Ιταλία: Οι πρώτες πληροφορίες για τα τραγούδια του Sanremo 2023!

Την πρώτη τους επίσημη συνέντευξη έδωσαν πρόσφατα οι συμμετέχοντες του Sanremo 2023 (πλην της Anna Oxa), όπου, μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν συνοπτικά το νόημα των τραγουδιών τους και μίλησαν για το τι σημαίνει γι΄αυτούς το Sanremo. Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε τα λόγια των ίδιων:

Ariete, Mare di guai:

«Είναι μια ιστορία αγάπης που έχει τελειώσει, αλλά από μια ενδοσκοπική οπτική που εστιάζει σε μένα. Ένα πολύ συναισθηματικό τραγούδι και ανυπομονώ να το τραγουδήσω. Στο Sanremo νιώθω έτοιμη για τα πάντα και για τίποτα, θα το μάθω μόνο ανεβαίνοντας στη σκηνή. Είμαι πολύ συγκεντρωμένη σε αυτό που έχω να κάνω. Προπονούμαι φωνητικά και παραμένω συγκεντρωμένη, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία να προκαλέσω τον εαυτό μου. Μεγάλωσα με τον Guccini, τον Pino Daniele, τον De Andrè, οπότε οι επιρροές μου προέρχονται από αυτούς, ο μπαμπάς μου με έβαζε να τους ακούω. Από εκεί και πέρα πολύ ποπ, εναλλακτική μουσική, επειδή προσπαθώ να “συλλέξω” λίγο απ’όλα. Και οι One Direction είναι το συγκρότημα των παιδικών μου χρόνων και του οποίου ήμουν τεράστια θαυμάστρια».

Articolo 31, Un bel viaggio:

«Μιλάει για την ανδρική φιλία. Το Sanremo, όπως και εμείς, έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο Amadeus έκανε ένα καλό ξεσκόνισμα και ήταν η κατάλληλη στιγμή να αφηγηθούμε αυτή την ιστορία και το τι μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είμαστε πρωτάρηδες, αλλά είμαστε 105 χρονών αθροιστικά. Γι’αυτό ερχόμαστε με το πνεύμα να ενθουσιαστούμε και να ενθουσιάσουμε».

Colapesce Dimartino, Splash:

«Μιλάει για τις προσδοκίες που μερικές φορές δημιουργούμε για τον εαυτό μας ως τυπική ανθρώπινη κατάσταση αυτής της ιστορικής στιγμής. Γεμίζουμε τους εαυτούς μας με πράγματα να κάνουμε σχεδόν για να αποφύγουμε να ζήσουμε πραγματικά. Η μουσική μας γεννιέται από τη μοναξιά, στην προκειμένη περίπτωση από μια μοναξιά που μοιραζόμαστε. Είναι κάτι σπλαχνικό, αναμασάμε για να επικοινωνήσουμε το όραμά μας για τη ζωή στους άλλους, όπως σε αυτό το τραγούδι. Το Sanremo για εμάς είναι ανάμνηση, έχουμε αναμνήσεις από μικροί βλέποντάς το οικογενειακώς».

Colla Zio, Non mi va:

«Η νίκη μας στο Sanremo Giovani ήταν μια βόμβα, ενώ με τους συναδέλφους μας που γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν πολύ όμορφα, μοιραστήκαμε πολύ δυνατά συναισθήματα. Τσιμπήστε μας, ξυπνήστε μας. Είμαστε κατενθουσιασμένοι. Το όνομα της μπάντας προέρχεται από ένα ρητό από τα μέρη μας, όταν θέλεις να μαζέψεις μια ομαδική δωρεά πας στον καθένα και ζητάς: «Colla zio». Σε αυτή την περίπτωση, μαζί δωρίσαμε ο ένας στον άλλον το Sanremo 2023».

Coma Cose, L’addio:

«Είναι ένα εσωστρεφές τραγούδι που μιλάει για συναισθήματα. Πιστεύουμε πολύ σ’αυτό και ελπίζουμε να δει και ο κόσμος τον εαυτό του σε αυτό το κομμάτι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο Sanremo αισθανόμαστε πάντα οι ίδιοι αλλά και πάντα διαφορετικοί. Προπονούμαστε με σωματικά workout και αφεψήματα από βότανα για το λαιμό. Και το να μοιράζεσαι τη ζωή αλλά και την σκηνή είναι μια πρόκληση, η ένταση είναι η σταθερά. Από παιδιά βλέπαμε το Sanremo, θυμόμαστε τους Righeira και όταν βγήκαν στην σκηνή, με εκείνα τα χτενίσματα είπαμε: “Ουάου, θέλω να το κάνω αυτό”, ακόμα κι αν δεν ξέραμε καν τι ήταν. Είμαστε πολύ περίεργοι για τους Cugini di Campagna, καθώς έχουν τρελά outfit».

Elodie, Due:

«Το κομμάτι μιλά για μια περίπλοκη σχέση. Η μουσική για μένα είναι μια βαλβίδα εξόδου, μου επιτρέπει να έχω ένα alter ego. Είναι η πιο στενή μου φίλη. Η μόδα, από την άλλη, είναι ένα παιχνίδι και ένας τρόπος έκφρασης. Επιπλέον, ο κινηματογράφος είναι ένας ταξιδιωτικός σύντροφος, ένας μεγάλος δάσκαλος. Σε σύγκριση με την αρχή της καριέρας μου αισθάνομαι πιο ώριμη και πιο ελεύθερη να είμαι ο εαυτός μου. Δεν φοβάμαι πλέον τις κριτικές. Είμαι πολύ περίεργη σε αυτό το Sanremo για τον Marco Mengoni, τις Paola και Chiara και τη Giorgia».

gIANMARIA, Mostro:

«Το να κερδίζεις το Sanremo Giovani είναι απερίγραπτο, αλλά ακόμα δεν ξέρω τι συναισθήματα νιώθω για τη συμμετοχή μου στο Sanremo 2023. Θα ξέρω να σας πω αργότερα…».

Giorgia, Parole dette male:

«Το τραγούδι μιλάει για την ικανότητα να αφήνεις κάτι να φύγει όταν είναι μέρος μιας διαδρομής που δεν υπάρχει πια. Το να έχεις μια ματιά στο μέλλον και να συνεχίζεις να μεταμορφώνεις τη μελαγχολία σε κάτι εποικοδομητικό. Στο κορίτσι του 1995 που κέρδισε με το Come saprei θα έλεγα να προσπαθεί να κάνει αυτό που νιώθει όσο περισσότερο γίνεται. Της χρειάστηκαν μερικά χρόνια, αλλά τελικά τα κατάφερε. Στο Sanremo είμαι περίεργη να ακούσω τους νεότερους καλλιτέχνες, καθώς και αυτούς που είναι ήδη στην μουσική σκηνή εδώ και αρκετό καιρό, για να δω πώς ξαναεπεξεργάζονται την έμπνευσή τους. Προετοιμάζομαι ελαφρύνοντας τις σκέψεις μου και με το να σκέφτομαι πως η καλύτερη στιγμή είναι όταν βγαίνεις στη σκηνή και τραγουδάς».

Gianluca Grignani, Quando ti manca il fiato:

«Είναι δύσκολο να μιλήσω γι’αυτό, επειδή το κομμάτι έχει πολύ σκληρούς στίχους. Μου πήρε λίγο μέχρι να αποφασίσω να το τραγουδήσω, το έγραψα πριν από καιρό. Χρειάζεται θάρρος για να το φέρεις στο Sanremo, ή να μην έχεις το θάρρος αλλά να είσαι απερίσκεπτος. Όταν ήμουν πολύ μικρός, θυμάμαι τη νίκη του Riccardo Fogli με το Storie di tutti i giorni. Εν τω μεταξύ, σημείωνα τα αγαπημένα μου τραγούδια με αστερίσκους σε ένα τετράδιο, αλλά ποτέ δεν πετύχαινα τα αποτελέσματα. Όταν σκέφτομαι το Φεστιβάλ, μου έρχεται στο μυαλό το καρναβάλι του Ρίο, περισσότερο από το Sanremo, μάλιστα προς το παρόν δεν νιώθω πίεση. Είμαι γαλήνιος, έχω συμμετάσχει σε αρκετά για να ξέρω ότι αυτή είναι η σωστή στάση».

Cugini di Campagna, Lettera 22:

«Το γράμμα 22 είναι το γράμμα που δεν υπάρχει, πρέπει να το ψάξεις. Δεν υπάρχει στο αλφάβητό μας. Είναι μεταφορά του όταν ψάχνουμε κάτι, όπως έναν τρόπο να ζητήσουμε συγγνώμη ή να πούμε ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον, μα είναι δύσκολο να το βρούμε. Για τα ρούχα μας καλούμε τους Måneskin και μας λένε αυτοί πώς να ντυθούμε (γελάνε). Προετοιμαζόμαστε με τον δικό μας τρόπο, με ρούχα που δεν έχετε ξαναδεί και που άλλα διάσημα γκρουπ θα μιμηθούν στη συνέχεια. Τέλος πάντων, αστειευόμαστε, είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τους Måneskin. Δεν ήρθαμε ποτέ στο Sanremo γιατί στη δεκαετία του ’70 δεν είχε αξία, ήταν σχεδόν ντροπή να συμμετέχει κανείς. Αλλά πλέον όχι και ο Amadeus έχει καταλάβει ποιοι είναι οι μεγάλοι καλλιτέχνες».

Lazza, Cenere:

«Φέρνω ένα κομμάτι που μιλάει για την αγάπη σε μια βασανισμένη και ταραχώδη μορφή. Αλλά ας πούμε ότι στο τέλος αφήνει μια ελπίδα βελτίωσης, επίλυσης. Το πιάνο στα κομμάτια μου δεν είναι πάντα παρόν, αλλά ακόμα κι όταν δεν είναι παρόν είναι ένα είδος βοήθειας. Έχοντας σπουδάσει πιάνο, όταν ψάχνω μια μελωδία ή μια διασκευή, με διευκολύνει. Ως μουσικός, στο γράψιμο βρίσκω τον καλύτερο τρόπο να εκφραστώ. Και το Sanremo είναι μια σημαντική σκηνή, μια νέα πρόκληση. Είμαι άτομο που προσπαθεί να προκαλεί τον εαυτό του, να είμαι πολυπράγμων, να αποδεικνύω ακόμα και σε όσους δεν με γνωρίζουν ότι μπορώ να τους αρέσω. Κάνω πολλές πρόβες, επειδή μεταξύ άλλων δεν είναι η σκηνή μου, δεν είναι μόνο το κοινό μου, αλλά ελπίζω να τα πάω τέλεια».

LDA, Se poi domani:

«Είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι αγάπης, μια προσωπική ιστορία για την οποία νοιάζομαι πολύ. Όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 11 συμμετέχοντες, είπα «τέλειωσε». Αλλά μόλις ο Amadeus είπε το όνομά μου, στο σπίτι ακολούθησε παραλήρημα. Οι γείτονες νόμιζαν ότι κάποιος έπαθε κάτι και τελικά, αφού τους εξήγησα, έφαγαν μαζί μας. Η σκηνή του Ariston με τρομάζει, αλλά έχω πίστη και είμαι χαρούμενος. Ανυπομονώ να ανέβω. Από παιδί έβλεπα το Sanremo, είναι μέρος της κουλτούρας του σπιτιού μου. Το να είμαι εκεί σήμερα είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου».

Leo Gassman, Terzo cuore:

«Είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την αγάπη, αλλά σε μια νέα της μορφή. Νομίζω ότι είναι σωστό να μην αποκαλύψω το μήνυμα, προτιμώ ο κόσμος να μπορέσει να του δώσει το δικό του νόημα. Το έγραψα με τον Riccardo των Penguini Tattici Nucleari, έναν αγαπημένο φίλο και έναν καλλιτέχνη που σέβομαι. Ελπίζω να αρέσει. Μετά το πρώτο Sanremo επιστρέφω πιο συνειδητοποιημένος και με την επιθυμία να βελτιωθώ. Ετοιμάζομαι κάθε μέρα κάνοντας μαθήματα φωνητικής, έχω σταματήσει να πίνω αυτά τα δύο-τρία ποτήρια κρασί την εβδομάδα για να το τραγουδήσω όπως του αξίζει και θέλω να φτάσει στην καρδιά του κόσμου με γνήσιο τρόπο».

Levante, Vivo:

«Το τραγούδι αφηγείται την επιθυμία για αναγέννηση και το έγραψα ένα μήνα μετά τη γέννα. Ήμουν σε αυτό το σκοτεινό μέρος, όπου βρίσκουμε τους εαυτούς μας οι νέες μητέρες, ήθελα να πάρω πίσω το σώμα και τη ζωή μου. Θέλω να νιώσω το πάθος και να τα πάρω όλα πίσω. Οι μουσικές μου επιρροές ήταν στην αρχή γυναίκες, η Carmen Consoli, που είναι μια βασίλισσα, μετά η Alanis Morissette, η Janis Joplin, η Tori Amos και η Mina. Μετά ήρθαν οι Verdena, οι Afterhours, οι La Crus και ο τρόπος που έγραφα άλλαξε. Το Sanremo; Είναι η μεγαλύτερη ιταλική μουσική σκηνή, μου θυμίζει την οικογένειά μου. Προετοιμάζομαι με αυτογενή εκπαίδευση, άσκηση και προσπαθώ να συγκρατώ το άγχος, ειδικά για όταν θα κατέβω τις σκάλες (του Ariston)».

Madame, Il bene nel male:

«Είναι μια ιστορία αγάπης που αφηγείται μια πόρνη. Το Sanremo αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να με γνωρίσει ο κόσμος και μια στιγμή στην οποία ενεργοποιείται λίγο το ανταγωνιστικό πνεύμα. Ξυπνά περίεργα ένστικτα. Αν φοβάσαι, καλύτερα να μην το κάνεις. Είμαι περίεργη για τους Colapesce Dimartino, τους φίλους μου Lazza, Marco Mengoni, Elodie και Ariete. Από παιδί έβλεπα το φεστιβάλ, θυμάμαι το Controvento της Arisa και το L’essenziale του Mengoni, προέβλεψα και τις δύο νίκες τους».

Mara Sattei, Duemila minuti:

«Το κομμάτι μιλάει για μια αγάπη που ωστόσο θα ανακαλύψετε στη σκηνή, δε θέλω να προσθέσω πολλές λεπτομέρειες. Το Sanremo το συνδέω με την οικογένειά μου, το παρακολουθούσα με τους γονείς μου. Και επιπλέον είναι η ιστορία της ιταλικής μουσικής. Για μένα είναι μεγάλη αγάπη. Το τραγούδι που θυμάμαι είναι το Gechi e vampiri της Gerardina Trovato. Στεκόμουν μπροστά στο ραδιόφωνο περιμένοντας αυτό το τραγούδι για να προσπαθήσω να το ηχογραφήσω, είχα εμμονή. Προετοιμάζομαι με πολλές πρόβες, είμαι συγκεντρωμένη στα πάντα, για να βγω σωστά και μουσικά και ψυχικά».

Marco Mengoni, Due vite:

«Είναι ένα οικείο κομμάτι, ένα περίπλοκο ταξίδι, με πολλά λόγια και προβληματισμούς. Το Sanremo αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα για μένα, μεταξύ άλλων και τη δύναμη που μου έδωσε φτάνοντας το L’essenziale σε ένα επίπεδο πέρα ​​απ’ότι θα περίμενα στην ζωή μου για ένα τραγούδι μου. Το τραγουδάω ακόμα και υπάρχει πολύ έντονη ανταπόκριση από το κοινό μου. Το Sanremo έντυσε αυτό το τραγούδι στα χρυσά. Από μικρός έβλεπα το φεστιβάλ, όπως όλοι οι Ιταλοί, στο σπίτι. Η πρώτη ανάμνησή μου είναι το La terra dei cachi του Elio και οι Storie Tese. Προετοιμάζομαι δουλεύοντας για το τρίτο άλμπουμ του project μου Materia. Καταφεύγω στο στούντιο για να γράψω, να παίξω, να συνθέσω και να παράγω για να μη σκέφτομαι την έντονη συγκίνηση που θα είναι η επιστροφή στη σκηνή του Ariston».

Modà, Lasciami:

«Μιλά για το πως μερικές φορές τα αρνητικά πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε σημεία δύναμης και αναγέννησης. Δεν θέλουμε να κουράσουμε τον κόσμο μιλώντας γι’ αυτό, πρέπει ο καθένας να προσπαθήσει να κάνει το τραγούδι δικό του. Είναι σαν να το έγραψε μια γυναίκα, για μια φιγούρα που μπήκε στη ζωή μου και που με κάνει να θυμώνω αλλά με βοηθάει παράλληλα να γίνομαι καλύτερος. Το Sanremo το 2005, το 2011 και το 2013 ήταν εξαιρετικό, αλλά και δύσκολο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πάντα η σκηνή. Δεν μπορείς ποτέ να νιώσεις πλήρως έτοιμος. Σήμερα θέλουμε να φέρουμε τον ενθουσιασμό που έχουμε χάσει λίγο τα τελευταία δέκα χρόνια, και μόνο μια σκηνή όπως αυτή μπορεί να σου εκτινάξει έτσι την αδρεναλίνη. Προετοιμαζόμαστε δουλεύοντας. Και είμαστε περίεργοι να ακούσουμε και τα άλλα τραγούδια, υπάρχουν περισσότεροι τραγουδοποιοί και πολλοί νέοι καλλιτέχνες που γνωρίζουμε έμμεσα».

Mr Rain, Supereroi:

«Είναι ένα κομμάτι για την κατάθλιψη και το γεγονός ότι όλοι πρέπει να έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε βοήθεια. Είναι μια προσωπική εμπειρία, είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Το να είμαι εύθραυστος για μένα είναι το να βγάζω στη φόρα όλα όσα με φοβίζουν, αυτά που κάποτε ντρεπόμουν να δείξω στους άλλους και το να δείχνω τον εαυτό μου όπως πραγματικά είμαι. Στη μουσική νιώθω ακριβώς όπως τώρα, σαν να βγαίνω στη σκηνή του Sanremo: πραγματοποιώ ένα όνειρο ανάμεσα στο άγχος και την ευτυχία».

Olly, Polvere:

«Το συναίσθημα που ένιωσα καθώς πέρασα (από το Sanremo Giovani) δεν μπορώ να το περιγράψω. Γνωρίζω άλλους καλλιτέχνες, θα ήθελα να συνεργαστώ με τους Lazza, Elodie, Mara Sattei, που φέρνουν νέους και πολύ όμορφους ήχους».

Paola & Chiara, Furore:

«Το τραγούδι μιλά για μια στιγμή συντροφικότητας και διασκέδασης που εκφράζεται με μεγάλη ένταση. Όπως η επανασύνδεσή μας, που γεννήθηκε από την επιθυμία του κόσμου να μας δει ξανά μαζί. Ο ενθουσιασμός του κόσμου, ένα από τα πιο δημοκρατικά πράγματα στον κόσμο της μουσικής. Και σε εμάς έλειπε η επαφή με το κοινό. Ήταν ένα πολύ όμορφο δώρο, αυτό το κύμα συγκίνησης που μας κυρίευσε, ωθώντας μας να ξεκινήσουμε από την αρχή. Το Sanremo είναι πάντα λίγο τρομακτικό, υπάρχει δέος για τη σκηνή. Κάθε φορά είναι μια μεγάλη δοκιμασία, μεταξύ άλλων επειδή λείπουμε εδώ και 18 χρόνια».

Rosa Chemical, Made in Italy:

«Το τραγούδι μιλάει για την ελευθερία, το σεξ, την αγάπη και το να είσαι Ιταλός. Μεταξύ άλλων επειδή το Sanremo για μένα είναι ένα από τα πιο ιταλικά πράγματα που υπάρχουν. Είναι ειρωνεία και σοβαρότητα, όπως η μουσική μου. Υπάρχει επίσης πολύς αυτοσαρκασμός, αλλά με σοβαρό μήνυμα. Το πήρα ως πρόκληση, η σκηνή σε δοκιμάζει. Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ το φεστιβάλ όμως, επειδή δεν είχα ποτέ τηλεόραση. Μέχρι στιγμής ήταν μια μυστικιστική εμπειρία το να γνωρίσω τους Cugini di Campagna, ενώ θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον Mengoni. Τον είχα κάνει diss σε ένα από τα παλιότερα μου τραγούδια, πλέον όμως μου αρέσει. Όπως και ο Tananai, είμαι θαυμαστής του».

Sethu, Cause perse:

«Είμαι δύσπιστος, νευρικός, ονειροπόλος. Στο καστ υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που σέβομαι, από τη Giorgia μέχρι τον Rosa Chemical, ένα πολύ ενδιαφέρον καστ. Θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους στο μέλλον».

Shari, Egoista:

«Το να είμαι ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα στο Sanremo είναι τεράστιο συναίσθημα, είμαι γεμάτη ενέργεια».

Tananai, Tango:

«Μετά το περσινό Sanremo ακολούθησε μια μπερδεμένη, όμορφη και εκπληκτική χρονιά. Βρέθηκα σε μια δυναμική που δεν ήξερα, με τα πόδια στον κόσμο της μουσικής. Ήταν ωραίο, μπόρεσα να πραγματοποιήσω ένα πρώτο μέρος ενός ονείρου που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οφείλουμε να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αξία της μουσικής για όσους μας ακούν. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες του φεστιβάλ, θα ήθελα να συνομιλήσω με τον Ultimo».

Ultimo, Alba:

«Δεν είμαι καλός στο να εξηγώ τα τραγούδια μου, νομίζω ότι πρέπει να εξηγούνται από μόνα τους όταν κάποιος τα ακούει. Αλλά νομίζω ότι έγραψα ένα τραγούδι που μιλάει για τον άνθρωπο ως συνδυασμό ευθραυστότητας και δύναμης. Το Sanremo είναι μια πολύ σημαντική σκηνή, ξεκίνησα χάρη σε αυτό και μου αρέσει η ιδέα του να κλείσω έναν κύκλο που ένιωθα ότι είχε παραμείνει ανοιχτός. Αυτό είναι ένα από τα πιο διαφορετικά τραγούδια που έχω γράψει και έχει να κάνει με θέματα που είναι παγκόσμια. Είναι η επιθυμία να ξαναγεννηθείς. Ξέρω πολλούς συναδέλφους, άλλους ανυπομονώ να τους γνωρίσω. Μου αρέσει η ιδέα του να έχω μια σύνδεση μαζί τους».

Will, Stupido:

«Υπάρχουν τόσα συναισθήματα, και μόνο το να συμμετάσχω ήταν ένας μεγάλος στόχος. Υπάρχουν πολλοί πολύ δυνατοί καλλιτέχνες, είμαι πολύ περίεργος να γνωρίσω τον Gianluca Grignani».

Υπενθυμίζουμε ότι το Sanremo 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2023.

Για ποιον από τους συμμετέχοντες ανυπομονείτε περισσότερο; Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Sanremo 2023 και την συμμετοχή της Ιταλίας στην Eurovision 2023!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *