Editorial: Να απαγορεύσει η ΕΡΤ την υποβολή συμμετοχών και σε άλλες χώρες!

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και οι εξελίξεις για την επιλογή της συμμετοχής μας στην Eurovision 2023 έχουν ξεκινήσει. Μπορεί να είναι ακόμη παρασκηνιακές, είναι όμως αρκετές και συνεχείς. Με αφορμή όσα δήλωσε η Ευαγγελία σε πρόσφατη συνέντευξη της, ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου στο θέμα.

Στην σχετική ανακοίνωση της στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021, η ΕΡΤ ανέφερε στην πρόσκληση υποβολής συμμετοχών:

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΡΤ στον 66o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Εurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022 στην Ιταλία, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση απευθύνει από σήμερα πρόσκληση σε εταιρίες με δραστηριότητα την παραγωγή ή και διανομή ηχογραφημάτων να υποβάλουν προτάσεις για τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας, με καταληκτική προθεσμία την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη: δηλαδή να  περιλαμβάνει ερμηνευτή ή ερμηνεύτρια ή γκρουπ με έξι κατ’  ανώτατον μέλη, σύμφωνα με τους κανονισμούς, και επίσης ένα έως τρία τραγούδια, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ή παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ολόκληρα ή εν μέρει. Στην επιλογή της συμμετοχής θα συνεκτιμηθούν, επίσης, τυχόν καλλιτεχνική ομάδα πλαισίωσης του ερμηνευτή ή της ερμηνεύτριας και ιδέες (concept) για την προώθηση και παρουσίαση του τραγουδιού.

Η ανακοίνωση αυτή για την Eurovision 2023, εφόσον φυσικά η ΕΡΤ ακολουθήσει την ίδια μέθοδο επιλογής, θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα ακόμη βασικό όρο, που υπάρχει σε όλες τις διαδικασίες που πραγματοποιούν οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις για να επιλέξουν τις συμμετοχές τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ο όρος αυτός είναι η μη δυνατότητα των υποψηφίων να καταθέσουν τα τραγούδια τους σε άλλη χώρα, όσο τουλάχιστον η συμμετοχή τους στην ΕΡΤ δεν έχει απορριφθεί και βρίσκεται εντός της διαδικασίας.

Η αφορμή που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι τα όσα συνέβησαν πέρσι με τις προτάσεις της Ευαγγελίας, αλλά και όσα προτίθεται η καλλιτέχνιδα να πράξει και αυτή την χρονιά, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της. Σας υπενθυμίζουμε πως η Ευαγγελία εκμεταλλευόμενη πως δεν υπήρχε σχετική απαγόρευση στην πρόσκληση της ΕΡΤ, όπως και το ότι το ΡΙΚ πραγματοποιούσε εσωτερική επιλογή, χωρίς κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία, κατέθεσε τα ίδια τραγούδια και στις δύο χώρες.

Πέρσι δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό ζήτημα, αφού τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΡΙΚ, δεν είχαν την Ευαγγελία μέσα στις επιλογές τους. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα είχε συμβεί αν μία από τις δύο χώρες σκόπευαν να επιλέξουν την Ευαγγελία. Σκεφθείτε το ακραίο σενάριο να επιθυμούσαν και οι δύο χώρες να προχωρήσουν με κάποια από τις προτάσεις της Ευαγγελίας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις απαγορεύουν στους συμμετέχοντες να στείλουν το τραγούδι τους, όσο αυτό βρίσκεται στην διαγωνιστική διαδικασία και σε άλλες επιλογές.

Φυσικά έχουμε δει παραδείγματα αρκετά στο παρελθόν, όπου ένα τραγούδι που απορρίφθηκε σε μία εσωτερική διαδικασία επιλογής, να καταλήγει μετά σε άλλη χώρα. Αυτό όμως γίνεται μόνο μετά την απόρριψη του στην αρχική χώρα κατάθεσης και όχι ταυτοχρόνως, όπως έπραξε η Ευαγγελία πέρσι και όπως δηλώνει ότι θα πράξει και για την Eurovision 2023.

Άγνωστο παραμένει αν το γεγονός της αποστολής των τραγουδιών της Ευαγγελίας και στις δύο χώρες, λειτούργησε αρνητικά ως προς τις πιθανότητες επιλογής της …

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι που κατέθεσε πέρσι, τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στο ΡΙΚ, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το εισιτήριο για την Eurovision σε καμία από τις δύο χώρες:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *