Νορβηγία: Το NRK εισάγει το “Auto-Tune” στο Melodi Grand Prix!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του MGP, το NRK δίνει στους φετινούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν την ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι τα φωνητικά είναι τέλεια μέσω του λεγόμενου Auto-Tune, ενός ψηφιακού εργαλείου που διορθώνει τους «ξινούς» τόνους έτσι ώστε να ερμηνεύσουν στο σωστό τόνο.

Εάν, για παράδειγμα, ο Stig van Eijk, η Kate Gulbrandsen ή ο Atle Pettersen χάσουν τον τόνο, η αυτόματη ρύθμιση θα το διορθώσει αυτόματα στο σημείο που προορίζεται.

Αυτό επιβεβαίωσε ο διευθυντής του MGP του NRK, Stig Karlsen.

Το MGP παρακολουθεί την ανάπτυξη της βιομηχανίας συναυλιών και των μουσικών εκπομπών στην τηλεόραση, επιτρέποντας τον συντονισμό του βασικού φωνητικού για το MGP 2023.

Το Auto-Tune είναι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια ένα κοινό κόλπο παραγωγής, ειδικά στο hip-hop και το r&b, από το “Believe” της Cher το 1998 μέχρι τη σημερινή Billie Eilish. Το 2023, μόνο κατ’ εξαίρεση τα φωνητικά στις μουσικές κυκλοφορίες δεν έχουν τροποποιηθεί μέσω αυτόματου συντονισμού ή άλλων ψηφιακών εργαλείων.

Προς το παρόν, ο αυτόματος συντονισμός δεν επιτρέπεται στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, αλλά αυτό δεν αλλάζει την απόφαση της NRK.

Αλλά επομένως είναι απολύτως απαραίτητο οι καλλιτέχνες που επιλέγουμε για MGP να αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και χωρίς συντονισμό. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε το επίπεδο ερμηνείας του καλλιτέχνη ζωντανά, καλούνται σε μια ακρόαση.

Θέτουμε υψηλά πρότυπα για το επίπεδο απόδοσης των τραγουδιστών, αλλά θα βοηθήσουμε στην τελειοποίηση της ποιότητας της παραγωγής ήχου μέσω της χρήσης κουρδίσματος. Αυτό γίνεται για να δώσει στο κοινό μια παρόμοια σταθερή εμπειρία ήχου όπως στην υπόλοιπη βιομηχανία.

Ο διευθυντής του MGP του NRK, Stig Karlsen, προσθέτει ότι αυτό αντιστοιχεί σε ό,τι έχει γίνει σε άλλες μουσικές παραγωγές στην τηλεόραση επί σειρά ετών.

Το MGP είναι μια από τις τελευταίες εναπομείνασες μουσικές παραγωγές στην τηλεόραση που θα χρησιμοποιεί πλέον εργαλεία παραγωγής ήχου αυτού του τύπου.

Η χρήση του Auto-Tune δεν κάνει κανέναν ικανό τραγουδιστή

Ένας καλός τραγουδιστής πρέπει να έχει επικοινωνιακές δεξιότητες, δύναμη, ρυθμό και συγχρονισμό, ενσυναίσθηση, στάση και χροιά. Ένας τραγουδιστής φέρεται επίσης από τον ατομικό χαρακτήρα της φωνής. Το Auto-Tune είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία για τη διόρθωση και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας ήχου.

Ο Stig Karlsen πιστεύει ότι, μέσα από πολλά χρόνια αυτόματου συντονισμού, το κοινό της μουσικής έχει γίνει πιο οξυδερκές σχετικά με την εμπειρία ακρόασης και ότι αυτόματα «συνηθίζει» τα φωνητικά να διορθώνονται προς την τελειότερη μουσική που καταναλώνει ο καθένας μας.

Ως εκ τούτου, η MGP θεωρεί ότι πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να παραδώσει το προϊόν που αναμένεται από το κοινό το 2023.

H Νικήτρια του MGP 2020, Ulrikke διαγωνίζεται το επόμενο Σάββατο στο πρώτο ημιτελικo. Λέτε να χρειάζεται την βοήθεια του Auto-Tune;

https://www.youtube.com/watch?v=o9atJbnqhJU&ab_channel=EurovisionSongContest

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Νορβηγίας στην Eurovision 2023, στο Λίβερπουλ!

Πηγή: vg.no

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *