Ιρλανδία: Στα Ιρλανδικά το επόμενο τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει;

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με σχετικό άρθρο μας, η Ιρλανδία θα επιλέξει το τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει μέσω εθνικού τελικού, του Eurosong 2023, που θα προβληθεί στις αρχές του επόμενου έτους μέσω της εκπομής “The Late Late Show”.

Ο εκτελεστικός παραγωγός του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας RTÉ και επικεφαλής της Ιρλανδικής αποστολής Michael Kealy, απευθυνόμενος στους επίδοξους εκπροσώπους, μοιράζεται μερικές σκέψεις σχετικά με το πώς οραματίζεται την επόμενη Ιρλανδική συμμετοχή που θα λάβει μέρος στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Κοιτάξτε τη δεκάδα της περυσινής Eurovision και ρωτήστε τους εαυτούς σας αν το τραγούδι σας είναι πραγματικά ανταγωνιστικό στο μεγαλύτερο, πιο ανταγωνιστικό μουσικό σόου παγκοσμίως.

Οι τραγουδιστές/ερμηνευτές πρέπει να είναι εκπληκτικοί (το να είναι απλά καλοί δεν αρκεί πλέον). Μια μεγάλη νότα στη σκηνή και μπορεί να τα κρίνει όλα.

Το τραγούδι σας πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά, να έχει ηχογραφηθεί επαγγελματικά και να μην ξεπερνά τα τρία λεπτά. Αν το τραγούδι σας είναι πέντε ή έξι λεπτά και δε μπορεί να μικρύνει, τότε η Eurovision δεν είναι το μέρος για σας.

Μην προσπαθείτε να γράψετε ένα κατεξοχήν γιουροβιζιονικό τραγούδι. Δεν υπάρχει ένα “τυπικό” γιουροβιζιονικό τραγούδι και το κοινό εντοπίζει τα τραγούδια που τους λείπει η καλλιτεχνική ακαιρεότητα και η αυθεντικότητα.

Αξίζει να θυμάστε ότι τα τραγούδια στις μητρικές γλώσσες τα έχουν πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.

Michael Kealy, (Επικεφαλής Αποστολής/Εκτελεστικός Παραγωγός μιλώντας στο RTÉ Entertainment)

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Kealy θέτει αυστηρά φωνητικά και καλλιτεχνικά/δημιουργικά κριτήρια για την επιλογή των προτάσεων που θα συμμετέχουν στο Eurosong 2023. Όμως αυτό που ξεχωρίζει από αυτή τη δήλωση, είναι η προτίμηση που δείχνει στις συμμετοχές που παρουσιάζονται με τη μητρική γλώσσα της εκάστοτε χώρας. Να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία για πρώτη και τελευταία φορά έστειλε τραγούδι στην παραδοσιακή γλώσσα της το 1972.

Στη Eurovision 2022 την Ιρλανδία εκπροσώπησε η νικήτρια του Eurosong 2022, Brooke Scullion, με το τραγούδι “That’s Rich” και δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, τερματίζοντας μόλις στην 15η θέση του Δεύτερου Ημιτελικού. Η Ιρλανδία τελευταία φορά προκρίθηκε στον τελικό το 2018, με το τραγούδι “Together” του Ryan O’ Shaughnessy και κατέκτησε την 16η θέση.

Πιστεύετε ότι η Ιρλανδία θα επιστρέψει με συμμετοχή στη γλώσσα της; Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: ESCxtra

 

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Γιάννης Α Γιάννης
    Γιάννης Α Γιάννης says:

    αυτό με τη γλώσσα να ρχισει να το λαμβάνει υπόψη της η επιτροπή της ΕΡΤ. έχουμε μια πανέμορφη μελωδική γλώσσα. δεν είναι ανάγκη να στείλουμε εθνικ ποπ τσιφτετέλι…

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Δυστυχως όταν υπήρχε ενα ελληνικο μελωδικο τραγούδι σε εθνικο μας τελικο απο τους γιγαντες της συνθεσης κ της στιχουργιας, Αντύπα κ Δαβαρακη, το κοινο γυρισε την πλάτη του…

      Απάντηση
      • Γιάννης Α Γιάννης
        Γιάννης Α Γιάννης says:

        Τωρα δεν έχουμε όμως κοινό. αλλά κ το συγκεκριμένο δεν το προτίμησαν ούτε οι επιτροπές… παρολαυτα θεωρώ ότι ήταν αξιόλογη προσπάθεια. ίσως ήθελε το κάτι παραπάνω. αυτό που εν τέλει στείλαμε τι να πω… άνευ σχολιων

        Απάντηση
  2. Ben
    Ben says:

    Αυτό με τις εθνικές γλώσσες είναι μια τάση που όντως φαίνεται εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια. Αγγλόφωνα “προκάτ” τραγούδια δεν τραβάνε τόσο (εκτός και αν είσαι η Σουηδία). Και τόσο οι επιτροπές και όλο περισσότερο και ο κόσμος μπορεί να εντοπίσει που υπάρχει και που εκκλιπει η καλλιτεχνική αυθεντικότητα. Η περσινή μας συμμετοχή πήγε πολύ καλά και ένας από τους λόγους ήταν ότι το τραγούδι είχε πολλά vibes αυθεντικοτητας, φαινοταν απο το πρωτο ακουσμα οτι ηταν περισσοτερο αποτελεσμα ενος βιωματος/συναισθηματος που επειτα επενδυθηκε με λογια και μουσικη και ετσι μετουσιωθηκε σε τραγουδι, παρα μια προσπαθεια να κατασκευαστει ενα γιουροβιζιονικο τριλεπτο.

    Απάντηση
    • Γιάννης Α Γιάννης
      Γιάννης Α Γιάννης says:

      Δεν μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο και για να το πάω ακόμα παραπέρα – κάτι που δεν θαρεσει σε πολλούς εδώ- ο Κοντόπουλος για μενα σαν συνθετης μόνο για τέτοια τρίλεπτα είναι ικανός

      Απάντηση
      • Ben
        Ben says:

        Εδώ θα διαφωνήσω λιγο, ο Κοντοπουλος τόσα χρόνια έχει αποδείξει, εντός και εκτός Ελλάδας ότι είναι ένας ικανότατος, υπέροχος συνθέτης που αν μη τι άλλο έχει ήδη μια τεράστια πορεία. Ωστόσο, νομίζω πως ισχύει ότι στη Eurovision έχει δώσει όντως μερικά προκάτ τρίλεπτα που έχουν ολοφανερη έλλειψη αυθεντικότητας. Τραγούδια όπως το This is love, Scream, X my heart και το The Lucky One της Εσθονιας περσι, παρολο που τεχνικα απο αποψη παραγωγης ειναι αρτια και ακουγονται ευχαριστα, ωστοσο δινουν την εντυπωση περισσοτερο της προσπαθειας να δομηθει και να γεμισει μουσικα ενα τριλεπτο με σκοπο αποκλειστικα τη σκηνη της Eurovision, το οποιο στη συνεχεια επενδυεται με στιχο και ριμα, παρα πηγαιες εμπνευσεις. Και οχι παντα με επιτυχια, ας θυμηθουμε το This is Love που ξεκινησε ως La-la Love, μετα εγινε rain falls from above και κατεληξε reaching out for the stars, εκει για μενα εγινε φανερο οτι ηταν απλα μια ωραια μελωδια και εψαχναν με κοψε και ραψε να το επενδυσουν με στιχο που τελικα να ταιριαζει. Αυτο εννοω προκατ. Και δεν εννοω οτι δεν ηταν καλα τραγουδια, μια χαρα ηταν, απλα για μενα, η ελλειψη εμπνευσης ηταν πολυ φανερη σε αυτα, κατι που δεν ισχυε για την Αμαντα περσι ή για αλλα τραγουδια του Κοντοπουλου, εντος και εκτος Eurovision.

        Απάντηση
        • Giannis Argyriou
          Giannis Argyriou says:

          Διαφωνω γενικά, απλά θα πω 2 πράγματα γτ γενκοτερα ο,τι κ να πει κανεις κ οποια αποψη κ αν εχει ο καθενας μας εν προκειμενω οι αριθμοι μιλάνε απο μονοι τους. Θα πω απλα πως 1. ολοι οι δημιουργοι εχουν τα πανω τους κ τα κατω τους κατα καιρους κ 2. ο Κοντοπουλος δεν εχει γραψει στιχο σε κανενα του τραγουδι…

          Απάντηση
          • Ben
            Ben says:

            Ισχύει, οι στιχουργοί είναι άλλοι, πχ Sharon Vaughn. Σε καθε περιπτωση, νομιζω εγινε αντιληπτο αυτο που ηθελα να πω περι πηγαιας εμπνευσης. Και ναι, αν ο Κοντοπουλος φετος εχει κεφια και ειναι στα πανω του, εννοειται με τα χιλια να παει τραγουδι του για την Ελλαδα. Θα φανει…

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *