Ελλάδα: Η ΕΡΤ εξετάζει την συμμετοχή του κοινού στην επιλογή του τραγουδιού για την Eurovision 2023;

Ένα δημοσίευμα που ταράζει τα δεδομένα και εφόσον έχει βάση ανατρέπει τις εξελίξεις για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision 2023. Σύμφωνα με τις Τυπολογίες η ΕΡΤ εξετάζει πρόταση για συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία ανάδειξης του τραγουδιού, που θα μας εκπροσωπήσει στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

Στο Παρόν που κυκλοφορεί και συγκεκριμένα στις Τυπολογίες, την παλαιότερη και ίσως την εγκυρότερη τηλεοπτική στήλη του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αναφέρεται το εξής:

Υπάρχει πρόταση και εξετάζεται φέτος σοβαρά από τη διοίκηση της ΕΡΤ να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision την Άνοιξη του 2023 στη Μεγάλη Βρετανία. Η πρόταση αφορά στο να επιλέξει το τηλεοπτικό κοινό ποιό από τα τραγούδια που μπήκαν στην τελική φάση επιλογής, θα είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Εurovision. Κατά πληροφορίες ενώ η ιδέα αυτή θεωρείται “εμπορική” για την τηλεθέαση, σκοντάφτει στο οικονομικό μέρος καθώς θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για την παραγωγή.

Το παραπάνω έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τα όσα δήλωνε μετά το τέλος του φετινού διαγωνισμού, η Μαρία Κοζάκου στην τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, The Tonight Show.

Η Μαρία Κοζάκου είχε υποστηρίξει πως πλέον, έχοντας μπει τα πράγματα και σε σχέση με την Eurovision σε μία ροή, έχοντας κάνει η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια προτάσεις όπως με την Στεφανία και την Αμάντα και αφού έχει κατά κάποιο τρόπο εκπαιδευτεί και το κοινό, ίσως θα μπορούσαμε να φθάσουμε και στην διαδικασία συμμετοχής του κοινού στην επιλογή.

Σιγά σιγά πρέπει να μπει στη διαδικασία … τα πέντε δέκα καλύτερα τραγούδια να τίθενται στην διαδικασία του κόσμου.

Μαρία Κοζάκου, The Tonight Show 31/5/2022

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ και αν πράγματι οδηγηθούμε σε έναν εθνικό τελικό με την συμμετοχή του κοινού ή έστω σε μία πιο ανοιχτή διαδικασία.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2023!

Πηγή: Τυπολογίες

 

16 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Βασίλης
    Βασίλης says:

    Φανταστικά και υπέροχα νέα. Έχουμε την ευκαιρία επιλέξουμε αυτό που θα πάει καλύτερα στο κοινό από κάποια ιδιαίτερα ποιοτικά τραγούδια από τους ήδη γνωστούς καλλιτέχνες. Επίσης έτσι εξαλείφεται (σε περίπτωση ορθής εφαρμογής του μέτρου) και κάθε ίχνος αδικίας ως προς κάποιον καλλιτέχνη. Προσωπικά ελπίζω η Κλαυδία η ή Ευαγγελία να μας εκπροσωπήσουν καθώς θα δούμε μια ΠΕΤΥΧΗΜΈΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ στο διαγωνισμό μετά από 11 Χρονιά!. Όμως αν επρόκειτο κάποιο τραγούδι να φτάσει εκεί η και πιο πάνω από την Αμάντα και την Στεφάνια (και ακούγεται) τότε θα είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος.

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Μπορεί να γίνει μια διαδικασία λιτή, χωρίς φανφάρες κλπ. με Live εκτελέσεις των τραγουδιών για να δούμε και τη δυναμική του κάθε καλλιτέχνη,το εκτόπισμα και μόνο όχι ενα σωρό καλεσμένοι για το θεαθειναι. Δεν νομίζω ότι θα ήταν και τόσο δαπανηρό αυτό, εδώ κάνουν εθνικούς τελικούς άλλες και αλλες χώρες σε δυσκολότερη θέση οικονομικά.
    Σίγουρα θα έδινε επιπλέον τηλεθέαση στην ΕΡΤ και θα είχε και λόγο και το κοινό… Μια διαδικασία 50-50 θα ήταν ιδανική!
    Ελπίζω ότι αφενός αυτή την εβδομάδα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις και αφετέρου θα έχουν επιλεγεί για τη 2η φάση τα πιο δυνατά κομμάτια.

    Απάντηση
    • Kostas
      Kostas says:

      για τραγουδια ειναι ευκολοτερο να δημοσιοποιηθουν και να αποφασισει κοινο και επιτροπη, τωρα για λαιβ δεν νομιζω να ειναι τοσο εφικτο καθως πολλοι καλλιτεχνες δεν ειναι ετοιμοι για ζωντανη παρουσιαση εκτος αν γινει σε 2 μηνες πχ τοτε αλλάζει ας δουμε τις ανακοινωσεις ομως.

      Απάντηση
  3. Kostas
    Kostas says:

    Παιδια επειδη το επιπεδο φετος ειναι ΠΟΛΥ ψηλό λεω ΝΑΙ!! Ας μην κανει εθνικο αν δεν μπορει αλλα ας δωσει το τραγουδια στην δημοσιοτητα διαδικτυακά ή τηλεοπτικά και να συναποφασίσει το κοινο και παλι η επιτροπη με ενα ποσοστο. Οι περισσοτεροι καλλιτεχνες (απο αυτους που πιθανα θα ειναι και στον τελικο γυρω) δεν εχουν προβλημα, απεναντίας ειναι πρόθυμοι να ακουσει το κοινο τα τραγουδια και να αποφασισει.(εξάλλου η ερτ δεν ειπε πως θα γινει η επιλογη στην αρχικη ανακοινωση της υποβολης συμμετοχων οποτε το βρισκω απολυτα λογικα και φαινεται και η κατανοηση απο τους καλλιτεχνες να εχει μια συμμετοχη ο κοσμος σε μια τοσο δυσκολη επιλογη φετος). Αναμενουμε τις αποφασεις…

    Απάντηση
  4. Ανδρέας
    Ανδρέας says:

    Ελπίζω να ισχύει και να μην είναι μια τρίιπλα του Ζουλα για να πει «εμείς θέλαμε συμμετοχή του κοινού αλλά δεν είχαμε λεφτά και έτσι η επιτροπή επέλεξε την (ατάλαντη) Μόνικα.»
    Μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει και χωρίς λεφτά , ακριβώς όπως κάνει η Ελβετία και η Αυστρία που έχουν μεν κλειστή διαδικασία αλλά με συμμετοχή του κοινού.

    Απάντηση
  5. David
    David says:

    Καλησπέρα στην όμορφη παρέα του eurovisionfun. Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω σε αυτή τη σεζόν αν και φυσικά σας παρακολουθώ. Η ΕΡΤ έχει ένα hit στα χέρια της, μια συμμετοχή του ύψους ή του βάθους και άλλα τρια-τεσσερα καλά τραγούδια που με την κατάλληλη σκηνοθεσία θα μπορούσαν να πάνε καλά. Έχει βραχυκυκλωσει και είναι λογικό αφού ποτέ δεν είχε τόσο καλό υλικό μαζεμένο. Μην αγνοειτε όμως τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή και ποιες επιλογές θα ήταν πιο εύκολες για αυτούς. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα χαίρονταν με την επιλογή του να συμμετάσχει και το κοινό γιατί τότε η δική τους πιθανή επιλογή δεν θα ειχε ελπίδες. Καλή επιτυχία και καλά ξεμπερδεματα

    Απάντηση
    • Kostas
      Kostas says:

      παντως η κοζάκου δεν θα εχει ποβλημα με μια τετοια τροπη των πραγματων…τωρα και για τους υπολοιπους συντελεστες της επιτροπης δεν νομιζω οτι ειναι αυτος ο ρολος τους αλλα αυτο που θα τους ανατεθει απο την διοικηση της ερτ. Δεν θα απαιτησουν να παει αυτος που θεωρουν οι ιδιοι την καλυτερη συμμετοχη εαν ο ρολος τους σταματα στην επιλογη των τελικων υποψηφιων. Περσι ηταν αλλιως τα πραγματα, φετος η θα ζητησουν μετα αλλη μια φορα την γνωμη τους η ο ρολος τους σταματαει συντομα αν ακολουθηθει αλλη τελικη επιλογη. (επισης τα περισσοτερα απο τα μελη τους επιτροπης δεν καιγονται να εισακούστουν οπως και λογικο θα ηταν ολοι να μην τους απασχολει, αλλος ειναι ο ρολος που τους εχει αποδοθεί απο την ΕΡΤ!)

      Απάντηση
  6. Eurofan first and foremost
    Eurofan first and foremost says:

    ΝΑΙ! Ειδικά φέτος που τα τραγούδια είναι πολύ δυνατά όπως έχετε αναφέρει ένας εθνικός τελικός θα κέντριζε το ενδιαφέρον του κόσμου και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να πάρουμε μία ιδέα από τη ζωντανή εμφάνιση των καλλιτεχνών

    Απάντηση
  7. Mariah
    Mariah says:

    Θα ήθελα εμπλοκή κοινού αλλά μόνο αν γίνει με τον σωστό τρόπο και επιλεχθεί αυτός/ή που πρέπει! Ας βγει η τελική λίστα πρωτίστως και βλέπουμε κιόλας τι έχει γίνει εκεί, γιατί διαισθάνομαι εκπλήξεις.

    Απάντηση
  8. ΑΝΔΡΕΑΣ
    ΑΝΔΡΕΑΣ says:

    Ας ψηφισουμε απο ιντερνερ η και απο τηλεφωνα,ας βγουν τα βιντεο με λαιβ εκτελεσεις και ας ψηφιζουμε πχ μια βδομαδα,ας μην κανουν εθνικο τελικο

    Απάντηση
  9. s5voice
    s5voice says:

    Θα ήταν πολύ ωραίο να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ξέρω όμως κατά πόσο οι καλλιτέχνες και οι εταιρείες τους θα θελήσουν να μπουν στην διαδικασία ενός εθνικού τελικού.

    Απάντηση
  10. Λάιος
    Λάιος says:

    Σε θεωρητικό επίπεδο μόνο θετικά θα μπορούσε κάποιος να δει την εμπλοκή του κοινού στη διαδικασία επιλογής. Όμως πρακτικά, ας μη γελιόμαστε, η Ελλάδα όπως και κάποιες άλλες χώρες αποτελείται από δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους μουσικά: τον κόσμο του εθνοποπ-λαϊκοπόπ και της πιο δυτικότροπης μουσικής. Φανταστείτε μία 5άδα 6άδα σε έναν ελληνικό τελικό, στην οποία θα υπάρχει ένα αξιοπρεπές τραγούδι με ελληνικά στοιχεία (μπουζούκι, κίονας, συρτάκι κ.λπ.) και 5 «δυτικά» από τα οποία κάποιο θα μπορούσε να μας εκπροσωπήσει με αξιώσεις για διάκριση. Το πιο πιθανό είναι να κέρδιζε το έθνικ λόγω της συσπείρωσης του κοινού. Και αυτό θα σήμαινε ίσως για τα επόμενα χρόνια και πάλι ένα πισωγύρισμα στο μοντέλο: «φτιάξε ένα ποπ και βάλε και λίγο ελληνικό στοιχείο για να το ψηφίσει ο κόσμος». Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουμε εικόνα καθαρή από την εξέλιξη του ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια (π.χ. νεότεροι σε ηλικία φανς), αφού έχουμε να το «ελέγξουμε» από το 2015, τότε που είχαμε περισσότερα έθνικ και η ψήφος μοιραζόταν (αφήνω έξω την ψευτοεπιλογή της Ντέμι).
    Γι’ αυτό θα πρότεινα στην ομάδα της ΕΡΤ για φέτος το εξής: αν και εφόσον οι υποψήφιοι της τελικής φάσης συμφωνήσουν να αποκαλύψουν τα τραγούδια τους (ας μην το θεωρούμε και τόσο βέβαιο υπολογίζοντας και τον προγραμματισμό της κάθε δισκογραφικής για την περαιτέρω αξιοποίηση των τραγουδιών που θα απορριφθούν), να δοθεί περιθώριο μιας βδομάδας στο κοινό μέσω μιας πλατφόρμας να ψηφίζει (με μία μοναδική ψήφο ανά μέιλ) το αγαπημένο του κάνοντας όμως και τα σχόλιά του. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε η επιτροπή να τα λάβει απλώς σοβαρά υπόψη. Σε άλλη περίπτωση ένα σύστημα επιλογής σαν του Benidom περίπου (με διεθνή επιτροπή και πιο περιορισμένη δύναμη στο τελεβότινγκ θα ήταν ίσως ακόμη καλύτερο. Αυτό το σύστημα άλλωστε έσωσε την Ισπανία από το «αριστούργημα» της Ριγομπέρτα που ακόμη και στην παιδική γιουροβίζιον θεωρώ ότι θα πάτωνε ή το κάπως «παλιακό» των Tanxugueiras. Η τελευταία επιλογή, που δεν την εγκρίνω γιατί τη θεωρώ υποκριτική, είναι να ετοιμάσει έναν ανοιχτό τελικό στον οποίο έχουν διακριτικά «κοπεί» τα «επικίνδυνα» τραγούδια.
    Σε κάθε περίπτωση ο τελικός στόχος είναι να μπούμε σε μια τροχιά εμπλοκής του κοινού όχι μόνο για να «δένεται» ο κόσμος περισσότερο με το τραγούδι μας αλλά και γιατί πολλές φορές το ελληνικό κοινό έσωσε την κατάσταση (με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το Die for u). Συγγνώμη για την έκταση της απάντησης!

    Απάντηση
  11. David
    David says:

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΕΡΤ να πραγματοποιήσει live εθνικό τελικό. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλύσει και σε καμία περίπτωση ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι αρκετός. Το ζήτημα για την ΕΡΤ και την επιτροπή της είναι αν θα παρασυρθεί στην “ποιότητα” που υποτίθεται διαθέτουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, λαμβάνοντας όμως και το ρίσκο ή αν θα επιλέξει κάτι πιο εμπορικό και ανταγωνιστικό για την Eurovision. Πάντοτε βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο της έκπληξης. Το ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει κάτι συγκεκριμένο δείχνει πως υπάρχουν πολλές σκέψεις στο τραπέζι και δεν υπάρχει ομοφωνία. Να θυμάστε πάντως πως η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν πολύ λίγο και φοβάμαι πως στην ΕΡΤ έχουν άγνοια κινδύνου επ’ αυτού. Θα έχουμε σίγουρα μία ενδιαφέρουσα χρονιά, όπου εμείς οι eurofan θα έχουμε να σχολιάσουμε και να συζητήσουμε πολλά και εσείς να γράψετε ακόμα περισσότερα.

    Απάντηση
  12. kostas
    kostas says:

    ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ!!!! Στους ημιτελικούς θα περνάνε μόνο από το televoting τα τραγούδια στον τελικό και γενικά θα δωθεί μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στους ψήφους του κοινού και στον τελικό καθώς αν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι επιτροπές θα ψηφίζουν και το κοινό από όλο τον κόσμο!!!! οποτε σορρυ αλλά πλέον γίνομαι απολυτος στην απόψη οτι Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ χτες!!! Λογικά η EBU το έκανε για να αναγκάσει τις ραδιοτηλεοράσεις εμμέσως να κάνουν τελικούς και ανοιχτές διαδικασίες με την συμμετοχή του κοινού γιατί πολλά έχουν ακουστεί κατα καιρούς όποτε και εγώ συντάσσομαι υπέρ πλέον 100% και είναι πιο σωστό για όλους τους εμπλεκόμενους!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *