Ρωσία: Ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την EBU!

Όλα τα ρωσικά κρατικά μέσα που ήταν μέλη της EBU (το VGTRK, το Channel One και το Radiodom Ostankino) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) ως απάντηση στην απομάκρυνση της Ρωσίας από την Eurovision 2022.

H ανακοίνωση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ρωσίας αναφέρει:

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θεωρούν την απομάκρυνση της Ρωσίας από τον διαγωνισμό ως «ανάρμοστη πολιτική θυσία» σε ένα μουσικό φόρουμ που ανέκαθεν τόνιζε το μη πολιτικό του καθεστώς.
Η απομάκρυνση της Ρωσίας είναι η τελευταία, αλλά απέχει πολύ από την πρώτη από τέτοιες αποφάσεις που σχετίζονται με τη Eurovision. Έτσι το 2016 κέρδισε το τραγούδι “1944”, που είναι ένα ανοιχτό πολιτικό μανιφέστο. Ταυτόχρονα, λίγα χρόνια αργότερα, οι διοργανωτές του διαγωνισμού απέκλεισαν τη Λευκορωσία , αναφερόμενοι πως το τραγούδι είχε πολιτικά μηνύματα.
Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα από τα πολλά, όπου οι διοργανωτές του διαγωνισμού προσέγγισαν «προκατειλημμένα και επιλεκτικά» την ερμηνεία του όρου «πολιτική». Όπως σημειώνεται στην Πανρωσική Κρατική Εταιρεία Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, η EBU εκπληρώνει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αν και τα μισά από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης είναι τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί από χώρες εκτός ΕΕ.
Στο προηγούμενο μας άρθρο, σας είχαμε αναφέρει πως αναμένονταν η αντίδραση της Ρωσίας, στην απόφαση της EBU να αποβάλει την χώρα από τον προσεχή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η αντίδραση ήρθε πριν λίγο και είναι η εντονότερη που θα μπορούσε να συμβεί.
Μένει να δούμε τώρα αν η αποχώρηση της Ρωσίας θα είναι διαρκής ή θα αφορά την φετινή μόνο χρονιά. Φυσικά η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει πως η Ρωσία δεν θα δώσει το παρόν ούτε στην Junior Eurovision 2021 στην Αρμενία.
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
Πηγή: RIA
9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. gogos
    gogos says:

    Το αφήγημα της EBU για ένα μουσικό ΜΗ πολιτικό διαγωνισμό, πλεον έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα. Οπότε για τα κρατικά κανάλια της Ρωσίας ήταν μονόδρομος αυτή η απόφαση. Μακάρι αυτή η κατάσταση να σταματήσει κάπου εδώ, αν και φοβάμαι ότι ακόμα είμαστε στην αρχή… για αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια!

    Απάντηση
  2. Gus
    Gus says:

    Η EBU είχε πάντα μια υποκριτική στάση, σε θέματα πολιτικής αλλά και κοινωνίας.
    Ας μην ξεχνάμε ότι το 2003 είχε απειλήσει να πέσει το σήμα εάν οι τραγουδίστριες της Ρωσίας (tatu) φιλιωντουσαν επί σκηνής….και η υποκρισία είναι στο ότι το 2000 δύο τραγουδίστες από το Ισραήλ φιλήθηκαν επί σκηνής…..εκεί όμως δεν είχαμε απειλές.
    Το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε κανονικά αν και έκανα εισβολή.
    Το τραγούδι της Ουκρανιας με τη Τζαμαλα καθαρά πολιτικό
    Συμμετειχε η Τουρκία και δεν έδειξε στο χάρτη ολόκληρη την Κύπρο ….καλά η Τουρκία έπρεπε να είχε αποβληθεί ως στρατός κατοχής …βέβαια εκεί το λένε πολιτικό θέμα….άραγε σε τι διαφέρει από την εισβολή της Ρωσίας;
    Το 2005 κόπηκε από την επίσημη παρουσίαση (dvd) τι σχόλιο του Χριστοφορου που είπε ο άνθρωπος μιας αλήθεια….το είπαν πολιτικο.

    Λάθος απόφαση της ΕBU και των χωρών που το ζήτησαν…είναι υποκριτικό.

    Υποτίθεται ότι αρκετοί παλεύουν για τα ανθρωπινα δικαιώματα ….και να μην υπάρχει υποκρισία.

    Δυστυχώς υπήρχε και θα υπάρχει. Αρκεί να μην τα αποδεχόμαστε εύκολα…..έστω και ως μονάδες.

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Ελπίζω η EBU να μην αποκαλέσει πάλι τον διαγωνισμό “απολιτικ”… Κάθε άλλο παρά αυτό δεν είναι. Αντίθετα, είναι πλήρως πολιτικοποιημένος σε σημείο που έχει χαθεί η αρχική έννοια που δημιουργήθηκε ο διαγωνισμός. Βέβαια η ίδια η EBU επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη της όταν και όποτε το θυμάται. Προσωπικά δεν θεωρώ το ίδιο σημαντικό και το ίδιο συγκρίσιμο μια συμμετοχή με πολιτικό ηχόχρωμα (και εμείς έχουμε στείλει στο παρελθόν) με μια εχθροπραξία (Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία) ή μια εισβολή (Ρωσία-Ουκρανια ή Τουρκία- Ελλάδα, άλλο που στη περίπτωση μας έγινε γαργαρα…). Δεδομένου όλων αυτών των συμβάντων βέβαια, καλύτερα η EBUνα πράττει το ίδιο για κάθε τέτοια περίσταση με πολιτικές εκφάνσεις και προς θεου να σταματήσει να είναι αιθεροβαμων πιστεύοντας ότι η Eurovision δεν χρωματίζεται πολιτικά, εντονότερα ή λιγότερο έντονα.
    Για την αποχώρηση των ρωσικών καναλιών, προσωπικά την βρίσκω αναμενόμενη αφού το χάσμα Δύσης Ανατολής (Ρωσίας) φαίνεται να άνοιξε για τα καλά και να μεγαλώνει. Η Ρωσία μάλιστα θα έλεγα ότι κλείνεται στον εαυτό της, όπως κάνουν συχνά τα απολυταρχικα καθεστώτα, και σε συνδυασμό με τον πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις στρέφεται προς άλλους συμμάχους. Που θα καταλήξει όλο αυτό, πραγματικά δεν το γνωρίζει κανείς και όλοι απευχομαστε τα πολύ χειρότερα…
    ΥΓ: σχετικά με τον διαγωνισμό, αρχίζω να πιστεύω ότι δεν έχει καν λόγο ύπαρξης πλέον, όπως και όλα τα άλλα ευρωπαϊκά γεγονότα, και πως καμία διοργάνωση δεν θα είναι η ίδια όπως παλαιότερες. Κρίμα πραγματικά.

    Απάντηση
  4. Vangelis vt
    Vangelis vt says:

    H Eυρώπη και κατ’ επέκταση ο διαγωνισμός γυρνάει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτό. Πολύ κρίμα.

    Απάντηση
  5. Stavros
    Stavros says:

    Το μονο αρνητικο της αποφασης αυτης ειναι οτι χανουμε σταθερους ποντους:p
    Παντως περα απτη πλακα θα ηθελα πολυ να δω την Ebu να δρα παρομοια και στην περιπτωση της Τουρκιας πχ η στο Αζερμπαιτζαν

    Απάντηση
  6. James
    James says:

    Δεν έχουν άδικο σ’αυτά που είπαν αλλά όταν έχεις εισβάλλει σε μια χώρα ως κατακτητής,ο,τι και πεις,όσο σωστό και να είναι χάνεις το δίκιο σου.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *