2010-2022: Πως θα ήταν τα αποτελέσματα των Ημιτελικών με μόνο την ψηφοφορία του κοινού;

Μια είδηση που τάραξε τα νερά του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι. Η EBU ανακοίνωσε αλλαγές  στον τρόπο ψηφοφορίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Οι σημαντικότερες είναι πως πλέον μόνο το κοινό θα επιλέγει τους φιναλίστ στους δύο ημιτελικούς, ενώ πλέον θα μπορούν να ψηφίζουν και τηλεθεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό!

Μπορείτε να δείτε όλες τις αλλαγές εδώ.

Ποιες όμως θα ήταν οι αλλαγές στην ψηφοφορία του διαγωνισμού στους Ημιτελικούς αν μόνο το κοινό επίλεγε τους 10 φιναλίστ;

Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουμε μέσα από αυτό το αφιέρωμα, βλέποντας ποιες χώρες θα είχαν προκριθεί στον τελικό από το 2010 μέχρι το 2022, αν μετρούσε μόνο η ψήφος του κοινού και ποιες τελικά δεν θα είχαν καταφέρει να προκριθούν λόγω της εύνοιας των επιτροπών.

Αλλαγές στα αποτελέσματα (2010-2022)

2010

Το 2010 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα 50% επιτροπές και 50% κοινό στους Ημιτελικούς. Εκεί συναντάμε και τις πρώτες διαφοροποιήσεις.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Φινλανδίας που τερμάτισε έκτη στο τηλεοπτικό κοινό έναντι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που τερμάτισε ενδέκατη και ευνοήθηκε από την πέμπτη θέση της κριτικής επιτροπής.

Επίσης, η Ελλάδα θα ήταν νικήτρια του Ημιτελικού και όχι δεύτερη.

Στον δεύτερο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Λιθουανίας και της Σουηδίας, έναντι του Ισραήλ και της Ιρλανδίας. Επιπλέον νικητής του Ημιτελικού, θα ήταν το Αζερμπαϊτζάν και όχι η Τουρκία.

Πράγμα που σημαίνει ότι Σουηδία και Τουρκία δεν θα είχαν κανέναν αποκλεισμό στην ιστορία τους στον διαγωνισμό.

2011

Μεγάλες αλλαγές θα είχαμε το 2011.

Στον πρώτο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Αρμενίας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας, έναντι της Ελβετίας, της Λιθουανίας και της Σερβίας. Μάλιστα η Λιθουανία ήταν πρώτη στις επιτροπές και ενδέκατη στο κοινό.

Στον δεύτερο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Λευκορωσίας, έναντι της αγαπημένης των φαν εκείνη τη χρονιά Εσθονίας.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα είχε κανέναν αποκλεισμό στην ιστορία της στον διαγωνισμό.

2012

Σημαντικές αλλαγές και το 2012.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Ελβετίας, αντί της Ουγγαρίας.

Σημαντικό είναι ότι η Ελευθερία Ελευθερίου θα έβγαινε πέμπτη στον Ημιτελικό από τέταρτη, καθώς στην επιτροπή ήταν τρίτη.

Στον δεύτερο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Βουλγαρίας και της Ολλανδίας, αντί της Μάλτας και της Ουκρανίας. Επίσης, η Νορβηγία ήταν τελευταία στην επιτροπή και σώθηκε από το κοινό.

Εδώ η Ουκρανία θα έχανε το σκήπτρο της μοναδικής χώρας που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ.

2013

Μεταφερόμαστε στο 2013.

Στον πρώτο Ημιτελικό, Κροατία και Μαυροβούνιο, θα είχαν πετύχει την πρόκριση έναντι της Εσθονίας και της Μολδαβίας. Μάλιστα, η Μολδαβία ήταν τρίτη στις επιτροπές, ενώ το Μαυροβούνιο τέταρτο στο κοινό.

Στον δεύτερο Ημιτελικό, Βουλγαρία και Ελβετία, θα είχαν προκριθεί στη θέση των Αρμενία και Γεωργία.

Νικητής του Ημιτελικού δεν θα ήταν το Αζερμπαϊτζάν αλλά η Ρουμανία.

2014

Το 2014 επίσης είχαμε αλλαγές.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Πορτογαλίας αντί του Αζερμπαϊτζάν, ενώ στον δεύτερο της Ιρλανδίας, αντί της Μάλτας. Μάλιστα η Μάλτα ήταν τρίτη στην επιτροπή και δωδέκατη στο κοινό.

Η Ελλάδα θα τερμάτιζε πέμπτη αντί έβδομη.

2015

Οι αλλαγές δεν θα έλλειπαν ούτε το 2015.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Φινλανδίας, αντί της Ουγγαρίας, ενώ στον δεύτερο της Τσεχίας αντί του Αζερμπαϊτζάν.

Η Μαρία Έλενα Κυριάκου θα τερμάτιζε ένατη, αντί έκτη. Οι επιτροπές την είχαν τρίτη.

2016

Συνεχίζουμε με το 2016.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αντί της Τσεχίας. Οι Argo θα ανέβαιναν δύο θέσεις από την 16η θέση, στην 14η.

Στον δεύτερο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Βόρειας Μακεδονίας και της Λευκορωσίας, αντί της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Τέλος νικήτρια του Ημιτελικού, θα ήταν η Jamala και όχι η Dami Im.

2017

Περνάμε στο 2017.

Στον πρώτο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση της Φινλανδίας αντί της Αυστραλίας, ενώ στον δεύτερο την πρόκρισης Ελβετίας και Εσθονίας, αντί της Αυστρίας και της Δανίας. Μάλιστα η Αυστραλία ήταν δέκατη πέμπτη στο κοινό και δεύτερη στις επιτροπές.

H Demy θα τερμάτιζε ένατη από δέκατη.

2018

Πάμε στο 2018.

Στον πρώτο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Γιάννας Τερζή, αντί του Eugent Bushpepa, από την Αλβανία. Επίσης νικήτρια θα ήταν η Ελένη Φουρέιρα και όχι η Netta.

Στον δεύτερο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Πολωνίας αντί της Ολλανδίας, ενώ νικήτρια του Ημιτελικού θα ήταν η Δανία και όχι η Νορβηγία. Μάλιστα, η Δανία ήταν δωδέκατη στις επιτροπές.

2019

Διαφοροποιήσεις θα υπήρχαν και το 2019.

Η Πολωνία θα περνούσε για άλλη μια φορά στον τελικό αντί της Λευκορωσίας, ενώ νικήτρια του πρώτου Ημιτελικού θα ήταν η Ισλανδία και όχι η Αυστραλία.

Επιπλέον, η Κατερίνα Ντούσκα θα είχε τερματίσει ένατη, από πέμπτη (ήταν στη δεύτερη θέση των κριτικών επιτροπών.

Στον δεύτερο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Λιθουανίας, αντί της Δανίας, ενώ νικήτρια του Ημιτελικού θα ήταν η Νορβηγία και όχι η Ολλανδία.

Μάλιστα, η Νορβηγία ήταν εκτός πρόκρισης, ενδέκατη, στη ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών.

2021

Μετά από ένα χρόνο αποχής ο διαγωνισμό επέστρεψε.

Στον πρώτο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Albina, έναντι των Hooverphonic. Τέλος, νικήτρια του Ημιτελικού θα ήταν η Ουκρανία και όχι η Μάλτα.

https://www.youtube.com/watch?v=vKdxjoNluzY

Στον δεύτερο Ημιτελικό θα είχαμε την πρόκριση των Fyr og Flamme, έναντι της Άντζελας Περιστέρη, ενώ νικήτρια του Ημιτελικού ήταν η Φινλανδία, αντί της Ελβετίας.

Η Stefania, θα είχε κατακτήσει την όγδοη θέση και όχι την έκτη, καθώς ήταν πέμπτη στις κριτικές επιτροπές.

2022

Ολοκληρώνουμε με το 2022.

Στον πρώτο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Ronela και όχι του Marius Bear. Από την άλλη η Αμάντα θα έβγαινε όγδοη και όχι τρίτη (ήταν πρώτη στις επιτροπές).

https://www.youtube.com/watch?v=_jWXmo0-ZjI

Τέλος, στον δεύτερο Ημιτελικό, θα είχαμε την πρόκριση της Ανδρομάχης (τελευταία στις επιτροπές), έναντι του Nadir Rustamli, ο οποίος είχε μηδέν βαθμούς στο televoting.

https://www.youtube.com/watch?v=W2IUdTl-gAI

Συμπεράσματα

Ποιες ευνοούνται;

Με βάση τα παραπάνω παρατηρούμε ότι η απομάκρυνση των επιτροπών από τους Ημιτελικούς, μπορεί να αλλάξει πολλά στην βαθμολογία του Ημιτελικού, με εμφανή αποτελέσματα και στον Τελικό.

Οι χώρες που θα λέγαμε ότι ευνοούνται από αυτή την αλλαγή είναι η Λιθουανία και η Πολωνία, χώρες με μεγάλη διασπορά ανά την Ευρώπη. Ακόμα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολη την επιστροφή της Τουρκίας στον Διαγωνισμό.

Ευνοημένες βγαίνουν και οι χώρες των Βαλκανίων Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, αλλά και η Αρμενία η οποία έχει δυνατή διασπορά.

Ποιες έχουν επιπτώσεις;

Οι αγαπημένες χώρες των κριτικών επιτροπών, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία και Μάλτα φαίνεται να γίνεται δύσκολη η ζωή τους στον διαγωνισμό, καθώς η πρόκριση τους τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κριτικές επιτροπές.

Αλλαγές στην κατάταξη

Αλλαγές παρατηρούνται και στην κατάταξη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το κοινό προτιμάει αστείες παρουσιάσεις και έθνικ και χορευτικά τραγούδια, από μπαλάντες και γενικά από συμμετοχές που βασίζονται στην ερμηνεία.

Η Ελλάδα

Κατά γενική ομολογία, η Ελλάδα την περίοδο 2010-2018 τα πήγαινε καλύτερα στο κοινό, από ότι στις επιτροπές, κάτι που άλλαξε τα τελευταία χρόνια.

Το κοινό φαίνεται να θέλει ελληνικό στοιχείο, με χαρούμενη διάθεση και χορευτικά τραγούδια, από τη χώρα μας, που μπορούν να ακουστούν σε ραδιόφωνα και κλαμπ και όχι μπαλάντες και mid-tempo.

Γενικό συμπέρασμα

Όλα τα παραπάνω αφορούν διαπιστώσεις που οφείλονται αποκλειστικά στην ψηφοφορία και μόνο του τηλεοπτικού κοινού στους Ημιτελικούς. Στον τελικό τα πράγματα μπορεί να διαφέρουν δραματικά, όπου οι κριτικές επιτροπές μπορούν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα. Συνοψίζοντας, αυτό που παρατηρώ είναι ότι πλέον το μπαλάκι πέφτει κατά κύριο λόγο στους τηλεθεατές, ενώ επιχειρείται και η μεγαλύτερη προσέλκυση του κοινού. Φυσικά, δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψιν και ο λόγος της κριτικής επιτροπής. Αυτό που θα πρέπει να κάνει μια χώρα για να κερδίσει και τους δύο είναι να βρει τη συμμετοχή που μπορεί να καταπλήξει αμφότερους.

Μην χάσετε το αποψινό μας έκτακτο LIVE, όπου θα σχολιάσουμε όλες τις αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίες της Eurovision 2023, αλλά και του παρελθόντος.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. gogos
    gogos says:

    Μπράβο για το ενδιαφέρον άρθρο!
    Μάλλον δεν θα μπορέσω να δω το live σας, δυστυχώς! Φαντάζομαι θα γίνει ένας “χαμούλης” από τις διαφορετικές απόψεις! 🙂

    Απάντηση
  2. T.R
    T.R says:

    ”Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το κοινό προτιμάει αστείες παρουσιάσεις και έθνικ και χορευτικά τραγούδια, από μπαλάντες και γενικά από συμμετοχές που βασίζονται στην ερμηνεία” …… Simfono. Avtos ine kai o logos pou egine 50-50 tote 1) gia na metriasoun tis diaspores kai 2) gia na min ine tsirko o diagonismos….. en pasi periptosi prepi na peksoume me tous kanones tou ”paihnidiou” kai makari Ellada kai Kipros na stiloun kalo tragoudi, me kali erminia kai kalo marketing (afou psifizi to simpan olokliro).

    Απάντηση
  3. Tina
    Tina says:

    Η δική μας χώρα όπως έχω γράψει σε προγενέστερα σχόλια μου δεν ευνοήθηκε από τις μπαλάντες καθώς με εξαίρεση την συμμετοχή της Αμάντα έπαιρνε χαμηλές θέσεις για αυτό φέτος οι αρμόδιοι για την συμμετοχή μας πριν επιλέξουν πάλι μπαλάντα πρέπει να σκεφτούν ότι δεν θα έχει η χώρα μας στο πλευρό της τις κριτικές επιτροπές που ψηφίζουν περισσότερο αυτό το είδος μουσικής άλλωστε με βάση την προσομοίωση που κάνατε εάν ψήφιζε το κοινό την φετινή συμμετοχή μας θα βγαίναμε όγδοη και όχι τρίτη στον ημιτελικό και αυτό αποδεικνύει ότι δεν άρεσε στο ευρωπαϊκό κοινο η συμμετοχή μας όσο στις κριτικές επιτροπές . Ποιότητα δεν είναι μόνο η μπαλάντα .

    Απάντηση
  4. Donnie Darko
    Donnie Darko says:

    Καιρός να ξυπνήσει η ΕΡΤ και να εστιάσει σε τί θα μπορούσε να έχει απήχηση και στο televoting. Η στρατηγική των τελευταίων 2 χρόνων έκανε τον κύκλο της. Ήδη Αλβανία κ Ρουμανία θα επιλέξουν για το 2023 αποκλειστικά με televoting

    Απάντηση
  5. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Με δύο λόγια αν ίσχυε αυτό το σύστημα η Ελλάδα από το 2015 ως και το ’22 θα προκτινοταν οριακά (σε θέσεις 8-9-10). Να σημειώσουμε ότι Στεφανία, Ντουσκα και Αμάντα παρά τα καλά τους τραγούδια κατά γενική ομολογία, τερμάτισαν πολύ χαμηλά στο televoting εύκολων ως γελοίων ημιτελικών (ειδικά 2019 και 2022).
    Ελπίζω η ΕΡΤ να καταλήξει σε διαδικασία 50-50. Όπως δηλαδή θα προκύψει και η τελική κατάταξη του τελικού.
    Πάντως το κοινό (εφόσον άλλαξε η διαδικασία) πρέπει να εμπλακεί πάση θυσία.
    Για αν δούμε…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *