Editorial: Η τοξικότητα των Ελλήνων fan και οι αλόγιστες αντιδράσεις τους!

Σαφώς και ο τίτλος του editorial θα μπορούσε να παραλείπει την λέξη Ελλήνων, αφού λίγο ως πολύ τα χαρακτηριστικά αυτής της μεγάλης μερίδας των fan, δεν έχει εθνικά γνωρίσματα, αλλά είναι γενικότερο χαρακτηριστικό όλων. Στο παρόν όμως θα επικεντρωθούμε στους εγχώριους φίλους των διαγωνισμού, που με την τοξικότητα τους πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντικειμενικότητας, καλοπροαίρετης κριτικής, σχολιασμού και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ειπωθεί.

Χωρίς λογική η τοξικότητα

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν μία σύντομη περιδιάβαση στα άρθρα των ελληνικών eurosites, την ημέρα της ανακοίνωσης της φετινής ελληνικής συμμετοχής στον διαγωνισμό, Die Together. H τοξικότητα που υπήρχε στην πλειοψηφία μπορώ να πω των σχολίων στα άρθρα αυτά ήταν απερίγραπτη. Άνθρωποι που είναι υποτίθεται eurofans, σχολίαζαν με μίσος και αντιπάθεια την Αμάντα, το τραγούδι, την ΕΡΤ, αλλά και όλους τους συντελεστές. Φωτεινή εξαίρεση τα σχόλια στην ιστοσελίδα μας, που όπως εύκολα μπορείτε να δείτε ήταν στην πλειοψηφία τους θετικά. Δεν ξέρω αν σε αυτό ευθύνεται η γενικότερη στάση του Eurovisionfun που τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε είναι η αιχμή του δόρατος της Eurovision στην χώρα μας, πάντως ήταν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα, η διαφοροποίηση αυτή δηλαδή στην ιστοσελίδα μας.

Για να γίνω περισσότερο αντιληπτός, δεν αναφέρομαι σε σχόλια όπου απλά μπορεί να υπάρχει μία αρνητική κριτική στο τραγούδι ή στην καλλιτέχνιδα, εξάλλου μιλάμε για μουσική όπου το γούστο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ας δούμε όμως μερικά σχόλια που έγιναν την ημέρα της ανακοίνωσης του βίντεο κλιπ του Die Together στα ελληνικά eurosites για να αντιληφθείτε τι εννοώ:

Σχεδόν όπως βλέπετε κάποιοι εύχονται να πατώσουμε, ενώ φυσικά τα σχόλια μόνο γέλωτα προκαλούν, αφού όποιο μουσικό γούστο και αν έχει κάποιος, το να πιστεύει πως θα αποκλειστούμε ή ακόμη περισσότερο πως θα βγούμε τελευταίοι στον φετινό πολύ μέτριο πρώτο ημιτελικό, όταν η Ελλάδα ήταν από τις πιο δεδομένες φιναλίστ, άπτεται στην σφαίρα τουλάχιστον της επιστημονικής φαντασίας.

Βέβαια για να μην είμαι άδικος υπήρχαν και οι εξαιρέσεις, κάποιοι λίγοι χρήστες ευλόγως απόρησαν πως είναι δυνατόν να είναι μαζεμένη τόση τοξικότητα.

Εννοείται βέβαια πως και η φωνή αυτής της λογικής έλαβε οργισμένη απάντηση από τους αγανακτισμένους χρήστες:

Η συζήτηση συνεχίζεται παρακάτω, με το πιο σοφό σχόλιο να έρχεται στο τέλος, αφού κάποιος χρήστης μάλλον με πραγματική και δικαιολογημένη αγανάκτηση “αναφωνεί” πως με τα παραπάνω αντιλαμβάνεται απόλυτα τον λόγο που η ΕΡΤ δεν πραγματοποίησε για μία ακόμη χρονιά εθνικό τελικό.

Οι φυλές της κακεντρέχειας

Για να μην εθελοτυφλούμε το μέγεθος αυτής της τοξικότητας δεν εντοπίζεται εύκολα στους eurofans των άλλων χωρών ή τουλάχιστον δεν εντοπίζεται σε αυτό το βαθμό. Την στιγμή που η ΕΡΤ εμπράκτως έχει φέρει και πάλι την χώρα μας στο σωστό μονοπάτι, κάποιοι επιμένουν να μεμψιμοιρούν. Το πιο τραγικό δε ή το πιο αστείο αν θέλετε, είναι ο λόγος που βγάζουν όλη αυτή την μαυρίλα σε ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική συμμετοχή.

Υπάρχουν διαφορών ειδών κακεντρεχείς. Κάποιοι δεν υποστηρίζουν οποιονδήποτε δεν είναι της δικής τους έγκρισης και αρεσκείας, συνήθως η λίστα τους περιλαμβάνει μόνο υποτιθέμενους γνωστούς και εμπορικούς καλλιτέχνες, οπότε ονόματα όπως η Stefania ή η Amanda είναι κόκκινο πανί για αυτούς. Εδώ είναι οι επονομαζόμενοι ονοματολάγνοι.

Άλλοι επιθυμούν διακαώς εθνικό τελικό και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος επιλέγεται με εσωτερική επιλογή πηγαίνει στο πυρ το εξώτερον, άσχετα φυσικά αν και οι δύο τελευταίες επιλογές της ΕΡΤ μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Επιπλέον ακόμη και το επιχείρημα πως η επιτροπή δεν επιλέγει με σωστά κριτήρια ή δεν είναι αντικειμενική, κατέρρευσε φέτος πανηγυρικά, αφού έγινε πλήρως αποδεκτό από όλους πως τα τραγούδια που επελέγησαν ήταν αυτά που έπρεπε να επιλεγούν.

Ένα ακόμη επιχείρημα αυτής της κατηγορίας (των πολεμίων της ΕΡΤ) είναι πως το θετικό αποτέλεσμα το 2021 ήταν απλά θέμα τύχης, πλέον όμως ούτε αυτό είναι αποδεκτό, αφού τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα παύουν να είναι τυχαία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά αρέσκονται να κράζουν την ΕΡΤ ό,τι και αν κάνει και με όποιους και σχετίζεται. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν σε μόνιμο στόχαστρο την Dream Team, αλλά και το Eurovisionfun.

Ακραίες και αστείες είναι οι περιπτώσεις εκείνων που παλαιότερα ενεπλάκησαν βοηθητικά και μόνο σε κάποιες συμμετοχές μας και τώρα τα βλέπουν όλα μαύρα και άραχνα, απλά επειδή είναι εκτός κάδρου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάποιους μεγαλύτερους ηλικιακά fans, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχθούν πως είμαστε στο 2022 και η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ.

Γραφικότατες περιπτώσεις είναι οι διαχειριστές σε γκρουπ που υποτίθεται υπάρχει στο FB για να υποστηρίζει την ελληνική συμμετοχή, και που στην ουσία παίζουν μέχρι και σήμερα το ρόλο του μόνιμου αρνητή. Έχουμε φθάσει στον 15αυγουστο και ακόμη ασχολούνται με υποτιθέμενες συμφωνίες στις επιτροπές που μας έφεραν στην όγδοη θέση (θα κληθούν να δώσουν επισήμως εξηγήσεις για αυτό σύντομα) και το πόσο άσχημα υποτίθεται πήγαμε στο televoting, άσχετα αν το αποτέλεσμα της χώρας μας στον φετινό διαγωνισμό ήταν το καλύτερο τα τελευταία 9 χρόνια.

Αφού δεν μπορούν να εστιάσουν την κριτική τους πουθενά αλλού, από την 14η Μαίου ασχολούνται μόνο με την τηλεψηφοφορία (στην οποία ήμασταν 12η όχι και τόσο άσχημα δηλαδή), προσπαθώντας τόσους μήνες μετά να πείσουν (;) πως το Die Together δεν άρεσε… απροσάρμοστες περιπτώσεις γενικότερα και ότι ασύμβατο με τις λέξεις Fans και Greece ….

Όπως βλέπετε συκοφαντούν, προσβάλλουν και κάνουν αναφορές ακόμη και για οικονομικά ζητήματα, την στιγμή που όλα αυτά είναι δημόσια στον καθ΄ένα, μέσω της Διαύγειας και ουδεμία σχέση έχουν τα όσα λένε με την πραγματικότητα. Θλιβερές και άρρωστες συμπεριφορές …

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μέσα σε όλα αυτά το forum των λίγων αλλά σοφών (που υποτίθεται πως γνωρίζουν την πάσα αλήθεια, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα), όπου οποιοσδήποτε εκεί τολμήσει να εκφέρει καλό λόγο για την ΕΡΤ, τον Κοντόπουλο, τον Φωκά κλπ, με δημοκρατικές διαδικασίες διαγράφεται. Φανταστείτε τους κάτι σαν τον εξώστη που έκραζε την Βουγιουκλάκη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει η φωνή της λογικής;

Αυτή φυσικά είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού υπάρχει μία εξίσου μεγάλη μερίδα fan (ελπίζω η μεγαλύτερη), όπου αποτελείται από ανθρώπους που σκέφτονται και λειτουργούν με την κοινή λογική και αντιμετωπίζουν τα πράγματα όπως πρέπει. Βλέπουν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, αλλά εννοείται πως αντιλαμβάνονται και την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια. Κυρίως όμως υποστηρίζουν το επαγγελματισμό και τον τρόπο που αντιμετωπίζει πλέον η ΕΡΤ το project Eurovision. Με σχέδιο, πλάνο και γνώμονα το αποτέλεσμα στον διαγωνισμό η ΕΡΤ και η καλλιτεχνική μας ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια, μας έχουν φέρει και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών και αυτό ο μέσος συνετός νους δεν μπορεί να μην το αποδώσει εκεί που πρέπει.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας, τα social μας, το κανάλι μας στο youtube που τόσο αγαπήσατε, αλλά και το γκρουπ μας στο Facebook, το μοναδικό μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία γκρουπ υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στον διαγωνισμό, βάζουμε πλώρη για την Eurovision 2023 και πιστέψτε μας και αυτή την φορά, θα αξίζει! Αφήστε λοιπόν όλους αυτούς, απομονώστε όσους έχουν κάνει επάγγελμα την κακολογία και ας απολαύσουμε για μία ακόμη σεζόν αυτά που η ΕΡΤ προετοιμάζει για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, μέσα από το Eurovisionfun το σπίτι της Eurovision στην Ελλάδα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Manos
    Manos says:

    Κύριε Αργυρίου έχετε απόλυτο δίκαιο με όσα αναφέρετε. Επειδή εννοείται πως δεν μπορείτε να πείτε όλα όσα αφορουν εσάς και το site σας, θα πω εγώ ότι ένας ακόμη λόγος της τοξικότητας από αυτούς τους φαν και ο αρνητισμός που βγάζουν είναι ότι τόσο την Αμάντα, όσο και την Στεφανία τις προτείνατε εσείς. Για αυτό κάποια άλλα σάιτ ή γκρουπ στο facebook βγάζουν αφρους και με τις δύο κοπέλες. Για να τα λέμε όπως έχουν. Καλά το forum αυτό υπάρχει ακόμη;χαχαχα μου αρέσει που το παραδέχονται πως εγκρινουν τα μέλη τους αναλογως με το τι πιστεύουν.

    Απάντηση
  2. Δημήτριος Λαζούρας
    Δημήτριος Λαζούρας says:

    Οι περισσότεροι αν όχι όλοι από αυτούς επιζητούν την προσοχή ξέρουν πως αν κράξουν θα έχουν και αντίστοιχες αντιδράσεις. Παρόλα αυτά το θεωρώ πολύ πιο έντιμο ακόμη κιαν δεν σου αρέσει ενα κομμάτι να υποστηρίζεις την χώρα σου ( αν αυτό το κομμάτι διέπεται κ από τους κανόνες του θεσμού). Ότι και να στείλουμε στο τέλος της ημέρας εμας εκπροσωπεί με το να το κράζεις κακό στην δικιά σου συμμετοχή κάνεις.

    Απάντηση
  3. Ben
    Ben says:

    Όταν μιλάμε για τοξικότητα στη Eurovision το μυαλό μου πάει αυτοματα στους Ισπανούς fans, των οποίων η συμπεριφορά και η ψυχοσύνθεση μπορεί να δώσει υλικό για να γραφτούν 15 νεες διατριβές στην ψυχιατρική…Φυσικα και οι Ελληνες ακολουθουν, σε μικροτερο βαθμο ισως αλλα ειναι εκει ψηλα στην κλιμακα της τοξικοτητας, τοσο της αρνητικης που ειναι και το συντριπτικο ποσοστο οσο και της θετικης (τα ιδια και τα ιδια ατομα που σπαμαρουν καθε χρονο τα ξενα sites γραφοντας αδιαλειπτα Greece winner πριν καν βγει το τραγουδι μας ή που δινουν ακυρες και λαθο πληροφοριες για τη σκηνικη μας εμφανιση επικαλουμενοι επαφες που προφανως δεν εχουν…). Σε καθε περιπτωση, χαιρομαι να διαβαζω κριτικες τραγουδιων, ειτε αρνητικες ειτε θετικες αλλα παντα εμπεριστατωμενες. Και δυστυχως ελαχιστα ατομα ειναι που σχολιαζουν εδω κατω απο τα αρθρα σας με επιχειρηματα υπερ μιας αποψης. Συνεχιστε την καλη δουλεια που κανετε τοσο καιρο, ειμαι σιγουρος οτι και αυτη τη χρονια το δικο σας σαιτ θα ειναι μια οαση αξιοπιστιας και εγκυρης πληροφορησης γυρω απο τον διαγωνισμο. Καλο καλοκαιρι σε ολους!

    Απάντηση
  4. John
    John says:

    Ένα σχόλιο όσον αφορά την Dream team… Προφανώς και έχει φέρει πολύ καλές θέσεις και εμφανίσεις για την Ελλάδα αλλά υπάρχουν και άλλοι τόσοι αξιόλογοι σκηνοθέτες, χορογράφοι κτλ. Όπως δίνει ευκαιρίες η ΕΡΤ σε νέους καλλιτέχνες να εκπροσωπήσουν την χώρα στο διαγωνισμό, θα ήταν πιο θεμιτό να υπάρχει η δυνατότητα και για κάτι διαφορετικό και στην ομάδα.

    Απάντηση
    • gogos
      gogos says:

      Δηλαδή εαν ένας καλλιτέχνης καταθέσει μια συμμετοχή με την Dream Team, η ΕΡΤ θα πρέπει να “επιβάλει” άλλους;;

      Ας καταθέσουν αυτοί οι “άλλοι” μια ολοκληρωμένη πρόταση και ας διεκδικήσουν την συμμετοχή τους εαν είναι η καλύτερη.

      Απάντηση
      • Giannis Argyriou
        Giannis Argyriou says:

        Μα ενας απο τους λογους της τοξικοτητας ειναι κ αυτος…Γτ ολες οι δισκογραφικοι κ οι περισσοτεροι καλλιτέχνες θέλουν την dream team;

        Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *