Eurovision 2022: Η ανάλυση του Δεύτερου Ημιτελικού!

Με την κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2022 βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο φετινό διαγωνισμό. Από το 2008 διεξάγονται δύο ημιτελικοί και δέκα χώρες από τον καθένα προκρίνονται στον μεγάλο Τελικό. Εκεί διαγωνίζονται μαζί με τις Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια χώρα που βρίσκονται απευθείας στον τελικό.

Φέτος 25 χώρες θα βρίσκονται στον μεγάλο Τελικό, καθώς η διοργανώτρια χώρα προέρχεται από τις Big 5.

Την προηγούμενη φορά αναλύσαμε τον Πρώτο Ημιτελικό, στον οποίο διαγωνίζεται, η Ελλάδα, ενώ τώρα έχει σειρά η ανάλυση του Δεύτερου Ημιτελικού, στον οποίο διαγωνίζεται η Κύπρος.

Στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2022 η Κύπρος

Η Κύπρος φέτος θα διαγωνιστεί στον Δεύτερο Ημιτελικό στις 12 Μαΐου. Μαζί της η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Φινλανδία, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Μάλτα, ο Άγιος Μαρίνος, η Σερβία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία, θα διεκδικήσουν μία από τις 10 θέσεις του τελικού.

Δεκαοκτώ χώρες θα διαγωνισθούν στον Δεύτερο Ημιτελικό και θα διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια, που θα του οδηγήσουν στο μεγάλο Τελικό και ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου της Eurovision 2022.

Πόσο ευνοείται η Κύπρος αλλά και οι υπόλοιπες χώρες, στον συγκεκριμένο Ημιτελικό;

Από το 2008 λοιπόν η Κύπρος έχει διαγωνιστεί 7 φορές (πλην του 2020 που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός) στον πρώτο και μόλις 5 φορές στον δεύτερο ημιτελικό.

Η Κύπρος ύστερα από πέντε συνεχόμενες φορές που διαγωνίστηκε στον Πρώτο Ημιτελικό, θα βρεθεί ξανά στον Δεύτερο Ημιτελικό, με τελευταία εμφάνιση της εκεί το 2015.

Από τον Δεύτερο Ημιτελικό, το Νησί της Αφροδίτης, έχει τρεις αποκλεισμούς (2008, 2009, 2011) και δύο προκρίσεις (2010 και 2015). Η μοναδική φορά που Ελλάδα και Κύπρος ήταν μαζί στον Δεύτερο Ημιτελικό ήταν το 2009.

Από την άλλη ο Πρώτος Ημιτελικός για την Κύπρο φαίνεται πιο ευνοϊκός, καθώς έχει προκριθεί έξι φορές στον Τελικό από αυτόν και μετράει μόνο έναν αποκλεισμό, το 2013.

Κύπρος

Για την Κύπρος είναι μια δύσκολη θα λέγαμε κλήρωση. Εκ πρώτης όψεως βρίσκονται μαζί της χώρες που συχνά προκρίνονται στον Τελικό, όμως όλα θα κριθούν από τα τραγούδια που θα επιλέξει η εκάστοτε χώρα.

Η απουσία της Ελλάδας, σίγουρα στερεί από την ίδια 24 δεδομένους βαθμούς, που σε έναν δύσκολο Ημιτελικό είναι αναγκαίοι.

Ωστόσο, η παρουσία του Νότου, δηλαδή του Ισραήλ και της Μάλτας, μπορεί να τους εξασφαλίσει καλούς βαθμούς.

Ακόμα, ο Άγιος Μαρίνος, που στηρίζει εκτός από την Ελλάδα και το Νησί, είναι ένας θετικός παράγοντας.

Η παρουσία ακόμα της Ρουμανίας αλλά και της Σουηδίας, μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως δυνατός σύμμαχος της Κύπρου, μπορεί να της χαρίσει έξτρα πόντους.

Από τις Big 5, η δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, σε μικρότερο βαθμό, να ψηφίσουν σε αυτό των Ημιτελικών θα της δώσει έναυσμα, για να κυνηγήσει μια θέση στον Τελικό.

Η Κύπρος θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά, για να βρεθεί στον Ημιτελικό, δεδομένου της παρουσίας πολύ δυνατών χωρών και συμμαχιών, όπως των Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία) και των αγαπημένων των κριτικών επιτροπών (Αυστραλία, Σουηδία, Μάλτα, Ισραήλ, Άγιος Μαρίνος).

Ανατολική Ευρώπη – Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία

Και οι δύο χώρες, στο παρελθόν έχουν στηριχθεί σε δυνατό βαθμό αναμεταξύ τους.

Το δίδυμο του Καυκάσου, θεωρείτο δεδομένο ότι θα ανταλλάξει υψηλό βαθμό σε televoting αλλά και επιτροπές.

Η Ρουμανία από την άλλη, μπορεί να περιμένει βαθμούς και από τις δύο χώρες του Καυκάσου.

Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να περιμένει βαθμούς από τη Γεωργία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Εσθονία και τη Βόρεια Μακεδονία, λόγω διασποράς και στήριξης αυτών των χωρών τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα, η ύπαρξη σταθερών συμμάχων της, όπως ο Άγιος Μαρίνος, το Ισραήλ, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο και η Σουηδία, θα της δώσουν εύκολα την πρόκριση. Τέλος, βαθμούς θα μπορεί να περιμένει και από την Κύπρο.

Η Γεωργία από την άλλη έχει σίγουρους μόνο τους βαθμούς από το Αζερμπαϊτζάν. Η απουσία των Αρμενία, Λιθουανία, Μολδαβία και Ρωσία, δεν την ευνοεί ιδιαίτερα. Οι βαθμοί που μπορεί να περιμένει, είναι από την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Δυστυχώς, η Γεωργία ίσως θα πρέπει να περιμένει έναν πέμπτο συνεχόμενο αποκλεισμό.

Δύο σκανδιναβικές χώρες – Σουηδία και Φινλανδία

Σουηδία και Φινλανδία, αναμένεται να αλληλοστηριχθούν μεταξύ τους και να βρεθούν παρέα στον Τελικό.

Η Σουηδία που είναι και αγαπημένη των κριτικών επιτροπών, σε έναν Ημιτελικό με πολλές φίλες της δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Μπορεί να περιμένει βαθμούς από όλες σχεδόν τις χώρες αυτού του Ημιτελικού, πλην της Βόρειας Μακεδονίας, της Γεωργίας και της Τσεχίας.

Από την άλλη η Φινλανδία, εκτός από τη Σουηδία, ευνοείται από την παρουσία της γειτόνισσας Εσθονίας, της Ιρλανδίας αλλά και της Πολωνίας.

Ακόμα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο θα της δώσουν υψηλούς βαθμούς. Τέλος, Αυστραλία, Βέλγιο και Μάλτα, αναμένεται να την στηρίξουν θερμά.

Κεντρική Ευρώπη – Άγιος Μαρίνος, Πολωνία και Τσεχία

Ο Άγιος Μαρίνος και η Πολωνία, έχουν αρκετούς συμμάχους και φίλους σε αυτόν τον Ημιτελικό.

Αμφότερες θα μπορούν να περιμένουν ψήφους από το Αζερμπαϊτζάν, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο.

Ο Άγιος Μαρίνος θα μπορεί να περιμένει ψήφους και από την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Ρουμανία. Επίσης, τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να το ευνοήσουν αλλά και η Πολωνία, με την Μάλτα και το Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη η Πολωνία έχει μαζί της αρκετές φίλες και γειτόνισσες της. Εκτός από τις παραπάνω θα μπορεί να λάβει ψήφους, από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τσεχία ίσως να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτόν τον Ημιτελικό. Με την απουσία της Αυστρίας και της Ελβετίας φαίνεται να δυσκολεύεται σε αυτόν τον δύσκολο Ημιτελικό.

Ψήφους θα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία και ίσως και την Ισπανία αλλά και από τον Νότο.

Δυτική Ευρώπη – Βέλγιο και Ιρλανδία

Δύο χώρες από την δυτική Ευρώπη, θα πρέπει να παλέψουν με τα μεγάλα θηρία για να βρεθούν στον Τελικό.

Το Βέλγιο ευνοείται, από την παρουσία της Γερμανίας, της Ισπανίας αλλά και της Πολωνίας. Ακόμα, θα μπορούσε να λάβει στήριξη και από την Σκανδιναβία αλλά και από την Βαλτική. Φυσικά και από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χάνει βέβαια την Ολλανδία.

Η βασίλισσα Ιρλανδία, ευνοείται από το φιλαράκι της, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και φυσικά από τις Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Πολωνία, Βέλγιο, Γερμανία και Αυστραλία. Τέλος, πόντους μπορεί να εξασφαλίσει και από την Κύπρο και την Μάλτα, χώρες που στο παρελθόν την έχουν στηρίξει.

Νότος – Κύπρος, Ισραήλ και Μάλτα

Ο Νότος αναμένεται να στηριχθεί μεταξύ του. Για την Κύπρο, τα έχουμε αναφέρει παραπάνω.

Η Μάλτα είναι αρκετά ευνοημένη. Θα μπορεί να περιμένει ψήφους από τον Άγιο Μαρίνο, την Αυστραλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το Ισραήλ, και τη Σουηδία.

Τέλος το Ισραήλ, εκτός από Ανατολή και Νότο, που είναι σταθεροί σύμμαχοι του, θα μπορεί να περιμένει ψήφους και από τις χώρες του Βορρά αλλά και από τη Γερμανία, το Βέλγιο και τον Άγιο Μαρίνο.

Βαλκανική συμμαχία – Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ρουμανία

Η τριάδα φωτιά, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία αναμένεται να στηριχθεί μεταξύ της στο έπακρο.

Ίσως είναι από τις χώρες που ξεκινάνε με 40 βαθμούς, η καθεμιά έκαστος.

Η Σερβία ευνοείται και από την παρουσία της Γερμανίας και της Τσεχίας, ενώ η Βόρεια Μακεδονία από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Χάνει όμως την Αλβανία.

Από την άλλη το Μαυροβούνιο, μπορεί να περιμένει ψήφους, από τον Άγιο Μαρίνο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τέλος, η Ρουμανία, έχει πολλές φιλικές χώρες στο πρόσωπο της και μπορεί να βρεθεί στον τελικό, ύστερα από τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς. Μπορεί να μην έχει μαζί της το αδερφάκι της, την Μολδαβία, αλλά και την Ιταλία που την στηρίζει συνεχώς, αλλά έχει άλλες χώρες με ρουμάνικη διασπορά που θα συγκεντρώσει τα χαμένα.

Η παρουσία των Αζερμπαϊτζάν, Άγιος Μαρίνος, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τσεχία, Σουηδία, μπορεί να της φέρουν ξανά την πρόκριση.

Δύο μόνες τους ή όχι; – Αυστραλία και Εσθονία

Η Εσθονία είναι μόνη της σε αυτόν τον δύσκολο Ημιτελικό, χωρίς τις άλλες δύο φίλες της από τη Βαλτική.

Από την άλλη η ύπαρξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, την ευνοεί ιδιαίτερα.

Ακόμα, θα μπορούσε να περιμένει ψήφους, από τις Ανατολικές χώρες αλλά και από τις Big 5.

Τέλος η Αυστραλία, που μετράει έναν μόλις αποκλεισμό και είναι αρκετά αγαπητή στις κριτικές επιτροπές, έχει πολλές φίλες της σε αυτόν τον Ημιτελικό.

Ευνοείται από την παρουσία, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μάλτας και του Βελγίου.

Συμπεράσματα

Με άριστα το 5 και χειρότερο το 0 οι ευνοημένες χώρες είναι οι εξής:

  • Άγιος Μαρίνος 5/5
  • Αζερμπαϊτζάν 5/5
  • Αυστραλία 5/5
  • Ιρλανδία 5/5
  • Μάλτα 5/5
  • Μαυροβούνιο 5/5
  • Πολωνία 5/5
  • Ρουμανία 5/5
  • Σερβία 5/5
  • Σουηδία 5/5
  • Φινλανδία 5/5
  • Βόρεια Μακεδονία 4/5
  • Βέλγιο 4/5
  • Ισραήλ 4/5
  • Κύπρος 4/5
  • Εσθονία 3/5
  • Τσεχία 2/5
  • Γεωργία 1/5

Έντεκα χώρες σε αυτή τη φάση φαίνεται να διεκδικούν ευκολότερα την πρόκριση στον μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, ενώ τέσσερις βρίσκονται έτοιμες να κλέψουν μια από τις δέκα θέσεις.

Όλα θα κριθούν φυσικά στη σκηνή της Eurovision, καθώς στη συγκεκριμένη φάση μιλάμε μόνο βάσει στατιστικών και προϊστορίας των χωρών, στην  παρουσία τους στον διαγωνισμό.

Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένας απρόβλεπτος και δύσκολος ημιτελικός.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη Eurovision 2022!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *