BREAKING NEWS: Νέο σύστημα ψηφοφορίας στην Eurovision 2023 | Μόνο το κοινό θα αποφασίζει στους ημιτελικούς!

Μία είδηση που αλλάζει όλα όσα ξέραμε στον τρόπο ψηφοφορίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι πως πλέον μόνο το κοινό θα επιλέγει τους φιναλίστ στους δύο ημιτελικούς, ενώ πλέον θα μπορούν να ψηφίζουν και τηλεθεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό!

Περισσότερη δύναμη στο τηλεοπτικό κοινό

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ίσως αλλαγή στο τρόπο ψηφοφορίας είναι πως πλέον στους ημιτελικούς θα ψηφίζει μόνο το τηλεοπτικό κοινό. Μετά το 2009 όταν και επανήλθαν οι κριτικές επιτροπές στον διαγωνισμό, θα είναι η πρώτη φορά που μόνο το televoting θα καθορίσει τις δέκα χώρες από τον κάθε ημιτελικό που θα προκρίνονται στον τελικό.

Η EBU στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως στατιστικά αυτό ουσιαστικά θα διαφοροποιήσει μόνο ένα εισιτήριο, που λάμβανε μία χώρα εξαιτίας της υψηλής της βαθμολογίας στις επιτροπές, παρότι δεν ήταν μέσα στις δέκα πρώτες προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού.

Με το σύστημα αυτό τόσο η Κύπρος φέτος, όσο και η Ελλάδα το 2018 θα είχαν προκριθεί στον τελικό.

Μαζί όμως με το τηλεοπτικό κοινό από τις συμμετέχουσες χώρες, στους ημιτελικούς θα μπορεί να ψηφίσει και το κοινό από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας ψηφοφορίας και χρησιμοποιώντας μία πιστωτική/χρεωστική κάρτα της χώρας αυτής. Οι ψήφοι από αυτή την ψηφοφορία θα συγκεντρώνονται και θα προσμετρούνται στο αποτέλεσμα ως μίας επιπλέον χώρας (Rest of the world). Θα έχουμε δηλαδή ένα επιπλέον σετ ψηφοφορίας.

Οι κριτικές επιτροπές θα συνεχίζουν να ψηφίζουν στους ημιτελικούς, αλλά η βαθμολογία τους θα λαμβάνετε υπόψιν μόνο και εάν το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας θεωρηθεί άκυρο, λόγω μικρής συμμετοχής ή τεχνικού ζητήματος.

Το παγκόσμιο κοινό ψηφίζει για πρώτη φορά στον τελικό

Στον τελικό ουσιαστικά δεν έχουμε κάποια διαφοροποίηση με μοναδική αλλαγή την ψηφοφορία και εδώ του παγκόσμιου κοινού, από τις χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συμβαίνει και στους ημιτελικούς.

Και εδώ η ψηφοφορία από το παγκόσμιο κοινό θα προστίθεται στο τελικό αποτέλεσμα ως η τηλεψηφοφορία μίας επιπλέον χώρας. Δεν θα υπάρχει κριτική επιτροπή από τις χώρες που δεν θα λαμβάνουν μέρος. Αυτό σημαίνει ότι για την Eurovision 2023 θα έχουμε 37 σετ βαθμολογίας από ισάριθμες κριτικές επιτροπές και 38 σετ βαθμολογίας από την τηλεψηφοφορία (37 συμμετέχουσες χώρες + η βαθμολογία του παγκόσμιου κοινού). Έτσι, για πρώτη φορά το κοινό θα έχει έστω και οριακά βαρύνουσα άποψη για το τελικό αποτέλεσμα, αφού θα συμμετέχει σε αυτό στο 50,6%, με 49,4% να διαμορφώνεται από τις κριτικές επιτροπές.

Μία επιπλέον σημαντική αλλαγή είναι πως στην περίπτωση που ο ανεξάρτητος επόπτης της ψηφοφορίας διαπιστώσει παρατυπίες στην βαθμολογία των κριτικών επιτροπών (όπως συνέβη φέτος σε έξι χώρες), τότε η βαθμολογία τους θα αντικαθίσταται από την αντίστοιχη ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού αυτής της χώρας και όχι από τον μ.ο. της βαθμολογίας των γειτονικών χωρών, όπως συνέβη φέτος. Στην περίπτωση που ίσχυε αυτό το σύστημα φέτος, η Ισπανία θα λάμβανε την δεύτερη θέση και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην περίπτωση που και η τηλεψηφοφορία και η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής μίας χώρας κριθεί άκυρη, τότε μόνο θα λαμβάνεται υπόψιν ο μ.ο. της ψηφοφορία των γειτονικών χωρών.

Info graphic displaying information that is written in full in the article below

 

Ο Martin Österdahl, Εκτελεστικός Επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision δήλωσε:

«Σε όλη την 67χρονη ιστορία του, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision εξελίσσεται συνεχώς για να παραμένει επίκαιρος και συναρπαστικός. Αυτές οι αλλαγές αναγνωρίζουν την τεράστια δημοτικότητα του σόου δίνοντας περισσότερη δύναμη στο κοινό της μεγαλύτερης εκδήλωσης ζωντανής μουσικής στον κόσμο.  

Το 2023 μόνο οι θεατές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα αποφασίσουν ποιες χώρες θα περάσουν στον Μεγάλο Τελικό και, αντανακλώντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο του γεγονότος, όλοι όσοι παρακολουθούν την παράσταση, όπου κι αν ζουν στον κόσμο, μπορούν να ψηφίσουν για τα αγαπημένα τους τραγούδια.  

Συμμετέχοντας επίσης επιτροπές επαγγελματιών της μουσικής στην απόφαση του τελικού αποτελέσματος, όλα τα τραγούδια του Μεγάλου Τελικού μπορούν να αξιολογηθούν με τα ευρύτερα δυνατά κριτήρια. Μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε την παράδοση να ταξιδεύουμε σε όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία για να συλλέξουμε πόντους και να εξασφαλίσουμε μια συναρπαστική σειρά ψηφοφορίας με τον νικητή να αποκαλύπτεται μόνο στο τέλος της παράστασης.» 

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Eurovision.tv

 

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    …Και κάπως έτσι θα γεμίσουμε με ποπ και έθνικ που στον τελικό όμως θα πηγαίνουν απατα τα περισσότερα από αυτά.

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Επίσης, ίσως αυτό να πρέπει να προβληματίσει (κι άλλο) την ΕΡΤ καθώς (για εμένα)θα πρέπει πάση θυσία να εμπλακεί το κοινό στην επιλογή.(ίσως σε μικρότερο βαθμό από την επιτροπή ή σε σύστημα 50-50).

    Απάντηση
  3. gogos
    gogos says:

    Δίκαιο και σωστό μου ακούγεται.
    Σε ένα τηλεοπτικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς, θα πρέπει να έχει λόγο το κοινό, που κακά τα ψέματα τη τελευταία 10ετία είχε δευτερεύον ρόλο εως …”διακοσμητικό”.

    Απάντηση
  4. kostas
    kostas says:

    Λοιπόν θα το ξαναγράψω και εδώ.. πλέον ο διαγωνισμός περνάει σε μια άλλη φάση όπου το αποτελεσμα του διαγωνιστικου του μέρος κυρίως θα καθορίζεται και θα αφήνεται στην κρίση του κοινού στα πλαίσια της περισσότερης εμπορικότητας και προβολής παγκοσμίως που επιζητά η EBU. Επίσης και το σημαντικότερο με αυτό τον τρόπο, και κυριως ότι το έβαλαν μόνο του εντελως το κοινό στους ημιτελικους, υποχρεώνει έμμεσα (όπως είχε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν να κάνει με πιο άκομψο τρόπο χωρίς επιτυχία ) τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των χωρών που συμμετέχουν να κάνουν ανοιχτή επιλογή,με εμπλοκή του εκάστοτε εγχώριου αλλά και με συμμετοχή του ευρύτερου παγκόσμιου κοινού, τραγουδιού και καλλιτέχνη! Είναι ξεκαθαρο αυτό και φαίνεται από το γεγονός ότι στους ημιτελικούς θα περνάνε μόνο οι χώρες που έχουν τις περισσότερα ψήφους από το κοινό! Όποτε είναι αναγκαστικό να πάει η κάθε χώρα με μια συμμετοχή που θα έχει απήχηση στον κόσμο. Όποτε για να καταλήξω για την ΕΡΤ όσες αντιρρήσεις και να είχα είναι μονόδρομος η εμπλοκή κοινού όχι μόνο εγχώριου αλλά και από εξωτερικού για την επιλογή των συμμετοχών μας από φέτος και για το μέλλον! Πέρσι πήγαμε επιεικώς χάλια όπως και τις περισσότερες τελευταίες μας συμμετοχές στο κοινό! Όποτε η επιτροπή πλέον μόνη της δεν αρκεί! Δεν μπορεί να κρίνει όσο και αν προσπαθήσει τι θα κάνει το γκελ στο κόσμο αν δεν φανεί η αληθινή απήχηση μιας συμμετοχής από μια αρκετά μεγάλη μερίδα ατόμων που θα ψηφίσουν από όλο τον κόσμο !! Αυτά τώρα μένει να δούμε αν θα πράξει το σωστό! Αλλιως ίσως και διακινδυνεύσει την θέση μας στον τελικό !. Πλέον η δύναμη πάντως περνάει στον κόσμο κάτι που θεωρώ σωστό όποτε καλό θα ήταν να το καταλάβουμε έγκαιρα όλοι μας, υπεύθυνοι και μη χωρίς εμμονές και κολλήματα..

    Απάντηση
  5. angela
    angela says:

    Έχω την εντύπωση πως τα τελευταία ~3 χρόνια αυτό που θέλει η ΕΡΤ είναι κυρίως τα έσοδα και η τηλεθέαση που έρχονται με τις καλές θέσεις γι αυτό και στέλνει τραγούδια που αποσκοπούν κυρίως σε ψήφους από τις επιτροπές που έχουν πιο σταθερές προτιμήσεις. Μετά από αυτή την αλλαγή, αν δεν το γνώριζε εκ των προτέρων η ΕΡΤ και αν είναι σωστό το σκεπτικό μου, πρέπει να έχει έρθει μια κάποια αναστάτωση.

    Πέρα από την ελληνική συμμετοχή, η αλλαγή να μην υπάρχουν επιτροπές λογικά θα επηρεάσει κυρίως την κατάταξη και όχι τόσο το ποιός προκρίνεται. Αυτό που δεν μου αρέσει ωστόσο είναι το να ψηφίζουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνω τους λόγους τους αλλά προτιμούσα τον διαγωνισμό όταν απευθυνόταν μόνο στην Ευρώπη και τις παρακείμενες χώρες. Ήδη οι περισσότερες χώρες δεν έχουν σχεδόν τίποτα τοπικό στις επιλογές τους και τώρα φοβάμαι ότι και οι λίγες συμμετοχές που υπήρχαν ανά τα χρόνια που αντιπροσώπευαν πραγματικά την κάθε χώρα θα πάψουν να υπάρχουν.

    Απάντηση
  6. Γφφφ
    Γφφφ says:

    Ποιος θυμάται την ΕΒU να λέει ότι σκέφτονται να κάνουν την διεξαγωγή εθνικού τελικού υποχρεωτική; Ε λοιπόν βρήκαν τον τρόπο. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η ΕΡΤ σκέφτεται εθνικό τελικό, Ε είναι προφανές τώρα διότι αν δεν εμπλακεί το κοινό στην επιλογή μας μας βλέπω να χτυπάμε πάτο στον ημιτελικό εκτός και αν η ΕΡΤ είναι αρκετά έξυπνη να επιλέξει την Ευαγγελία από μόνη τησ

    Απάντηση
  7. Μάριος
    Μάριος says:

    H EBU κυνηγάει την ουρά της κάνοντας κύκλους. Στην επάνοδο των επιτροπών οδήγησε το 2008 η συνεχής γκρίνια που υπήρχε μετά το 2003 ότι το televoting ευνοεί αφενός τα πιο εύκολα τραγούδια, αφετέρου τις συμμετοχές των χωρών που αλληλοψηφίζονται συστηματικά. Ποιος ο λόγος να επιστρέφει σε ένα σύστημα που ήδη δοκίμασε και παραδέχτηκε τότε ήταν προβληματικό, γι αυτό και το άλλαξε; Γιατί να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας το ίδιο πράγμα;

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *