Ισπανία: Έτσι κατατάχθηκαν τα τραγούδια του Benidorm 2023 στην προεπιλογή!

Σύμφωνα με το Maldita.es, ανακοίνωσε ότι έστειλε ειδικό αίτημα μέσω του νόμου περί διαφάνειας για πρόσβαση στα πρακτικά της κριτικής επιτροπής του RTVE που επέλεξε τα τραγούδια για το Benidorm Fest 2023

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έλαβαν, τα αγαπημένα τραγούδια ήταν αυτά των Aritz Arén, Alice Wonder και José Otero. Τις χαμηλότερες βαθμολογίες πήραν οι Karmento, Siderland και Agoney. 

Τα πρακτικά, σε αντίθεση με εκείνα της περσινής χρονιάς του φεστιβάλ Benidorm 2022, δεν αναφέρουν ποιοι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν ως αναπληρωματικοί. Το RTVE διαβεβαιώνει ότι οφείλεται στην «υφιστάμενη συμφωνία εμπιστευτικότητας στις βάσεις, η οποία προστατεύει την ταυτότητα όλων των υποψηφίων».

Μάλιστα, τα τραγούδια των Siderland και Karmento, με 64 και 55 βαθμούς, αντίστοιχα, μπήκαν στο Benidorm Fest 2023 στις δύο τελευταίες θέσεις μεταξύ των 18 καλλιτεχνών. Εάν το RTVE δεν είχε τροποποιήσει τους κανόνες του διαγωνισμού για να επιλέξει 18 αντί για 16, θα μπορούσαν να είχαν αποκλειστεί . Το συγκρότημα Siderland, μάλιστα, ήταν αναπληρωτής για την προηγούμενη διοργάνωση του φεστιβάλ, όπως αποκάλυψε η Maldita.es.

Η τελευταία έκδοση των φετινών κανόνων δείχνει ότι η κριτική επιτροπή θα μπορούσε να επιλέξει έως και έξι αναπληρωματικούς. Για το Benidorm Fest 2022, η κριτική επιτροπή επέλεξε 14 συμμετέχοντες και έξι αναπληρωματικούς. Αν φέτος είχε επαναληφθεί το ίδιο σύστημα, θα μπορούσαν να είχαν μείνει εκτός και η Sharonne και ο Agoney, που ήταν στη δέκατη πέμπτη και δέκατη έκτη θέσεις, αντίστοιχα.

Η Διαδικασία της κριτικής επιτροπής του Benidorm Fest 2023:

Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής έπρεπε να επιλέξει τα 22 αγαπημένα του τραγούδια ανάμεσα σε 876 προτάσεις που έλαβε και να τα κατατάξει από την υψηλότερη στη χαμηλότερη βαθμολογία.

Το RTVE εξήγησε στο Maldita.es πώς η κριτική επιτροπή που επέλεξε τους συμμετέχοντες στο Benidorm Fest 2023 βαθμολόγησε τις προτάσεις που έλαβε. Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία, κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής, αφού άκουσε τις 876 προτάσεις που έλαβε RTVE έπρεπε να φτιάξει μια λίστα με τα 22 τραγούδια (16 τραγούδια φιναλίστ και έξι αναπληρωματικούς) με φθίνουσα σειρά. Δηλαδή, το πρώτο τραγούδι θα ήταν το αγαπημένο και θα είχε 22 βαθμούς και ούτω καθεξής μέχρι τον ένα βαθμό. 

Από τα 876 τραγούδια που έλαβε, το RTVE έχει λάβει 455 μέσω του Διαδικτύου μέσω φόρμας και 27 μέσω email. ενώ τα υπόλοιπα 394 έχουν σταλεί απευθείας από δισκογραφικές και εκδοτικές εταιρείες, αριθμός διπλάσιος από πέρυσι. Το 2021, ελήφθησαν 886 τραγούδια, 692 μέσω διαδικτύου και 194 από δισκογραφικές εταιρείες.

Αργότερα, οι κριτές έστειλαν αυτές τις λίστες στον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, που φέτος το ρόλο έχει ο José Pablo López, γενικός διευθυντής του RTVE.

 Απείχα από την ατομική ψηφοφορία για να μην καθορίσω τα τελικά αποτελέσματα με τις ψήφους μου. 

Ο José Pablo López μαζί με τη γραμματέα της κριτικής επιτροπής, Beatriz Larrotcha, από το νομικό τμήμα του RTVE, μέτρησαν τη βαθμολογία που έλαβαν από κάθε κριτή.

Από εκεί έπρεπε να ανακοινωθούν οι 16 διαγωνιζόμενοι και έξι αναπληρωματικοί, αλλά μετά από αυτό, διεξήχθη κοινή συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής για την αξιολόγηση του αποτελέσματος. Τότε ήταν που η κριτική επιτροπή συμφώνησε στην «ευκολία επέκτασης» σε 18 διαγωνιζόμενους. Μετά από αυτό διεξήγαγαν νέα ψηφοφορία και η τελική λίστα εγκρίθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή. 

Η κριτική επιτροπή για την επιλογή των συμμετεχόντων στο Benidorm Fest 2023 αποτελείται από 10 άτομα, εννέα επαγγελματίες του RTVE, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και της γραμματέας, αλλά και επτά άλλα άτομα από το σπίτι, όπως την διευθύντρια επικοινωνίας, María Eizaguirre, ένας επαγγελματίας από τη μουσική βιομηχανία και ο συνθέτης Tony Sánchez-Ohlsson, ο οποίος ήταν ήδη στην κριτική επιτροπή πέρυσι.

Πέρυσι η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 14 επαγγελματίες του RTVE και τρεις επαγγελματίες από τη μουσική βιομηχανία, συνολικά επτά ακόμη άτομα. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι πιο αξιόλογες προτάσεις για το Benidorm Fest 2022 , αυτές της Rigoberta Bandini και της Chanel, έλαβαν 287 και 193 βαθμούς, αντίστοιχα. Περισσότεροι από τους δύο πρώτους φέτος, Aritz και Alice Wonder, με 146 και 125 βαθμούς.

Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής θα έχουν την ίδια κατάληξη με την περσινή χρονιά; Πείτε μας στα σχόλια.   

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Ισπανίας στην Eurovision 2023, στο Λίβερπουλ!

Πηγή: maldita.es

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *