Eurovision 2022: Εθνικοί τελικοί και televoting!

Μιας και ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision έφτασε στο τέλος του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε η σύγκριση του Televoting των εθνικών τελικών σε σύγκριση με αυτό της Eurovision. Άραγε το κοινό της κάθε χώρας εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει το πως θα ψηφίσει ο μέσος Ευρωπαίος τη βραδιά του διαγωνισμού; Για να δούμε!

Αξίζει σε πρώτη φάση να σημειώσουμε ότι από τις  χώρες που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό ,28 στις 40 χώρες πραγματοποίησαν εθνικό τελικό και με εξαίρεση τη Μολδαβία και την Αλβανία, οι υπόλοιπες 26 δηλαδή, είχαν televoting στη ψηφοφορία τους.

Eurovision και Εθνικός τελικός σημειώσατε Χ!

Στην ανάλυση μας, θα λέγαμε ότι εφτά είναι οι χώρες από τις 25 στις οποίες το κοινό της χώρας και το κοινό της Eurovision ταυτίστηκαν με το τραγούδι και κατάφεραν να βρεθούν ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και δεν είναι άλλες από την Ουκρανία, Σερβία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Εσθονία και Λιθουανία.

Η νικήτρια Ουκρανία με το “Stefania“, το οποίο είχε αναδειχθεί πρώτο στο κοινό του Vidbir 2022, κέρδισε και τις καρδίες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Θα λέγαμε όμως πως ίσως η Ουκρανία λόγω πολιτικών καταστάσεων θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη λίστα και πως- πιθανότατα- με όποιος τραγούδι του εθνικού και να κατέβαινε θα διεκδικούσε εξίσου δυναμικά τη νίκη στο φετινό Televoting.

Οι Σερβία, Ιταλία Νορβηγία, Πολωνία και Εσθονία είναι πέντε χώρες που πήραν τη νίκη του κοινού της χώρας του και κατάφεραν να πλασαριστούν αρκετά ψηλά στο κοινό της Ευρώπης αφού βρέθηκαν στο top10 του Televoting, με την Πολωνία και Εσθονία να μένει εκτός της τελικής δεκάδας λόγω επιτροπών.

Ενδιαφέρον προκαλεί πως το “Hope” και το “River” ήταν δυο τραγούδια που δεν κέρδισαν ούτε τις επιτροπές της χώρας τους, μιας και από τις επιτροπές επιλέχθηκαν τα “What to Make of this” και “Paranoia” αντίστοιχα. Όπως φαίνεται, οι επιτροπές προειδοποίησαν!

Η Λιθουανία είναι ακόμα μια χώρα που παραλίγο να βρεθεί στο top10 του televoting για μόλις 5 βαθμούς και έτσι η Monika Lou έδειξε πως ήταν δίκαιη η στήριξη του κοινού της Λιθουανίας απέναντί της.

Συμφωνούμε ότι Διαφωνούμε!

Και τώρα πάμε στα δύσκολα! 18 χώρες από τις 25 μας έκαναν να συμπεράνουμε πως σε μεγάλο βαθμό το Televoting της χώρας με το Televoting της Eurovision το Μάιο πολύ πιθανόν να μην ταυτιστούνε.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από τις συμμετοχές που επιλέχθηκαν από το κοινό της χώρας του να πάνε στο διαγωνισμό και δεν κατάφεραν καν να προκριθούν από το κοινό στην Eurovision. Οι χώρες αυτές είναι οι Λετονία, Σλοβενία, Κροατία, Δανία, Ισραήλ, η Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία και Μάλτα.

Από τις παραπάνω χώρες αξίζει να σημειωθούν οι περιπτώσεις της Μάλτα και της Ιρλανδίας για διαφορετικούς λόγους.

Η Emma Muscat επιλέχθηκε με ρεκόρ πόντων να εκπροσωπήσει τη χώρα της με το “Out of Sight” και μετά διάλεξε το “I Am What I Am” θεωρώντας το πιο δυνατό και κατάλληλο για το διαγωνισμό. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να πει πως δεν ήταν αυτό το τραγούδι που επέλεξε το κοινό. Θα είχε βέβαια διαφορετική τύχη; Η απάντηση δική σας…

Τέλος, στον εθνικό τελικό της Ιρλανδίας το “That’s Rich” δεν μπόρεσε να πείσει την επιτροπή της χώρας που το κατέταξε δεύτερο από το τέλος- αλλά σώθηκε από τη διεθνή επιτροπή και το κοινό- και ίσως αυτό προϊδέασε το μέλλον της Brooke μιας και ενώ ήρθε ενδέκατη στο Televoting, οι επιτροπές της χάρισαν μόνο 12 βαθμούς κατατάσσοντας την τρίτη από το τέλος.

Η επόμενη κατηγορία είναι οι χώρες που βρέθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού αλλά δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά στο Televoting σε αντίθεση με αυτό του εθνικού τελικού τους. Οι χώρες αυτές είναι οι Πορτογαλία, Ισλανδία, Φινλανδία, Αυστραλία, Ρουμανία, η Τσεχία, η Γαλλία και η Γερμανία. 

Χαμηλός ανταγωνισμός στον εθνικό τελικό; Μεγάλα ονόματα που επικέντρωσαν έναντι του τραγουδιού; Όποιος και είναι ο λόγος οι χώρες δεν έπεισαν το Ευρωπαϊκό κοινό. Βέβαια οι Τσέχοι fans έφεραν το “Lights Off” μόλις τέταρτο, με την online ψηφοφορία των φανατικών ανά την Ευρώπη να δίνει τα χαριστική βολή στέλνοντας τους We Are Domi στο Τορίνο.

Τέλος, ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν η Ισπανία και η Σουηδία. Οι χώρες αυτές βρέθηκαν συνολικά στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα του βαθμολογικού πίνακα και πήγαν και εξαιρετικά στο Televoting. Η Chanel και η Cornelia ήταν οι δύο εκπρόσωποι από εθνικό τελικού που τερμάτισαν στις υψηλότερες θέσεις του φετινού διαγωνισμού.

Παρ’ όλα αυτά, τα δύο τραγούδια δεν κατόρθωσαν να πάρουν τη στήριξη του κόσμου της χώρας τους. Συγκεκριμένα, το “SloMo” ήρθε 3ο στο Televoting της Ισπανίας με ποσοστό ψήφων μικρότερο του 4% και το “Hold Me Closer”  έχασε έναντι του “Bigger than the Universe“.

Παρατηρούμε λοιπόν μέσω αυτής της σύντομης ανάλυσης ότι μπορεί το κοινό της χώρας να έχει τα δικά του κριτήρια στη ψήφο του αλλά αυτά πολλές φορές δεν ταυτίζονται με το Ευρωπαϊκό κοινό δίνοντας πάσα μου στα κανάλια που κάνουν ανάθεση να κρίνουν μονάχα με αντικειμενικά κριτήρια ποιο τραγούδι θα μπορέσει να κατακτήσει τόσο το Televoting όσο και τις επιτροπές της Ευρώπης!

Ας θυμηθούμε την εμφάνιση της Chanel με το “SloMo” στον Benidorm Fest 2022, για την οποία οι Ισπανοί φανατικοί του διαγωνισμού έδειξαν ιδιαίτερη δυσαρέσκεια όταν επιλέχθηκε!

https://www.youtube.com/watch?v=4mYBiIO0pfY

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media:

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για όλες τις εξελίξεις στην Eurovision 2023!
1 reply
  1. Tina
    Tina says:

    Για την δυσαρέσκεια των Ισπανών φαν σχετικά με το αποτελεσμα στον εθνικό τους τελικό σε άρθρο στην ιστοσελίδας σας είχα διαβάσει ότι την επόμενη μέρα οι Ισπανοί φαν θεώρησαν πως σκανδαλωδώς προωθήθηκε από
    τις επιτροπές παρακάμπτοντας το televoting που ήθελε νικήτριες ένα συγκρότημα με παραδοσιακό ήχο από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι η οποία παρατυπία αν συνέβη παρακάμπτεται μπροστά στο απροσδόκητο αποτέλεσμα της τόσο υψηλής θέσης . Όσο για εμάς φαντάζομαι θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι της απευθείας ανάθεσης .

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *