Ελλάδα: Ξεκινά η δήλωση συμμετοχής για την επιτροπή των πολιτών!

Όπως είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κων. Ζούλας, η ελληνική δημόσια τηλεόραση με ανοιχτή πρόσκληση, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιτροπή των πολιτών, η οποία θα επιλέξει την συμμετοχή μας στην Eurovision 2023, να δηλώσει συμμετοχή.

Ο τρόπος επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision άλλαξε και πλέον μαζί με την επιτροπή της ΕΡΤ, λόγο θα έχει και το κοινό μέσω μίας ειδικής επιτροπής που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Μέσω μίας πλατφόρμας που ανοίγει την Πέμπτη 8/12 στις 10 πμ και μέχρι το αργότερο το Σάββατο 10/12 στις 10 πμ, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή των 70 μελών της επιτροπής των πολιτών, μπορεί να το πράξει, δηλώνοντας απλά κάποια προσωπικά του στοιχεία.

Η επιλογή των 70 μελών της επιτροπής των πολιτών θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια και πιο συγκεκριμένα σε τέσσερα ηλικιακά group:

  • 18 – 24 ετών: 25 άτομα
  • 25-34 ετών: 20 άτομα
  • 35-44 ετών: 15 άτομα
  • 45 ετών και άνω: 10 άτομα

Όσοι επιλεγούν θα κληθούν να μεταβούν στην ΕΡΤ (με δικά τους έξοδα) και να ψηφίσουν τα τραγούδια που έχει ήδη προκρίνει η καλλιτεχνική επιτροπή στην δεύτερη φάση. Η επιτροπή του κοινού θα καθορίσει το 50,6% της τελικής απόφασης, με το υπόλοιπο 49,4% να προκύπτει από την εφταμελή επιτροπή της ΕΡΤ.

Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ

Οπως πιθανόν γνωρίζετε, η ΕΡΤ προσαρμόζοντας φέτος τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στην Εurovision στους νέους κανονισμούς της EBU, αποφάσισε τη συμμετοχή και του κοινού. Συγκεκριμένα, εβδομήντα φίλοι και φίλες της Eurovision θα αποτελέσουν τα μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και θα έχουν μαζί με την Επιτροπή της ΕΡΤ τη δυνατότητα να μετέχουν ενεργά στην τελική φάση της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον προσεχή Μάιο στο Λίβερπουλ.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και να ψηφίσουν το τραγούδι που προτιμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής στο site https://eurovision.ert.gr και στο ειδικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτή για 48 ώρες, έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, επίσης στις 10 το πρωί.

Τα εβδομήντα μέλη της Επιτροπής θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση και διαδικασία που διασφαλίζει το αδιάβλητο και την ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα του κοινού της Eurovision. Συγκεκριμένα θα κληρωθούν 25 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών, 20 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 25-34, 15 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 και 10 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 45+.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Το τραγούδι της Ελλάδας θα προκύψει από συνδυασμό των δύο αποτελεσμάτων, τόσο της Επιτροπής Κοινού όσο και της 7μελούς Επιτροπής της ΕΡΤ, με συντελεστή βαρύτητας 50,6% στην ψήφο της Επιτροπής Κοινού, έναντι 49,4% της ψήφου της Επιτροπής της ΕΡΤ. Δηλαδή ακριβώς όπως θα προκύψει το νικητήριο τραγούδι στον Τελικό της Εurovision 2023, ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ ακολουθεί αυτή τη διαδικασία για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε την ΕΡΤ στην επιλογή της ελληνικής συμμετοχής για την Eurovision 2023 μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ηλεκτρονική κλήρωση επιλογής των μελών της επιτροπής των πολιτών κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Θα δηλώσετε συμμετοχή; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

12 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Thalis Philassides
    Thalis Philassides says:

    Προσωπικά αυτό που μπερδεύει εμένα είναι πως και εξ αρχής θα εμπλακεί ο κόσμος στο να δηλώσουν συμμετοχή για να επιλέξουν την επιτροπή του κοινού. Όπως θα δηλώσουν δηλαδή κάποιοι για να αναδειχθεί το ποιοι θα αποτελέσουν την ομάδα αυτή, δεν θα έχουν λόγο παραπάνω μετά; Να κάνουν κάτι περισσότερο παρά να συμμετέχουν στη σχετική ανάδειξη; Αυτό με προβληματίζει

    Απάντηση
  2. Kyr
    Kyr says:

    Και πέραν της πλάκας, θεωρώ ότι ο αριθμός των 70 ατόμων θα μπορούσε να είναι πιο διευρυμένος… Ίσως ένα format που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό με διαδικτυακή τηλεψηφοφορία ή μία εκπομπή παρουσίασης των όποιων (αριθμητικά) υποψηφίων θα ήταν πιο αντικειμενικό! Σε κάθε περίπτωση, από το να πραγματοποιηθεί η επιλογή μόνο από την επιτροπή, είναι ένα βήμα κι αυτό

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Είναι ένα βήμα και αυτό προς το να ακουστεί (λίγο) και ο κόσμος.
    Πάντως τα 70 μέλη είναι λίγα. Σε άλλες χώρες είναι τουλάχιστον 100 τα μέλη αυτής της επιτροπής κοινού…
    Ελπίζω η 7μελης επιτροπή να έχει καταλήξει σε τραγούδια με ποικιλία (και καλά, όχι μετριότητες) και να μην ακούσουν όσοι τυχεροί επιλέγουν 5-7 ή δέκα τραγούδια όπως συνέβη πέρσι που είτε ήταν μετριότητες(drigo Joanna) ή κυμαίνονταν λίγο πολύ στην ευρύτερη κατηγορία της μπαλάντας. (Amanda GJN).
    Η ημερομηνία ακρόασης έχει οριστεί; Επίσης υποθέτω θα ανακοινωθούν και αναπληρωματικά μέλη.
    Οψομεθα!

    Απάντηση
  4. Bill
    Bill says:

    Εμείς τους συμμετέχοντες που πέρασαν στην τελική φάση ποτέ θα τους μάθουμε; Βλέπουμε κάθε μέρα Στούντιο 4 μπας και πουν τίποτα.

    Απάντηση
  5. Eurovision Greece
    Eurovision Greece says:

    Θεωρώ ότι η ΕΡΤ δεν κάνει πια εθνικό τελικό επειδή δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μια τέτοιου είδους παραγωγή. Συμφωνείτε;

    Απάντηση
  6. Eurovision Greece
    Eurovision Greece says:

    Επίσης, πως γίνεται η αξιολόγηση χωρίς ζωντανές ακροάσεις; Γι’ αυτό το λόγο, με τον εθνικό τελικό μπορείς να ακούσεις τις δυνατότητες του καλλιτέχνη στο live. Όσο για τον αριθμό που θα αποτελείται η επιτροπή του κοινού, κατ’ εμέ θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 100 άτομα. Επίσης αυτόματα όσοι διαμένουν εκτός Αθήνας, δυστυχώς αποκλείονται από τη διαδικασία. Είναι μια αρχή αυτή με το κοινό. Του χρόνου όμως ας γίνει εθνικός τελικός να τον χαρούμε όλοι και πρωτίστως να συμμετέχουμε όλοι

    Απάντηση
    • gogos
      gogos says:

      Γιατί αποκλείονται από την διαδικασία όσοι μένουν εκτός Αθηνών; Θα είναι πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρή για αυτούς, αλλά όσοι μπορούν θα δηλώσουν συμμετοχή και αν κληρωθούν, θα πάνε στην ΕΡΤ να ακούσουν και να ψηφίσουν.

      Για το live που λες συμφωνώ ότι θα ήταν προτιμότερο να ακουστούν ζωντανά οι ερμηνείες, αλλά πιστεύω ότι η επιτροπή θα έχει προνοήσει και δεν θα προκρίνει κάποιον/α άφωνο/η.

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *