Eurovision 2022: Τα αποτελέσματα του Δεύτερου Ημιτελικού | Εκτός Τελικού η Κύπρος
Ο Δεύτερος και τελευταίος Ημιτελικός του 66ου Διαγωνισμού της Eurovision πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία live από το Pala Olimpico του Τορίνο της Ιταλίας. Απόψε το ευρωπαικό τηλεοπτικό κοινό είχε τη δυνατότητα να δει και να ψηφίσει τις αγαπημένες του συμμετοχές καθορίζοντας και τους 10 τελευταίους φιναλίστ. Οι εθνικές επιτροπές ψήφισαν χθές στην Dress Rehearshal.
Δυστυχώς, και παρόλη την εντυπωσιακή εμφάνιση της Ανδρομάχης, η Κύπρος δε κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό.
Οι 10 χώρες που κατάφεραν να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου είναι:
- ΒΕΛΓΙΟ
- ΤΣΕΧΙΑ
- ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
- ΠΟΛΩΝΙΑ
- ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
- ΕΣΘΟΝΙΑ
- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
- ΣΟΥΗΔΙΑ
- ΡΟΥΜΑΝΙΑ
- ΣΕΡΒΙΑ
Λίγα λόγια για την αποψινή βραδιά:
Ο δεύτερος ημιτελικός ξεκινάει με ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τον Alessandro Cattelan να βρίσκεται πίσω στα παρασκήνια και αμέσως να ανεβαίνει στην σκηνή χορεύοντας με μια ομάδα χορευτών το viral τραγούδι του Tik Tok “My name is Chiki”.
Στη συνέχεια οι άλλοι δύο παρουσιαστές Laura Pausini και Mika ανεβαίνουν επίσης στη σκηνή για να υποδεχθούν για ακόμη μια φορά το ευρωπαϊκό κοινό.
Συνολικά, 18 χώρες διεκδίκησαν τα δέκα εισητήρια που οδηγούσαν στον Τελικό. Αυτές ήταν:
(πατήστε στον τίτλο του τραγουδιού για να δείτε την live εμφάνιση)
- Φινλανδία: The Rasmus – “Jezabel”
- Ισραήλ: Michael Ben David – “I.M.”
- Σερβία: Konstrakta – “In Corpore Sano”
- Αζερμπαϊτζάν: Nadir Rustamli – “Fade to Black”
- Γεωργία: Circus Mircus – “Lock Me In”
- Μάλτα: Emma Muscat – “I Am What I Am”
- Άγιος Μαρίνος: Achille Lauro – “Stripper”
- Αυστραλία: Sheldon Riley – “Not the Same”
- Κύπρος: Andromache – “Ela”
- Ιρλανδία: Brooke – “That’s Rich”
- Βόρεια Μακεδονία: Andrea – “Circles”
- Εσθονία: Stefan – “Hope”
- Ρουμανία: WRS – “Llámame”
- Πολωνία: Ochman – “River”
- Μαυροβούνιο: Vladana – “Breathe”
- Βέλγιο: Jérémie Makiese – “Miss You”
- Σουηδία: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”
- Τσεχία: We Are Domi – “Lights Off”
Interval Acts
Με το πέρας του διαγωνιστικού μέρους στη σκηνή ανέβηκε ο Mika μαζί με την Laura Pausini για μια συναισθηματική και ομολογουμένως εξαιρετική ερμηνεία του Fragile του Sting. Στη συνέχεια τραγούδησαν και πάλι από κοινού το People Have the Power της Patti Smith θέλοντας να περάσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα.
Επίσης στη σκηνή του Pala Olimpico βρέθηκαν και οι Il Volo για μια διαφορετική ερμηνεία του Grande Amore, της συμμετοχής τους το 2015 για λογαριασμό, φυσικά, της Ιταλίας. Δυστυχώς η εμφάνιση τους δε προβλήθηκε στους δέκτες μας.
Οι εμφανίσεις της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασίλείου και της Γερμανίας
Στη συνέχεια και μετά το διαφημσιτικό διάλλειμα τρεις από τις αποκαλούμενες Big 5 βρέθηκαν στη σκηνή του Τορίνο όπου και είδαμε απόσπασμα από τις συμμετοχές τους. Ο λόγος για τη Chanel από την Ισπανία και το “SloMo”, τον Sam Ryder από το Ηνωμένο Βασίλειο και το “Spaceman” ενώ ο Malik Harris από την Γερμανία ερμήνευσε το “Rockstars”.
https://www.youtube.com/watch?v=a6uq6oSP5MI
https://www.youtube.com/watch?v=rbtPxZby4js
https://www.youtube.com/watch?v=ohzfN-ueDZE
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο executive supervisor του Διαγωνισμού της Eurovision, Martin Osterdahl και ακολούθησε η ανακοίνωση των δέκα χωρών που ήδη αναφέραμε και θα διαγωνιστούν στον Μεγάλο Τελικό της 14ης Mαΐου.
Πως σας φάνηκαν τα αποτελέσματα του Δεύτερου Ημιτελικού;
Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα θα συμβούν στο Τορίνο:
Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τον Διαγωνισμό!
Η Ανδρομάχη πήρε αυτό που της άξιζε. Δίκαιος ο αποκλεισμός της Κύπρου και ίσως να έχει και συνέχεια σε ανάλογα αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια, αφού το ΡΙΚ θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την ίδια δισκογραφική που οδηγεί την Κύπρο στη μία χειρότερη θέση μετά την άλλη.
Υ.Γ
Τώρα η Ανδρομάχη ίσως βρει χρόνο να ακούσει ολόκληρο το τραγούδι της Ελλάδας και όχι από… στόρυ…
Κάνεις λάθος.
Ελλάδα (ΕΡΤ) , Κύπρος (ΡΙΚ) ας σταματήσουν τις αναθέσεις σε Κοντόπουλο και Πάνικ.
Ας ψηφίζει ο κόσμος , ή μία αξιόλογη επιτροπή με ανοιχτό διαγωνισμό το καλύτερο και ας πάμε χάλια.
Το φετινό τραγούδι δεν το έγραψε ο Κοντόπουλος. Αν δε κάνω λάθος, ο Κοντόπουλος βοήθησε στην παραγωγή του κομματιού, όμως στίχοι και μουσική γράφτηκαν από την Αμάντα και 1 συνεργάτη της. Στο μοναδικό σημείο που θα συμφωνήσω με το σχόλιο σου είναι αυτό της “απευθείας ανάθεσης”. Καλό είναι η ΕΡΤ να ακολουθήσει τη φετινή στρατηγική του ανοιχτού διαγωνισμού έτσι ώστε να έχουν την ευχέρεια να δηλώνουν συμμετοχή όσοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη ποικιλία και γκάμα τραγουδιών, με στόχο να επιλεχθεί το καλύτερο. Για το ΡΙΚ, νομίζω είδη ήρθαν σε συμφωνία με την Πανικ για να δημιουργηθεί ένας διαγωνισμος του χρόνου, από τον οποίο θα επιλεχθεί ο εκπρόσωπος της Κύπρου. Λάθος κατ εμέ. Νομίζω πρέπει να ακολουθήσουν την τακτική της ΕΡΤ και να δέχονται προτάσεις – από δισκογραφικές εταιρίες και μη – οι οποίες να περιέχουν όχι μόνο τον καλλιτέχνη αλλά και το τραγούδι που θα συνοδεύσει τον καλλιτέχνη. Από εκεί και έπειτα το κάθε κρατικό κανάλι επιλέγει τον ήχο και τη μουσική που του αρέσει. Αλλά νομίζω η ανοιχτή επιλογή – αυτή δηλαδή που έκανε φέτος η ΕΡΤ – είναι η πιο σωστή. Το σημαντικό είναι να μην χάσει -τελείως – τη δυναμική που απέκτησε το 2018 το ΡΙΚ και επιστρέψουν στα προηγούμενα δρώμενα όπου κανένας καλλιτέχνης μεγάλης δισκογραφικής δε θα θέλει να ρισκάρει να εκπροσωπήσει την Κύπρο λόγω έλλειψη δυναμικής. Γιατί πριν το 2018 κανείς μεγάλος καλλιτέχνης δε θα τολμούσε, κακά τα ψέματα. Οπότε μαγκιά της Φουρέιρα που το τόλμησε. Οπότε πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό το ΡΙΚ για το επόμενο έτος και άποψη μου πρέπει να ξανασκεφτεί πως θα γίνει η επιλογή καλλιτέχνη.
8/10 δεν βρήκα Ρουμανία και Βέλγιο.
Δυστυχώς η Κύπρος δεν τα κατάφερε αλλά ήταν φανερό νομίζω.Στο πρώτο κουπλέ ήταν πολύ αγχωμενη και γενικά η παρουσίαση δεν ήταν δυναμική.
Άσχετο με τον ημιτελικό αλλά μόλις είδα τις εμφανίσεις των υπολοίπων big 5 και πραγματικά θεωρώ πως Ισπανία που δεν την υπολόγιζα αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για νίκη.Ιδιως η πρώτη δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν έρθει πρώτη και στο televoting.
Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις γιατί ποτέ δεν ξέρεις αλλά μάλλον οι big 5 έπρεπε να φάνε ένα γερό χαστούκι για να συνέλθουν.
Ανδρομαχη…Πανεμορφη αυτη η κοπελα, δεν θα σταματησω ποτε να το λεω. Αυτη και η Εμμα της Μαλτας οι πιο ωραιες παρουσιες του διαγωνισμου.
Anyway πραγματικα ΚΡΙΜΑ για την Κυπρο μας, θεωρω πως το τραγουδι δεν ειχε τπτ να ζηλεψει απο αυτα που περασαν. Περασε η Ρουμανια δλδ αν ειναι δυνατον. Βελγιο και Εσθονια με εξεπληξαν ευχαριστα. Σαββατο τα σπουδαια λοιπον…
Σε αυτή τη χώρα του μπούστου και της τρέσας, που η μουσική παιδεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, μάθαμε να κρίνουμε ένα τραγούδι λέγοντας: κούκλάρα, πανέμορφη, γλυκούλα, κορμάρα κτλ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και την Ανατολική κρίνουν πρωτίστως με βάση τη μουσική και τη ΦΩΝΗ! Φωνή και ΦΩΝΕΣ είχαν ΚΑΙ οι 15 που την πέρασαν. Γιατί προφανώς πιστεύω ότι ήρθε στις τελευταίες θέσεις. Δεν αμφισβητώ επ ουδενί βέβαια ότι ήταν σοβαρή και γλυκιά παρουσία σε όλη την πορεία στο διαγωνισμό.
Έχει φωνή ο ρουμάνος; Έλεος κάπου, παίζει να είναι ο χειρότερος τραγουδιστής φέτος.
Και να έχεις φωνή αλλά να ουρλιάζεις για να σε περάσουν οι κριτικές επιτροπές όπως ο αζέρος και ο αυστραλός δεν μου λέει κάτι. Αυτά είναι τερτίπια για διαγωνισμούς ταλέντων, όχι μουσική παιδεία. Συμφωνώ πως η εμφάνισή της ήταν αμήχανη και τα αγγλικά δεν ταίριαζαν καθόλου ούτε στην ίδια ούτε στο κομμάτι, αλλά όχι πως δεν προκρίθηκαν και χειρότερα.
Δεν ειπα εγω οτι η Κυπρος ηταν η καλυτερη της βραδιας. Ειπα οτι αξιζε να περασει περισσοτερο απο την Ρουμανια. Σαν δυο dance τραγουδια απλα υπερτερει για εμενα. Τωρα ολα τα αλλα που ειπες εντελως ασχετα. Γιατι αμα δεις στο σχολιο μου ανεφερα το Βελγιο στα αγαπημενα μου, την ωρα που οι περισσοτεροι φανς το «θαβουν» για το αισχος του Αγ.Μαρινου. Προσωπικα μου αρεσε το «ela» αρκετα τι να κανουμε τωρα. Υπηρξαν αστοχιες φωνητικα αλλα ειναι προσωπικο γουστο. Ουτε ταβερνιαρης ειμαι ουτε νταλικερης για να καθομαι να βλεπω γιουροβιζιον μονο για καλομοιρες fuego κτλ κτλ…
Η πανέμορφη και πολυτάλαντη Ανδρομάχη έδωσε τη μάχη της αλλά τελικά έχασε. Δεν πειράζει. Του χρόνου. Μας εκπροσώπησε επάξια και την ευχαριστούμε όπως ευχαριστούμε την Panic Records και το ΡΙΚ για το υπέροχο αποτέλεσμα που δεν αξιολογήθηκε ανάλογα. Τώρα σημασία πλέον έχει η Ελλάδα. Καλή επιτυχία. 🙂
O αποκλεισμός της Κύπρου, σηματοδοτεί την 3η συνεχόμενη αποτυχία για Κύπρο και Ελλάδα, όταν στέλνουν έθνικ τραγούδια. Argo (2016), Τερζή (2018) και τώρα η Ανδρομάχη. Αυτό μπορεί να μη λέει και τίποτα, αλλά μπορεί να λέει και πολλά για δύο χώρες από τις οποίες η Ευρώπη συνεχώς ζητάει να στέλνουν “εθνικ και uptempo” τραγούδια…
8/10 βρήκα εγώ. Προέβλεψα Ισραήλ και Άγιο Μαρίνο αντί για Εσθονία και Βέλγιο.
Δεν περίμενα να περάσει η Τσεχία και το Βέλγιο. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία, περίμενα με σιγουριά να περάσει η Ρουμανία, σιγά το τραγούδι βέβαια αλλά απλά το ξεσηκωτικά στημένο χορευτικό, φάνηκε σαν όαση ανάμεσα σε σπαραχτικές *yawn* μπαλάντες.
Αν και μου άρεσε το τραγούδι της Κύπρου όταν το πρωτοάκουσα, δυστυχώς χαντακώθηκε στο live για πολλούς λόγους: σκηνικά, φωνητικά και ακόμα χειρότερα σκηνοθετικά.
Οι Ιταλοί χτες μοιράζαν αποκλεισμούς με την απαράδεκτη κάλυψη… “σκηνοθεσία” είπα, αλλά έδειχνε σα να την κάναν και ν’ αφήσαν τις κάμερες σε random λήψεις.
Τελικά ο ημιτελικός αποδείχτηκε αμφίρροπος απλά γιατί μαζεύτηκαν τόσα πολλά αδιάφορα τραγούδια που σε συνδυασμό με την κάκιστη κάλυψη, διαγωνίζονταν σαν τυφλοί που πάλευαν μέσα στην λάσπη.
Υπόδειγμα ημιτελικού κάτω του μετρίου και “διοργάνωση” προς αποφυγή!!!
O apokleismos itan pro ton pilon. Fonitika itan poli adinamo kai ektos tonou. Sto tik tok anevasan oli tin emfanisi apo to jury show kai itan profanes (opios ide to video). Den pirazi omos. Kali epitihia stin Ellada to Savvato. I thesi 17 ine poli kali. kai to hronou me igeia.
01. Φινλανδία: Τραγούδι βγαλμένο από τη ναφθαλίνη. Κακά φωνητικά από τον Lauri.
02. Ισραήλ: Ο, φωνητικά οκ, ερμηνευτής ήταν σα να έκανε επί 3 λεπτά “επίδειξη” πάνω στη σκηνή. Το τραγούδι αυτό καθ’ αυτό το βρίσκω άθλιο.
03. Σερβία: Χαρισματική ερμηνεύτρια (στα όρια του icon πλέον) σε ένα ισοπεδωτικά πνευματώδες τραγούδι.
04. Αζερμπαϊτζάν: Σχεδόν τέλειος φωνητικά. Το τραγούδι μέτριο. Γιατί έχω την εντύπωση πως οι Αζέροι έχουν σχεδόν πάντα το ίδιο, πάνω κάτω, κόνσεπτ όσον αφορά τη σκηνική παρουσία;
05. Γεωργία: Αυτό ακριβώς που ήθελα να δω προσωπικά και που ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα τους στοιχίσει την πρόκριση. Έμειναν πιστοί όμως στην καλλιτεχνική τους υπόσταση. Respect.
06. Μάλτα: Σα να έβλεπα μια μέτρια εμφάνιση στον τελικό κάποιου talent show. Μηδέν καλλιτεχνικό εκτόπισμα. Εντελώς αδιάφορο και το τραγούδι.
07. Άγιος Μαρίνος: Η “δηθενιά” που βγάζει γενικά ο τύπος μου είναι ανυπόφορη. Χθες ειδικά όμως ήταν πολύ καλός. Δικαιούταν την πρόκριση κατά τη γνώμη μου.
08. Αυστραλία: Το τραγούδι δεν είναι απολύτως του γούστου μου αλλά ο Sheldon είναι εντυπωσιακός.
09. Κύπρος: Δε θα πω πολλά γιατί είμαι ακόμα σοκαρισμένος. Αυτό που είδαμε και ακούσαμε χθες ήταν μια καταστροφή. Τόσο σκηνικά όσο και φωνητικά. Ίσως η χειρότερη εμφάνιση χθες βράδυ.
10. Ιρλανδία: Αρκετά βελτιωμένη χθες η Brooke. Το τραγούδι είναι η επιτομή της “ποπ τσιχλόφουσκας” (χωρίς να με χαλάει όμως ιδιαίτερα).
11. Βόρεια Μακεδονία: Φωνητικά ήταν μια χαρά η Andrea. Αυτούς τους μορφασμούς όμως τι τους θέλει;
12. Εσθονία: Διάβαζα κάπου ότι είναι το τραγούδι που “χαντακώθηκε” περισσότερο από όλα με το ζήτημα με τον “ήλιο” στη σκηνή. Μια χαρά μου φάνηκε εμένα. Και ο Stefan ξεσηκωτικός.
13. Ρουμανία: Θα το συνέκρινα με το Love Unlimited της Marinova το 2012 (στη βάση του: είναι τόσο κακό που τελικά είναι καλό!), αν αυτό δεν ήταν τεράστια ιεροσυλία! Η Μαρίνοβα τουλάχιστον ήταν συγκλονιστική επί σκηνής. Αυτό είναι απλά φτηνιάρικο.
14. Πολωνία: Οκ τραγούδι αλλά ως εκεί. Δεν καταλαβαίνω όλον αυτόν τον πανικό. Ο Ochman δεν ήταν πολύ καλός. Στα κουπλέ ακουγόταν σα να είχε μόλις βγει από τον οδοντίατρο.
15. Μαυροβούνιο: Γιουροβίζιον από το παρελθόν. Χάλια προφορά στα Αγγλικά. Ρίχνουμε και λίγα Ιταλικά στους στίχους. Φοράμε και την Άρτα και τα Γιάννενα.
16. Βέλγιο: Πολύ ξενέρωμα το συγκεκριμένο τραγούδι (ενώ μου είχε αρέσει στην αρχή). Οριακά “άδικη” η πρόκριση του, κατά τη γνώμη μου.
17. Σουηδία: Επιτέλους μια Σουηδική συμμετοχή που αξίζει τον ντόρο που κάνει. Στο MF ήταν ακόμα καλύτερη σκηνικά βέβαια (ίσως να φταίνε οι κάμερες).
18. Τσεχία: Δεν είναι και πολύ χαρισματική η ερμηνεύτρια τελικά, αλλά παραδόξως το όλο πακέτο φαίνεται να λειτούργησε.