Ελλάδα: Η αποτίμηση της κλήρωσης για τους ημιτελικούς της Eurovision 2022 | Editorial
Όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς τίποτε δεν είναι εύκολο και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι πραγματοποίησης του. Για την ευκολία ή δυσκολία της κλήρωσης για την κατανομή των χωρών στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2022, θα σας παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας, χωρίς όπως ξανά τονίζουμε να θεωρείται τίποτα δεδομένο. Ο διαγωνισμός εξάλλου παρουσιάζει πάντοτε εκπλήξεις, ένα στοιχείο που είναι η μαγεία του, κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει, κρατώντας πάντοτε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αμείωτο, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Δύσκολος ο πρώτος ημιτελικός
Στον πρώτο (και αγαπημένο της από πλευράς στατιστικών και παράδοσης) ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα. Ένας ημιτελικός όπου είναι γεμάτος από παραδοσιακές και ισχυρές δυνάμεις του θεσμού, όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ελβετία (τα τελευταία χρόνια), η Ισλανδία κ.α. Αν δηλαδή θα μπορούσαμε να επιλέξουμε έναν ημιτελικό με βάση μόνο την δυναμική των χωρών, σίγουρα οι περισσότεροι θα επέλεγαν τον δεύτερο και όχι τον πρώτο. Αυτό φυσικά θα μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε καλύτερα στις 13 Μαρτίου, όταν και θα γνωρίζουμε και τα 41 τραγούδια και όχι τώρα. Σαν πρώτη όμως εντύπωση ο δεύτερος ημιτελικός φαντάζει ευκολότερος.
Πάμε να δούμε τώρα ποιους “φίλους”, αλλά και ποιους “εχθρούς” έχει μαζί της η Ελλάδα στον δεύτερο ημιτελικό. Μαζί μας λοιπόν είναι η γειτονική Αλβανία, που κάθε χρόνο μας δίνει αρκετά καλές βαθμολογίες, η Βουλγαρία αλλά και η Ρωσία. Χώρες που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, στέκονται βαθμολογικά γενναιόδωρες προς την εκάστοτε ελληνική συμμετοχή και το ίδιο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένουμε να πράξουν και φέτος. Ένα άλλο σημαντικό συν σίγουρα είναι η παρουσία της Νορβηγίας. Η Amanda που ζει και εργάζεται στην Νορβηγία, έχει να περιμένει από την χώρα που έλκει το ήμισυ της καταγωγής της. Μόνο δύο ακόμη σκανδιναβικές χώρες είναι στον πρώτο ημιτελικό, οπότε η πιθανότητα υψηλής βαθμολογίας προς την Amanda από την Νορβηγία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
Διαβάζω πολλά σχόλια για την Μολδαβία που πολλοί θεωρούν δεδομένο πως θα μας ψηφίσει. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος την συμμετοχή της Μολδαβίας δεν υπογράφει η Dream Team, οπότε είναι λίγο αυθαίρετο το συμπέρασμα πως θα μας ψηφίσει σίγουρα, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.
Βαθμολογία αναμένουμε επίσης από την Αρμενία, η οποία επίσης παραδοσιακά μας ψηφίζει. Αν τελικά την χώρα εκπροσωπήσει ο Saro Gevorgyan με την Dream Team, τότε πιθανότατα θα έχουμε και μεγαλύτερες ελπίδες για κάτι υψηλό και από εκεί.
Από εκεί και πέρα λόγω του ύφους, αλλά και του είδους της συμμετοχής μας, χώρες που συνήθως μας γύριζαν την πλάτη όπως η Λιθουανία, η Αυστρία, η Δανία κ.α. είναι πολύ πιθανό αυτή την φορά να μας ψηφίσουν. Το ίδιο σας λέγαμε και πέρσι για την Stefania και το Last Dance και είδατε πως δικαιωθήκαμε. Ένα παρόμοιο φαινόμενο αναμένουμε και αυτή την χρονιά και ίσως σε μεγαλύτερη ένταση. Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει αυτή την φορά η Γαλλία και αν θα συνεχίσει να μας στηρίζει, όχι μόνο στο γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και στην Eurovision. Ποιος θα ξεχάσει το περσινό 12άρι τους σε ημιτελικό και τελικό;
Όπως και να έχει θεωρούμε δεδομένη την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό της Eurovision 2022, κάτι που συμμερίζεται απόλυτα τόσο η ΕΡΤ, αλλά και η καλλιτεχνική ομάδα της φετινής μας συμμετοχής.
Πιο απρόβλεπτος ο δεύτερος ημιτελικός
Μπορεί ο πρώτος ημιτελικός θεωρητικά να θεωρείται δυσκολότερος, ο δεύτερος όμως σίγουρα είναι πιο απρόβλεπτος! Γιατί το λέμε αυτό; Με μια προσεχτική ματιά των χωρών του δεύτερου ημιτελικού θα αντιληφθείτε πως υπάρχουν ισχυρά μπλοκ.
Έχουμε την Σουηδία, μια από τις υπερδυνάμεις του διαγωνισμού, την οποία θα στηρίξουν οι Αυστραλία, Φινλανδία και Εσθονία, μοιράζοντας φυσικά βαθμούς και μεταξύ τους.
Οι πιο τυχεροί της κλήρωσης θα λέγαμε πως ήταν οι Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία. Το καλύτερο σενάριο για αυτούς θα ήταν να βρεθούν και οι τρεις μαζί στον ίδιο ημιτελικό, κάτι αρκετά δύσκολο αφού ήταν στην ίδια κληρωτίδα. Τελικά το χέρι της Carolina di Domenico τους έκανε το χατίρι και έτσι αμφότερες ξεκινούν με 40 βαθμούς! Καθόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε έναν τόσο ανοιχτό ημιτελικό όπως φαντάζει αυτή την στιγμή ο δεύτερος.
Άγιος Μαρίνος, Μάλτα, Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν και Ρουμανία πέρσι έδειξαν να αλληλοϋποστηρίζονται βαθμολογικά και το ίδιο ίσως πράξουν και φέτος. Αν φυσικά γίνει αυτό, τότε η τράπουλα θα ανακατευθεί πολύ, με απρόβλεπτα αποτελέσματα για χώρες που πιθανόν δεν βρίσκονται σε αντίστοιχες συμμαχίες.
Μικρή σημασία εννοείται πως έχουν τα παραπάνω, όταν έχεις ένα καλό τραγούδι και μία όμορφη σκηνική παρουσίαση. Είναι όμως παράγοντες που οφείλουμε πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψιν, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε οριακές καταστάσεις.
Ποια είναι η δική σας γνώμη μας; Ποιον ημιτελικό θεωρείτε ευκολότερο και γιατί; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!
Η Μολδαβία είχε ψηφίσει μέχρι και την Demy
Συμφωνώ στις περισσότερες τοποθετήσεις και προσωπικά θεωρώ και τους δύο ημιτελικούς απρόβλεπτους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο δικός μας έχει όπως αναφέρεται χώρες που παραδοσιακά πηγαίνουν καλά ή χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και πηγαίνουν καλά, ενώ αντίθετα στο 2ο ημιτελικό είναι πιο ανακατεμένα τα μπλοκ των χωρών με μικρές αλλά ισχυρές συμμαχίες, όπως γράφεται στο άρθρο…
Από εκεί και πέρα με παραξένεψε η τοποθέτηση σε 2 σημεία:
1) “Από εκεί και πέρα λόγω του ύφους, αλλά και του είδους της συμμετοχής μας, χώρες που συνήθως μας γύριζαν την πλάτη όπως η Λιθουανία, η Αυστρία, η Δανία κ.α. είναι πολύ πιθανό αυτή την φορά να μας ψηφίσουν. Το ίδιο σας λέγαμε και πέρσι για την Stefania και το Last Dance και είδατε πως δικαιωθήκαμε.” Πέρσι εκτός από κάποιες επιτροπές χωρών τις βόρειας και κεντρικής ευρώπης, που μας έδωσαν από 1 ως 5 (πλην της Γαλλίας που εκτιμώ ότι ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι), στα televoting των κεντρικών και βορειότερων χωρών το last dance δεν ψηφίστηκε (πλην της Ολλανδίας, που ήταν αναμενόμενη μια υψηλή βαθμολογία στο κοινό, μιας και η επιτροπή δεεεεν….) . Άρα γιατί η φετινή μας συμμετοχή να ψηφιστεί από έναν Αυστριακό, Λιθουανό, Δανό κλπ όσο κοντά και αν είναι στους ήχους τους, δυστυχώς ψηφίζεται συχνά η χώρα και όχι το τραγούδι (πλην ελάχιστον εξαιρέσεων)
2)”Διαβάζω πολλά σχόλια για την Μολδαβία που πολλοί θεωρούν δεδομένο πως θα μας ψηφίσει. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος την συμμετοχή της Μολδαβίας δεν υπογράφει η Dream Team, οπότε είναι λίγο αυθαίρετο το συμπέρασμα πως θα μας ψηφίσει σίγουρα, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.” Πρέπει δηλαδή να εμπλέκεται η dream team για να ψηφιστούμε από κάποιες χώρες κυρίως του ανατολικού μπλοκ;Είναι κάτι σαν ανταλλαγή βαθμών δηλαδή;(Βλ. Μολδαβία πέρσι με τα 12άρια από Βουλγαρική και Ρωσική επιτροπή, το 10 από Ελλάδα και το 8 από Αζερμπαιτζαν.)
Για την ώρα ελπίζω να έχουμε μια καλή συμμετοχή και σαφώς έχοντας δει τη δυναμική των τραγουδιών όπως αναγράφεται στο άρθρο, από μέση Μαρτίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι θα πάμε-ή δεν θα πάμε-σίγουρα καλά και ότι η ΕΡΤ θα πετύχει-ή δεν θα πετύχει- το στόχο της που είναι μια θέση καλύτερη από την περσινή 10η.
Καλή επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο θα πω και αναμένουμε νεότερα και φυσικά τις συμμετοχές!
Αρχικά να πω πως δεν ξεχωρίζω βαθμούς από το τελε ή επιτροπής το ίδιο είναι. Πέρσι μας ψήφισαν χώρες όπως η Φινλανδια, η Τσεχία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και. Χώρες που αν δεν μας ψήφιζαν δεννθα παίρναμε το τοπ10. Το ίδιο θα συμβεί κ φέτος σε πιο μεγάλο βαθμο, καθόλου παράξενο δεν είναι
Μακάρι γιατί πραγματικά η Amanda είναι όσο ταλαντουχα είναι και η Στεφανία και της αξίζει κάτι καλό ή και καλύτερο-βαθμολογικά.