Ελλάδα: Διαρροές και αποκλεισμοί ελληνικών συμμετοχών!

Μετά την ανακοίνωση της ΕΡΤ για τους τρεις φιναλίστ, όλοι αναμέναμε εναγωνίως την ανακοίνωση του εκπροσώπου μας για το διαγωνισμό της Eurovision 2023. Μια διαρροή όμως ήρθε να ταράξει τα νερά λίγες ώρες πριν η κριτική επιτροπή να πάρει τις τελικές αποφάσεις! Το τραγούδι ”Shout Out” ,  που ερμηνεύουν η Αντωνία Καούρη με τη Μαρία Μαραγκού, διέρρευσε μέσω ενός λογαριασμού στο twitter! Η ΕΡΤ δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια ανακοίνωση και όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν για την εν λόγω συμμετοχή μετα τα τελευταία γεγονότα.

Μπορείτε να ακούσετε το σχετικό απόσπασμα ΕΔΩ!

Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που έχουμε διαρροή κάποιας ελληνικής συμμετοχής; Φυσικά και όχι! Πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΡΤ ήρθε αντιμέτωπη με διαρροές τραγουδιών που διεκδικούσαν να μας εκπροσωπήσουν στο διαγωνισμό της Eurovision. Κάποιες φορές αποκλείστηκαν τα τραγούδια αυτά , ενώ κάποιες άλλες διαγωνίστηκαν κανονικά στους εθνικούς τελικούς μας! Ας κάνουμε μια ανασκόπηση σε διαρροές του παρελθόντος που είχαν απασχολήσει και συζητηθεί πολύ!

Εθνικός τελικός 2008:

Ένας από τους πιο δυνατούς και πιο πολυσυζητημένους μας εθνικούς τελικούς, είναι αυτός του 2008.Οι υποψήφιοι ήταν τρεις: η Καλομοίρα, ο Κώστας Μαρτάκης και η Χρύσπα. Δύο μέρες πριν από την επίσημη παρουσίαση των βιντεοσκοπημένων τραγουδιών, τα τραγούδια των Καλομοίρα και Κώστα Μαρτάκη διέρρευσαν στα Μ.Μ.Ε.! Η ΕΡΤ δεν ακύρωσε τις συμμετοχές τους, με αποτέλεσμα η Χρύσπα να θεωρεί πως βρέθηκε σε μειονεκτική θέση, καθώς το τραγούδι της δεν είχε τον ίδιο χρόνο, να αγαπηθεί από το κοινό! Ο εθνικός τελικός πραγματοποιήθηκε κανονικά και με τους τρεις υποψηφίους, με την Καλομοίρα και το ”Secret Combination” να νικάει και να μας χαρίζει στη συνέχεια την τρίτη θέση στο διαγωνισμό!

Εθνικός τελικός 2010:

Ίσως να αποτελεί και τον εθνικό τελικό με το περισσότερο ”δράμα”, των τελευταίων ετών! Οι υποψήφιοι πολλοί, 9 για την ακρίβεια. Πρωταγωνίστρια από νωρίς ένα κορίτσι της ελληνικής ομογένειας στο Βέλγιο, η Κατερίνα Αυγουστάκη! Είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια, αλλά και των φάν, ενώ υπήρχε παντού η πεποίθηση πως έχουμε μπροστά μας όχι μόνο την ελληνική εκπρόσωπο ,αλλά και ένα από τα μεγάλα φαβορί της Eurovision 2010. Αυτό ήταν ένα γεγονός που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό και τη δυσαρέσκεια πολλών εκ των υπολοίπων υποψηφίων! Δυστυχώς όμως για την ίδια το τραγούδι που είχε υποβάλει, με τίτλο ”Enjoy the Day”, διέρρευσε στο YouTube πρίν τις 5 Μαρτίου, που ήταν ηπροβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας. Αυτό είχε ως αποτέλσμα τον αποκλεισμό της απο τον εθνικό τελικο!

Δείτε παρακάτω την συμμετοχή της Κατερίνας Αυγουστάκη που αποκλείστηκε:

 

Οι διαρροές όμως για το 2010 δε σταματούν εδώ. Άλλο ένα θύμα διαρροής υπήρξε (η μετέπειτα) εκπρόσωπος μας, Ελευθερία Ελευθερίου! Το τραγούδι της ”Tables Αre Τurning” αποκλείεται από τον Ελληνικό διαγωνισμό καθώς είχε αρχίσει να διαδίδεται μέσω YouTube,Facebook και blog, όμως ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει και μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της διαρροής αφήνοντας υπόνοιες και για πιθανό σαμποτάζ. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, θέτοντας τη νεαρή τραγουδίστρια εκτός του Ελληνικού τελικού.

Δείτε παρακάτω την συμμετοχή της Ελευθερίας Ελευθερίου που αποκλείστηκε:

 

Τελικά ο εθνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί με επτά συμμετέχοντες, με το Γιώργο Αλκαίο και το ”OPA” να ταξιδεύουν στο όπλο κατακτώντας την όγδοη θέση!

Ελληνική επιλογή 2017:

Το 2017 δεν είχαμε εθνικό τελικό με πολλούς υποψηφίους, αλλά επιλογή τραγουδιού για μία συγκεκριμένη τραγουδίστρια , τη Demy! Τρία τραγούδια διεκδίκησαν τότε την εκπροσώπηση, όλα υπό την υπογραφή του Δημήτρη Κοντόπουλου! Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017Demy, επρόκειτο να παρουσιάσει για πρώτη φορά τα τρία υποψήφια τραγούδια για το χρίσμα της συμμετοχής, σε μία ειδική εκπομπή στην ΕΡΤ.

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν την ανάδειξη, μία απροσδόκητη διαρροή έθεσε σε κίνδυνο την ομαλή διοργάνωση του «ελληνικού τελικού» και τις προσδοκίες των συντελεστών.Ένα από τα τρία υποψήφια τραγούδια με τίτλο ”This Is Love” διέρρευσε στο διαδίκτυο μαζί με το video clip και άμεσα υπήρξε η αμφιβολία για το εάν πρέπει να αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Το τραγούδι εν τελεί διαγωνίστηκε κανονικά, και ήταν και αυτό που μας εκπροσώπησε στο Κιέβο καταλήγοντας στη 19η θέση!

Ελληνική ανάθεση 2022:

Φτάσαμε λοιπόν και στο κοντινό παρελθόν, καθώς μόλις πέρσι ήμασταν και πάλι αντιμέτωποι με μια διαρροή! Η ΕΡΤ πέρσι έκανε εσωτερική επιλογή και στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πως θα μας εκπροσωπήσει στο Τορίνου η Αμάντα Γεωργιάδη με το ”die together”.  Στα μέσα Φεβρουαρίου , σχεδόν ενα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία του τραγουδιού, διέρευσε στο διαδύκτιο σε μορφή demo. Η ΕΡΤ αποσαφίνησε πως δεν πρόκειται για τελική μορφή του τραγουδιού, η συμμετοχή φυσικά δεν κινδύνευσε με αποκλεσμό και παρουσιάστηκε με την τελική μορφή του στις 5 Μαρτίου. Η Αμάντα και το ”die together” ταξίδεψαν στο Τορίνο, απ’όπου και γύρισαν με την όγδοη θέση!

Σίγουρα οι διαρροές είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να διαχειριστεί και η δημόσια τηλεόραση, και η δισκογραφική ενός καλλιτέχνη αλλά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης! Ειδικότερα σε περιπτώσεις εθνικών τελικών τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά για το τι απόφαση πρέπει να παρθεί για τις συμμετοχές που διαρρέουν. Ελπίζουμε πως τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον θα περιοριστούν αντί να διαιωνίζονται, ώστε να μην χάνουν οι καλλιτέχνες είτε το δικαίωμα να διαγωνιστούν είτε ακόμα να παρουσιάζουν τις τελικές εκδοχές των τραγουδιών τους όπως οι ίδιοι θα ήθελαν!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις στην Eurovision 2023!

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Εγώ πάντως θα αγοράσω ντομάτες…
    Τώρα γεμιστά θα τις κάνω, σαλάτα θα τις κάνω στην ΕΡΤ, στην επταμελή επιτροπή στο ζούλα και στις βυσματουδες θα τις πετάξω….
    Θα φανεί. Κοντός ψαλμός.
    ΥΓ: από όλα αυτά θυμάμαι έντονα το 2010. Γνώμη μου, με την Αυγουστάκη θα πηγαίναμε πολύ καλύτερα. Η περίπτωση της Αμάντα δεν θεωρείται διαρροή σε βάρος των άλλων υποψηφίων αφού είχε ήδη επιλεγεί. Στη περίπτωση του this is love, ε και τι έγινε, ψιλά γράμματα πάλι η Ντέμη θα πήγαινε. Τώρα αυτο που συνέβη το 2008 δεν το θυμόμουν καν σα γεγονός (νεανισκος τότε, ανέμελος)

    Απάντηση
    • Γιάννης Α Γιαννης
      Γιάννης Α Γιαννης says:

      Ο Αλκαίος σάρωσε το 2010. υπήρχε περίπτωση αυτή η generic ποπιά της Αυγουστάκαινας να πήγαινε πιο πάνω? μην τρελαθώ…
      μου θυμίζει Γερμανία 2013, μόνο που η Γερμανία προάγεται απευθείας στον τελικό!

      Απάντηση
  2. Γιάννης
    Γιάννης says:

    Επίσης μια άλλη διαρροή είναι αυτή του Light in our Soul, το οποίο θα λάμβανε μέρος στον Ελληνικό εθνικό τελικό το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου. Για μένα το καλύτερο από τα 4 μακράν. Θεωρώ πως αν λάμβανε μέρος όχι μόνο θα κέρδιζε αλλά θα είχε και μεγαλύτερη διαχρονικότητα από το Number One. Το τραγούδι απ αριθμεί 2.5 εκατομμύρια Spotify streams ενώ υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Σουηδία. Θα προτιμούσα να κέρδιζε με αυτό το τραγούδι η Έλενα τότε

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *