Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Πρόθεση επιστροφής στον Διαγωνισμό, αν λυθεί το χρέος του BHRT!

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βοσνίας-ΕρζεγοβίνηςBHRT, απέχει για άλλη μια χρονιά από τον Διαγωνισμό της Eurovision.

Υπενθυμίζουμε, ο λόγος της αποχής, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, είναι το μεγάλο χρέος της BHRT.

Εκτός από αυτό, η οικονομική κατάσταση του βοσνιακού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού είναι αυτή την στιγμή ασταθής και η ενδεχόμενη συμμετοχή της στην Eurovision δεν θα ήταν εφικτή σε αυτό το σημείο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του BHRT, Lejla A. Babović, η επιστροφή της χώρας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision παραμένει αδύνατη.

Συγκεκριμένα, το  2019 το κανάλι κατέγραψε ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2018 ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας εξήγησε, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μεταξύ της έναρξης της αποπληρωμής των χρεών του καναλιού και της δυνατότητας να διαγωνιστεί στον διαγωνισμό.

Η επιστροφή του BHRT στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision είναι σίγουρα κάτι για το οποίο προσπαθούμε, αλλά υπό τις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το BHRT, είναι αδύνατο.Το BHRT χρηματοδοτείται μέσω ενός τέλους άδειας που επί του παρόντος δεν παρέχει αρκετά έσοδα για τη χρηματοδότηση του καναλιού. 

Lejla A. Babović

Ακόμα, εξήγησε για πρώτη φορά ότι μέρος του ζητήματος χρηματοδότησης έχει προκληθεί από το RTRS, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για τη σερβόφωνη περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αποκάλυψε ότι από το 2017 έως το 2021, η RTRS εισέπραξε 31,1 εκατομμύρια ευρώ σε τέλη, τα οποία θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην BHRT. Ωστόσο, τα τέλη δεν μεταφέρθηκαν στο BHRT και αντ’ αυτού το RTRS ξόδεψε τα τέλη για το δικό του περιεχόμενο.

Ωστόσο, η επιθυμία να επιστρέψει η χώρα στον Διαγωνισμό είναι μεγάλη:

Φυσικά, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και η μουσική της σκηνή είναι σε απώλεια, αλλά η BHRT δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη μόνη της. Είναι απαραίτητο να εμπλακεί η ευρύτερη κοινότητα προκειμένου η BHRT να λάβει το νόμιμα προβλεπόμενο μέρος του τέλους RTV και να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο της προώθησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, των δημιουργών, των ερμηνευτών, των καλλιτεχνών της στη διεθνή σκηνή.

Lejla A. Babović

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη μέχρι μέχρι και το 2016 μετράει 19 συμμετοχές, κάνοντας ντεμπούτο το 1993 με τον Fazla και το τραγούδι “Sva bol svijeta“, το οποίο τερμάτισε στην 16η θέση του μεγάλου τελικού. Από αυτές, τις 18 κατάφερε να βρεθεί στον τελικό έχοντας καλύτερο πλασάρισμα αυτό της τρίτης θέσης.  Από το 2017, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη απέχει από τον διαγωνισμό. Η καλύτερη θέση της χώρας χρονολογείται το 2006, όταν οι Hari Mata Hari με το εμβληματικό Lejla κατέκτησαν την 3η θέση.

Πηγή

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *