Editorial: Πρέπει η ΕΡΤ να προσαρμόσει την διαδικασία επιλογής στα νέα δεδομένα;

Με την είδηση της αλλαγής στο σύστημα ψηφοφορίας να μονοπωλεί σήμερα τα πηγαδάκια των φίλων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, το ερώτημα των εγχώριων eurofan είναι αν πλέον η ΕΡΤ θα πρέπει να αλλάξει κι αυτή τη διαδικασία επιλογής της συμμετοχής μας, εμπλέκοντας και το κοινό που αποκτά περισσότερη βαρύτητα πλέον. Μία συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Το κοινό αντεπιτίθεται

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερες οι δύο τελευταίες μας συμμετοχές, με τις οποίες επανήλθαμε στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας, δεν θα κινδύνευαν να αποκλειστούν ούτε με το καινούριο σύστημα στους ημιτελικούς (όπου ψηφίζει μόνο το κοινό), αφού και το Last Dance αλλά και το Die Together ήταν όγδοα στην τηλεψηφοφορία.

Η ΕΡΤ μετά το 2019 και το restart που επιχείρησε να βάλει η νέα διοίκηση στην παρουσία μας στο διαγωνισμό, προσπάθησε να ανατρέψει και να πετύχει θα λέγαμε κάτι, που ουδέποτε πέτυχε καμία από τις συμμετοχές μας από το 2009 και μετά όταν επανήλθαν στην Eurovision οι κριτικές επιτροπές. Τι ήταν αυτό; Μα να καταφέρουμε επιτέλους να πάρουμε ψήφους και από τις επιτροπές, που παραδοσιακά μας γυρνούσαν την πλάτη ακόμα και με τραγούδια που πήγαιναν πολύ καλά στην ψηφοφορία του κόσμου, όπως ήταν το Watch My Dance του Λούκα Γιώρκα ή το Alcohol Is Free των Koza Mostra και Αγάθωνα.

Το 2021 και κυρίως την φετινή χρονιά, η ΕΡΤ με τις επιλογές που έκανε, κατάφερε να ανατρέψει τα παραπάνω και να ακούσουμε το Greece 12 points, έξι φορές στον φετινό τελικό! Για να μπορέσεις όμως να έχεις τύχη στις επιτροπές (που ψηφίζουν πλέον μόνο στον τελικό), θα πρέπει πρώτα να περάσεις από την σκόπελο των ημιτελικών, στους οποίους πλέον το αποτέλεσμα καθορίζεται αποκλειστικά από το τηλεοπτικό κοινό.

Πως θα πρέπει να σκέφθονται οι επιτροπές;

Τι θέλω να πω με το παραπάνω; Η Amanda και το Die Together ήταν περίφημα, πέτυχαν ακριβώς αυτά εξαιτίας των οποίων επιλέχθηκαν από την επιτροπή της ΕΡΤ. Να βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας στο top10, στοχεύοντας σε πρώτο πλάνο τις ψήφους των επιτροπών, αφού δεν ήταν κρυφό πως τόσο η ίδια η Amanda, αλλά και το τραγούδι της, ήταν κομμένα και ραμμένα για τις κριτικές επιτροπές.

Ήταν όγδοο στον ημιτελικό του και δωδέκατο στο τελικό. Δεν είχε προφανώς την αποδοχή που είχε στις κριτικές επιτροπές, συγκέντρωσε όμως έναν αξιοπρεπή αριθμό από ψήφους και στην τηλεψηφοφορία, που συνδυαστικά ήταν αρκετά για να μας φέρουν στην όγδοη θέση.

Θα ήταν το πλάνο αυτό ορθό και για τον φετινό διαγωνισμό; Να επιλεγεί δηλαδή ένα τραγούδι που γνωρίζουμε από πριν πως πιθανόν θα έχει την εύνοια των επιτροπών, όχι όμως και του κοινού; Η προσωπική μου άποψη είναι όχι. 

Το πρώτο και βασικότερο ίσως βήμα στον διαγωνισμό, από το οποίο εξαρτάται απόλυτα η τηλεθέαση, οι χορηγοί, το πρεστίζ της χώρας στην Eurovision, την εύνοια των στοιχηματικών κλπ, είναι η πρόκριση στον τελικό. Ποιο το νόημα εξάλλου να έχεις ένα jury friendly τραγούδι, αν αυτό δεν κατορθώσει να φθάσει στο τελικό;

Η κάθε επιτροπή επιλογής – όχι μόνο στην Ελλάδα, θα πρέπει πλέον να έχει υπόψιν της πως το τραγούδι που θα στείλει στο διαγωνισμό, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την κρίση του κοινού και μετά στον τελικό να απευθυνθεί και στις κριτικές επιτροπές.

Εθνικός τελικός ή κάτι άλλο;

Σίγουρα η λύση δεν είναι να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια και αφορά την επιλογή τραγουδιών που έχουν απήχηση και στις επιτροπές. Η ΕΡΤ εξάλλου έχει αποδείξει πως ξέρει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και πιστεύω πως το ίδιο θα πράξει και τώρα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις, αφού φαίνεται πως οι άνθρωποι της ελληνικής δημόσιας συνεκτίμησαν  στην χάραξη της στρατηγικής που ακολουθούν για τον επόμενο διαγωνισμό τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα και που πιθανότατα ήταν ενήμεροι για αυτές εδώ και ημέρες.

Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσεις έναν εθνικό τελικό για να λάβεις και τη γνώμη του κοινού, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι που διάφορες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει. Από το παράδειγμα της Βουλγαρία το 2021 όπου η δημόσια τηλεόραση της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα τα υποψήφια τραγούδια της Victoria και ζήτησε feedback από τον κόσμο, μέχρι το παράδειγμα της Ελβετίας και της Αυστρίας με τα διευρυμένα πάνελ των κριτικών επιτροπών, το παράδειγμα της Τσεχίας με την online ψηφοφορία ή το παράδειγμα της Γερμανίας με τα διάφορα focus group. H ΕΡΤ έχει πλέον την εμπειρία να βρει την διαδικασία που της ταιριάζει, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο Eurovisionfun ποτέ δεν μασήσαμε τα λόγια μας και πάντοτε με μοναδικό κριτήριο την επιτυχία της Ελλάδας στο διαγωνισμό σταθήκαμε αρωγοί τόσο στους εκπροσώπους μας, όσο και στην ΕΡΤ και την καλλιτεχνική μας ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίζοντας την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει. Τώρα όμως πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα η διαδικασία επιλογής να αλλάξει και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτό ζητάνε τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού. Η όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη κρίση ίσως είναι το κλειδί για την επιτυχία στην Eurovision τούδε και στο εξής.

Μας είχε προιδεάσει εξάλλου το μέλος της κριτικής επιτροπής και σχολιάστρια του διαγωνισμού για την ΕΡΤ, Μαρία Κοζάκου, λίγες ημέρες μετά το τέλος της Eurovision 2022. Η Μαρία Κοζάκου είχε υποστηρίξει πως πλέον, έχοντας μπει τα πράγματα και σε σχέση με την Eurovision σε μία ροή, έχοντας κάνει η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια προτάσεις όπως με την Στεφανία και την Αμάντα και αφού έχει κατά κάποιο τρόπο εκπαιδευτεί και το κοινό, ίσως θα μπορούσαμε να φθάσουμε και στην διαδικασία συμμετοχής του κοινού στην επιλογή.

Σιγά σιγά πρέπει να μπει στη διαδικασία … τα πέντε δέκα καλύτερα τραγούδια να τίθενται στην διαδικασία του κόσμου.

Μαρία ΚοζάκουThe Tonight Show 31/5/2022

Είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε να βρούμε την ισορροπία, ανάμεσα στο εμπορικό που ζητά το κοινό και στο πιο ποιοτικό που ζητάνε οι κριτικές επιτροπές και θα παρουσιάσουμε μία πετυχημένη και αξιόλογη συμμετοχή και τον ερχόμενο Μάιο στο Λίβερπουλ!

Μην χάσετε το live μας σήμερα το βράδυ στις 22.00, όπου θα συζητήσουμε τις αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας, σχολιάζοντας φυσικά πάντοτε με το δικό μας μοναδικό τρόπο:

Ποια είναι η δική σας άποψη; Θα πρέπει η ΕΡΤ να προσαρμόσει το σύστημα επιλογής της συμμετοχής της στο διαγωνισμό μετά τις σημερινές ανακοινώσεις;

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun!

9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Τina
    Τina says:

    Εννοείται ότι πρέπει να προσαρμόσει το σύστημα επιλογής της συμμετοχής μας κάτι που κάνει ήδη η ΕΡΤ καθώς όπως λέτε στο κείμενό σας προφανώς γνώριζαν για αυτή την αλλαγή για αυτό και υπάρχει καθυστέρηση στις ανακοινώσεις . Δεν πρέπει να υποτιμούμε την κρίση του κοινού ότι μπορεί να επιλέξει μόνο το εμπορικό κομμάτι και η κριτική επιτροπή έχει το προνόμιο να αναγνωρίζει μόνο το ποιοτικό για μένα είναι άδικο .

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Aδικο δεν ξερω αν ειναι, αληθες ειναι…Οταν πχ το κοινο ψηφιζει την Μολδαβία ή την Ρονέλα κ οι επιτροπες αντιστοιχα ψηφιζουν την Ελβετια κ το Αζερμπαιτζαν…Καποια πράγματα δεν ειναι υποκειμενικα ευτυχως ή δυστυχως..

      Απάντηση
  2. Kostas
    Kostas says:

    Προφανώς είναι απαραίτητο να αλλάξει από φέτος η διαδικασία επιλογής μας. Εύχομαι να γίνει κάτι τύπου Βουλγαρία ή στην καλύτερη μακάρι τύπου Τσεχία καθώς πρέπει να δωθεί και αποχή σε αρκετά μεγάλη κοινού και από εξωτερικό. ΔΕΝ συμφωνώ καθόλου και δεν θα λειτουργήσει μια διευρυμένη επιτροπή καθώς παραμένει επιτροπή και δεν αποβάλλεται εύκολα η κρίση έχοντας αποβάλει το ρόλο και την γνώση όπως ο φαν και ο απλός κόσμος! Ούτε Focus group επίσης δεν βρίσκω νόημα! Χρειάζεται μεγάλη μερίδα για να φανεί πιο θα κάνει το γκελ. Ας βάλουν και λόγο σε επιτροπή ένα 40 % και μια χαρά. Γιατί κακά τα ψέμματα πλέον το κοινό θα καθορίσει το αποτέλεσμα στον διαγωνισμό και τον νικητή… αν σκίσει κάποιος καμια επιτροπή δεν θα διαφέρει δραματικά για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα! Άντε να δούμε! Υ.Γ : τώρα κατάλαβα όλα αυτά ππυ γίνονται τις τελευταίας μέρες με την συμμετοχή μας και την αλλαγή στους τρόπους επιλογής συμμετοχής των Αλβανία και Ρουμανία..

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό το άρθρο.
    Με τον έναν η τον άλλον τρόπο (μα mail μα online ψηφοφορία,μα focus διευρυμένα group) το κοινό πρέπει να έχει λόγο ειδικά μετά από αυτές τις αλλαγές.
    Το να αποφασίσει μια επιτροπή 7 ατόμων με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι οριακά επικίνδυνο. Έστω ότι επιλέξει η επιτροπή μια μπαλάντα η οποία είναι μουσικό αριστούργημα και αποσκοπεί στις ψήφους των επιτροπών,αν δεν έχει καμία σύνδεση με αυτή τη μπαλάντα το κοινό (και ψηφιστεί ως 11ο-12ο στον ημιτελικό)τότε αυτομάτως η αρχική σκέψη της επιτροπής της ΕΡΤ (“πάμε να πιάσουμε τις επιτροπές”) ακυρώνεται και το βάρος του αποκλεισμού πέφτει αποκλειστικά και μόνο στην ΕΡΤ (βλ. 2016… Δε θα βάλω το ’18 καθώς το κοινό είχε συνδεθεί με τη συμμετοχή μας ασχέτως τελικού αποτελέσματος).
    Συμφωνώ ότι μπορεί να βρεθεί ένα εμπορικό κομμάτι (ακόμα και έθνικ) που όμως να προσανατολίζεται στο σήμερα και να είναι σύγχρονο και καλοδουλεμένο έτσι ώστε να πάει καλά και στο κοινό (πρώτη φάση της πρόκρισης) αλλά και τις επιτροπές.

    Απάντηση
  4. Donnie Darko
    Donnie Darko says:

    Xαίρομαι μιας και είναι από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ με τον συντάκτη του άρθρου τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να επιμείνουμε στη στρατηγική των τελευταίων 2 ετών. Σε καμία περίπτωση δε θα ρίσκαρα οριακή πρόκριση από televoting (8oι) ειδικά με το δεδομένο ότι πιο πολλές χώρες φέτος θα επιλέξουν με περισσότερο televoting – friendly κριτήρια (δες Ρουμανία, Αλβανία κτλ). Εκεί να δεις πως το 8οι στο televoting γίνεται 11οι ακόμη κ με Dream Team…
    Στείλτε έναν Αργυρό του χρόνου να ξεμπερδεύουμε 😛

    Απάντηση
  5. Simos
    Simos says:

    Η ΕΡΤ δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Αμάντα φέτος ήταν στον πάρα πολύ εύκολο πρώτο ημιτελικό και ήταν 8η στο televoting.
    Στον πολύ δύσκολο δεύτερο ημιτελικό, η Ελλάδα δεν θα ήταν στο τοπ 10 του televoting.

    Απάντηση
  6. Raf
    Raf says:

    Κατά την άποψη μου το κοινό πρέπει να συμμετάσχει φέτος στην διαδικασία. Μπορεί η επιτροπή να διαλέξει τα 5-7 τραγούδια που θεωρεί καλύτερα και μετά να αφήσει την απόφαση στον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει με την βοήθεια live on tape βίντεο που θα δοθούν στην δημοσιότητα και με 50% ψήφο ελληνικού κοινού και 50% ψήφο κοινού εκτός Ελλάδας (μέσω ιστοσελίδας). Μπορεί η ψηφοφορία να διαρκέσει για καμία βδομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ εθνικό τελικό καθώς θα χαθούν πολλα χρήματα χωρίς λόγο.

    Απάντηση
  7. tbww
    tbww says:

    Ο στόχος δεν θα έπρεπε να ήταν να πάρουμε ψήφους από τις επιτροπές αλλά και από τα δύο (κοινό και επιτροπές).
    Πολύ λογικές οι αλλαγές και ναι πρέπει η ΕΡΤ να προσαρμοστεί και όχι μόνο ως προς την ψηφοφρία κοινού αλλα και στον τρόπο προώθησης του τργουδιού, ιδίως φέτος που ψηφίζουν χώρες από όλο τον κόσμο.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *