Eurovision 2022: Μετά την Σουηδία, Δανία και Λιθουανία θέτουν ζήτημα συμμετοχής της Ρωσίας στο Τορίνο!

Η απάντηση που έδωσε η EBU για την συμμετοχή της Ρωσίας στην Eurovision 2022, δεν ικανοποίησε την Δανία και την Λιθουανία, που μετά την Σουηδία ζητούν από την ΕΒU να αναθεωρήσει την απόφαση της και να μην επιτρέψει στην Ρωσία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Μετά το σχετικό αίτημα της ουκρανικής δημόσιας τηλεόρασης για αποβολή της αντίστοιχης ρωσικής από την EBU, η τελευταία σε ανακοίνωση της υπογράμμισε τον απολιτίκ χαρακτήρα του διαγωνισμού και πως δεν έχει αρμοδιότητα να τιμωρήσει τα μέλη της (τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις), για πράξεις που διαπράττουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός που ενώνει χώρες και γιορτάζει τις διαφορές μέσω της μουσικής. Τα μέλη της EBU τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και σκοπεύουμε να τους καλωσορίσουμε και να αφήσουμε τους καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες να συμμετάσχουν τον Μάιο. Φυσικά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

EBU

Η απάντηση όμως αυτή δεν ικανοποίησε αρχικά την Σουηδία, η οποία διά μέσω της Διευθύνουσας Συμβούλου της SVT, Hanna Stjärne, ζήτησε από την EBU να αναθεωρήσει την παραπάνω απόφασή της σχετικά με την Ρωσία. Σήμερα στην γραμμή αυτή, προστέθηκαν δύο ακόμη ραδιοτηλεοράσεις, αυτές της Λιθουανίας και της Δανίας.

Η γενική διευθύντρια της δημόσιας τηλεόρασης της Λιθουανίας, Monika Garbaciauskaite, σε δηλώσεις της σήμερα ανέφερε πως θα θέσει πολύ σύντομα στην EBU το θέμα της συμμετοχής της Ρωσίας. Σε ανάλογο κλίμα και η δημόσια τηλεόραση της Δανίας, που ενημέρωσε την EBU πως είναι αντίθετη στην συμμετοχή της Ρωσίας στην Eurovision 2022.

Ο Gustav Lützhøft παραγωγός του DMGP, ανέφερε:

Καταρχάς, θα ήθελα να πω ότι είναι μια σοβαρή και εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή

Στο DR, θεωρούμε λάθος η Ρωσία να συμμετάσχει στη Eurovision, όπως είναι τώρα η κατάσταση. Αυτή είναι η θέση του DR. Και το κοινοποιούμε στην EBU. Είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους.

Δηλώσεις είχαμε όμως και από τις τηλεοράσεις της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, οι οποίες ναι μεν αναφέρουν πως είναι αρμοδιότητα της EBU η όποια απόφαση σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσίας, τονίζουν όμως πως παρακολουθούν στενά το ζήτημα και θα λάβουν θέση επ’ αυτού σύντομα.

Υπέρ της μη συμμετοχής της Ρωσίας όμως στην Eurovision 2022 είναι και οι φετινοί εκπρόσωποι της Λετονίας, Citi Zēni, οι οποίοι ζητούν και αυτοί με την σειρά τους από την EBU να μην επιτρέψει στην χώρα που ξεκίνησε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της EBU, αλλά και τις τελικές αποφάσεις της Ρωσίας για την συμμετοχή της στην Eurovision 2022!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Η EBU θυμάται όποτε θέλει τον “απολιτικ” χαρακτήρα του διαγωνισμού. Αυτό υπήρχε, δεν υπάρχει πλέον. Είναι πασιφανές…
    Αλλά βέβαια στο βωμό του χρήματος…
    ΥΓ: ίσως τώρα που το σκέφτομαι να είναι και ο αποκλεισμός της Ρωσίας στη Eurovision ένα μέτρο των κυρώσεων που επιβάλει η δύση;
    Αστεία πράγματα και ενέργειες σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Κρίμα.

    Απάντηση
    • Camelaki
      Camelaki says:

      Το μόνο που νοιάζει τους ευρωπαίους είναι το φυσικό αέριο σιγά μην πιέσουν την ebu να διώξει την Ρωσία από τον διαγωνισμό!!!!εδώ έγινε εισβολή σε κυρίαρχο κράτος και όλοι σφυρανε κλέφτικα όπως σφυρανε τόσα χρόνια με την Κύπρο και θα σφυρανε αν συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον μεταξύ εμάς και της τουρκίας!!!!

      Απάντηση
      • Ξένια
        Ξένια says:

        Για το μεταξύ εμάς και της Τουρκίας τα έχουμε το ποιο δυνατό σημαχο μαζί μας είναι η Ρωσία που τώρα εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν αν πειράξεις την Ελλάδα θα σε καταστρέψω και ας ο Κούλης να κοιμάται δεν θα προλάβει να κάνει κίνηση ο Τούρκος και να θέλει ο Ρώσος θα είναι δίπλα μας και άσχετα που εχθές ο Κούλης έβαλε κυρώσεις στην Ρωσία, 1/3 της Ελλάδας είναι ρωσοφονοι οικογένιοικαι δεν επρόκειτο να αφήσει τους δικούς τους όπως και τώρα μετά από οκτώ χρόνια γενοκτονία στην Ουκρανία από Κίεβο και Οδησσό προς Λουγανσκ και Δανετσκ πρέπει απλά και εμείς σαν λαός να παραμένουμε ενωμένοι και το ευροβισιον δεν είναι πολιτική

        Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    To ΥΓ που έγραψα, ήταν ειρωνικό καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι γελοίες κατά τη γνώμη μου, χωρίς να γίνεται κάτι δραστικό. Συμφωνώ ότι σφυρίζουν αδιάφορα…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *