Αλβανία: Με τους Albina & Familja Kelmendi και το “Duje” στην Eurovision 2023!

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Festivali i Këngës 61 με μεγάλους νικητές και εκπροσώπους της Αλβανίας, τους Albina & Familja Kelmendi με το τραγούδι “Duje”.

Για μία ακόμη χρονιά η δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας (RTSH) επέλεξε την συμμετοχή της στην Eurovision μέσα από το FiK.  O μεγάλος τελικός πραγματοποιήθηκε στο Pallati i Kongreseve στα Τίρανα, με παρουσιάστρια του FIK 61 την Arbana Osmani, οι 21 καλλιτέχνες που κατάφεραν να φθάσουν στον τελικό έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να διεκδικήσουν την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού και την νίκη που θα τους έδινε το εισιτήριο το Μάιο για το Λίβερπουλ.

Οι 21 φιναλίστ ήταν:

  1. 2 Farm –“Atomike”
  2. Sergio Hajdini – “Vështirë”
  3. Gjergj Kaçinari – “Dje”
  4. Alban Kondi & Lore – “Melodi”
  5. Vanesa Sono – “Aroma jonë”
  6. Elsa Lila – “Evita”
  7. Erma Mici – “Kozmosi i dashurisë”
  8. Franc Koruni – “Në pritje”
  9. Gent Hoxha – “Ajër”
  10. Petrit Çarkaxhiu – “Emri yt mirësi”
  11. Melodajn Mancaku – “Gjysma e zemrës sime”
  12. Manjola Nallbani – “Dua”
  13. Urban Band – “Në çdo hap”
  14. Enxhi Nasufi – “Burrë”
  15. Rovena Dilo – “Motit”
  16. Fifi – “Stop”
  17. Rezarta Smaja – “N’Eden”
  18. Evi Reçi – “Ma kthe”
  19. Fabian Basha – “Një gotë”
  20. Albina & Familja Kelmendi – “Duje”
  21. Lynx – “Nëse ke besim”

Αποτελέσματα:

Απόψε στην τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ απονεμήθηκαν τα 3 πρώτα βραβεία: πρώτη θέση, δεύτερη θέση και τρίτη θέση. Ένα βραβείο για νέους καλλιτέχνες και εναλλακτικές ομάδες και ένα βραβείο καριέρας, το οποίο απονεμήθηκε από την επαγγελματική κριτική επιτροπή.

Την Κριτική επιτροπή αποτελούσαν:

  • Genc Saliu
  • Alma Bektashi
  • Zhani Ciko
  • Rita Petro
  • Elton Deda

Το βραβείο για τους νέους καλλιτέχνες και εναλλακτικές ομάδες απονεμήθηκε στην Erma Mici με το τραγούδι  “Kozmosi i dashurisë”.

Το Βραβείο καριέρας το οποίο απονεμήθηκε από την επαγγελματική κριτική επιτροπή δόθηκε στην Rovena Dilo με το τραγούδι “Motit”

Την 3η θέση κατέκτησαν οι 2 Farm με το τραγούδι  “Atomike”  την 2η θέση οι Albina & Familja Kelmendi με το τραγούδι “Duje” και μεγάλη νικήτρια του Festivali i Këngës 61 η Elsa Lilaμε το τραγούδι “Evita”. Η Elsa Lila ήταν η νικήτρια του Festivali i Këngës για τρίτη φορά, αφού έχει κερδίσει δυο φορές συνεχόμενα στο παρελθόν (1996 & 1997). 

Αφού ολοκληρώθηκαν οι βραβεύσεις του Festivali i Këngësί από την επαγγελματική κριτική επιτροπή, η παρουσιάστρια ανακοίνωσε το τραγούδι όπου θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στη Eurovision 2023 και επιλέγηκε με την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού μέσω SMS, είναι οι Albina & Familja Kelmendi με το τραγούδι “Duje”.

Η Αλβανία στον Διαγωνισμό της Eurovision

Το 2023 θα έχουμε την 20η συμμετοχή της Αλβανίας στον διαγωνισμό, που έκανε ντεμπούτο το 2004, με την Anjeza Shahini και το The Image Of You”, που έφτασε στην τιμητική έβδομη θέση! Το RTSH έδειξε ενδιαφέρον για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και το 2003. Ωστόσο, τρεις ακόμη χώρες έκαναν το ντεμπούτο τους εκείνο το έτος και η Αλβανία δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να προκριθεί δέκα φορές στον τελικό και άλλες οχτώ να μένει στον ημιτελικό.

Η καλύτερη θέση που κέρδισε ήταν το 2012 με την Rona Nishliu και το Suus.

Παρακάτω δείτε την νικητήρια εμφάνιση των Albina & Familja Kelmendi, με το τραγούδι “Duje” που θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην Eurovision 2023:

Παρακάτω παρακολουθείστε την ομάδα του Eurovisionfun να σχολιάζει τη συμμετοχή των Albina & Familja Kelmendi, με το τραγούδι “Duje” , για την Eurovision 2023.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της Αλβανίας στην Eurovision 2023;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *