Eurovision 2022: Η ανάλυση του Πρώτου Ημιτελικού!

Με την κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2022 βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο φετινό διαγωνισμό. Από το 2008 διεξάγονται δύο ημιτελικοί και δέκα χώρες από τον καθένα προκρίνονται στον μεγάλο Τελικό. Εκεί διαγωνίζονται μαζί με τις Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια χώρα που βρίσκονται απευθείας στον τελικό.

Φέτος 25 χώρες θα βρίσκονται στον μεγάλο Τελικό, καθώς η διοργανώτρια χώρα προέρχεται από τις Big 5.

Στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022 η Ελλάδα

Η Ελλάδα φέτος θα διαγωνιστεί στον Πρώτο Ημιτελικό στις 10 Μαΐου. Μαζί της η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Ουκρανία, η Αρμενία, η Αυστρία, η Κροατία, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ρωσία θα διεκδικήσουν μία από τις 10 θέσεις του τελικού.

Δεκαοκτώ χώρες θα διαγωνισθούν στον Πρώτο Ημιτελικό και θα διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια, που θα του οδηγήσουν στο μεγάλο Τελικό και ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου της Eurovision 2022.

Πόσο ευνοείται η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες, στον συγκεκριμένο Ημιτελικό;

Από το 2008 λοιπόν η Ελλάδα έχει διαγωνιστεί 9 φορές στον πρώτο και μόλις 4 φορές (πλην του 2020 που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός) στον δεύτερο ημιτελικό. Για την ιστορία και οι δύο αποκλεισμοί της Ελλάδας (2016, 2018) ήταν από τον πρώτο ημιτελικό και με την Κύπρο να συμμετέχει στον ίδιο.

Επίσης είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που και οι δύο βρίσκονται σε διαφορετικό ημιτελικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα και η Σουηδία βρίσκονται σε διαφορετικό ημιτελικό για δέκατη φορά (βρέθηκαν στον ίδιο ημιτελικό μόνο μια φορά, το 2017).

Από τις χώρες του πρώτου ημιτελικού, η Ουκρανία, είναι η μοναδική χώρα, που δεν μετράει ούτε έναν αποκλεισμό.

Ελλάδα

Για την Ελλάδα είναι μια αρκετά ευνοϊκή θα λέγαμε κλήρωση. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να βρίσκονται μαζί μας χώρες που συχνά βρίσκονται στον Τελικό, όμως όλα θα κριθούν από τα τραγούδια που θα επιλέξει η εκάστοτε χώρα.

Η Ελλάδα ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Αρμενίας και της Ρωσίας. Φυσικά, η παρουσία της Νορβηγίας, χώρα στην οποία ζει και δραστηροποιείται η Αμάντα, είναι θετικός οιωνός, για την εξασφάλιση μιας υψηλής βαθμολογίας.

Η παρουσία της Πορτογαλίας είναι σε έναν βαθμό ευνοϊκή, καθώς μας έχει στηρίξει με πολλούς βαθμούς στους Ημιτελικούς, τις χρονιές 2010, 2011, 2017, 2019 και 2021.

Βαθμούς θα μπορούσαμε να περιμένουμε και από την φιλική προς εμάς Ουκρανία αλλά και από την Μολδαβία και την Σλοβενία, που πέρσι μας στήριξαν με μεγάλους βαθμούς.

Σίγουρα η φετινή συμμετοχή μας, που είναι στα γούστα των Βορείων, θα αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερους ψήφους από πέρσι. Αναφέρομαι φυσικά στη Δανία και στην Ισλανδία.

Από τις Big 5, η ύπαρξη της Γαλλίας δεδομένου της περσινής υψηλής βαθμολογίας αλλά και της καλής σχέσης των δύο χωρών, δίνει μεγάλη ώθηση στην ελληνική συμμετοχή.

Ανατολική Ευρώπη – Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρωσία

Κάτι μου λέει πως και οι τέσσερις χώρες με την σωστή επιλογή θα βρεθούν στον Τελικό. Όλες θα ψηφιστούν μεταξύ τους, ενώ η μαμά Ρωσία, αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο Televoting.

Επιπλέον, ευνοούνται από την παρουσία του διδύμου της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία, αλλά και από τα Βαλκάνια, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Η απουσία του Αζερμπαϊτζάν, δίνει μεγάλη δύναμη στην Αρμενία, η οποία έχει μαζί της και την διασπορά, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία. Ένα μειονέκτημα της, η απουσίας της Γεωργίας.

Η Αρμενία θα πρέπει να βάλει να δυνατά της καθώς έχει να βρεθεί στον μεγάλο Τελικό, από το 2017.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία, θα μπορούν να περιμένουν και την στήριξη, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Από την άλλη η απουσία της αδερφικής Ρουμανίας, ίσως κόψει λίγο τη φόρα της Μολδαβίας.

Τρεις σκανδιναβικές χώρες – Θα συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματά τους;

Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία, αναμένεται να αλληλοστηριχθούν μεταξύ τους και να βρεθούν παρέα στον Τελικό.

Η Νορβηγία έχει αποκλειστεί από τον τελικό μόνο τρεις φορές συνολικά. Εκτός από τις δύο φίλες της, θα μπορεί να περιμένει βαθμούς, από το ντουέτο της Βαλτικής, Λετονία και Λιθουανία αλλά και από την Ολλανδία.

Το ίδιο ισχύει και για την Δανία και την Ισλανδία που θα συγκεντρώσουν, βαθμούς από αυτές τις χώρες. Το μόνο μειονέκτημα για την Δανία, μπορεί να είναι η απουσία του Βελγίου και της Γερμανίας.

Λιθουανία και Λετονία – Βαλτική συμμαχία

Οι δύο βαλτικές χώρες έχουν στηριχτεί αρκετά μεταξύ τους. Θα μπορούν να αναμένουν βαθμούς από τις βόρειες χώρες (Ισλανδία, Δανία και Νορβηγία) αλλά και από την Ανατολή (Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία).

Στα μειονεκτήματα των χωρών αυτών, είναι απουσία της Ιρλανδίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χώρων με μεγάλη λιθουανική και λετονική διασπορά.

Η Λετονία θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της καθώς έχει να βρεθεί στον μεγάλο Τελικό, από το 2016.

Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ελλάδα – Τα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια αναμένεται να στηριχθούν μεταξύ τους. Σίγουρα όπως είπαμε και παραπάνω η Ελλάδα, θα εισπράξει αρκετά μεγάλους βαθμούς από αυτές τις χώρες.

Η Αλβανία, αναμένεται να στηριχθεί από την αλβανική διασπορά σε Ελλάδα, Ελβετία και Ιταλία. Ενώ μπορεί να περιμένει βαθμούς και από την Κροατία, την Σλοβενία και την Γαλλία.

Η Βουλγαρία ίσως βρίσκεται σε δυσμενή θέση, καθώς ο μόνος θετικό οιωνός, είναι η ύπαρξη των Αλβανία και Ελλάδα.

Από την άλλη η Κροατία έχει τη φίλη της Σλοβενία, αλλά θα μπορούσε να περιμένει βαθμούς, από την Αλβανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Κεντρική Ευρώπη – Αυστρία, Ελβετία και Σλοβενία

Η Ελβετία είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο της στον διαγωνισμό. Η παρουσία των Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία, θα της δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην βαθμολογία, εφόσον συνεχίσει τις αξιόλογες επιλογές.

Η Αυστρία, που έχει να βρεθεί στον Τελικό, από το 2018, βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Η απουσία της Γερμανίας αλλά και η στήριξη που απουσιάζει από μέρος της Ελβετίας, προς αυτήν τα τελευταία χρόνια, δεν δείχνουν η τύχη να είναι με το μέρος της.

Τέλος, η Σλοβενία, έχει μόνο σίγουρους τους βαθμούς, από το αδερφάκι της, την Κροατία, με τις υπόλοιπες χώρες να φαίνεται να μην της δώσουν την στήριξη, εκτός ίσως από την Ελβετία και την Ιταλία.

Δυτική Ευρώπη – Ολλανδία και Πορτογαλία

Δύο χώρες από την δυτική Ευρώπη θα συμπορευθούν, μόνες τους σε αυτόν τον Ημιτελικό.

Η Ολλανδία που θα εκπροσωπηθεί και από τραγούδι στη γλώσσα της, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, εξαιτίας της απουσίας των Γερμανίας και Βελγίου. Ωστόσο, θα μπορεί να περιμένει στήριξη από την Δανία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Η Πορτογαλία είναι αρκετά ευνοημένη από πλευράς συμμάχων και διασποράς. Μπορεί να λείπει η Ισπανία, αλλά θα μπορεί να περιμένει για βαθμούς, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Συμπεράσματα

Με άριστα το 5 και χειρότερο το 0 οι ευνοημένες χώρες είναι οι εξής:

  • Ρωσία 5/5
  • Ουκρανία 5/5
  • Ισλανδία 5/5
  • Νορβηγία 5/5
  • Αρμενία 4/5
  • Ελλάδα 4/5
  • Δανία 4/5
  • Ελβετία 4/5
  • Λετονία 4/5
  • Λιθουανία 4/5
  • Μολδαβία 4/5
  • Πορτογαλία 4/5
  • Αλβανία 3/5
  • Βουλγαρία 2/5
  • Κροατία 2/5
  • Ολλανδία 2/5
  • Αυστρία 1/5
  • Σλοβενία 1/5

Δώδεκα χώρες σε αυτή τη φάση φαίνεται να διεκδικούν ευκολότερα την πρόκριση στον μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022.

Όλα θα κριθούν φυσικά στη σκηνή της Eurovision, καθώς στη συγκεκριμένη φάση μιλάμε μόνο βάσει στατιστικών και προϊστορίας των χωρών, στην  παρουσία τους στον διαγωνισμό.

Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένας ανοιχτός και λιγάκι δύσκολος ημιτελικός. Θα ακολουθήσει ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2022.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη Eurovision 2022!

7 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Random σχόλιο:
    Για τους λάτρες της στατιστικής, φέτος θα είναι μόλις η 2η χρονιά που η Ελλάδα δε θα διαγωνιστεί στον ίδιο ημιτελικό με τη Φινλανδία (με αφορμή το σχόλιο για παρουσία Ελλάδας και Σουηδίας στον ίδιο ημιτελικό)

    Απάντηση
    • SpK
      SpK says:

      Ακριβώς! Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, η τελευταία φορά ήταν το 2009, που συμπτωματικα ήταν η πρώτη κ τελευταία μέχρι φέτος φορά που ήμασταν μαζί με την Ουκρανία!

      Απάντηση
  2. Κωστας
    Κωστας says:

    Θα κάνω μια άσχετη ερώτηση. Στο site τιυ eurovisionworld στην λίστα με τις ημερομηνίες των events γράφει ότι το τραγούδι της Ελλάδα θα δημοσιευθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

    Απάντηση
  3. Dimitris
    Dimitris says:

    Είναι επιβεβαιωμένο ότι το τραγούδι μας θα το ακούσουμε Φεβρουάριο ή απλά φήμες. Αν δεν διαβάσω κάτι εδώ πέρα δεν πιστεύω τίποτα

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *