Ουκρανία: Δράματα και πάλι στον εθνικό τελικό!

Παραδοσιακά ο εθνικός τελικός της Ουκρανίας είναι από τους πιο επεισοδιακούς. Η συνήθεια αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει και φέτος, αφού ήδη έχουμε τις πρώτες καταγγελίες και αντιδράσεις, χωρίς να έχουν περάσει καν 24 ώρες από την λήξη του.

Οι Kalush Orchestra καταγγέλλουν νοθεία

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Νικήτρια στον χθεσινό εθνικό τελικό ήταν η Alina Pash, που με το πατριωτικό της τραγούδι και εμφάνιση, είχε συγκινήσει από την πρώτη στιγμή, εμφανιζόμενη ως το μεγάλο φαβορί για την νίκη.

Η Alina συγκέντρωσε συνολικά 15 βαθμούς, λαμβάνοντας το μάξιμουμ από την επιτροπή και την δεύτερη θέση στην τηλεψηφοφορία. Από την άλλη οι Kalush Orchestra, ήταν πρώτοι στο κοινό και τρίτη στην επιτροπή, έχοντας 14 βαθμούς. Ο μάνατζερ και αρχηγός του συγκροτήματος, Oleh Psyuk, δήλωσε πως σκέφτονται να καταφύγουν στην δικαιοσύνη, αφού θεωρούν πως η Alina ήταν τρίτη και όχι δεύτερη στην τηλεψηφοφορία.

Υποψιαζόμαστε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μπορεί να ήταν νοθευμένα. Η Alina Pash είχε λάβει 6 πόντους από το κοινό και ο Wellboy – 7. Δεδομένου ότι οι Kalush Orchestra πήραν 8 πόντους από το κοινό, θα είχαμε ισοβαθμία και θα κερδίζαμε, γιατί, με τον ίδιο αριθμό ψήφων, αυτός που λαμβάνει περισσότερους πόντους από το το κοινό κερδίζει. Δεν αποκλείουμε να πάμε στα δικαστήρια και να λύσουμε αυτό το θέμα δικαστικά.

Τις καταγγελίες ενισχύει ένα βίντεο που κυκλοφορεί από χθες στα social media και στο οποίο βλέπουμε την κοπέλα που φέρνει τον φάκελο με τα αποτελέσματα, να μην επιτρέπει την βιντεοσκόπηση του εγγράφου που περιέχεται σε αυτόν.

Επιπλέον, κατά την ζωντανή ροή, ο παρουσιαστής Timur Miroshnychenko μπερδεύτηκε αρκετές φορές στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κοινού, αλλάζοντας τα αποτελέσματα που είχε αρχικά ανακοινώσει. Για το εν λόγω ζήτημα ο Yaroslav Lodygin, μέλος της κριτικής επιτροπής του Vidbir 2022, δήλωσε:

Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο παρουσιαστής Timur Miroshnychenko μπερδεύτηκε, γιατί έλαβε ένα χαρτί που περιείχε πολλούς μπερδεμένους αριθμούς. Αυτή η σύγχυση δεν περιλάμβανε τους βαθμούς των πρώτων θέσεων. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ψήφων για τους συμμετέχοντες, νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μία ανεξάρτητη εταιρεία που τις καταμέτρησε αντικειμενικά. Δεν νομίζω να είναι μυστικό πόσοι ψήφισαν εκεί, πόσα χρήματα δόθηκαν σε κλήσεις και μηνύματα ή ότι υπάρχει περίπτωση μείωσης των ψήφων. Εγγυόμαστε ότι δεν υπάρχει επέμβαση στα αποτελέσματα.

Η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας θα ανακοινώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αναλυτικά αποτελέσματα, ενώ το χθεσινό αποτέλεσμα έχει επικυρωθεί, βεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο της νίκης της Alina.

Η Ουκρανία πολιτικοποιεί για μία ακόμη φορά τον διαγωνισμό

Εκτός όμως των παραπάνω δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολίασαν πως η Ουκρανία πολιτικοποιεί για μία ακόμη φορά την συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Θέλοντας πιθανόν να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια της Ευρώπης, την στιγμή που ρωσικά στρατεύματα κυριολεκτικά πολιορκούν την χώρα γύρω από όλα της τα σύνορα, η Ουκρανία στέλνει ένα τραγούδι στο διαγωνισμό ακριβώς βασισμένο στην συνταγή της Jamala και του 1944, που το 2016 της έφερε την νίκη.

Αν δεν σας αρκεί ο τίτλος της φετινής της συμμετοχής για να υποψιαστείτε το τι θα δείτε και θα ακούσετε – Shadows of Forgotten Ancestors, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στους στίχους του τραγουδιού:

Έλα από το νερό
Ελευθερώστε την καρδιά μου από τα προβλήματα
Βγες από το νερό, πεπρωμένο, πεπρωμένο
Όλες οι αδερφές μου, όλα τα αδέρφια μου
Δώστε τη σταγόνα που χρειαζόμαστε
Σκιές ξεχασμένων προγόνων, δικές μου και δικές σου
Σε χρονικά, καρδιές, μάτια, αίμα αιώνα με τον αιώνα

Σαφώς εδώ με το κάλεσμα για ελευθερία από το νερό, υπονοείται η ελευθερία που πρέπει να έρθει στην Κριμαία, την χερσόνησο της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, που από το 2014 έχουν καταλάβει ρωσικά στρατεύματα.

Είμαι ένα κορίτσι από μια μικρή πόλη
Οι δικοί μου περιγράφονται καλύτερα στα γραπτά του Δουμά
Ενας για όλους και όλοι για έναν
Σήμερα, ο Δάντης θα έγραφε τη Θεία Τραγωδία
Αλλά χρειαζόμαστε το περιστέρι του Πικάσο, είναι η θεϊκή στρατηγική
Στην παιδική μου ηλικία, τα κορίτσια έπαιζαν με κούκλες-παιχνίδια
Αλλά έγραψα αυτές τις λέξεις εδώ επειδή το αγαπημένο μου παιχνίδι
Ήταν ένα βιβλίο του Σαίξπηρ
Όπως και οι αδερφοί Γκριμ, θα αφήσω πίσω μου ένα κομμάτι μου
Θυμηθείτε τους προγόνους σας
Γράψε όμως τη δική σου ιστορία

Εδώ η Alina εμφανίζεται απόγονος σημαντικών προσωπικοτήτων της Δυτικής Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά σε Ρώσους. Οι Ουκρανοί τα τελευταία ειδικά χρόνια, τονίζουν την διαφορετικότητα τους από την Ρωσία, και ειδικά στο πολιτιστικό πεδίο, αναγνωρίζουν την προέλευση τους από τους Ρως του Κιέβου, και όχι από μία κοινή κοιτίδα όπως υποστηρίζει η Μόσχα.

Φυσικά το φινάλε του τραγουδιού, με την ουκρανική σημαία πίσω από την Alina, δεν αφήνει καμία αμφιβολία στο νόημα που θέλουν να αποδώσουν και με αυτή τους την συμμετοχή οι Ουκρανοί.

Πάντως παρά την επεισοδιακή της νίκη, η Alina Pash βρίσκεται ήδη στην δεύτερη θέση των στοιχημάτων για νίκη στο Τορίνο, πίσω μόνο από την Ιταλία, δίνοντας χαρά και ελπίδα στους Ουκρανούς για μία ακόμη επιτυχία στον διαγωνισμό της Eurovision, την στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πιο δυνατά από ποτέ.

Μπορείτε να δείτε την νικητήρια εμφάνιση της Alina παρακάτω:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική συμμετοχή στην Eurovision 2022!

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Ben
    Ben says:

    Και πολύ άργησαν!!! Με τις καθιερωμένες παλινωδίες της Ουκρανίας, εν ειδει καθιερωμένου τελετουργικού που λαμβανει χώρα κάθε χρόνο, μπορούμε πλέον να πούμε ότι ξεκινάει και επίσημα η Γιουροβίζιονικη περίοδος!

    Απάντηση
  2. gogos
    gogos says:

    Λυπηρό αν όντως έγινε κάτι παράτυπο.
    Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιτροπή καθορίζει το αποτέλεσμα και κερδίζει μια συμμετοχή σε έναν εθνικό τελικό, ρίχνοντας βαθμολογικά το τραγούδι που το κοινό προτιμάει. Και το ρίχνει τόσο, όσο χρειάζεται για να βγει πρώτο το “δικό” της. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ισπανία φέτος και το έχουμε ξαναδει αρκετές φορές στο παρελθόν και σε άλλες χώρες.

    Θα ήταν πιο τίμιο για την κάθε δημόσια τηλεόραση που θέλει να στείλει ένα συγκεκριμένο τραγούδι να μην κάνει εθνικό τελικό, δίνοντας την ψευδαίσθηση στο κοινό ότι συναποφασίζουν, αλλά να το στείλει με απ’ ευθείας ανάθεση.
    Η Ουκρανία ασφαλώς και θα πολιτικοποιήσει άλλη μια συμμετοχή της, αφού η EBU το επιτρέπει. Στην περίπτωση της Λευκορωσίας αντέδρασε σωστά και την τιμώρησε. Τώρα όμως θα αφήσει άλλη μια συμμετοχή με σαφέστατο πολιτικό υπόβαθρο.

    Προσωπικά προτιμούσα το τραγούδι των Kalush Orchestra από της ALINA PASH.

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Από το 2015 η Ουκρανία (και η Ρωσία) έχουν πολιτικοποίησει τόσο τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα συμβεί και κάτι και παράλληλα η EBU σφυρίζει αδιάφορα…
    Καλό θα ήταν να επιβάλλονται κυρώσεις όπως έγινε στην περίπτωση της Λευκορωσίας και όχι να έχουμε κάθε χρόνο κωμικοτραγικες καταστάσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

    Απάντηση
  4. Μανώλης
    Μανώλης says:

    Πάλι στιγμές 2016 θα ζήσουμε. Μια μοιρολογίστρα Ουκρανή να εξαργυρώνει το δράμα της κι η Ρωσία να τρώει μαύρο απ’ τις επιτροπές. Μήπως να ξανασκεφτεί τη συμμετοχή η d.t.; Χώρια που μάλλον θα παίζει και το κλασικό γιούχα στην αρένα

    Απάντηση
  5. giannis
    giannis says:

    Αρχικά θεωρώ μεγάλο λάθος να συγκρίνεται η περίπτωση της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Η Λευκορωσία ακυρώθηκε επειδή ο δικτάτορας της επέλεξε ένα καθαρά προπαγανδιστικό τραγούδι από ένα άγνωστο φιλοκαθεστωτικό συγκρότημα. Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι πολύ διαφορετική. Προφανώς έχει ένα πολιτικό χρώμα η συμμετοχή αλλά χωρίς σαφή αναφορά σε κάτι και χωρίς να προσβάλει κάποια αξία ή κάποιον προσωπικά. Τέλος, όσον αφορά το θέμα της νοθείας δεν είναι απίθανο, τόσα έχουν δεί τα μάτια μας, απλώς μιλάμε για ένα άκρως αξιοπρεπές και όμορφο τραγούδι πού αποκλείεται να βγήκε τρίτο στο televoting.

    Απάντηση
  6. sarnagio
    sarnagio says:

    Μια απο τις χειρότερες χώρες και πάντα μαριονέτα. Πάντα παρουσιάζει τον εαυτό της σαν θύμα. Προσωπικά νομίζω παίζει το καλύτερο θέατρο

    Απάντηση
  7. Λευτέρης
    Λευτέρης says:

    Μήπως είναι καιρός η Ρωσία και η Ουκρανία να πάρουν τον μπούλο απ’ τον διαγωνισμό;;; Έχουν κουράσει Πολύ με τα σκάνδαλα και τα πολιτικά τους …

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *