Ιταλία: Οι στίχοι των τραγουδιών του Sanremo 2022!

Η καθιερωμένη φωτογράφιση του περιοδικού TV sorrisi e canzoni των καλλιτεχνών του Sanremo είναι εδώ, και μαζί οι συνεντεύξεις στους καλλιτέχνες αλλά και οι στίχοι των τραγουδιών τους.

Ας δούμε τους στίχους των τραγουδιών έναν έναν:

  • ACHILLE LAURO feat. Harlem Gospel ChoirDomenica

Ο Achille Lauro φαίνεται να μιλάει για μια ανέμελη ζωή σαν “τρενάκι του λούνα παρκ”, γεμάτη περιστασιακούς έρωτες, παρομοιάζοντάς τη με την “Κυριακή”, ο οποίος είναι και ο τίτλος του τραγουδιού, ως την πιο ανέμελη μέρα της εβδομάδας.

  • AKA 7EVENPerfetta così

Ένα τραγούδι αγάπης, στο οποίο ο Aka 7even εξηγεί πως η γυναίκα στην οποία αναφέρεται είναι “τέλεια μαζί με τις ατέλειές της”. Στα δικά του λόγια, “σε αυτό το τραγούδι προσπάθησα να μπω στη θέση μιας ανασφαλής γυναίκας η οποία, σε μια σχέση ή ενώ κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη, νιώθει εύθραυστη. Έτσι, της τραγουδάω αυτό που πάντα έλεγα στις κοπέλες που είχα δίπλα μου στην ζωή μου: να είσαι δυνατή, δεν πάει τίποτα λάθος μαζί σου”.

  • ANA MENADuecentomila ore

H Ana Mena μιλά για μια κρυφή, ίσως, και τοξική ιστορία αγάπης, για την απελπιστική αναμονή μέχρι να “έρθει η νύχτα” και να δει τον αγαπημένο της, μόνο και μόνο για να τον αποχωριστεί ξανά την επόμενη μέρα.

  • DARGEN D’AMICODove si balla

Οι στίχοι αυτού του τραγουδιού, όπως εξηγεί ο Dargen D’Amico στην συνέντευξή του, γεννήθηκαν ως μεταφορά για την ανάγκη που έχουμε να εκλογικεύσουμε την εποχή του κορωνοïού, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ειδικά εν μέσω καραντίνας. Ο τρόπος του Dargen είναι να χορέψει ανέμελα, παρ’όλο που ο ίδιος παραδέχεται πως είχε πάντα μια σχέση αγάπης και μίσους με τα χορευτικά τραγούδια, πριν εκτιμήσει την ζωντάνια τους λόγω της καραντίνας.

  • DITONELLAPIAGA & RETTORE  Chimica

Όπως θα περίμενε κανείς από τον τίτλο “Chimica” (Χημεία), το τραγούδι των Ditonellapiaga και Rettore μιλάει για το πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει δύο ανθρώπους όταν υπάρχει χημεία μεταξύ τους.

  • ELISAO forse sei tu

Ακόμη ένα ξεκάθαρο τραγούδι αγάπης, με την Elisa να τραγουδά “ίσως είσαι εσύ η στιγμή που θα μου φέρει μια μικρή χαρά, και εκείνη την χαζή θέληση για ζωή”. Στην ουσία, μιλά “για την χημεία που πρέπει να υπάρχει σε μια σχέση, στην διαφορά που κάνει για σένα το άτομο που αγαπάς”.

  • EMMAOgni volta è così

Όπως εξηγεί η ίδια, το τραγούδι της Emma μιλά για “μια ιστορία αγάπης και μια κατάσταση κατά την οποία οι συμπεριφορές των γυναικών στις σχέσεις τους δεν κατανοούνται σωστά και κρίνονται συχνά ως εσφαλμένες”.

  • FABRIZIO MOROSei tu

Ένα τραγούδι αγάπης με τον έντονο και διακριτό τρόπο γραφής του Fabrizio Moro στον οποίο μας έχει συνηθίσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, “έχω γράψει πολλά τραγούδια αγάπης στην ζωή μου, ωστόσο πιστεύω πως αυτό είναι η πιο έντονη και σημαντική αφιέρωση αγάπης που έχω κάνει ποτέ σε έναν άνθρωπο”.

  • GIANNI MORANDIApri tutte le porte

Ένα ελπιδοφόρο τραγούδι που μας συμβουλεύει να “ανοίξουμε όλες τις πόρτες και να αφήσουμε τον ήλιο να μπει μέσα”, αντί να αφήνουμε τις τεμπέλικες σκέψεις και συνήθειές μας να μας πνίγουν.

  • GIOVANNI TRUPPITuo padre, mia madre, Lucia

“Ένα τραγούδι αγάπης στο οποίο αναγνωρίζω τον εαυτό μου και το οποίο περιέχει τραχύτητα και διάφορες αντιθέσεις. Κατάλληλο για να το ακούς στο σκοτάδι”, σύμφωνα με τον Truppi. Η “Lucia” του τίτλου είναι η κόρη του.

  • GIUSI FERRERIMiele

Όπως εξηγεί η Ferreri, “ένα τραγούδι ρομαντικό αλλά και μελαγχολικό. Όπως λένε και οι στίχοι, “είναι μια λεπίδα που έχει γεύση μελιού”, σε κάθε σχέση υπάρχει γλυκύτητα αλλά και πικρία”.

  • HIGHSNOB & HUAbbi cura di te

Ένα τραγούδι για “μια ιδιαίτερη πτυχή της αγάπης: το να αφήνεις ένα άτομο να φύγει με γαλήνη μετά από μια περίοδο τοξικής σχέσης. Είχαμε και οι δύο παρόμοιες εμπειρίες, οπότε καταλάβαμε ο ένας τον άλλον αμέσως”, όπως μας εξηγούν οι Highsnob & Hu.

  • IRAMA Ovunque sarai

“Δεν είναι τραγούδι αγάπης”, διευκρινίζει ο Irama, ακόμη κι αν εκ πρώτης όψεως οι στίχοι παραπέμπουν σε αυτό. “Μιλάει για την ανάμνηση ενός ανθρώπου που πλέον δεν είναι στην ζωή μου. Θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω ποιο είναι αυτό το άτομο. Θέλω ο καθένας να είναι ελεύθερος, ακούγοντάς το, να σκεφτεί έναν άνθρωπο που έχει στην καρδιά του”. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα τραγούδι γραμμένο σαν ποίημα, για ανθρώπους που πλέον δεν υπάρχουν στην ζωή μας.

  • IVA ZANICCHIVoglio amarti

Ένα τραγούδι για το πάθος που δεν κοιτάει ηλικίες. “Πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη. Προκαλεί γαλήνη και χαρά. Η αγάπη είναι ένα περίεργο συναίσθημα που μπορεί κανείς να νιώσει σε οποιαδήποτε ηλικία”, στα λόγια της ίδιας.

  • LA RAPPRESENTANTE DI LISTACiao ciao

“Ένα τραγούδι για το τέλος του κόσμου”, μας λένε οι La rappresentante di lista. Στην πραγματικότητα, το τραγούδι φαίνεται να είναι μια μεγάλη μεταφορά για όλων των ειδών τις ανθρώπινες κρίσεις, τα έντονα συναισθήματα που νιώθουμε κατά την διάρκειά τους, αλλά και τις μικρές ενδείξεις ελπίδας που εκφράζονται περισσότερο στο χαρμόσυνο ρεφρέν.

  • LE VIBRAZIONI Tantissimo

Το Tantissimo, σύμφωνα με τους Le Vibrazioni, μιλά για τις πληγές που μένουν για πάντα, τις οποίες όμως πρέπει να προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε κάτι θετικό.

  • MAHMOOD & BLANCO Brividi

Ίσως το πιο όμορφο τραγούδι αγάπης της χρονιάς, όπως σημείωσαν οι δημοσιογράφοι που άκουσαν πρώτοι τα τραγούδια, όπως και κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, “οι στίχοι ξεκινάνε εξιστορώντας ένα όνειρο και συνεχίζουν περιγράφοντας το πρόβλημα του να θες να τα δώσεις όλα στην αγάπη, σε βαθμό υπερβολικό, σε βαθμό που καταλήγεις ο ίδιος να νιώθεις ότι κάνεις κάτι λάθος”.

  • MASSIMO RANIERILettera di là dal mare

Ένα τραγούδι που μιλά για “ένα αέναο ταξίδι και το συναίσθημα του να μπορείς επιτέλους να εντοπίσεις την “άλλη ακτή””, μια άλλη πλευρά της ζωής.

  • MATTEO ROMANOVirale

Ακόμη ένα τραγούδι αγάπης που περιγράφει την αγάπη ως “κάτι τόσο όμορφο που όλοι μιλάνε γι’αυτό και ειδικά οι νέοι”, εξ’ου και ο τίτλος “Virale” (Viral).

  • MICHELE BRAVI Inverno dei fiori

“Ένα τραγούδι αγάπης οικείο, συναισθηματικό αλλά όχι λυπηρό, που μιλά για την ελπίδα”, σύμφωνα με τον Bravi.

  • NOEMI Ti amo non lo so dire

Το τραγούδι με τους περισσότερους στίχους στο φετινό φεστιβάλ. “Είναι μια μεταφορά: Μπορεί να το εκλάβει κανείς ως τραγούδι αγάπης, μα εγώ το νιώθω ως τραγούδι που μιλά για τη σχέση μας με τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. Για να πεις “σ’αγαπάω” σε κάποιον χρειάζεται πολλή ειλικρίνεια και πολλή δύναμη”, εξηγεί η Noemi.

  • RKOMI Insuperabile

Το Insuperabile έχει ιδιαίτερους στίχους, καθώς μιλά για “μια αγάπη συγκρουσιακή και πολύ επικίνδυνη, μέσω παραλληλισμού με τα αθλητικά αυτοκίνητα”, σύμφωνα με τον Rkomi.

  • SANGIOVANNIFarfalle

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε μετά από μια περίοδο κρίσης την οποία πέρασε ο Sangiovanni λόγω της πανδημίας. Ο τίτλος Farfalle (Πεταλούδες) καθώς και οι υπόλοιποι στίχοι αναφέρονται στην ανάγκη του τραγουδιστή να “ξαναβρεί τις πεταλούδες στο στομάχι του”, με την βοήθεια ίσως μιας συντρόφου.

  • TANANAISesso occasionale

Σε αντίθεση με το τι θα σκεφτόταν κανείς με βάση τον τίτλο, το “Sesso occassionale” (Ανέμελο/τυχαίο σεξ) μιλά για ακριβώς το αντίθετο, για το ότι πρέπει δηλαδή μερικές φορές να βάζουμε το μυαλό μας στη θέση του και να μην παίρνουμε μόνο παράτολμες αποφάσεις στις (ερωτικές) σχέσεις μας με τους άλλους.

  • YUMANOra e qui

Σε “μια πρόσκληση να αδράξουμε την κάθε στιγμή, το κλασικό “carpe diem”” αναφέρεται το τραγούδι του νικητή του Sanremo Giovani, Yuman.

Υπενθυμίζουμε πως το φεστιβάλ του Sanremo θα διεξαχθεί στις 1-5 Φεβρουαρίου, στο Teatro Ariston του San Remo.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Sanremo 2022 και τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Eurovision 2022!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *