Ρουμανία: Απειλεί με αποχώρηση από την Eurovision 2023!

Στον απόηχο των αντιδράσεων των έξι χωρών έπειτα από την παρέμβαση της EBU στην ψηφοφορία των κριτικών τους επιτροπών, η Ρουμανία, απειλεί ήδη με αποχώρηση από τον επόμενο διαγωνισμό, το 2023!

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, TVR, θέτει σε σκέψη μια ενδεχόμενη απόσυρση από την Eurovison ενώ πιθανή είναι πλέον και η δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (ΕΒU).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα της Ρουμανίας στην επίσημη ιστοσελίδα του, παρατηρήθηκε σχετική ανταλλαγή μεταξύ τριών χωρών, τις Σουηδία, Αυστραλία και Βέλγιο, χωρίς όμως κάποια κύρωση από την EBU, αναρτώντας μάλιστα φωτογραφίες ως τεκμήρια για το συμβάν.

Με βάση λοιπόν αυτά, το TVR προχώρησε σε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως:

Το TVR αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) χειρίστηκε την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ψήφους των εθνικών επιτροπών κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και του τελικού του διαγωνισμού της Eurovision 2022, καθώς οι ψήφοι του διαγωνισμού της Eurovision 2022 μοιράστηκαν με τρόπο που δημιούργησε υποψίες.

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν τιμωρηθεί, οι βαθμοί των επιτροπών έχουν αντικατασταθεί από την EBU – μέσω ενός λεγόμενου αδιαφανούς «αλγορίθμου», ο οποίος με τη σειρά του εγείρει υποψίες – για άλλες δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ακόμη χειρότερα, έλαβαν πρόσθετους βαθμούς, που κατευθύνθηκαν από την EBU για λογαριασμό των χωρών που τιμωρήθηκαν.

Ο αντίκτυπος αυτών των υποψιών στον ανταγωνισμό και στη φήμη των επικυρωμένων τηλεοράσεων θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί πλήρως αν η EBU είχε κοινοποιήσει τις ανησυχίες της στα εμπλεκόμενα μέλη αμέσως μόλις αυτές παρατηρήθηκαν, δηλαδή την Τετάρτη 11 Μαΐου, μετά τον δεύτερο ημιτελικό -τελικός για την κριτική επιτροπή.

Εάν η EBU είχε κοινοποιήσει στους φορείς τους βαθμούς που δόθηκαν από τις επιτροπές των έξι χωρών την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας και είχε εξηγήσει πειστικά την ύπαρξη «παράτυπης ψηφοφορίας», η TVR θα είχε χρόνο να αντιδράσει για να ερευνήσει αμέσως τους ισχυρισμούς και να διορθώσει την κατάσταση, εάν υπάρχει.

Με αυτόν τον τρόπο, την Πέμπτη 12 Μαΐου, θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε υποψία που αιωρούνταν πάνω από τις ψήφους που έδωσαν οι κριτές στον δεύτερο ημιτελικό και κατά τη διάρκεια του γκαλά, για το κοινό, οι φιναλίστ θα μπορούσαν να ανακοινωθούν με βάση τις σημειώσεις των κριτών. , όχι σε αυτά που δημιουργούνται από τον “αλγόριθμο”.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η EBU είχε αντιμετωπίσει την TVR ως πραγματικό συνεργάτη και είχε λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο κανονισμός της Eurovision είναι αυτός που δίνει πλήρη ανεξαρτησία στις εθνικές επιτροπές και ότι οι τηλεοράσεις δεν μπορούν ούτε να μάθουν ούτε να επηρεάσουν τις βαθμολογίες που χορηγήθηκαν από επιτροπές, παρά πολύ καιρό μετά την αποστολή τους στην EBU. Έτσι, το TVR δεν ανακάλυψε παρά μόνο μετά τον τελικό τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι Ρουμάνοι κριτές στους ημιτελικούς.

Δυστυχώς, επειδή η EBU αποφάσισε να μας στείλει τις σχετικές πληροφορίες μόνο μετά από επτά ημέρες, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ζητήσουμε από τη ρουμανική κριτική επιτροπή επίσημες εξηγήσεις, «post-factum», για την ψηφοφορία στον δεύτερο ημιτελικό. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο έχουμε ήδη δικαστεί και κυρωθεί, χωρίς να μας δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, η TVR θα συνεργαστεί με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες τηλεοράσεις για να διαπιστώσει εάν οι αναφερόμενες παρατυπίες ήταν αποτέλεσμα απόπειρας απάτης.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η EBU διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου. Όταν υπάρχει υποψία κριτικής επιτροπής, μπορεί να στείλει παρατηρητές για να επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό συνέβη φέτος όταν η EBU αποφάσισε να στείλει παρατηρητές σε δύο από τις έξι χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το συμπέρασμα των παρατηρητών ήταν ότι η ψηφοφορία ήταν τακτική και δεν ανέφεραν κανένα παράπτωμα ή απόπειρα νοθείας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην αρχή της τελικής ψηφοφορίας για το κοινό, ο εκπρόσωπος της EBU ανακοίνωσε ότι όλες οι ψήφοι των επιτροπών είναι έγκυρες.

Στην περίπτωση αυτών των χωρών, οι διοργανωτές δεν ανέφεραν «παράτυπα πρότυπα ψηφοφορίας». Επιπλέον, τους δόθηκαν οι περισσότεροι βαθμοί που απονεμήθηκαν, με «αλγόριθμο», από τις χώρες που επιβλήθηκαν κυρώσεις για ψηφοφορία μεταξύ τους. Από τις έξι χώρες που κατηγορήθηκαν ότι είχαν μια επαχθή συμφωνία για να φτάσουν στον τελικό, μόνο τρεις τα κατάφεραν. Από τις τρεις χώρες που έλαβαν βαθμούς με «αλγόριθμο» από τις υπό κυρώσεις χώρες, κατάφεραν να περάσουν στον τελικό.

Η ακατανόητη στάση της EBU απέναντι στο TVR, ένα παραδοσιακό μέλος αυτής της οργάνωσης, το οποίο αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, υπογραμμίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι διοργανωτές της Eurovision επέλεξαν να πουν ψέματα κατά τη μετάδοση των τελικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Όταν ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ένα ανύπαρκτο τεχνικό πρόβλημα για να παρουσιάσουν τη βαθμολογία που παρήρθε από τον «αλγόριθμο».

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε στην πρώτη μας δήλωση: δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα! Η Έντα Μάρκους ήταν έτοιμη να βγει ζωντανά και η σύνδεση λειτούργησε τέλεια. Ο μόνος λόγος που μας απαγόρευσαν να ανακοινώσουμε την ψηφοφορία της ρουμανικής κριτικής επιτροπής, η οποία είχε απονείμει 12 βαθμούς στη Μολδαβία, ήταν ότι αρνηθήκαμε να δεχτούμε τη βαθμολογία που επέβαλε η EBU.

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την καταστροφή της εικόνας στη δημόσια τηλεόραση, οι εκπρόσωποι του TVR εξετάζουν την αποχώρηση της Ρουμανίας από τις μελλοντικές εκδόσεις της Eurovision και την προσφυγή στο δικαστήριο των διοργανωτών του διαγωνισμού.

Θυμηθείτε τις δηλώσεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων χωρών καθώς και την ανακοίνωση της EBU για το συμβάν.

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media:

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για όλες τις εξελίξεις στην Eurovision 2023!
3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Camelaki
    Camelaki says:

    Ευτυχώς που οι επιτροπές μπήκαν για πιο αξιοκρατικά αποτελέσματα (εδώ γελάμε δυνατά) και κατέληξαν μαλλιοκούβαρα!!!!!
    Αν κατάλαβα καλά μέσα στις ανταλλαγές εμπλέκεται και η Σουηδίτσα?????μα πως κάνουν τέτοια αυτοί???? 😀

    Απάντηση
    • Μαρία
      Μαρία says:

      Και φυσικά τη Σουηδία δεν την πειράζει κανείς… χαχαχαχ
      Λυπάμαι που θα στο χαλάσω βέβαια αλλά φέτος οι επιτροπές ήταν πολύ πιο αντικειμενικές από τον κόσμο

      Απάντηση
  2. Στέφανος
    Στέφανος says:

    Καλά θα κάνουν να τους κυνηγήσουν και η ΕΡΤ που μας παίρνει λεφτά πρέπει να το κοιτάξει και αυτή το θεματακι.αντε με τα τσίρκα ότι θέλουν βγάζουν.εγω δε θέλω του χρόνου να πάει η ελλάδα.αφου είναι στημενα κάθε χρόνο τα ίδια.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *