Ισραήλ: Κινδυνεύει η συμμετοχή της Noa Kirel στην Eurovision 2023; | Μήνυμα του προέδρου της EBU προς τον Πρωθυπουργό της χώρας!

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφέρει, την πιθανή απουσία του Ισραήλ από την Eurovision 2023, αφού η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται να κλείσει το δημόσιο κανάλι της χώρας και συγκεκριμένα το ειδησεογραφικό του μέρος.

Αν κάτι τέτοιο πραγματοποηθεί όντως, τότε το κανάλι δεν θα πληρεί της προϋποθέσεις για την κάλυψη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και έτσι δεν θα μπορεί να κατέχει την ιδιότητα μέλους της EBU, όπως και του δικαιώματος συμμετοχής σε πολλές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

O Γενικός Διευθυντής της EBU, Noel Curran, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις απειλές για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του KAN, σε ένα γράμμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu:

«Οι ανεξάρτητες ειδήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και συμβάλλουν καθοριστικά στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης σε δημοκρατίες που λειτουργούν σωστά…. Έχοντας κατά νου το πρωταρχικό συμφέρον του κοινού, το οποίο και χρηματοδοτεί άμεσα το KAN, πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα διαφυλάξει επίσης την ανεξαρτησία του KAN και θα του επιτρέψει να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του στη δημοκρατική κοινωνία».

Ο πρόεδρος Curran έκλεισε το γράμμα του λέγοντας:

«Η ευθύνη της EBU είναι να διασφαλίσει την υποστήριξη προς όλα τα Μέλη μας στην αποστολή τους να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ευρύτερου κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτές οι εξελίξεις κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ικανότητα του KAN να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του ως μέλος της διεθνούς μας συμμαχίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.»

Κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Επικοινωνίας, Shlomo Karhi, που απειλεί να κλείσει το ΚΑΝ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ανέφερε:

«Οι πολίτες δεν χρειάζεται να χρηματοδοτούν ένα κανάλι, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μιας δημόσιας τηλεόρασης.»

Από τη δημιουργία του το 2017, η τηλεοπτική, ραδιοφωνική και διαδικτυακή προσφορά του KAN περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ειδήσεων και πληροφοριών, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η συμμετοχή του στην EBU, επιτρέπει επίσης στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να επωφεληθεί από αθλητικά δικαιώματα παγκόσμιας κλάσης, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, και ζωντανής ψυχαγωγίας, ιδίως του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διοργανώθηκε από το KAN το 2019, μετά τη νίκη του Ισραήλ την προηγούμενη χρονιά.

Το 2017, η τότε ισραηλινή κυβέρνηση είχε δηλώσει την πρόθεση της να κλείσει το ειδησεογραφικό κομμάτι του KAN. Αυτά τελικά δεν έγινε ποτέ, μιας και η EBU επέμεινε ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη φιλοξενία του Διαγωνισμού Τραγουδιού του 2019 από τον Ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως παρά τις όλες εξελίξεις, το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή του στην Eurovision 2023 από τον Μάρτιο του 2022 και έχει επιλέξει εσωτερικά την Noa Kirel ως εκπρόσωπο. Θα καταφέρει η δημοφιλής τραγουδίστρια να παρεβρεθεί στην σκηνή του Λίβερπουλ;

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2023, στο Λίβερπουλ!
Πηγή: ebu.ch
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *