Editorial: Πως φθάσαμε στην επιλογή των ARGO το 2016;

Εκμεταλλευόμενοι την μικρή σχετικά ειδησεογραφία των ημερών, αλλά και με την άνεση της απόστασης έξι χρόνων από το επίμαχο χρονικό διάστημα που θα παραθέσουμε, ήρθε η ώρα να φωτίσουμε το παρασκήνιο της πιο αλλοπρόσαλλής, αλλά και αναπάντεχης εσωτερικής επιλογής που πραγματοποίησε ίσως ποτέ η ΕΡΤ στα χρονικά των συμμετοχών της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Αναφερόμαστε φυσικά στους ARGO και την συμμετοχή τους στην Eurovision 2016, που έμελλε να είναι ο πρώτος μας αποκλεισμός, αλλά και το χειρότερο μας πλασάρισμα (16o ανάμεσα σε 18 τραγούδια στον πρώτο ημιτελικό) στην ιστορία του θεσμού.

Το 2016 θα έλεγα πως ήταν η πρώτη χρονιά που ζούσα κάπως πιο έντονα την ελληνική επιλογή. Είχα ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά να αρθρογραφώ στο eurovisionary, αλλά και στο infegreece και με ενδιέφεραν περισσότερο οι λεπτομέρειες για την ελληνική επιλογή, που μετά το 2004 για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με απευθείας ανάθεση και όχι μέσω εθνικού τελικού, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι όμως στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν επισήμως από την ΕΡΤ οι ARGO (πρώην Europond), ως το συγκρότημα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Στοκχόλμη, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη Eurovision της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού ναι μεν βρίσκονταν στην εξουσία και τον Μάιο του 2015, όλα όμως όσα αφορούσαν την συμμετοχή μας εκείνης της χρονιάς, είχαν επιμεληθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν αρχικά πως υπήρχε και η πιθανότητα να απέχουμε το 2016, βασιζόμενοι σε δηλώσεις του νέου Προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε πως ενώ η Eurovision είναι μία υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης (ως υποχρέωση το αντιμετώπιζε), αν περνούσε από το χέρι του θα αποχωρούσαμε από τον διαγωνισμό.

Στις 2 Φεβρουαρίου η ΕΡΤ ανακοινώνει πως θα επιλέξει τον εκπρόσωπο μας στην Eurovision 2016 με απευθείας ανάθεση, ενώ ο Διονύσης Τσακνής, που ήταν και αυτός που πραγματοποίησε ουσιαστικά την επιλογή (τότε δεν υπήρχε ούτε επιτροπή ούτε υποβολή προτάσεων ούτε τίποτε…) ανέφερε τα εξής:

Θα είναι καλό τραγούδι! Μια χαρά θα είναι», είπε και αποκάλυψε πως το κομμάτι θα έχει έθνικ στοιχεία, βαλκανικό ήχο και θα είναι χωρίς εφέ. «Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν κι άλλες χώρες και καλύτερα από εμάς. Και το show πάνω στη σκηνή και τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεν βρίσκεται και δεν βιώνει αυτήν τη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε με ένα λυπητερό τραγούδι. Αντιθέτως, θα συμμετάσχουμε με ένα αισιόδοξο κομμάτι, αλλά με ελληνική μελωδία και στίχο και θα μιλήσουμε για όσα ζει ο ελληνικός λαός με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και για τον αγώνα των προσφύγων, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς στην οικουμένη.

 

Μέχρι όμως στις 2 Φεβρουαρίου μεσολάβησαν αρκετές διεργασίες, συζητήσεις, αυτοπροτάσεις, τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε. Δεδομένη εξ αρχής ήταν η πρόθεση της ΕΡΤ να συμμετάσχει στην Eurovision 2016 με ένα διαφορετικού τύπου τραγούδι και καλλιτέχνη. Οι συζητήσεις στο ραδιομέγαρο ξεκίνησαν από τις αρχές του φθινοπώρου θα λέγαμε, ενδεικτικό του ότι ο Διονύσης Τσακνής κατέληξε στους ARGO αρκετά αργότερα.

Μία πρώτη κρούση έγινε στην Ειρήνη Σκυλακάκη, κόρη του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Η Ειρήνη Σκυλακάκη είχε μόλις κυκλοφορήσει το νέο της single και πραγματοποιούσε μία αρκετά αξιόλογη καριέρα στην Ελλάδα, έχοντας όμως ως βάση της το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ειρήνη Σκυλακάκη προς τιμήν της, απάντησε αρνητικά στην πρόταση, λέγοντας πως δεν ήταν έτοιμη για κάτι τόσο μεγάλο… Έτσι οι συζητήσεις και η αναζήτηση συνεχίστηκαν. Τέθηκαν επί τάπητος διάφορα άλλα ονόματα, όπως η Μαρίζα Ρίζου, αλλά και οι Villagers of Ioannina. Κανένας όμως από αυτούς τους καλλιτέχνες δεν έφθασαν να περάσουν το κατώφλι της Αγίας Παρασκευής, για ραντεβού με την διοίκηση της ΕΡΤ.

Πέρα από τους ARGO, η αλήθεια είναι πως ο μοναδικός καλλιτέχνης που συζήτησε με τον Διονύση Τσακνή το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό ήταν ο Δημήτρης Σαμόλης, τον οποίο τώρα οι περισσότεροι πιθανόν να γνωρίζετε από το πέρασμα του στις Άγριες Μέλισσες του ΑΝΤ1, αφού πέρα από ένας πολύ ταλαντούχος τραγουδοποιός, είναι και ένας αξιόλογος ηθοποιός.

Ο Δημήτρης Σαμόλης ανήκε στο δυναμικό τότε της MINOS EMI, κυκλοφορούσε αγγλόφωνα και ελληνικά τραγούδια, ενώ ήταν στο studio για την προετοιμασία του επόμενού του δίσκου. Από τον Δημήτρη Σαμόλη ζητήθηκε να υποβάλει δύο – τρία τραγούδια, τα οποία πράγματι κατέθεσε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Η τελευταία απάντηση που έλαβε ο Δημήτρης Σαμόλης από τον Διονύση Τσακνή όταν ο έστειλε τα προτεινόμενα του τραγούδια στην ΕΡΤ, ήταν πως ανέμενε ένα τραγούδι και από ένα συγκρότημα, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή… Την συνέχεια την γνωρίζετε όλοι, ARGO – Utopian Land – αποκλεισμός.

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το 2016 η Ελένη Φουρέιρα και η δισκογραφική της εταιρεία Panik, υπέβαλαν στην ΕΡΤ το Τι Κοιτάς. Με αφορμή την επιλογή (;) της Noa Kirel από το Ισραήλ για την Eurovision 2023, η οποία και ερμήνευσε την ισραηλινή εκδοχή του Τι Κοιτάς, νομίζουμε πως είναι καιρός να διευκρινίσουμε τα εξής.

Το 2016 ποτέ η ΕΡΤ δεν συζήτησε με την Panik, το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει η Ελένη Φουρέιρα την Ελλάδα στην Eurovision και φυσικά δεν υπέβαλε και κανένα τραγούδι. Το ότι προφανώς το επιθυμούσε και το ότι είχε ετοιμάσει το εν λόγω τραγούδι για τον διαγωνισμό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται, αλλά ουδέποτε η ΕΡΤ απέρριψε το Τι Κοιτάς εις βάρος του Utopian Land, αφού ουδέποτε συζήτησε καν σοβαρά το ενδεχόμενο Ελένης Φουρέιρα, έχοντας ουσιαστικά επιλέξει μία διαφορετική καλλιτεχνική κατεύθυνση. Παρά λοιπόν τα διάφορα ονόματα που συζητήθηκαν εκείνη την χρονιά, ο μοναδικός ουσιαστικά που έφθασε στο σημείο να προτείνει τραγούδια στην ΕΡΤ (γιατί του ζητήθηκε) ήταν ο Δημήτρης Σαμόλης. Συνεπώς τα μοναδικά τραγούδια που απέρριψε η ΕΡΤ (εν προκειμένω ο Διονύσης Τσακνής), για να στείλει τελικά τους ARGO και το Utopian Land, ήταν τα τραγούδια που κατέθεσε ο Δημήτρης Σαμόλης και κανενός άλλου.

Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δημήτρης Σαμόλης τότε, μας ζήτησε να κρατήσουμε κρυφό το γεγονός ότι έφθασε τόσο κοντά στην ελληνική εκπροσώπηση, θεωρώντας πως δεν υπήρχε λόγος να μαθευτεί.

Ο Διονύσης Τσακνής αμέσως μετά τον αποκλεισμό μας, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα και πως να μην το πράξει, αφού ήταν μία απόφαση 100% δική του, παρά τις αντίθετες γνώμες και παραινέσεις που έλαβε από πολλούς για το αντίθετο. Θα ήμουν άδικος να μην αναφέρω εντούτοις, πως οι ARGO ήταν ευγενέστατοι σε όλες τους τις εμφανίσεις στην Στοκχόλμη, έπραξαν αυτό που μπορούσαν στο μέτρο των δυνάμεων τους και παρά το άσχημο αποτέλεσμα, αντιμετώπισαν την όλη εμπειρία αυτή με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό!

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Aλέξανδρος Ι. Ρούσσος
    Aλέξανδρος Ι. Ρούσσος says:

    Το τεράστιο σφάλμα του Δ. Τσακνή δεν ήταν η επιλογή των αξιολάτρευτων ARGO και του ξεχωριστού τραγουδιού τους, αλλά το ότι, αφού τους επέλεξε, τους εγκατέλειψε, κυριολεκτικά, στη μοίρα τους, γυρίζοντάς τους ένα πολύ όμορφο κλιπ μεν, στο οποίο δεν εμφανίζονταν δε! Με κάποιες μικροβελτιώσεις, αυτό το άκρως συγκινητικό κομμάτι, θα πήγαινε πολύ καλύτερα!

    Απάντηση
  2. Κυριάκος
    Κυριάκος says:

    Πότε δεν μου άρεσε το τραγούδι του 2016 και μας άξιζε, θεωρώ, αυτή η θέση. Τότε δεν πήρανε τον διαγωνισμό στα σοβαρά και η απόφαση για απευθείας ανάθεση άργησε υπερβολικά. Ευτυχώς τώρα τα πράγματα άλλαξαν
    Υ.Γ: έχετε παρατηρήσει ότι σε τελικό στην Στοκχόλμη δεν έχουμε συμμετάσχει; Το 1975 και 2000 είχαμε αποχωρήσει ενώ το 2016 δεν προκριθηκαμε

    Απάντηση
  3. T.R
    T.R says:

    San tragoudi emena mou arese alla oxi gia ton diagonismo den ekane. Den perimena na pernouse teliko. Meta pou to evalan na emfanisti kai sti 2h thesi (tin katarameni thesi diladi), 100% apokleismos sta sigoura.

    Απάντηση
  4. Ben
    Ben says:

    Από όλη αυτή την ιστορία κραταω το ότι οι Argo είναι γλυκύτατος παιδιά και πραγματικά υπερέβαλαν εαυτούς και έκαναν ο,τι μπορούσαν. Δεν είναι δικό τους το σφάλμα η κάκιστη θέση, είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΡΤ η επιλογή ενός εντελως ακατάλληλου για τον διαγωνισμό τραγουδιού και ότι τουσ έστειλαν ξυπολητους στα αγκάθια.

    Απάντηση
  5. Κωνσταντίνα
    Κωνσταντίνα says:

    Προσωπικά, ειλικρινά το τραγούδι μου άρεσε. Έχουμε στείλει και χειρότερα (γκούχου γκούχου Μαρία Έλενα Κυριάκου…!). Το 2016 ήταν και γενικά μία χρονιά, που σε μία τόσο καλή διοργάνωση τα τραγούδια ήταν όλα μέτρια προς κακά, οπότε το υπόλοιπο show ήταν αυτό που έκανε τη Eurovision. Απόδειξη ότι είχε τον χειρότερο και πιο άδικο νικητή των τελευταίων ετών, τη Μαλάλα!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *