Editorial: Τα αποτελέσματα των ημιτελικών δείχνουν τον δρόμο για το 2023!

Με τον αποκλεισμό όλων σχεδόν των pop έθνικ τραγουδιών από την συνέχεια της διοργάνωσης και την καθολική επικράτηση συμμετοχών με πιο “δυτικό” ήχο, σημαδεύτηκαν οι φετινοί ημιτελικοί της Eurovision. Είναι αυτό το τέλος του εθνοποπ στον διαγωνισμό; Την απάντηση αυτή θα επιχειρήσουμε να δώσουμε σε αυτό το άρθρο.

Το εθνοπόπ είναι ένα αγαπημένο είδος μουσικής για εμάς τους Έλληνες. Ήταν το στυλ τραγουδιών που στέλναμε την δεκαετία του 00, καταφέρνοντας πάντα να κερδίζουμε μία θέση στο τοπ10 της βαθμολογίας. Αυτό ξεκίνησε να αλλάζει το 2009 όταν και άλλαξε το σύστημα ψηφοφορίας, με το 50% πλέον του τελικού αποτελέσματος να καθορίζεται από τις ψήφους των κριτικών επιτροπών. Το 2012 ήρθε η πρώτη αποτυχία, με το Aphrodisiac της Ελευθερίας Ελευθερίου, ενώ το 2016 και το 2018 αποκλειστήκαμε από τον τελικό με δύο τραγούδια αμιγώς στην γλώσσα μας και έντονο το έθνικ στοιχείο. Μοναδική εξαίρεση το Alcohol is Free, που ο φολκλορικός του χαρακτήρας μας έφερε στην έκτη θέση.

Τα αποτελέσματα της Eurovision 2021, αλλά και τα αποτελέσματα των ημιτελικών του φετινού διαγωνισμού δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Τα έθνικ ποπ τραγούδια φαίνεται πως έχουν κάνει τον κύκλο τους. Η Ronella από την Αλβανία, αλλά και η Ανδρομάχη από την Κύπρο, παρότι αρχικά θεωρούνταν δεδομένη η πρόκρισή τους, δεν τα κατάφεραν τελικά και μας αποχαιρέτησαν από νωρίς.

Εδώ πολλοί θα ισχυριστούν μα φταίει το ύφος των τραγουδιών τους, όχι μόνο είναι η απάντηση! Όλα παίζουν ρόλο και η ερμηνεία και η σκηνική εμφάνιση και φυσικά το τραγούδι. Αυτό όμως που με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί, είναι πως ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα εθνοποπ τραγούδια κερδίζαν, καταλάμβαναν θέσεις στο τοπ10, τώρα μετά βίας προκρίνονται στον τελικό και όταν τελικά προκριθούν τερματίζουν σε χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα τα οποία παρατηρεί και η ΕΡΤ και την προβληματίζουν ιδιαίτερα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η στροφή της τα τελευταία χρόνια, σε ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Με οδηγό λοιπόν όλα αυτά θα πορευθεί η ελληνική δημόσια τηλεόραση και για το 2023. Ένα τραγούδι και ένας καλλιτέχνης (ανεξαρτήτου δημοφιλίας), που θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την χώρα μας στο διαγωνισμό. Η ΕΡΤ εξάλλου έχει αποδείξει πως έχει πάρει στα χέρια της 100% το project, αποφασίζοντας αυτή για όλα όσα αφορούν την συμμετοχή μας, αφού είναι και αυτή που καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα. Ίσως κάπως έτσι θα πρέπει και το ΡΙΚ να προσαρμόσει την στρατηγική του, αφού η συνεργασία με την Panik οδηγεί όλο και σε χειρότερα αποτελέσματα.

Η τύχη της Αμάντας το βράδυ του Σαββάτου θα καθορίσει πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι το 2023, με δεδομένο όμως πως η Ελλάδα θα βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο τοπ10 (κάτι που έχει να συμβεί από το 2011), η ΕΡΤ θα συνεχίσει με οδηγό τις τελευταίες της συμμετοχές.

Όλα αυτά όμως θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε το ερχόμενο διάστημα!

Παρακάτω όλα όσα μας είπαν στο κέντρο τύπου, αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2023!

19 ΣΧΟΛΙΑ
  1. KonstantinosEv
    KonstantinosEv says:

    Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σας, είναι γνωστό πως η Eurovision και ειδικά οι επιτροπές σνομπάρουν τα έθνικ και κυρίως τα βαλκανικά.
    Τα ουκρανικά δεν τους πειράζουν πχ. Γιατί η Ουκρανία φέτος θα κερδίσει με ουκρανικό έθνικ. Η περσινή Ουκρανία είχε το δικό τους έθνικ μέσα.
    Θεωρώ όμως ότι χάνεται το νόημα της Eurovision όταν όλες οι χώρες προσανατολίζονται σε ένα είδος τραγουδιού, δηλαδή δυτικού τύπου.
    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία ούτε Δανία. Είναι Ελλάδα.
    Και αν όχι κάθε χρόνο αλλά συχνά θα έπρεπε να στέλνει και τραγούδι στη γλώσσα της και με παραδοσιακά στοιχεία και με τον ελληνικό ήχο.
    Εγώ ευχαριστήθηκα παρά πολύ που άκουσα Ελληνικά στο στάδιο, είναι τόσο μελωδική γλώσσα.
    Εννοείται πως το φετινό μας κομμάτι αλλά και το περσινό τα αγάπησα, θεωρώ όμως ότι πρέπει να υπάρχουν και αυθεντικές ελληνικές συμμετοχές.
    Το Όνειρο μου με άλλη οπτική και σκηνοθεσία άνετα είχε χτυπήσει δεκάδα.
    Εγώ εκτιμώ ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία προσπαθούν στη γλώσσα τους και ας αποτυγχάνουν ορισμένες φορές. Δηλαδή η Γερμανία είναι καλύτερη που πάει μόνο με αγγλικά και 9/10 βγαίνει από τους τελευταίους;

    Απάντηση
  2. All About Eve
    All About Eve says:

    Αγαπητέ κ. Αργυρίου

    Θα έλεγα ότι λείπει η ταυτότητα. Και η ταυτότητα δεν είναι ντε και καλά τα ντιριντάχτα του χτες.

    Κάτι ειπώθηκε χτες σωστά στο youtube περί “ενσωμάτωσης” έθνικ στοιχείων με σύγχρονο τρόπο. Είναι προφανές ότι ”areas” τύπου έλα έλα της Ανδρομάχης είναι καταδικασμένα. Η γλώσσα είναι στοιχείο ταυτότητας, όπως είναι και οι ήχοι των συνθέσεων, είτε της αισθητικής του staging, είτε…

    Η αναζήτηση ταυτότητας σε πιο ”δυτικο-βόρειους” ήχους χωρίς ενσωμάτωση οικείων στοιχείων οδήγησε στο ”πάμε ψάχνοντας” των τελευταίων χρόνων (γεμάτα αποτυχίες, είτε λόγω έλλειψης προσανατολισμού, είτε λόγω ερασιτεχνισμού, τόσο σε έθνικ όσο και μη έθνικ συμμετοχές) μέχρι την περυσινή μικρο-επανάκαμψη που ελπίζουμε να συνεχιστεί και εφέτος.

    Τι θέλω να πώ. Η Ιταλία έχει την ταυτότητα, τόσο της γλώσσας, όσο και της χαρακτηριστικής μελωδίας στην σύνθεση (είτε είναι ”όπερα” είτε ”hard rock”). Όπως την έχει η Ισπανία (που την είχε αποτυχημένα άλλες χρονιές γιατί τα κομμάτια δεν ήταν ”΄πιασάρικα”), αλλά και η μουσική βιομηχανία της Σουηδίας, όπως την αποκτά τα τελευταία έτη η Νορβηγία, όπως την έχει η μέταλ Φινλανδία (με προβλέψιμο τρόπο όμως που δεν οδηγεί πουθενά). Ταυτότητα έχει η Μολδαβία (μάλιστα Χ3 από το ίδιο γκρουπ από τα 00s) είτε την πεις ντιριντάχτα, είτε country, είτε βλαχομπαλκανικ φολκλορ που οδηγεί μέχρι την δεκάδα.

    Οπότε αναζητούμε την ταυτότητα με τις όποιες ”σύγχρονες ενσωματώσεις Ελλάδας” η οποία θα είναι συνταγή επιτυχίας.

    Το θέμα είναι ότι τα 00s ”χαρακτηρίζουν” την Ελλάδα, οπότε και το transition είναι επίπονο…ειδικότερα δε όταν δεν έχουμε βρει ακόμα ισορροπίες που θα δώσουν την ταυτότητα της επιτυχίας. Ακόμα πειραματιζόμαστε ελλείψει της παντελούς απουσίας αντίστοιχης μουσικής ”βιοτεχνίας” (βιομηχανία σαν την Σουηδία δεν το συζητάμε καν) αλλά και υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού στους ημιεπαγγελματίες-νέα παιδιά (μερικοί καθόλα εξαιρετικοί) αυτών των πειραματισμών που δεν το έχουν με την σκηνή, όπως τα μεγάλα ονόματα που στέλναμε κάποτε.

    Πέραν αυτών ο εθνικός τελικός είναι αναγκαιότητα. Ισορροπίες αναζητούνται ακόμα και αν αλλάξεις την βαρύτητα υπερ μιας εθνικής επιτροπής και εις βάρος του ”απαίδευτου’΄μουσικά κοινού των νεότερων ηλικών.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Αγαπητε φιλε συμφωνω κ προσυπογραφω. Δυστυχως οι περισσοτεροι ομως εχουν στο μυαλο τους κ θέλουν οχι αυτο το εθνικ που περιγραφετε εσεις, αλλα το γνωστο εθνοποπ των προηγούμενων ετων…

      Απάντηση
    • Camelaki
      Camelaki says:

      Θα μπορούσε η ΕΡΤ μετά το τέλος της διοργάνωσης να μαζέψει τους καλύτερους από τους συνθέτες πχ όπως Κορκολή,Θεοφάνους,Τερζή που έχει γράψει τραγουδάρες για τον Σασμό φέτος,και να τους πει “κύριοι έχετε 7 μήνες διορία να μας φέρετε ένα κομμάτι έτσι κ έτσι” όπως το περιγράφει ο/η All About Eve….
      Δεν είναι ωραίο να μην πηγαίνεις με την δική σου μουσική ταυτότητα έστω κάποιες φορές….και εγώ είμαι ευχαριστημένη με το περσινό αποτέλεσμα το φετινό δεν το ξέρουμε ακόμη,αλλά και πέρσι και φέτος αν βάλεις να ακούσει κάποιος ξένος τα τραγούδια μας που δεν ξέρει τα περί eurovision και τον ρωτήσεις ποιας χώρας είναι μόνο Ελλάδα δεν θα σου πει….
      Με την γλώσσα δεν έχω πρόβλημα γιατί ευτυχώς η δυστυχώς η ελληνική δεν θεωρείται διεθνής αλλά την μουσική και τον ρυθμό θα ήθελα να τα ακούς και να καταλαβαίνεις Ελλάδα έστω κι αν είναι σε μια μοντέρνα εκδοχή….
      Το θέμα είναι πόσοι από τους γνωστούς συνθέτες θα ήταν θετικοί σε κάτι τέτοιο….
      Δηλαδή θα μας χαλούσε του χρόνου να έχουμε ένα τραγούδι μίξη ροκ και κλαρίνου όπως ειναι το “της αγάπης μαχαιριά” των αδερφών Κατσιμίχα???εμένα καθόλου!!!!!!

      Απάντηση
  3. Kostas
    Kostas says:

    Αν και γενικά συμφωνώ με αρκετά από αυτά που λέγονται εδώ μέσα εδώ θα διαφωνήσω. Δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα ολόκληρο είδος από τις μέτριες έως κακές φετινές συμμετοχές με αυτο το είδος. Δεν είναι ότι στάλθηκε ένα τελειο αποτέλεσμα φωνητικά και σκηνοθετικά και απέτυχε. Μια χαρα ζωντανό ειανι το εθνοποπ το θέμα είναι ότι έχει πολυ καιρό να βρεθεί ένα σοβαρό εθνοποπ καλογραμμένο με ερμηνευτή με φωνη παρουσια και καλά σκηνοθετημένο. Μια πιο μοντέρνα προσέγγιση του εθνοποπ με τα παραπάνω στοιχεία μια χαρα θα τα πήγαινε τουλάχιστον στο κοινό. Εδώ η ελευθέριου το όχι τόσο μακρινό 12 είχε βγει στο τελε 9η με μια αισχρή παρουσια. Ο Αγάθωνας κ οι κοζα αν και όχι ποπ, με εθνικά στοιχεία όμως, έσκισαν. Το να στελνουμε δυτικά τραγούδια συνέχεια στο διαγωνισμό για μένα είναι λάθος. Χάνεται η ταυτοτηα μας. Δε λέω βέβαια να μην στελνουμε και τραγούδια σαν το εξαιρετικό φετινό αλλά να μην το πάμε και μονότερμα έτσι. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα εθνικά μας ακούσματα (είτε σε ποπ μορφή είτε όχι) με μια πιο μοντέρνα οπτική και να μην κολλάμε στα παλιά. Θεωρώ ήχοι τύπου σατη ευαγγελια που το κάνουν αυτο αν παρουσιάζονταν σωστα θα έσκιζαν.

    Απάντηση
    • Camelaki
      Camelaki says:

      Έχετε φαγωθεί κάποιοι με την Ευαγγελία κ την Σάττι….
      Της πρώτης ένα από τα φετινά της υποψήφια τραγούδια ήταν ένα χάλι…
      Η δεύτερη ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ και το έχει δηλώσει,πόσες φορές να το πούμε για να το εμπεδώσετε κάποιοι?????

      Απάντηση
  4. EscTony
    EscTony says:

    Η στροφή που έκανε η ΕΡΤ και απέδωσε πέρυσι, υπήρξε ο οδηγός για την φετινή εξίσου επιτυχημένη συμμετοχή.
    Άρα εξ αποτελέσματος λέμε ότι βρήκαμε την πετυχημένη συνταγή για την νέα δεκαετία; Το βρίσκω λίγο απλουστευμένο.
    Πιστεύω ότι τα συστατικά μιας πετυχημένης συνταγής βρίσκονται στους συντελεστές της συμμετοχής; συνθέτες, ερμηνευτές, χορογράφοι, κτλ…
    Ναι, φυσικά και το εθνικ ποπ σφαδάζει στα πατώματα της Eurovision αλλά έλα που οι Μολδαβοί με τρίτη συμμετοχή ακολουθώντας την ίδια ακριβως “ethnic party” συνταγή τους προκρίνονται μετά βαίων και κλάδων…
    Οι δε Ουκρανοί όποτε ενσωματώνουν εθνικ στοιχεία στις συμμετοχές τους, μόνο άσχημα δεν πάνε… Γιατί αυτοί να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα?
    Αυθεντικότητα κι όχι φτηνό κοπιάρισμα πιστεύω ότι είναι η απάντηση.
    Άρα δε νομίζω ότι θα χαλάσει η συνταγή της ΕΡΤ αν στείλουμε τραγούδι στην γλώσσα μας ή αν συμπεριλάβουμε ήχους παραδοσιακών οργάνων αρκεί αυτά να συντίθενται από εμπνευσμένους καλλιτέχνες που θα καταθέτουν το απόσταγμα της εμπειρίας τους και της ψυχής τους.
    Ας θυμηθούμε τον μακαρίτη τον Αγάθωνα…

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Με 3/3 εκτος τελικου όσων τραγουδιων ηταν στα ελληνικα τα τελευταια χρονια δεν υπάρχει περιτπτωση να παιξουμε κορώνα γράμματα εκ νεου.

      Απάντηση
      • EscTony
        EscTony says:

        Έτσι όπως τα λες είναι Γιάννη.
        Με την άποψη μου κατέθεσα έναν προβληματισμό για το είδος και την ποιότητα των έθνικ στοιχείων που καταθέτουμε και τρώμε αποκλεισμό.
        Θεωρώ ότι το λάθος της ΕΡΤ λέγεται: “αντιγραφή πετυχημένης συνταγής”.
        Θα λειτουργήσει 2.3,4 φορές και μετά θ’αρχίσει να τρώει αποκλεισμό όταν αρχίσει ν’αποπνέει μπαγιατίλα και ερασιτεχνισμό… Το έχουμε ζήσει το σκηνικό…

        Απάντηση
      • Camelaki
        Camelaki says:

        Το θέμα δεν είναι η γλώσσα αν το τραγούδι αξίζει κάνεις τους στίχους mix…η Ουκρανή πέρσι ουκρανικά δεν τραγούδησε????μια χαρά τα πήγε….η φετινή συμμετοχή πριν τους kalush που αποκλείστηκε και που επίσης ήταν φαβορί σε ποια γλώσσα τραγουδούσε????εδώ είχε στείλει η Νορβηγία τραγουδάρα χωρίς λόγια κάποτε…
        Όταν η σύνθεση είναι πολύ καλή και με σκέτα ελληνικά θα περάσεις….έτσι κι αλλιώς ότι και να στέλνουμε τελικό θα περνάμε αν είναι προσεγμένες παραγωγές….αλλά μέχρι εκεί γιατί όπως έχω ξαναγράψει εδώ αν δεν το πάρουμε φέτος δεν θα το πάρουμε ποτέ,βραβείο δεν πρόκειται να ξαναδούμε….

        Απάντηση
      • G
        G says:

        Κ. Αργυρίου θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω κι εγώ μαζί σας γιατί κάνετε μια γενίκευση, μην προσμετρωντας πολύ σημαντικούς παράγοντες. Τον αποκλεισμό το 2016 δεν τον έφεραν τα ελληνικά, αλλά ένα απαράδεκτο κακής αισθητικής τραγούδι, από ένα συγκρότημα πού τραγουδούσε σε γάμους, το 2018 ο αποκλεισμός ήρθε λόγω της ανεμπνευστης σκηνικής παρουσίας, σχεδόν κακόγουστης και φορεμένης θα συμπλήρωνα εγώ, και λόγω της κακης φωνητικής απόδοσης της Γιάννας Τερζή, και το φετινό τής Κύπρου απέτυχε γιατί ήταν μονότονο και εξίσου ανεμπνευστο και από άποψη σύνθεσης και από άποψη σκηνικής εμφάνισης. Συνεπώς δεν φταίνε τα ελληνικά ούτε τα εθνικ(και λέγοντας έθνικ δεν εννοώ εθνοποπ), αλλά άλλοι παράγοντες. Να θυμίσω ότι από το 2010 (με εξαίρεση την Στεφανία) μόνο με ελληνικό στίχο μπήκαμε δεκάδα 3 φορές (Αλκαίος, Γιωρκας και Κόζα Μόστρα/ Αγάθωνας).

        Απάντηση
        • Giannis Argyriou
          Giannis Argyriou says:

          Παιδια ο καθ’ ενας εχει τις αποψεις του. Επιτρέψτε μου απλά να πω πως δεν κατανοειτε το κυριο point του αρθρου μου ή αλλιως χανετε το δάσος για το δένδρο. Αφενος δεν τσουβαλιάζω όλα τα εθνικ τραγουδια, εξου κ αναφερω τα ποπ εθνικ dance κομματια, τα οποια υποστηριζει μεγαλη μεριδα των φαν κ κυριως των Ελληνων φαν. Αφετερου εννοειται πως ενα καλο συγχρονο εθνικ τραγουδι θα μπορουσε να πάει καλα. Προσωπικα πιστευω πως ειναι ελαχιστοι στην Ελλαδα που θα μπορουσαν να γραψουν ενα τετοιο κομμάτι. Το ζητημα ειναι πως η Ronella ή το Ελα, ακομα κ με αυτες τις εμφανισεις πριν μερικα χρονια θα ηταν τοπ15 μην πω τοπ10, ενω τωρα δεν περνανε καν τελικο. Το ιδιο συνεβη περσι με κατι Ματα Χαρι κοκ…

          Απάντηση
          • G
            G says:

            Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό, απλά επιμένω και λέω, ότι επειδή τα εθνοποπ δεν προσφέρουν κάτι και δεν πάνε πλέον καλά, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η ΕΡΤ πρέπει να αποκλείσει τον ελληνικό στίχο και να στραφεί σε 100% δυτικό ήχο.

          • Camelaki
            Camelaki says:

            Η ρονελα αν άφηνε το τραγούδι της συνθετικά και χορευτικά στο πρωτοτυπο όπως παρουσιάστηκε στον εθνικό τελικό θα περνούσε….στον τελικό θα ήταν 12η (στην καλύτερη) και κατω….αντ αυτού το εμπλούτισε σε βαθμό κιτς σε όλα….από ενορχήστρωση μέχρι και στο βιντεοκλιπ….συν ότι εμφανίστηκε με τουπέ στο Τορίνο….

  5. EscTony
    EscTony says:

    Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη και με όσους αναφέρονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμμετοχών καθώς και την γενικότερη αντίληψη που διέπει την ΕΡΤ για τον διαγωνισμό.
    Δυστυχώς η ΕΡΤ προσεγγιζει τον διαγωνισμό με μια “δημοσιοϋπαλληλική” νοοτροπία¨, δηλαδή επενδύοντας σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα και συνταγές… ούτε λόγος να ανοιχτεί σε διαδικασίες επιλογής μέσα από καποιον διαγωνισμό για παράδειγμα… για πειραματισμούς είμαστε τώρα;
    Έτσι αφού εξαντλήσανε την συνταγή Antique, τώρα την κάνουνε revamp με πιο σκανδιναβικό ήχο, για όσο θα πιάνει ακόμα… μετά βλέπουμε…
    Αυτή είναι η ΕΡΤ…

    Απάντηση
  6. Camelaki
    Camelaki says:

    Φίλε/η η ΕΡΤ έχει πολλά κακά να συμφωνήσω αλλά ποιες διαδικασίες να κάνει και ποιον διαγωνισμό όταν γνωστοί καλοί συνθέτες που θα μπορούσαν να γράψουν ένα πολύ καλό κομμάτι δεν τον καταδέχονται καν λες και θα κολλήσουν λέπρα!!!!
    Μέχρι και ο Τερζής που τον αναφέρω σε σχόλιο μου πιο πάνω και το όνομα του έχει συνδεθεί με την eurovision τώρα λέει δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτήν δεν τον ενδιαφέρει….
    Εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλη μουσική βιομηχανία ώστε να ψάχνουμε συνθέτες….στην Ελλάδα τα κουκιά είναι μετρημένα….
    Φέτος όσα υπόλοιπα τραγούδια ήταν υποψήφια ήταν κακά συνθετικα οπότε για ποιον διαγωνισμό μιλάς????για τις συνθέσεις που στέλναμε το 80 και το 90 ας μην μιλήσω καλυτερα!!!!!!!

    Απάντηση
    • EscTony
      EscTony says:

      Την διαδικασία επιλογής μέσω εθνικού τελικού την έφερα ως παράδειγμα μιας άλλης προσέγγισης από την ΕΡΤ. Δεν είπα ότι είναι το ιδανικό και η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την χώρα μας. Ίσως θα μπορούσε να γίνει ένα τύπου Voice, με γνωστούς αλλά και νέους συνθέτες και τραγουδιστές… Δεν είμαι σίγουρος όμως…
      Στην ΕΡΤ όμως σίγουρα γνωρίζουν αλλά επιλέγουν την ευκολία των δοκιμασμένων συνταγών και των γνώριμων συντελεστών.
      Εκεί που θα διαφωνήσω κάθετα είναι στην Ελλάδα ότι έχουμε πολύ λίγους αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές και άρα ας μείνουμε μ αυτούς που συνεργάζεται η Κρατική μας Τηλεόραση….

      Απάντηση
  7. Camelaki
    Camelaki says:

    Δυστυχώς ναι συνθέτες που θα μπορούσαν να γράψουν ένα πολύ καλό τραγούδι που να χτυπάει 5αδα στον διαγωνισμό δεν έχουμε!!!!!
    Βλέπουμε στην σημερινή δισκογραφία τα τραγούδια που είναι όλα του κιλού για κανένα δίμηνο….
    Ερμηνευτή μπορεί να βρεις συνθέτη όχι!!!!!
    Κάποιοι δεν καταλαβαίνετε τα αυτονόητα νομίζω και ζητάτε παράλογα πράγματα όπως εκπομπές voice κτλ….τα υποψήφια τραγούδια των προηγούμενων ετών ας πούμε που πολλές φορές το ένα είναι χειρότερο από το άλλο δεν σας λένε τίποτα μάλλον….η Χρύσπα φτασμένη τραγουδίστρια το 2008 μήπως θυμάσαι τι τραγούδησε????τα 3 τραγούδια του Ρουβά την 2η φορά που πήγε????
    Το τραγούδι της Αγγελικής Ηλιάδη που της το είχε γράψει και γνωστός συνθέτης πολλών επιτυχιών???
    Της Βίσση το 2006 που επίσης το ένα ήταν χειρότερο από το άλλο????και έχω κι άλλα παραδείγματα που θα ξημερώσει Δευτέρα αν τα πιασω….επίσης ξαναγράφω οι γνωστοί συνθέτες δεν ενδιαφέρονται για την eurovision πως να το κάνουμε????
    Εδώ την σνόμπαρε ο Φοίβος που την χρυσή εποχή του έθνικ και του απλού τελεβότινγκ θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει άλλες 3 φορές μετά την Παπαρίζου με τραγούδια του!!!!!!
    Η μόνη λύση είναι να πιάσει όλους τους καλούς συνθέτες η ΕΡΤ και να τους εξηγήσει ότι ενδιαφέρεται για τραγούδι τοπ 5….
    Νέος συνθέτης για να το καταφέρει αυτό πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από υπερταλαντούχος και τέτοιους δεν έχουμε!!!!!
    Μια ματιά στα φετινά μας υποψήφια τραγούδια που δεν τα διάλεξε η ΕΡΤ μπορεί να σε πείσει…..μην θυμηθώ και την χαζομάρα της Κετιμέ όταν ήταν υποψήφια……

    Απάντηση
  8. Μανούσος Κλάδος
    Μανούσος Κλάδος says:

    Είναι μια απολύτως επιφανειακή και λανθασμένη ανάλυση. Το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα. Κέρδισε το έθνικ τραγούδι της Ουκρανίας (Προφανώς το ψήφισαν και για πολιτικούς λόγους) και ήρθε τρίτο το επίσης έθνικ της Ισπανίας. …Το ζήτημα είναι να υπάρχει καλό τραγούδι με άρτια τηλεοπτική σκηνοθεσία. Τα ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στην παραπάνω ανάλυση πως δεν πήγαν καλά, ήταν μέτρια έως κακά τραγούδια.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *