σημαντικό να δούμε την προσωπικότητά τους, γιατί όποιος τελικά επιλεγεί θα εκπροσωπεί την ΕΡΤ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έμμεσα και την Ελλάδα. Εκτός λοιπόν από το βασικό που είναι το τραγούδι και το κατά πόσο μπορεί να σταθεί σε μία τόσο μεγάλη σκηνή όπως είναι η Eurovision, θέλουμε να δούμε και την προσωπικότητά τους.
Το βασικότερο όμως που αναφέρει στην σύντομη τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπαδημήτριου, είναι αυτό για το οποίο φωνάζουμε και εμείς από πέρσι στο Eurovisionfun και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και στο πλευρό της ΕΡΤ. Η επιλογή έγινε με κριτήριο το διεθνές κοινό και όχι το ποιο τραγούδι μπορεί να κάνει μεγαλύτερη εγχώρια επιτυχία. Η ΕΡΤ δεν είναι δισκογραφική εταιρεία, δεν την απασχολεί η όποια εμπορική ή μη επιτυχία της συμμετοχής της, αλλά το αποτέλεσμα στον τελικό της Eurovision. Φυσικά το ευκταίο είναι να συνδυάζονται και τα δύο, το βασικό όμως είναι η τύχη του τραγουδιού στον βαθμολογικό πίνακα. Αυτό γράφει η ιστορία και αυτό την ενδιαφέρει πρωτίστως, αφού αυτή συμμετέχει και διαγωνίζεται. Αυτά είναι τα θετικά του να μπορείς να καλύπτεις μόνος σου τα έξοδα της συμμετοχής και να μην έχεις ανάγκη κανέναν εξωτερικό χορηγό, καμία δισκογραφική εταιρεία, που για να συνδράμει οικονομικά, θα περιμένει με κάποιο τρόπο να αποσβέσει κι όλας την επένδυσή της.
Το τελευταίο είναι και αυτό που ενοχλεί τα ιδιωτικά κανάλια. Η ΕΡΤ πέρασε μία περίοδο, που και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό, εξαρτώταν από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι αποφάσεις δεν περνούσαν από αυτήν και ουσιαστικά η μόνη της συμβολή ήταν πως το μετέδιδε. Η περίοδος αυτή έχει περάσει στο παρελθόν (ευτυχώς) και η ΕΡΤ μετά και από δύο αποκλεισμούς έχει εμπεδώσει, όπως μου είπαν και κατά την τελευταία επίσκεψή μου εκεί, πως αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι η τύχη του τραγουδιού στον διαγωνισμό και όχι η αντιμετώπιση από το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο ή η εμπορική επιτυχία του στα ελληνικά ραδιόφωνα.
Με τελείως αξιοκρατικά και ορθολογικά κριτήρια λοιπόν η επιτροπή της ΕΡΤ κατέληξε στην Amanda Georgiadis Tenfjord, που για πολλούς μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη, για όσους όμως παρακολουθούν και διαβάζουν τις ενέργειες και τις αποφάσεις της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ένα πιθανό και εύλογο ενδεχόμενο που απλά έγινε πραγματικότητα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2022!
Από ότι έχω καταλάβει έχετε ακουσει το τραγουδι και θα ήθελα αν μπορείτε να πειτε ένα χιντ η κάτι όπως για παραδειγμα με ποια συμμετοχή θα μπορουσε να “συγκριθεί”
Εγώ θα ήθελα αν γίνεται, να μας πουν γενικά ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι. Η περιγραφή που έχει δοθεί με παραπέμπει σαν ήχους στα τελευταία άλμπουμ της Taylor Swift (folklore – evermore). Μπορεί όμως να κάνω και λάθος!
Οι δυο αποκλεισμοι προηρθαν γιατι η τοτε διοικηση της ερτ εδειχνε προς τα εξω πως δεν την ενδιεφερε ο θεσμος ειδικα την πρωτη φορα επελεξαν ενα συγκροτημα και ενα τραγουδι που δεν μπορουσαν να σταθουν στη σκηνη της Eurovision και δεν ηταν ανταξιο περασμενων συμμετοχων της ελλαδας η σημερινη επιτροπη απο αυτα που περιγραφεται εκανε αυτο που πρεπει να κανει καθε επιτροπη δεν κοιταξε τη αρεσει σε αυτην αλλα στο διεθνες κοινο .
Θα διαφωνήσω πλήρως πως αυτό που γράφει ιστορία είναι το αποτέλεσμα στον βαθμολογικό πίνακα και όχι η επιτυχία του τραγουδιού…Από όπου και να το δεις είναι λαθος. Ο διαγωνισμός έχει πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Προσωπικα δεν με ενδιαφέρει τι θα ψηφίσουν οι κάθε άσχετοι σε κάθε επιτροπη τον Μαιο. Πέρσι το ΡΙΚ έβαλε έναν παίκτη ριαλυτι μαγειρικής στην εθνική επιτροπη! Παντελώς άσχετος από μουσική ο άνθρωπος.. Γιατί να μας ενδιαφέρει τι βαθμούς θα δώσει αυτός και όχι τι θα κάνει επιτυχία στο Spotify και σε τόσα άλλα μέσα που στην τελική αυτά θα φέρουν και χρήματα και θα κάνουν τον καλλιτέχνη να αγαπηθεί από το κοινό.
Το λάθος είναι οτι μπερδευεις το υποκειμενο της πρότασης. Το θέμα ειναι τι ενδιαφέρει την ΕΡΤ, όχι εσενα, εμενα ή την δισκογραφικη και την ΕΡΤ την ενδιαφερει το ποσο καλα θα πάει η συμμετοχης ΤΗΣ στο διαγωνισμο, οχι ποσα χρηματα θα βαλει στην τσεπη του ο καλλιτεχνης κοκ…
Διαβάζοντας τον όρο ποιοτική pop, μου ήρθε στο μυαλό η Κατερίνα Ντούσκα. Αυτή η συμμετοχή παρά την μέτρια προς κακή θέση, δε μου άφησε πικρή επίγευση. Ήταν μια αξιοπρεπής προσπάθεια και η Κατερίνα ήταν συμπαθέστατη. Το ίδιο και η Στεφανία. Και το ίδιο μου βγάζει η Αμάντα. Είναι αρκετά φανερό πια το μοτίβο που ακολουθεί η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια. Και σε ύφος καλλιτέχνη και σε ύφος τραγουδιού. Εκεί βέβαια που υπάρχει ένα προβληματάκι είναι στη σκηνική παρουσία. Καλύτερα από το να ρισκάρεις με εφέ είναι να αφήσεις το τραγούδι να μιλήσει από μόνο του. Και η αλήθεια είναι ότι όποια χώρα επενδύει σε ένα μοτίβο στη Γιουροβίζιον βγαίνει συνήθως ασπροπρόσωπη. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα παρουσιαστεί στη σκηνή θα είναι αξιοπρεπές. Μακάρι όμως να μην έχει την τύχη του Better Love.
Ορίστε; Δηλαδή εάν μας εκπροσωπούσε κάποιος νορμάλ έλληνας το τραγούδι του/της θα έκανε μόνο για το εγχώριο ραδιόφωνο επειδή δραστηριοποιείται εδώ ενώ επειδή η Αμάντα “συνδυάζει” και Νορβηγία και Ελλάδα το τραγούδι της θα έχει διεθνή απήχηση; Πολύ λανθασμένη ενρύπωση έχετε ή έχουν στην ΕΡΤ. Διεθνές γίνεται επειδή το τραγούδι έχει διεθνή απήχηση και όχι επειδή κάποιος είναι από την Νορβηγία ή από την Ελλάδα. Και αυτό με το διαγωνισμό ακούγεται βάσιμο μεν, άγριο δε. Ας μην καταλήξουμε να στέλνουμε καρακιτσαριό για να παίρνουμε πόντους (και όχι μόνο εμείς αλλα κάθε χώρα).