Τσεχία: Με μάθημα ιστορίας και απάντηση στον “Ρωσικό κόσμο” του Πούτιν στην Eurovision 2023;

Μία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη έκπληξη θα λέγαμε ότι μας ετοίμαζε η Τσεχία για τον εθνικό τελικό της, μέσω του οποίου θα επιλέξει το τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει στην Eurovision 2023. Ανάμεσα στις υποψήφιες συμμετοχές συναντούμε το My Sister’s Crown από το συγκρότημα Vesna, ένα τραγούδι που πέραν από την αλληλεγγύη και υποστήριξη του στην Ουκρανία, είναι θα λέγαμε κατά κάποιο τρόπο και η μουσική απάντηση στον ανιστόρητο “Ρωσικό Κόσμο” του Πούτιν και της προπαγάνδας του, σύμφωνα με την οποία το ουκρανικό έθνος δεν υφίσταται καν, αφού στην πραγματικότητα είναι Ρώσοι.

Όπως θα δείτε και στο videoclip όλα τα κομμάτια του παζλ δένουν απόλυτα, προκειμένου το μήνυμα να είναι ηχηρό και αντιληπτό από όλους, ακόμα και από όσους πιθανόν δεν έχουν το ιστορικό υπόβαθρο για να το αντιληφθούν άμεσα.

Η Vesna είναι πρόσωπο της μυθολογίας των Σλάβων που θα μπορούσαμε να πούμε πως έρχεται πολύ κοντά στην Περσεφόνη της ελληνικής μυθολογίας. Είναι δηλαδή και αυτή ταυτισμένη με την άνοιξη, την γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Vesna εξάλλου σε πολλές σλαβικές γλώσσες σημαίνει άνοιξη …

Το βίντεο κλιπ ξεκινά με μία αφήγηση λίγων δευτερολέπτων. Βρισκόμαστε σε ένα σλαβικό βασίλειο, όπου όλα κυλούν με αγάπη και άπαντες είναι μονιασμένοι. Όλα αυτά όμως τελειώνουν και σκοτεινά σύννεφα σκεπάζουν την “Σλαβία” και οι εποχές της ευημερίας απλά ξεχνιούνται… Προφανώς αντιλαμβάνεστε την σύγκριση με το σήμερα και όλα όσα συμβαίνουν μεταξύ δύο λαών που μερικά χρόνια πριν ήταν πολύ κοντά, φυσικά αναφερόμαστε στους Ρώσους και τους Ουκρανούς.

Το τραγούδι έχει στίχους σε τέσσερις γλώσσες. Αγγλικά, τσέχικα, ουκρανικά και βουλγάρικα, θέλοντας να συμπεριλάβει τις γλώσσες όλης της σλαβικές οικογένειας (κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης).

Δεν θα πούμε πολλά περισσότερα για το video clip αφού οι αλληγορίες με τα όσα άσχημα συμβαίνουν στην Ουκρανία εδώ και ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας περνούν πολύ έξυπνα και παραστατικά σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που σε κρατά καρφωμένο στην οθόνη.

Σε αυτό που θα μείνουμε σχολιάζοντας το περισσότερο είναι ο στίχος που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στο τραγούδι, σε διάφορες μάλιστα γλώσσες:

My beautiful sister, the crown is yours! 

Ο στίχος αυτός συμπυκνώνει και όλο το μήνυμα αυτού του αντιπολεμικού τραγουδιού. Από μία κραυγή απλά για τον τερματισμό αυτής της φρικαλεότητας που συμβαίνει στην γειτονιά μας, γίνεται θα λέγαμε και ένα μάθημα ιστορίας, μία απάντηση στον Πανρωσισμό, στην ιδεολογία του “Ρωσικού Κόσμου” που  προσπαθεί σε όλους τους σλάβους να επιβάλει ο Πούτιν.

Ουκρανία και Ρωσία διεκδικούν την πολιτισμική, αλλά και πολιτική κληρονομιά του κράτους των Ρως, μίας αυτοκρατορίας του 900 περίπου μ.Χ., μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύτηκαν ο χριστιανισμός, ο πολιτισμός και τα γράμματα σε όλους τους σύγχρονους σλαβικούς λαούς. Πρωτεύουσα αυτού του κράτους και σημαντικότερο κέντρο ήταν το Κίεβο. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία (και δευτερευόντως η Λευκορωσία) διεκδικούν ως πολιτιστικούς προγόνους τους Ρως και τα επιτεύγματά τους.

Οι Vesna όμως τραγουδούν στο My Sister’s Crown, πως το στέμμα αυτό είναι δικό σου και δεν θα σου το πάρει κανείς, όμορφη μας αδερφή, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση σε αυτή την ιστορική διαμάχη, πάνω στην οποία έχει βασιστεί και το ιδεολόγημα της ουκρανικής εθνικής ταυτότητας και ανεξαρτησίας.

To video clip του τραγουδιού κυκλοφόρησε πριν από λίγο και ήδη τα ανταλλακτήρια έχουν ρίξει τις αποδόσεις της Τσεχίας στο 16, προμηνύοντας μεγάλη άνοδο στην συνέχεια στον πίνακα των στοιχημάτων.

Το σαφές μήνυμα My Sister’s Crown δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς σε μόλις τέσσερις ώρες μετά την κυκλοφορία του αποκλείστηκε από το Youtube σε Ρωσία και Λευκορωσία, όπως ενημέρωσαν οι Vesna μέσω του λογαριασμού τους στο Instagram.

Μπορείτε να δείτε το My Sister’s Crown εδώ:

Μία συμμετοχή που εφόσον επιλεγεί θα μας απασχολήσει δεόντως στο Λίβερπουλ!

Πως σας φάνηκε εσάς το τραγούδι; πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun!

14 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Αν επιλεγεί τους θα ζήσουμε κάτι ανάλογο με τη περσινή ουκρανική συμμετοχή και η Πράγα για το 2024 θα είναι κλειδωμένη ήδη από το Μάρτιο. (Κούκλα πάντως η Πράγα την άνοιξη…)
    Τώρα τι αντιδράσεις μπορεί αν φέρει αυτή η συμμετοχή από τη Ρωσία και τους ρωσοφιλους Σέρβους θα δείξει…
    Ένα έχω να πω: γεια σου ρε Eurovision με τα δράματα σου!

    Απάντηση
  2. Λευτερης
    Λευτερης says:

    Το τραγούδι σαν τραγούδι αδιάφορο και δεν σου μένει, αλλά μπορώ να καταλάβω το hype δυστυχώς….. όμως ρε παιδιά αρκετά όλο αυτό με την Ουκρανία…. Κούρασε

    Απάντηση
  3. Γιαννακης
    Γιαννακης says:

    μακαρι να στειλουν οι τσεχοι αυτο στο λιβερπουλ ωστε να πλασαριστει η τσεχια ψηλα μετα απο χρονια.Παντως δεν μπορει να παει για νικη αυτο το κομματι.Ο πολεμος στην ουκρανια δεν απασχολει κανεναν τοσο πολυ και εφ οσον δεν στελνει η ουκρανια το συγεκριμενο τραγουδι δε θα υπαρχει η αναλογη υποστηριξη

    Απάντηση
  4. gogos
    gogos says:

    Θα τα πάει καλά λόγω του μηνύματος του, το τραγούδι αυτό στον διαγωνισμό. (Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα στείλουν ΟΠΟΙΟ τραγούδι και αν έχει «αντιμέτωπο» στον τελικό τους)
    Μουσικά (για τα γούστα μου) είναι αρκετα καλό, αλλά ως… εκεί!

    Απάντηση
  5. Μάριος
    Μάριος says:

    Ποια ευτυχέστερη συγκυρία για έναν νικητή της Eurovision να είναι ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικά τραγούδι και μία οξεία πολιτική θέση για ένα μείζον ζήτημα ταυτόχρονα.

    Απάντηση
  6. Μάριος
    Μάριος says:

    Και ανάμεσα στους πάμπολλους συμβολισμούς του video, η χαρακτηριστική κοτσίδα της πρώην Ουκρανής προέδρου Τιμοσένκο σε μία από τις τραγουδίστριες.

    Απάντηση
  7. Christos
    Christos says:

    Καταλαβαίνω το hype αλλα ρε παιδια δε θα το αντεξω παλι ολο για την Ουκρανία. Δλδ να στειλουμε και εμεις το shout out και να πουμε ειναι για την φιλη και αδερφη Ουκρανία μυνημα και πως τωρα ειναι η στιγμη τους να πανε ψηλα. Και θα μας βαλουν και μας πρωτους στα στοιχήματα

    Απάντηση
  8. Panos
    Panos says:

    Ωραίο τραγούδι αλλά όπως προανέφεραν πολλοί κάπου λίγο έλεος με το δράμα Ουκρανίας-Ρωσίας. Έχει γίνει στοιχείο της προσωπικότητας του διαγωνισμού σχεδόν μια δεκαετία και απογοητεύει πολύ κόσμο. Αν το πάμε έτσι, να αρχίσουμε κι εμείς με την Κύπρο για τα ελληνοτουρκικά, οι Βαλκάνιοι με τις δικές τους συγκρούσεις, η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν και να κολλήσει για τα καλά η ταμπέλα των πολιτικών στο διαγωνισμό. Ώρες ώρες κάνουν μερικοί λες και δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι σκοτώνουν τον θεσμό ως μουσικό διαγωνισμό και κοιτάνε να φέρουν τα προβλήματά τους στη σκήνη λες και είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Απάντηση
  9. Panos
    Panos says:

    Εν τω μεταξύ η μία τραγουδίστρια είναι Ρωσίδα και ο άντρας της πολεμάει στο ρωσικό στρατό. Αλληλεγγύη στην Ουκρανία πάντως, δε λέω! Σιχαμένοι υποκριτές…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *