Eurovision 2022: Η πρώτη πρόβα της Ελλάδας!

Η στιγμή που όλοι οι φίλοι του διαγωνισμού στην χώρα περιμέναμε, η πρώτη πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2022! Η ΕΡΤ “κατεβαίνει” στον φετινό διαγωνισμό με ένα υπερταλαντούχο κορίτσι από την ανεξάντλητη ελληνική ομογένεια και μία ομάδα ονειρική, όπως ονειρική θα είναι και η σκηνική παρουσίαση της Αμάντας στην σκηνή του Pala Olimpico.

Ποια είναι η Αμάντα Γεωργιάδη;

Η Αμάντα Γεωργιάδη (ή Amanda Tenfjord όπως είναι το καλλιτεχνικό της) έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, τα οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στη μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας, που της «έδωσε» και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί και σε ηλικία 5 ετών, η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας στην εφηβεία τα πρώτα της τραγούδια. Στα 18 της μπήκε στην ιατρική σχολή, χωρίς να εγκαταλείπει και την αγάπη της για τη μουσική παίρνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ της χώρας της.

Σ’ ένα από αυτά τράβηξε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει τον πρώτο της EP δίσκο με τίτλο «First impression» και το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το δεύτερο EP της περιέλαβε το τραγούδι «Then I fell in love», το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας. Το 2020 το τραγούδι της «Troubled Water» συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Spinning out» του Netflix.

Η Amanda έχει, κατά καιρούς, εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου της Νορβηγίας, από το «Lindmo», το δημοφιλέστερο talk show της δημόσιας τηλεόρασης NRK, μέχρι το χιουμοριστικό «p3aksjone». Έχει, επίσης, εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως το «Reeperbahn Festival» στο Βερολίνο, το «Iceland Airwaves» στο Ρέικιαβικ, το «The Great Escape» στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου, το «Eurosonic» στην Ολλανδία. Έχει κερδίσει, τέλος, το βραβείο «role model awards» στο byLarm, που είναι το γνωστότερο φεστιβάλ νέας μουσικής της Σκανδιναβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την καλλιτεχνική της πορεία, η Αμάντα συνεχίζει τις σπουδές της στην Ιατρική, κάνοντας αυτό το διάστημα την πρακτική της σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Νορβηγίας για ασθενείς με COVID-19.

Αρχηγός αποστολής και αυτή την χρονιά η Σοφία Δρανίδου, καλλιτεχνικός διευθυντής ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Δημήτρης Κοντόπουλος που συμμετείχε στην παραγωγή του Die Together θα φροντίσει για το ηχητικό αποτέλεσμα, project manager του εγχειρήματος ο Ηλίας Κοκοτός και φυσικά υπεύθυνη για όλα όσα έχουν να κάνουν με το θέμα Eurovision στην ΕΡΤ, η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας Δώρα Χειράκη. Οι ενδυματολογικές εμφανίσεις της Αμάντας έχουν επιμεληθεί από την Σήλια Κριθαριώτη.

Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Η πρόβα

Ένα όνειρο σκηνοθέτησε ο πάντα δημιουργικός Φωκάς Ευαγγελινός για την σκηνοθεσία της ελληνικής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό. Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο τρίλεπτο του Die Together, είναι ένα όνειρο μέσα από τα μάτια της Αμάντας, γύρω από την οποία περιστρέφεται η σκηνοθεσία.

Το τραγούδι ξεκινά σε μία σκοτεινή σκηνή. Βλέπουμε μόνο την Αμάντα η οποία ανοίγει και κλείνει τα μάτια της σύμφωνα με τις παύσεις του τραγουδιού. Τα πλάνα εναλλάσσονται γύρω της. Στην συνέχεια το πλάνο ανοίγει και βλέπουμε την Αμάντα να σηκώνεται από μία καρέκλα. Στην σκηνή υπάρχουν αρκετές καρέκλες οι οποίες φαίνεται να έχουν λιωμένα πόδια, εμπνευσμένο από τον γνωστό πίνακα του Νταλί.

Το tempo του Die Together δυναμώνει και πλέον από ψηλά βλέπουμε την σκηνή να γίνεται μπλε. Είναι εξάλλου το χρώμα που πλέον κυριαρχεί. Στην αγαπημένη πολλών γέφυρα του τραγουδιού, έχουμε πάλι κοντινό στην Αμάντα ενώ στα leds βλέπουμε την ίδια να χορεύει με μία ανδρική φιγούρα.

Στην κορύφωση του τραγουδιού έχουμε γενικά πλάνα και η σκηνή γεμίζει με φως, ενώ γύρω από την Αμάντα σκιές. Το Die Together τελειώνει έτσι όπως ξεκινά με κοντινό στα μάτια της Αμάντας, που κλείνουν και έτσι τελειώνει και το όνειρο που μέσα από τα δικά της μάτια θα παρακολουθήσουν και όλοι οι τηλεθεατές.

Ο επίσημος λογαριασμός της διοργάνωσης αναφέρει:

Το σκηνικό για την συμμετοχή της Ελλάδας είναι πραγματικά ενδιαφέρον – μόνη της η Amanda στη σκηνή με ένα μακρύ, ασημί-λευκό φόρεμα, περιτριγυρισμένη από πεσμένες, άδειες καρέκλες σε ένα μπλε φόντο. Υπάρχει μια ηχώ στα φωνητικά που εακούγεται στοιχειωμένη – είναι αδύνατο να μην την παρακολουθήσετε. ΠΟΛΥ δραματικό.

EBU / NATHAN REINDS

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να απολαύσετε στο σχετικό μας άρθρο ΕΔΩ.

Τι δήλωσε ο Φωκάς;

Ο Φωκάς Ευαγγελινός δήλωσε για την σκηνική παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής:

Υπάρχει ένα κρυφό στοιχείο στο ‘‘Die Together’’ που με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, πέρα από την ιστορία της απόλυτης αγάπης που διηγείται. Το γεγονός ότι αναδεικνύει πως συχνά οι παύσεις στην ομιλία μας είναι πιο εκκωφαντικές από τον ήχο της φωνής μας. Ζήτησα από την Αμάντα να ερμηνεύσει το κομμάτι σαν η ιστορία που διηγείται να έχει συμβεί ένα χρόνο πριν. Το σκηνικό αποτύπωμα του τραγουδιού θα οριστεί από τρεις λέξεις: Τη μοναξιά, την έλλειψη που νιώθεις μετά από έναν χωρισμό και τη φθορά που τελικά αμβλύνεται από το χρόνο. Και όλα αυτά, βέβαια, θα καταλήγουν σ’ ένα υπέροχο φως. Για να αποτυπωθούν στη σκηνή όλα αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν προηγμένης τεχνολογίας LED κι ένα αντικείμενο, το οποίο, σύμφωνα με την προσωπική μου καλλιτεχνική εμπειρία, γειώνει τη σωματική ενέργεια.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα από την πρώτη πρόβα:

@eurovision Stunning performance from @Amanda Georgiadis Tenfjord elegantly taking the stage for Greece! 🇬🇷 #Eurovision2022 #EurovisionTikTok #Eurovision ♬ original sound – Eurovision

Φυσικά μείνετε μαζί μας γιατί θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για την ελληνική πρόβα.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της ΕΡΤ για την πρώτη πρόβα μας ΕΔΩ.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση με φωτογραφίες και βίντεο μόλις γίνουν διαθέσιμες.


Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα θα συμβούν στο Τορίνο:

Στο Facebook

Στο Twitter

Στο Instagram

Στο TikTok

Στο YouTube

Στο Spotify

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2022!

12 ΣΧΟΛΙΑ
  1. tbww
    tbww says:

    Οι μόνες αλλαγές στα στοιχήματα μετά τις μέχρι τώρα (κλειστές) προβες είναι η άνοδος της Πορτογαλίας και της Ελλάδας!!

    Απάντηση
  2. Tina
    Tina says:

    Ο τρόπος που περιγράφεται την σκηνική μας παρουσία μου φαίνεται περίεργη ελπίζω όταν έρθει η ώρα να δω μέρος της πρόβας μας να μου φανεί και ενδιαφέρουσα.

    Απάντηση
  3. G
    G says:

    Ανυπομονώ για την Τετάρτη πού θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Μπράβο για την εξαιρετική δουλειά και την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Μια πρόταση. Μήπως η μετάφραση πού κάνετε από το site της Eurovision να είναι λίγο πιο ελεύθερη για να βγάζει περισσότερο νόημα;;; Το σχόλιο είναι καλοπροαίρετο και με όλη την εκτίμηση που τρέφω για τη δουλειά σας.

    Απάντηση
  4. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Σοκ σοκ και σοκ!!! Θεωρώ αδύνατο μια τέτοια σκηνική παρουσία να μην πείσει μέχρι και τον πιο δύσπιστο. Ακόμα και να μην σου αρέσει το τραγούδι σαν τραγούδι δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να παραβλέψει τη φωνή της Αμάντα και το τόσο εντυπωσιακό -απο τις περιγραφές-staging.
    Σαν σκηνοθεσίας δε νομίζω ότι μπορούν να γίνει πολλά λάθη και πιστεύω ότι μεταξύ των μπαλαντων μπορεί να ξεχωρίσει. Αν η φετινή μας συμμετοχή δεν μπει κοντά στην 5αδα ή έστω κοντά σε αυτή, θα είναι μεγάλη αδικία!!
    Φαντάζει απλό αλλά νομίζω θα δημιουργήσει πολλά συναισθήματα! Πολύ δημιουργικο και artistic σαν στήσιμο! Μπράβο μπράβο και πάλι μπράβο! Καλή επιτυχία και εύχομαι κάθε καλύτερο στη φετινή μας συμμετοχή!! Καλή επιτυχία Αμάντα ❤️
    ΥΓ: η Ελλάδα πριν καλά καλά ολοκληρώσει την πρώτη της πρόβα και δεδομένου ότι βλέπουμε ελάχιστα στις φετινές πρώτες πρόβες, έχει ανέβει μια θέση!

    Απάντηση
  5. Μαίρη
    Μαίρη says:

    Αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτση ότι θα υπάρχουν αναγεννησιακά props… τελικά ισχύει; (αν με ρωτάτε καλύτερα όχι, είδαμε και τα αναγεννησιακά της Ντούσκα).

    Απάντηση
  6. Μαίρη
    Μαίρη says:

    Πάντως ξένα κανάλια στο YT (των Wiwi) σχολιάζουν διθυραμβικά την Πορτογαλία, συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι από dark horse μεταμορφωθηκαν σε bright horse… αναφορά για την Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα από αυτούς, που σίγουρα ξέρουμε ότι τους αρέσει πολύ η συμμετοχή μας.

    Απάντηση
  7. Greco London
    Greco London says:

    Ακούγεται πραγματικά ονειρικό.. Ειναι πραγματικά απο τις λίγες χρονιές που δε με νοιάζει τι θέση θα πάρουμε απλα είμαι υπερήφανος για την Αμαντα και όλη την ομάδα και φαίνεται πως σιγά σιγά και η ΕΡΤ, παρολες τις κατα καιρούς αστοχίες, θέλει ίσως πλέον να το κερδίσει..
    Ανυπομονώ για Τετάρτη που θα δούμε και λίγο απο τη πρόβα..

    Απάντηση
  8. Stavros
    Stavros says:

    Μην αγχωνεστε ολα θα πανε καλα φετος. Το νερο στο αυλακι εχει μπει μηνες τωρα εξαιτιας της σκληρης δουλειας της ΕΡΤ. Παμε Ελλαδα!!!

    Απάντηση
  9. Vasilis
    Vasilis says:

    Εγώ θα τολμήσω να μιλήσω και για Top3 αν όχι για νίκη. Φαίνεται ότι θα έχουμε εκπληκτική παρουσίαση που θα συγκινήσει και τον πιο δύσκολο, φωνή έχουμε, τραγούδι έχουμε που προσωπικά πιστεύω ότι είναι για νικητήριο ασχέτως αν δεν και κερδίσουμε για άλλους λόγους. Καλή επιτυχία ΕΛΛΑΔΑ!

    Απάντηση
  10. Camelaki
    Camelaki says:

    Δεν μπορώ να πω κάτι για την πρόβα από την στιγμή που δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα από αυτην τα παιδιά εδώ ξέρουν πολύ καλύτερα αν πήγε καλά η όχι,αλλά θέλω να μιλήσω για το ύφος ανθρώπων που σχολιάζουν την συμμετοχή μας σε ιστοσελίδα εφημερίδας…μπήκα από περιέργεια να δω τα σχόλια και στεναχωρήθηκα τόσο πολύ από την μιζέρια που αντίκρισα….από ποτέ οι ελληνες γίναμε τόσο μίζεροι και στάζουμε χολή για ένα κορίτσι που δεν μας έχει βλάψει σε τίποτα αντιθέτως με μεγάλη χαρά μας προβάλλει????
    Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε προβλήματα στην καθημερινότητά μας αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αισθανθούμε χαρά ακόμη και για ένα καλό αποτέλεσμα σε έναν διεθνή διαγωνισμό….με την λογική αυτών των μικρόψυχων όντων οι Ουκρανοί με αυτά που περνάνε στην χώρα τους θα έπρεπε να έχουν λιθοβολήσει το συγκρότημα τους που τόλμησε και πήρε μέρος!!!!!

    Απάντηση
  11. Μάχη
    Μάχη says:

    Ανέβηκαν φωτογραφίες στο site της eurovision και στο eurovision app! Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, ξεχωριστό και πρωτότυπο για την Ελλάδα!!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *